Anasayfa
21 Mayıs 2023, 0:14
Alim
Yönetici

Meleye bate Hayatı ve eserleri hakkında geniş bilgiler

Meleye bate Hayatı ve eserleri hakkında geniş bilgiler

Bİtakat
Meleyi Bate
Ülkemizde türkçe okunan mevlidi şerifi bilmeyen pek yoktur. Ya Kürtçe mevlidi yazan bir büyük alim neden bilinmez. Bir coğrafyadaki halkın islama gönül vermesinde emeği geçen bir değer abidesi

Kürtçe’de Mela; medresede okuyup feqiliği bitirmiş olanlara deniliyordu. Türkçe’de Molla denir. Feqilik Mevlana Cami’nin kitabını okumayla başlıyor ve 12 ilmi bitirene kadar sürüyordu. Mela olduktan sonra eğer kişi medresede ders vermeye başlarsa ona Seyda denir. Feqi, Mele ve Seyda kelimeleri Kürtçe’dir.

Okudunuz mu?  Berat Gecesi Duası Berat Gecesi Duaları

Her şeyden önce malesef nasıl diğer alim ve bilginlerimiz hakkında yeterince bilgimiz yoksa, bu durum Melayê Batê için de geçerlidir. Sadece onların eserleri ve yaşamları hakkında değil, doğum ve ölüm tarihleri hakkında da çelişkili haberler var. Şu anda var olan bilgiler de bize oryantalistler tarafından ulaşmıştır. Hala orijinal nüshalar onların elindedir.

Okudunuz mu?  Şeytanın Özellikleri

Alim, şair ve büyük bir yazar olan Melayê Batê, Hicri 820’de ( Miladi 1417 ) Hakkari’ye bağlı Bate de dünyaya geldi. Melayê Batê Ertuş aşiretindendir. Şiirlerinde çoğunlukla Batê mahlasını kullanmıştır. divanıyla yazmıştır. Mevlidinde Bate yi kullanmıştır. Melayê Batê, bazen Hüseyin veya Hasan ismiyle çağrılıyordu. İsmi Hasan ve Hüseyin, lakabı ise Ahmet olabilir. Tabi bunu Allah daha iyi bilir.

Okudunuz mu?  Balıkla birlikte ayran içilirse zehirlermi?

Melayê Batê klasik Kürt yazarlarındandır. Eserlerinde Kürtçe’yi çok iyi kullanmıştır. Her insan diyebilir ki O, Kürtçe’yi iyi kullananların başlıcalarındandır. Çalışmalarından anlaşılıyor ki o tahsili sırasında birçok medreseyi gezmiştir. Bir çok alim ve seydadan ders almıştır. Tahsilden sonra da Kürdistan’ın birçok bölgesini gezmiştir. Bu Onun güzel yazışından anlaşılıyor.

O hem çok büyük bir alim hem de usta bir şairdir. Mıks’de Mir Hesen Veli’nin medresesinde okuduğu sanılıyor. Çünkü halk arasında Melayê Batê ve Mir Hesen Veli birbirlerinin el kardeşleri olarak biliniyordu. Her yıl 2-3 ay beraber kalıyorlardı. Bu durum onların şiirlerinden anlaşılıyor. Ömrünün son yılında yine Mîr’e veda ederek eve dönüyor. Kış günü Köyünün yakınlarındaki Berçela Yayla sına ulaştığı zaman ortalık kar kıyamet oluyor. Yol kapanıyor ve bahara kadar mahsur kalıyor. Bir mağara da cesedini bulduklarında kucağında son anlarında kendi halini yazdığı şiirini buluyorlar. Bazı yerleri tahrif olmakla beraber okunacak yerleri de vardır.

Okudunuz mu?  İsmid Sürme Taşı ve Faydaları

Bazı tarih bilginlerine ve edebiyatçılarına göre 3 eseri vardır.

Divan, Zembîlfiroş Destanı ve Mevlidi’dir.

Zembîlfiroş Destan’ı Stockholm’de basılmıştır. Mevlidi ise zaten her yerde vardır. Fakat divanı görülmemiştir. Divanı’nın olduğunu da Aleksander Jaba tarafından ortaya çıkarılmıştır. Divanından sadece şiirler biliniyor. En ünlü eseri Mevlididir.

Okudunuz mu?  Şeker hastalığını Allahın izni ile yenmenin yolu!

Mevlitte Allah’ın büyüklüğünden, nimetlerinden, peygamberin dünyaya gelişinden babasından-dedesinden bahsediyor. Mevlidi ilk defa 1905’te Mısır’da basılıyor. 1907 yılında da İstanbul’da basılıyor. Fakat burada yazarı Hesen Ertoşî olarak sunulmuş. Belirttiğimiz gibi kendisi Ertuş aşiretindendir. Allah’ın inayetiyle bu eser bize ulaşmış. Bu da medrese eğitimi sayesinde olmuştur.

Okudunuz mu?  Miraçla ilgili bazı hadisler

Melayê Batê 1491 yılında vefat etmiş. Batê köyünde metfundur


Cevap: Meleye bate

Ahmet
Çok güzel bir konuya değinmişsin bencede melayê batê bilinmeli çünkü yazdığı mevlid tam bir şah eser


Yanıt: Meleye bate

zembil froş
bu sözü geçen kürtçe mevlidi yollarmısın?
Allah razı olsun – xudi jite razı be

Okudunuz mu?  Kırmızı lahana guatr yaparmı ?

Cevap: Meleye bate Hayatı ve eserleri hakkında geniş bilgiler

Kayıtsız Üye
Ben meleyı bate nin şuan kabristanının bulunduğu yeri ve kürtçe orijinal mevlidi dinleyebileceğim bir adres istiyorum ayrıca değindiğimiz konuya teşekkür ediyorum tüm kürt alimleri ve bilginleri kaybedilmiştir eserleri kaybedilmiştir bugün kü sözüm ona açılımlar bunları afettiremez yıllarca kürtleri ilimden uzak ve cahil olarak gösterdiler bunun tek nedeni kendilerin avrupaya olan özenti hayatları ve avrupaya peşkeş çektikleri kültürleri biz. Bunları kabul etmediğimizden cahil olarak ka ül edildik ve bırakıldık alimlerimizi kabirleri bile talan edildi Kültürümüze dinimize ve alimlerimize sahip çıkalım

Okudunuz mu?  Cin neden intikam alıyor ve sorun ciddileşiyor?

Cnntkn
Şırnak Beytüşşebap ilçesi güney yaka köyünde yeri mevlidini de kilis posta müdürü arif guzelden bulabilirsiniz aslen mela huseyinin köylüsü burdan bulabilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Melayi bateyi mela husyin hakinda bilgi almak için senle tanişmak isterim


melayê bateyi, molla hüseyin bateyi, mela hüseyin bateyi

Bu kategoride yer alan Hacı Hasan Burkay Hz. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Meleye bate Hayatı ve eserleri hakkında geniş bilgiler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.