Anasayfa
5 Kasım 2023, 5:52
dualar
Yönetici

Teşehhüdden Sonra Okunacak Dua

Teşehhüdden Sonra Okunacak Dua

LeoparGS
Teşehhüdten Sonra Okunacak Dua

ـ1ـ عن ابن عباس رَضِىَ اللّهُ عَنْهُما قال: ]كَانَ رسول اللّه # يَقُولُ بَعْدَ التَّشَهُّدِ: اللَّهُمَّ إنِّى أعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنّمَ، وَأعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَأعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الدَّجَّالِ، وَأعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ المَحْيَا وَالمَمَاتِ[. أخرجه أبو داود .

İbnu Abbâs (radiyAllahu anhümâ) hazretleri anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) teşehhüdden sonra şunu okurdu: "Allahümme innî eûzu bike min azâbi cehennem ve eûzu bike min azâbi’lkabri ve eûzu bike min fitneti’d-Deccâl ve eûzu bike min fitneti’lmahyâ ve’lmemât. (Allahım, ben cehennem azabından sana sığınırım. Kabir azabından da sana sığınırım. Deccal fitnesinden de sana sığınırım, hayat ve ölüm fitnesinden de sana sığınırım)". [Ebû Dâvud, Salât 184, (984).]

Okudunuz mu?  Hadis'lerden Dualar

AÇIKLAMA:

1-Buradaki teşehhüd’den maksadın son teşehhüd olduğu hadisin bâzı vecihlerinde belirtilmiştir.

2-Zahirîler, "teşehhüd" tâbirini mutlak zikreden rivayetleri esas alarak, hadiste zikredilen dört şeyden istiâze etmeyi her iki teşehhüdde de vâcib addetmişlerdir. Halbuki mutlak’ın mukayyede hamledilmesi umûmî bir kâidedir.

3-Bâzı rivâyetlerde " …فَلْيَتَعَوَّذْ. .. " Yani: "Biriniz son teşehhüdden çıkınca şu dört şeyden istiâze etsin…" şeklindeki emre dayanarak, Zahirîler bu duanın okunmasını "vacib" eddetmişlerdir. Zahirî olmayanlardan da böyle hükmedenler olmuştur. Tâvus İbnu Keysân, bu duayı okumadan selâm veren oğluna namazı iâde ettirir. Cumhur, nedbe hükmetmiştir: "Dileyen okur" der.

Okudunuz mu?  Bismillahillezi lâ yedurrü meâs mihi şeyün fil erdi ve lâ fissemai ve hüves semiül âliym anlamı

4- Hadis, kabir azabından istiâzeye yer vermekle kabir azabının varlığını haber vermekte ve dolayısıyla bunu inkâr eden Mûtezile takımını tekzib etmiş olmaktadır. Aslında kabir azabı sadece bu hadisle sübut bulmaz, mânevî tevâtür derecesini bulan çok sayıda rivâyet mevcuttur.

5- Mahya (hayat) fitnesinden maksad -İbnu Dakîku’l-Îd’e göre- kişiye hayatı boyu ârız olan dünyevî fitneler, imtihanlardır: Madde, şehvet, cehalet gibi sebeplere dayanan imtihanlar. Bunların en ciddi olanı ölüm anındaki imtihandır, zîra insanın hayatını, iman veya küfür üzerine mühürleyecektir.

Okudunuz mu?  Bineğe Veya Vasıtaya Binerken Okunacak Dualar

6-Memat (ölüm) fitnesinden muradın ölüm anındaki fitne olabileceği belirtilmiştir. Her ne kadar bu, hayat içerisinde cereyan ediyor ise de ölüme yakınlığı sebebiyle buna nisbeti uygun görülmüştür. Üstelik ehemmiyetli bir fitne olması haysiyetiyle ayrıca dikkat çekilmesi normal olmaktadır. Mamafih bununla kabir fitnesinin murad edilmiş olabileceği âlimlerce belirtilmiştir. Şurası muhakkak ki, ölenlerin kabirlerinde fitneye uğrayacakları kesindir, pek çok hadis bunu ifade etmiştir. Hemen ifade edelim: Ölüm fitnesi ile kabirdeki fitnenin kastedildiğini söyleyince fitne kelimesini "azab" mânasında anlamamız gerekir. Fitne âyet ve hadislerde, azab, imtihan, yakmak, saptırmak, kötülük yapmak, belaya uğratmak, delilik, şirk, tefrika, kargaşa, iman zayıflığı -küfür, isyan- muhalefet gibi değişik mânalarda kullanılmıştır."Mahya fitnesi"nden murad sabırsızlığa mübtela olmaktır, memat fitnesinden murad da kabirde Münker-Nekir’in soruları karşısında şaşırmak, cevap verememektir" diyen de olmuştur.

Okudunuz mu?  Cennette adınıza hurma ağacı diktirmek ister misiniz?

7-Deccâl, ahirzamanda çıkıp, ümmet içerisinde maddî ve bilhassa mânevî pek büyük tahribatlar yapacak bir şahıstır… Deccal fitnesini günde beş vakit istiaze edilecek şekilde namaza dâhil edilmesi, bu meselenin ehemmiyetini ifade eder. Nitekim, rivâyetler Ashab devrinde, Deccal bilgisinin temel eğitim müfredatına dâhil edilerek ilkokul yaşındaki çocuklara mahalle mekteplerinde öğretildiğini göstermektedir.

Okudunuz mu?  Korktuğunda veya Yalnızlık Duyduğunda Okunacak Dua

Kütub-u Sitte Şerhi, Prof.Dr. İbrahim Canan, Cilt 16-17


Cevap: Teşehhüdten Sonra Okunacak Dua

Gülehasret
Allah cc razı olsun

Hadis No : 1798
Ravi: İbnu Abbas
Tanım: Resulullah (sav) teşehhüdden sonra şunu okurdu: "Allahümme inni euzu bike min azabi cehennem ve euzu bike min azabi’l-kabri ve euzu bike min fitneti’d’Deccal ve euzu bike min fitneti’l-mahya ve’l-memat (Allahım, ben cehennem azabıdan sana sığınırım. Kabir azabından da sana sığınırım. Deccal fitnesinden de sana sığınırım, hayat ve ölüm fitnesinden de sana sığınırım)".
Kaynak: Ebu Davud, Salat 184, (984)

Okudunuz mu?  Evlenen Kişiye Yapılacak Dua

Yanıt: Teşehhüdden Sonra Okunacak Dua

Ecrinim
Resulullah (sav) teşehhüdden sonra şunu okurdu: "Allahümme inni euzu bike min azabi cehennem ve euzu bike min azabi’l-kabri ve euzu bike min fitneti’d’Deccal ve euzu bike min fitneti’l-mahya ve’l-memat (Allahım, ben cehennem azabıdan sana sığınırım. Kabir azabından da sana sığınırım. Deccal fitnesinden de sana sığınırım, hayat ve ölüm fitnesinden de sana sığınırım)"

Okudunuz mu?  Hadislerle İstiskâ (Yağmur ) Duası (Arapça Türkçe Anlamı)

aminn
değerli paylaşım için Allah c.c. razı olsun,emeğinize sağlık


Tesehüdde istedigimiz dua?

Tevhid
Selam aleeykum, tesehhüde rabenagfirli den sonra baska bir Arapça okumamizda bir sakinca var mi? Mesela " Rabbi zittni ilmen" gibi ?


arifselim
Aleykum selam. Hanefi mezhebine göre sünnette belirtilen dualar okunabilir ama bunun dışında başka dualar okunamaz. Rüku, sücud ve tehiyatta okunabilen hadislerde geçen dualardan okunabilir.

Okudunuz mu?  Nazar, Büyü Ve Zehirli Haşerâta Karşı, Çocukları Ve Başkalarını Koruyucu Dualar

Tevhid
Bu dediginizin delili varmi? Yani Belirli nasslar vardi tehiyatte sirf onlar okunabilir diye? Peygamberimizni hanefi mezhebin disindada bircok Dua okumus tahiyatta? (Kabir Deccal fitnesinden korunmak gibi vs) maksat burda dua okumak degilmi?


ACİLSERVİS
Geçen haftadan defalarca hesabını kapattığım kişi olduğunu önceden biliyorum. Yinede karışmadım. Yazılan mesajları sildim. Bu uyarı olsun. Sıkıntı çıkarmamaya çalış.

Okudunuz mu?  Mizanı dolduran ve çok sevap kazandıran şeyler nelerdir?

Allahumme inni euzu bike min azabi cehennem, Allahümme inni euzu bike min azabi cehennem, Allahümme ecirna min azabi cehennem ve kabir vemin decel

Bu kategoride yer alan Meleklerin dahi yazamadığı Hamd (Şükür ) Duası. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Teşehhüdden Sonra Okunacak Dua Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.