Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:36
dualar
Yönetici

Hilali Görünce Okunacak Dua

Hilali Görünce Okunacak Dua

LeoparGS
Hilali Görünce Okunacak Dua- 1

ـ1ـ عَنْ طلحة بن عبيداللّه رَضِىَ اللّهُ عنه قال: ]كَانَ رَسُولُ اللّهِ # إذَا رَأى الْهَِلَ قَالَ: اَللَّهُمَّ اَهِلَّهُ عَلَيْنَا بِالْيُمْنِ وَاِيمَانِ، وَالسََّمَةِ وَاِسَْمِ رَبِّى ورَبُّكَ اللّهُ[. أخرجه الترمذي .

Talha İbnu Ubeydillah (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) hilâli görünce şu duayı okurdu: "Allahım, Ay’ın hilâl devresini bize bereketli, imanlı, selâmetli ve İslâm üzere geçir. (Ey hilâl) benim de senin de Rabbin Allah’tır." [Tirmizî, Daavât 52, (3447).]

AÇIKLAMA:
1-Hilâl, ayın geçirdiği safhalardan bir safhanın adıdır. Ay’ın ufukta belirmesinin ilk gecesiyle, ikinci ve üçüncü gecelerine denir. Dördüncü geceden itibâren kamer denir.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin sabah uyandığında okuduğu dualar

2- Hadiste talep edilen yümn, dilimizde uğur, bereket, hayır mânalarına gelir. Uğur, zıddı olan uğursuzluk inancını hatırlattığı ve bunun da dinimizde yeri olmadığı için bereket’le tercümesini daha uygun bulduk. Mamafih, bazı nüshalarda "yümn" yerine emn gelmiştir. Bu da emniyet (güven) demektir. Emniyet duygusunun huzurlu bir hayat için ne kadar ehemmiyet arzettiği îzah gerektirmeyecek kadar açık bir durumdur.

3-Hadisin Arapça metnini lügavî aslına muvafık olarak şöyle tercüme edebiliriz: "Allahım, bizler (bâtınan) emniyet ve iman üzere, (zâhiren de ) selâmet ve İslâm üzere olduğumuz halde ayı üzerimize doğdurt."

Okudunuz mu?  Yatağına gireceğin zaman abdest al, sonra sağ tarafına yat ve şöyle dua et

4-Bâzı âlimlerimize göre, emniyet ve selâmetin zikri ile her çeşit zararlı şeylerin def’i; keza iman ve İslâm’ın zikri ile de pek beliğ ve pek veciz bir sûrette her çeşit menfaatin celbedilmesi taleb edilmiş olmaktadır.

5- Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in emniyet ve iman talebinde hilâli vesile yapması onun şe’ninin büyüklüğüne delâlet eder. Ona teveccüh ederek: "Senin de benim de Rabbimiz Allah’tır sözü, bir kısım insanların, hâdisâtın cereyanında felek adı altında gök cisimlerine tesir izâfe etmelerini reddir. Bilindiği üzere günümüzde bile, yıldız falı adı altında, hâdisât üzerinde yııldızların ve burçlar denen yıldız kümelerinin tesirleri hususlarında pek bâtıl sözler mevcuttur.

Okudunuz mu?  Sohbetin Sonunda Okunacak Dua

Görüldüğü üzere İslam, yıldızların insanlara en yakın olan, geceleri aydınlatma ve yılın ay ve günlerini hesaplamada sunduğu takvimli hizmeti gibi hizmetlerde insanların hayatını tanzimde oynadığı pek belirgin ve inkarı gayr-ı kâbil role sahip olan Ay’a da, "seni de bizi de yaratan Allah’tır" cümlesi ile hem cahiliye devrinde bir kısım insanlarda görülen Ay ve Güneş’e tapma sapıklığına ve hem de yıldızlarla ilgili başkaca bâtıl inançlara hâtime çekmiştir.

Okudunuz mu?  Ne kadar günahı olsa da kişiyi cennete girdirecek

Varlığını başkasından alan, keyfine göre bir başkasına tesir edemez, tasarrufta bulunamaz. Şâyet bir te’siri, bir hizmeti varsa bu, onu yaratandan gelmektedir. Hakikî te’sir O’na (celle celâluhû) âittir.İslâm’ın tevhid inancı, her çeşit tesir ve icraatın Allah’tan geldiğini takrir eder. Resûlullah, ay doğduğu zaman okunacak duada bile bunun tesbit ve takrîrine ehemmiyet vermiştir. Bütün bu gayrete rağmen, günümüzde bile, hâlâ yıldızın tesirine inanan, yıldız falıyla vakit geçiren Müslümanların varlığı, üzüntü ile karşılanacak bir durumdur.

Kütub-u Sitte Şerhi, Prof.Dr. İbrahim Canan Cilt 16-17

Okudunuz mu?  Reddedilmeyen dua

Cevap: Hilali Görünce Okunacak Dua

LeoparGS
Hilali Görünce Okunacak Dua- 2

ـ2ـ وعن قتادة رَضِيَ اللّهُ عَنْهُ: ]أنَّهُ بَلَّغَهُ أنَّ النَّبِىَّ # كانَ إذَا رَأى الهَِلَ قالَ: هَِلُ خَيْرٍ وَرشْدٍ ثََثَ مَرَّاتٍ، آمَنْتُ بِاللّهِ الَّذِى خَلَقَكَ ثََثَ مَرَّاتٍ، ثُمَّ يَقُولُ: اَلْحَمْدُ للّهِ الَّذِى ذَهَبَ بِشَهْرِ كَذا، وَجَاءَ بِشَهْرِ كَذَا[. أجرجه أبو داود.وفي رواية له عنه قال: ]كانَ رسولُ اللّهِ # إذَا رَأى الهَِلَ صَرَفَ وَجْهَهُ عَنْهُ[ .

Katâde (rahimehullah)’ye ulaştığına göre, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) hilâli görünce şu duayı okurmuş: "Hayırlı ve istikametli bir hilal (devresi diliyorum.)" Bunu üç kere söyledikten sonra, "Seni yaratan Allah’a inandım."Bunu da üç kere tekrar ettikten sonra: "… Ayını çıkarıp … Ayını getiren Allah’a hamdolsun" dermiş." [Ebû Dâvud, Edeb 111 (5092).] Ebû Dâvud’un yine Katâde’den kaydrettiği bir diğer rivâyetinde: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), hilâli görünce yüzünü ondan çevirirdi" denmektedir.

Okudunuz mu?  Vesveseye Kapılan İnsanın Okuyacağı Dualar

AÇIKLAMA:

1-Hilâl devresinin hayırlı ve istikametli (rüşd üzere) olmasını dilemek, Allah’a ibâdetle geçmesini dilemektir. Hacc mîkatı, Ramazan orucunun başı vs. hilâl devrelerine rastlamaktadır.

2-Rivâyet, Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in ayları ismen zikrettiğini göstermektedir. Meselâ "Cemâziyelevvel’i çıkarıp Cemaziyelâhir’i getiren Allah’a hamdolsun" demek gibi.

Okudunuz mu?  Abdestten sonra okunacak dua

3-Ebû Dâvud’un ikinci rivâyetinde Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in hilâli görünce yüzünü çevirdiği ifâde edilmektedir. Münâvî, bu hadîsi açıklarken şu izahı sunar: "Bu çevirme, hilâlin şerrinden çekinmek içindir. Zîra, Tirmizî’nin kaydettiği üzere, Hz. Âişe’ye Resûlullah: اَسْتَعِيذِى بِاللّهِ مِنْ شَرِّهِ فإنَّهُ الْغَاسِقُ اِذَا وَقَبَ "Ey Âişe, onun şerrinden Allah’a sığın, zîra o, battığı zaman (Felak sûresinde haber verilen) elgâsık’tır"(4) demiştir.Yahut da Resûlullah’ın ondan yüzünü çevirmesinin hikmeti, cedd-i emcedi Hz. İbrahim (aleyhisselam)’in َ اُحِبُّ اŒفِلِينَ "Batan şeyleri sevmem" (En’am 76) sözüne meyletmektir.

Okudunuz mu?  Tilavet Secdesinde Okunan Dua (arapça türkçe)

4-Son olarak, hadislerin sıhhat durumuna temas edelim. Ebû Dâvud, hadisleri "Kişi hilâli görünce ne demelidir?" başlığını taşıyan bir bâbta kaydettikten sonra şunu söyler: "Bu bâbta Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’tan sahih müsned (muttasıl) bir hadis gelmemiştir." Katâde’den kaydedilenler mürseldir, yâni senedlerinde kopukluk vardır.
Zîra Katâde, Tâbiîn’dendir, sahâbe değildir, kimden işittiğini de tasrîh etmemiştir.Ancak İbnu Hacer, Katâde’nin mürseline Müsedded’in Müsned-i Kebîr’ inde -yine mürsel olan- bir şâhid bulduğunu, Ebû Nuaym’da da mevsûl (senedinde kopukluk olmayan) bir şâhid bulduğunu belirtir.______________(4) Felak suresinde çöken karanlık el-Gâsık olarak isimlendirilmiştir: "Karanlığı çöküp bastığı zaman gecenin şerrinden… sabahın Rabbine sığınırım." (Felak 1-3).

Okudunuz mu?  Hz.Davud (as)'un Duası

Kütub-u Sitte Şerhi, Prof.Dr. İbrahim Canan Cilt 16-17


Yanıt: Hilali Görünce Okunacak Dua

ayhan1718
sağolasın ALLAH (c.c.) senden razı olsun!….paylaşımlarının devamını dilerim..


Soru: Hilali Görünce Okunacak Dua

imam
teşekkürler

Ayı görünce okunacak dua: Allahım, Ay’ın hilal devresini bize bereketli, imanlı, selametli ve İslam üzere geçir.


meryemgül1
Talha İbnu Ubeydillah (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) hilâli görünce şu duayı okurdu: "Allahım, Ay’ın hilâl devresini bize bereketli, imanlı, selâmetli ve İslâm üzere geçir. (Ey hilâl) benim de senin de Rabbin Allah’tır." [Tirmizî, Daavât 52, (3447).]
Ne kadar güzel bir dua Allah c.c.razı olsun kardeşim

Okudunuz mu?  Musibete uğrayanlar kesinlikle içeri Musibet için dua.

ay hilal olunca okunacak dua, hilal görünce okunacak dua, ay görünce okunacak dua

Bu kategoride yer alan Rabbimize En Sevimli Gelen Tesbihat başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hilali Görünce Okunacak Dua Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.