Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:36
dualar
Yönetici

Hz.Davud (as)’un Duası

Hz.Davud (as)’un Duası

LeoparGS
Hz.Davud(Aleyhisselam)’un Duası

ـ1ـ عن أبى الدرداء رَضِيَ اللّهُ عَنْهُ قال: ]قالَ رَسولُ اللّه #: كَانَ مِنْ دُعَاءِ دَاوُدَ عَلَيْهِ السََّمُ: اللَّهُمَّ إنِّى أسْألُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ، وَالْعََمَلَ الَّذِي يُبَلِّغُنِى حُبَّكَ. اللَّهُمَّ اجْعَلْ حُبَّكَ أحَبَّ إلىَّ مِنْ نَفْسِى وَأهْلِى وَمَالِى ، وَمِنَ المَاءِ الْبَارِدِ. قالَ وَكَانَ النَبىُّ # إذَا ذَكَرَ دَاوُدَ تَحَدَّثَ عَنْهُ بِقَوْلِهِ كَانَ أعْبَدَ البَشَرِ[. أخرجه الترمذي .

Okudunuz mu?  Safa İle Mervede Durup Okunan Dua

Ebû’d-Derdâ (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Hz. Dâvud (aleyhisselâm)’un duaları arasında şu da vardır: "Allahım! Senden sevgini ve seni sevenlerin sevgisini ve senin sevgine beni ulaştıracak ameli taleb ediyorum. Allah’ım! Senin sevgini nefsimden, âilemden, malımdan, soğuk sudan daha sevgili kıl."Ebû’d-Derdâ der ki: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Hz. Dâvud’u zikredince, onu "insanların en âbidi (yani çok ve en ihlaslı ibadet yapanı)" olarak tavsif ederdi." [Tirmizî, Da’avât 74, (3485).]

Okudunuz mu?  Arapça Türkçe İsm-i Azam ve Esma-ül Hüsna Duaları

AÇIKLAMA:

1- "Hubbuke…" (sevgini) tâbiri, masdarın fâil veya mef’ûle izâfesidir. Yâni fâile izâfesi olunca mâna: "Bana olan sevgini" demek olur. Mef’ûle izâfe olunca mâna, "sana olan sevgimi" olur. Birinci daha muvafık gözükmekte. Zîra Allah’ın, kendisini (Hz. Dâvud’u) sevmesini istemek daha uygun gelmektedir.

Okudunuz mu?  Herkesi Amin demeye davet ediyorum....

"Seni sevenin sevgisini…" cümlesinde de masdarın mef’ûl veya fâile izâfesi daha uygun gözüküyor, mâna şöyler olur: "Âlimlere olan muhabbetinle beni sevmeni istiyorum." Fâile izâfe olunca mâna, "Seni sevenleri sevmeyi nasib et" şeklinde olur. Nitekim bir başka dua şöyledir: حَبِّبْنَا الى اَهْلِهَا وَحَبِّبْ صَالِحِى اَهْلِهَا إلَيْنَا "Bizi ora ehline sevdir, ora ehlinden sâlih olanları da bize sevdir." Nitekim âyet-i kerimede de: يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ
"… (Allah) onları sever, onlar da O’nu severler…" (Mâide 54) buyurmuştur. Yani hem insanların Allah’ı sevmesi, hem de Allah’ın insanları sevmesi mevzubahistir.

Okudunuz mu?  Vitir namazında okunan sûreler

Keza, "Senin sevgine beni ulaştıracak ameli…" cümlesinde senin sevgin ayrı iki ihtimale muhtemeldir: "Seni bana sevdirecek…" veya "beni sana sevdirecek ameli" mânaları câizdir.

2- Hz. Dâvud’un "insanların en âbidi" olmasını bâzı âlimler, "devrindeki insanların en âbidi" diye kayıtlamıştır. Ancak Aliyyü’l-Kârî, "Itlakı üzere bırakılabilir, zîra ibadetçe en ilerde olması, ilimce, faziletçe de üstün olmasını gerektirmez" diyerek Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın bazı yönlerden efdaliyeti meselesine tezad arzetmeyeceğine ima eder.

Okudunuz mu?  Medine-i Münevvere'de Türbe-i Şerif Hatibi; Şeyh Ahmet Diyor ki:

Kütub-u Sitte Şerhi, Prof.Dr. İbrahim Canan Cilt 16-17


Cevap: Hz.Davud (as)’un Duası

GüL_MiSaLi
Allah razı olsun..


Yanıt: Hz.Davud (as)’un Duası

Ecrinim
Allahım! Senden sevgini ve seni sevenlerin sevgisini ve senin sevgine beni ulaştıracak ameli taleb ediyorum. Allah’ım! Senin sevgini nefsimden, âilemden, malımdan, soğuk sudan daha sevgili kıl

Okudunuz mu?  Hadislerle İstiskâ (Yağmur ) Duası (Arapça Türkçe Anlamı)

amin..amin..amin..
Rabbim razı olsun kardeşim,eline sağlık..


davut aleyhisselamın duası, davut as duası, Hz davutun duası

Bu kategoride yer alan Hilali Görünce Okunacak Dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz.Davud (as)’un Duası Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.