Anasayfa
12 Ağustos 2021, 14:34
Hadisler
Yönetici

Hac ile ilgili Ayet Ve Hadisler

Hac ile ilgili Ayet Ve Hadisler

Hoca
340. Allah Resûlü sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu:
“Hac ile umreyi birbiri ardına yapın! Bu ikisi, günahları, körüğün demir, altın ve gümüşün pasını giderdiği gibi giderirler. Kabul edilmiş haccın karşılığı, cennettir. Herhangi bir mümin, ihramlı olarak kaldığı zaman, batan güneş onun günahlarını da alıp götürür.”
İbn Mesûd radıyAllahu anh. Tirmizî.

341. Allah Resûlü sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu:
“Umre, diğer umreyle arasında geçen günahlara keffarettir. Kabul olunan haccın karşılığı, cennettir.”
Ebû Hureyre radıyAllahu anh. Buhârî.


Cevap: Hac ile ilgili Ayet Ve Hadisler

Şema
Hac ibadeti hakkında ayet ve hadisler için teşekkürler


Hoca
HAC İLE İLGİLİ HADİSLER

hadis Konusu

İbnu Abbas veya Fadl İbni Abbas -veya bunlardan biri bir diğerinden- anlatmıştır: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Kim hacc yapmak isterse acele etsin. Çünkü olur ki insan hastalanır (bineği) kaybolur, (gitmeye mani) bir iş zuhür eder.

HACCA GİTME

Hz. Enes radıyAllahu anh anlatıyor: Halk: Ey Allah’ın Resülü, haccetmek her sene farz mıdır? diye sormuştu. Eğer Evet! desem bu vacip olur. Eğer vacip olsa, bunu yerine getiremezsiniz, bu durumda yerine getirmezseniz azab görürsünüz buyurdular.

Okudunuz mu?  Suyu sadaka olarak vermenin fazileti ile ilgili hadisler

HACCIN FARZ KILINMASI

Hz. Ömer radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Hacc ve umreyi peşpeşe yapın. Çünkü bunların peşpeşe yapılması, tıpkı körüğün demirin pasını temizlemesi gibi, fakrı ve günahları temizler.

HACC VE UMRENİN FAZİLETİ

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Hacılar ve umre yapanlar Allah’ın elçileridir. Onlar Allah’a dua etseler, Allah onlara derhal icabet eder (dualarını kabul eder). Eğer kendisinden af ve mağfret dileseler, derhal onlara mağfiret eder.

HACININ DUASINDAKİ FAZİLET

İbnu Ömer radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Allah yolunda cihad eden, hacceden ve umre yapan Allah’ın elçisidir. Çünkü Allah bunların yapılmasına kulları davet etti, onlar da icabet ettiler. Buna mukabil onlar da O’ndan (dilediklerini istediler), Allah da onlara istediklerini verdi.

HACININ DUASINDAKİ FAZİLET

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: Bir adam Resûlullah aleyhissalatu vesselam’a gelip: Babama bedel haccedebilir miyim? diye sordu. Aleyhissalatu vesselem: Evet! Babana bedel haccet. Bu haccınla onu hayır yönüyle artırmasan bile şer yönüyle artırmış olmazsın buyurdular.

Okudunuz mu?  Hz. İbrahim ve Hz. İsmail (a.s)'ın kıssaları ile ilgili hadisler

ÖLENE BEDEL HACC

Ebu’l-Gavs İbnu Huseyn’in -ki el-Fur kabilesinden biridir anlattığına göre: Resûlullah aleyhissalatu vesselam’a babasının üzerine vacib olmuş fakat eda etmeden ölmüş olduğu hacc hakkında sormuştu. Aleyhissalatu vesselam: Babana bedel haccet! buyurdu ve ilave etti: Nezir orucu da böyle, ona bedel kaza edilir.

ÖLENE BEDEL HACC

Husayn İbnu Avf radıyAllahu anh anlatıyor: Ey Allah’ın Resülü! Babama hacc farz oldu. Ancak binek üzerinde bağlanmadıkça hacc yapmaya muktedir değil! dedim. Aleyhissalatu vesselam bir müddet süküt buyurup sonra: Babana bedel haccet! buyurdular.

HAYATTA OLAN GÜÇSÜZE BEDEL HACC

Hz. Cabir radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam bize hitap ederek buyurdular ki: Medine halkının ihrama gireceği yer Zülhuleyfe’dir. Şam halkının ihrama gireceği mikat yeri Cuhfe’dir. Yemenlilerin mikat yeri Yelemlem’dir. Necid ahalisinin mikat mahalli Karn’dır. Doğu (yani Irak) ahalisinin mikat yeri Zat-ı Irk’dır. Aleyhissalatu vesselam sonra, mübarek yüzlerini doğu taraftaki ufka çevirdi ve: Allahım onların (doğudakilerin) kalplerini İslam’a çevir diye dua etti.

Okudunuz mu?  Günah, Tevbe, Pişmanlık, Ümit, Af İle İlgili Hadisler

MİKAT YERLERİ

Hz. Enes radıyAllahu anh anlatıyor: Ben (Zülhuleyfe’deki) ağacın yanında, Resûlullah’ın bindiği devesinin sefinelerinin (yani çökük iken yere değen uzuvlarının) yanında idim. Deve ayağa kalkıp doğrulunca, Aleyhissalatu vesselam: Allah’ım! Umre ve hacca beraber niyet ederek davetine icabet ediyorum! Emrine amadeyim! buyurdular. (Yani o zaman ihrama girdiler). Bu (ihrama girme işi) Veda haccında idi.

İHRAM

Hz. Cabir İbnu Abdillah radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Allah rızası için gününü, akşama kadar, güneş altında telbiye çekerek geçiren hiçbir muhrim (hacc veya umre için ihrama giren) yoktur ki günahları güneşle beraber batmasın ve annesinin kendisini doğurduğu (günahsız) şekle dönmesin.

HACCDA İHRAMDAN ÇIKMA ŞARTI

Duba’a (Bintu Zübeyr İbnü Abdilmuttalib) radıyAllahu anha anlatıyor: Ben hasta iken Resûlullah aleyhissalatu vesselam yanıma girdi ve (bana): Sen bu yıl hacca gitmek istemiyor musun? buyurdular. Ben: Ey Allah’ın Resülü! Ben cidden hastayım dedim. Aleyhissalatu vesselam: Sen hacca git ve ihrama girerken: (Allah’ım!) beni hacc menakisini tamamlamaktan alıkoyduğun yerde ihramdan çıkacağım diyerekten niyet et! buyurdular.

HACCDA İHRAMDAN ÇIKMA ŞARTI

Okudunuz mu?  Rum Suresi ile ilgili hadisler

Abdullah İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: Peygamberler Harem-i, Şerife yaya ve yalınayak olarak girerlerdi. Yine yalınayak ve yaya olarak Beytullah’ı tavaf edip, menasiki (hacc ve umrenin gereklerini) bu şekilde ifa ederlerdi.

HAREM-İ ŞERİFE GİRME ÂDÂBI

İbnu Ömer radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam Hacerü’l-Esved’e yöneldi, sonra dudaklarını üzerine koyup uzun müddet ağladıktan sonra ondan ayrıldı. Bir de baktı ki, Ömer İbnu’I-Hattab da yanında, o da ağlıyor. Hemen: Ey Ömer buyurdular, evet gözyaşları burada dökülür.

TAVAFIN FAZİLETİ

Hz. Cabir radıyAllahu anh diyor ki: Resûlullah aleyhissalatu vesselam hacc-ı ifrad yapmıştır.

HACC-I İFRAD

Hz. Cabir radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam, Ebu Bekr, Ömer, Osman radıyAllahu anhüm ecmain hacc-ı ifrad yaptılar.

HACC-I İFRAD

Ebu Talha radıyAllahu anh demiştir ki: Resûlullah aleyhissalatu vesselam hacc ve umreyi beraber (yani hacc-ı kıran) yaptı.

HACC-I KIRAN

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam, ashabıyla birlikte (Veda Haccında Mekke’ye) geldikleri zaman, ne o ne ashabı, umre ve hacc için (Ka’be’nin etrafında yedi defa dolaşmak suretiyle) ancak bir kere tavaf ettiler.

Okudunuz mu?  Sahur ile ilgili hadisler

 

HACCI FESHETMEK

Talha İbnu Ubeydillah radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Hacc cihaddır. Umre tatavvu (sünnet)dir.

UMRE

Herim İbnu Hanbeş radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Ramazan ayında yapılan bir umre (sevap cihetiyle) bir hacca muadildir.

RAMAZANDA UMRE

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam Zülkade ayından başka bir ayda umre yapmamıştır.

ZÜLKADE AYINDA UMRE

İbnu Ömer radıyAllahu anhüma’nın anlattığına göre: Kendini (hacc sırasında) beş vakti (yani Zilhicce’nin sekizinci günü öğle, ikindi, akşam, yatsı ve Arefe günü sabah namazlarını) Mina’da kılardı. Sonra Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın da böyle yaptığını arkadaşlarına haber verdi.

ARAFAT’TA DUA

Hz. Aişe radıyAllahu anha anlatıyor: Kureyşliler dediler ki: Biz Ka’be-i Muazzama sakinleriyiz (yani onun yanında ikamet eden imtiyazlı kimseleriz). Biz (vakfe için) Harem-i Şerif’in dışına çıkmayız (Arafat’a gitmeyiz, vakfemizi sadece Müzdelife’de taşradan gelenlerden ayrı olarak yaparız) dediler. Bunun üzerine Allah Teala hazretleri şöyle buyurdular. (Mealen): Sonra siz de, halkın ifaza yaptığı (döndüğü) yerden (yani Arafat’tan Müzdelife’ye) ifaza yapınız (akın akın dönünüz) (Bakara 199).

Okudunuz mu?  Pislik yiyen hayvanların eti yenir mi? sütü içilir mi?

ARAFAT’TAN MÜZDELİFE’YE DÖNÜŞ

Bilal İbnu Rabah radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam bana, Müzdelife vakfesinin sabahında: Ey Bilal! Halkı sustur -veya Halkı dinlet! buyurdular. Sonra halka şu hitabede bulundular:

Allah Teala hazretleri, şüphesiz, şu Müzdelife’nizde, sizlere iyilik ve ihsanda bulunarak, günahkarlarınızı, hayır sahipleriniz hatırına bağışladı. İyilerinize dilediğini verdi. Öyleyse Allah’ın adıyla (buradan Mina’ya) hareket edin!

MÜZDELİFE’DE VAKFE

İbnu Abbas radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam Akabe cemresine taş attığı zaman hemen geçiyor (orada dua ve zikir için) durmuyordu.

AKABE CEMRESİ (İLK TAŞLAMA YERİ)NDE DURULMAZ

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam Akabe cemresine (ilk taşlama)ya kadar telbiye getirdi (Lebbeyk… dedi).

ZEMZEM İÇME ADABI

Hz. Cabir radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Zemzem suyu ne maksatla içilirse o maksatla faydalıdır.

ZEMZEM İÇME ADABI

Hz. Aişe radıyAllahu anha anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam Mina’dan döndügü günü ertesi güne bağlayan gecenin sonunda Batha’dan Medine’ye hareket etti.

MUHASSAB NAM MEVKİDE KONAKLAMA

İbnu Ömer radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam, hacının son amelinin (veda tavafı denilen) Ka’be’yi tavaf etmek olmadıkça Mekke’den ayrılmasını yasakladı.

Okudunuz mu?  Kız İsteme; Nikah Duası Ve Nazar hadisler

VEDA TAVAFI

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: İhramlı kişi deve kuşu yumurtası kıracak olursa, o yumurtanın bedeline denk fidye ödemelidir.

İHRAMLININ AV CEZASI

Ebu Sa’id radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: İhramlı yılanı, akrebi, saldırgan yırtıcı hayvanı, kelb-i aküru (saldırgan köpek, kurt, aslan, kaplan vs.), fasıkcık fareyi öldürebilir (bunları öldürdüğü için fidye ödemez).

Ebıı Said’e fareye niye fasıkcık dendiği sorulmuştu. Çünkü (bir keresinde) Resûlullah aleyhissalatu vesselam, onun yanmakta olan kandilin fitilini evi yakmak üzere sürüklemesinden dolayı uykusundan uyanmıştı diye cevap verdi.

İHRAMLININ AV CEZASI

Hz. Ali radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam’a ihramlı iken av eti getirilmişti, onu yemedi.

İHRAMLIYA AV HAYVANI YEMEK YASAKTIR

Talha İbnu Ubeydillah radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam, bana bir vahşi eşek verdi ve arkadaşlar arasında taksim etmemi emretti. O sırada arkadaşlarımın hepsi de ihramlıydı.

İHRAMLIYA AV HAYVANI YEMEK YASAKTIR

İyas İbnu Seleme’nin babası (Seleme) radıyAllahu anh’ın anlattığına göre: Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ın kurbanlık develeri arasında bir de erkek deve vardı.

Okudunuz mu?  İstiğfar Ve Tevbe ile ilgili Hadisler

DİŞİ VE ERKEK HAYVANLARDAN MEKKE’YE KURBAN GÖNDERME

Alkame İbnu Nadle radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Ebu Bekr ve Hz. Ömer radıyAllahu anhüma vefat ettikleri zaman Mekke’nin evlerine sevaib (yani oturanların mülkü değil, ihtiyaç sahiplerine terkedilmiş) denmekte idi. Kim, (meskene) muhtaç ise bu evlerde oturur, kim de muhtaç değilse ihtiyacı olanı orada (kirasız) oturtur idi.

MEKKE EVLERİNİ KİRAYA VERME

Safiyye Bintu Şeybe radıyAllahu anha anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam’ı Fetih yılında dinlemiştim. Şöyle buyurdular:

Ey insanlar! Allah arz ve semayı yarattığı gün Mekke’yi haram kılmıştır. Orası Kıyamet gününe kadar haramdır. Bitkisi sürülmez, av hayvanı ürkütülmez, buluntusu da sadece (sahibini bulmak üzere) ilan etmek için alınır.

Bu esnada (amcası) Abbas radıyAllahu anh: İzhir otu hariç (olsun!). Çünkü evler ve kabirler için ona ihtiyacımız var! dedi. Aleyhissalatu vesselam da: İzhir otu hariç! buyurdular.

MEKKE’NİN FAZİLETİ

Ayyaş İbnu Ebi Rebi’a el-Mahzûmi radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Bu ümmet, şu haram yerlere hakkı olduğu hürmeti gösterdiği müddetçe hayır üzere devam eder. Bu hürmete riayet etmediler mi helak olurlar.

Okudunuz mu?  Ayakta işeme

MEKKE’NİN FAZİLETİ

Hz. Ebu Hureyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Ey Allahım! İbrahim aleyhisselam senin Halilindir, peygamberindir. Sen Mekke’yi İbrahim’in diliyle haram kıldın. Ey Allahım! Ben de senin abdin ve peygamberinim. Ben de (Medine’yi) iki kayalığı arasında kalan kısmıyla haram kılıyorum.

MEDİNE’NİN FAZİLETİ

Hz. Enes radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Uhud, şüphesiz bizi seven, bizim de kendisini sevdiğimiz bir dağdır ve cennet bahçelerinden bir bahçenin üstündedir. Ayr dağı da cehennem derelerinden bir derenin üzerindedir.

MEDİNE’NİN FAZİLETİ

Davud İbnu Aclan radıyAllahu anh anlatıyor: Babam İkal ile birlikte yağmurlu bir günde tavafta bulunduk. Tavafımız bitince Makam(-ı İbrahim)in arka kısmına geldik. Babam orada dedi ki: Enes İbnu Malik radıyAllahu anh ile birlikte yağmur altında tavaf yaptım. Tavafı bitirdiğimizde, buraya geldik, iki rek’at namaz kıldık. O zaman Enes radıyAllahu anh bize: Tavafa yeniden başlayın. Zira mağfiret olundunuz. Biz Resûlullah aleyhissalatu vesselam’la birlikte yağmur altında tavaf etmiştik de bize böyle buyurmuştu dedi.

Okudunuz mu?  Adaletli Devlet Başkanı ile ilgili Hadis

YAĞMUR YAĞARKEN KA’BE’Yİ TAVAF

Ebu Said radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalatu vesselam ve ashab-ı kiram hazeratı radıyAllahu anhüm ecmain, Medine’den Mekke’ye yaya olarak hacc yaptılar. (Bu sırada) Aleyhissalatu vesselam: İzarlarınızı (=vücudun belden aşağısını örten peştemal) bellerinize bağlayın buyurmuş, sonra da bazan hızlı bazan yavaş yürümüştü.

 


Hoca
“Allah Teala, bir tek hac yüzünden üç grup insanı cennete koyar:

– Yerine haccedilen ölüyü,
– Bedel olarak hacca gideni,
– Bu haccın gerçekleşmesine sebep olan ölünün mirasçısını.”
(Camiu’s-Sağir, 2/300, Hadîs No: 1905)


hac ile ilgili ayetler, haçla ilgili ayetler, hac ibadeti ile ilgili ayet ve hadisler

Bu kategoride yer alan Sevmek ile ilgili kutsi hadis başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hac ile ilgili Ayet Ve Hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.