Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:10

Namazda etek giymek şart mı. Pantolon ile namaz kılınabilir mi?

Namazda etek giymek şart mı. Pantolon ile namaz kılınabilir mi?

Medine
Vücudun azalarını iyice belli edecek şekilde giyilen dar pantolon ve dar gömlekle namaz sahih olsa da, meşru görülmez. Üzerinde etek veya pardesü gibi bir elbise giydiği takdirde kılmasının bir sakıncası yoktur.

Namazın farzlarından birisi de setr-i avrettir, namazda örtülmesi gereken yerleri örtmektir. Kadının namaza durmadan önce örtmesi gereken yerleri; eli, yüzü ve ayaklarının dışında bütün bedenidir. Bazı müçtehitlere göre hanımın ayakları da avretten sayıldığından namaz kılarken ayaklarını kapatması gerekir.

Okudunuz mu?  İki kaş arasını kesmek caiz midir?

Ancak Hanefi mezhebinin "mutemed" görüşüne göre, namazda hanımın ayakları avretten sayılmaz. Bu nedenle kadınların çorapsız namaz kılması bazı alimlere göre mekruh ise de yine de namazları geçerlidir.

Diğer mezheplere göre kadının ayakları da avretten sayılmaktadır. Meselâ Hanbelî mezhebinin bu husustaki delili şu hadis-i şeriftir:

Okudunuz mu?  Vefk nedir? Dinimizce vefk yapmak ve yaptırmak caiz midir?

Ümmü Seleme Validemiz (r.a.) anlatıyor: "Yâ ResulAllah! kadın bir entari ve başörtüsü ile namaz kılabilir mi?" diye sordum. Şu cevabı verdiler: "Bu elbise ayaklarını örtecek derecede uzun ise, evet." (Ebû Dâvud, Salat: 83.)

Giyilen elbise bedenin rengini belli edecek kadar ince olmamalıdır. Böyle bir elbise ile kılınan namazı yeniden kılmak gerekir. Başörtüsü de alttan saçını gösterecek şekilde ince olmamalı, sık dokunmuş başörtüsü kullanmalıdır. Namazda giyilen elbise fazla dar olmamalıdır. Bu takvaya ve namazın âdabına uygun düşmez.

Okudunuz mu?  İslamda Ölüyü Mumyalamak Caiz midir?

Dize kadar çorap giyilecek olsa, etek ancak diz kapağına varsa, her ne kadar namaz sahih olsa da namaz mekruh olur. Bunun için namazda uzun bir elbise veya etek giymek icap eder.

Giyilen çorabın da alttan ayağı gösterecek şekilde şeffaf ve ince olmaması gerekir. Bunun için koyu renk veya sık dokunmuş çorap giyinmelidir.

Okudunuz mu?  Eşler kaç ay birlikte olmazsa nikah düşer?

Kadın kısa kollu elbise ile namaz kılamaz. Yani dirseklerine kadar uzanan bir elbise ve gömlekle namaza durulmaz. Çünkü namaz kılan bir kimsenin avret sayılan azalarından birinin tamamı veya dörtte biri açık olursa namaz sahih olmaz. Meselâ, dirseklere kadar kol ve kulak birer azadır. Bunun için bir hanım kısa kollu bir gömlek ve elbise ile namaz kılarsa sahih olmaz.

Okudunuz mu?  Kabir taşına yazma, eşarp vb gibi şeyler bağlama uygun mudur?

Yani, müstehap olan, yani en güzeli, namaza duracak bir hanım, geniş ve ayaklarını örtecek kadar uzun bir elbise, boynunu ve başını örtecek bir başörtüsü ile gömleğin üstünden bürüneceği sabahlık gibi bir elbise giymelidir.
Bir erkeğin hanımının giydiği gömlek ve kazakla, hanımın da beyinin gömlek ve kazağıyla namaz kılmasında bir mahzur yoktur. Zaten bir yerde bu durum bir zaruretten kaynaklanmaktadır. Ayrıca namazda aranan en önemli husus avret yerlerinin örtünmesidir. Namaz için farz olan örtünme sağlandıktan sonra mesele halledilmiş demektir.

Okudunuz mu?  Köpeğe domuz eti ve benzeri yasak olan yiyecekler verilir mi?

Cevap: Namazda etek giymek şart mı. Pantolon ile namaz kılınabilir mi?

uhutgunesi
Allah cc razı olsun

< bu konuda sizin de paylaşımlarınızı bekliyorum >
konu o kadar güzel izah edilmişki hemde değerli ilim heyeti tarafından bize söz düşmez.


Yanıt: Namazda etek giymek şart mı. Pantolon ile namaz kılınabilir mi?

ßaran
< Yani, müstehap olan, yani en güzeli, namaza duracak bir hanım, geniş ve ayaklarını örtecek kadar uzun bir elbise, boynunu ve başını örtecek bir başörtüsü ile gömleğin üstünden bürüneceği sabahlık gibi bir elbise giymelidir. >
En güzelini en doğrusunu yazmışsın bize sana dua etmek kalmış Paylaşımın için teşekkürler Medine kardeşim Allah cc razı olsun

Okudunuz mu?  Ölünün mezarından toprak almak ve mezardan çiçek koparmak günah mı?

Cevap: Namazda etek giymek şart mı. Pantolon ile namaz kılınabilir mi?

hfzcln
Allah razı olsun.Bazı arkadaşlarımızı uyardığımız halde bu konuyu kulak ardı ediyorlar .Rabbim idrakına varmayı bütün ibadetlerimizi hakkıyla yapmayı nasip eylesin.Amin.


namaz kılarken etek giymek şart mı, namaz kılarken pantolon giyilir mi, namaz kılarken çorap giymek şart mı

Bu kategoride yer alan Kimlerle Evlenilir, Kimlerle Evlenilmez? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda etek giymek şart mı. Pantolon ile namaz kılınabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.