Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:54
Hadisler
Yönetici

Sağ Elle Tahâretlenmenin Kerâheti

Sağ Elle Tahâretlenmenin Kerâheti

Sedanur
SAĞ ELLE TAHÂRETLENMENİN KERÂHETİ

ÖZRÜ OLMADIĞI HALDE SAĞ ELLE İSTİNCA YAPMANIN,
SAĞ ELLE TENÂSÜL ORGANINI TUTMANIN MEKRUH OLDUĞU

Hadis

1652. Ebû Katâde radıyAllahu anh’ den rivayet edildiğine göre Nebî sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Hiç biriniz küçük abdest bozarken erkeklik uzvunu kesinlikle sağ eliyle tutmasın, sağ eliyle silinmesin, bir şey içerken kabın içine solumasın!"

Buhârî, Vudû 19, Eşribe 25; Müslim, Tahâret 63. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tahâret 18; Nesâî, Tahâret 22; İbni Mâce, Tahâret 15

Okudunuz mu?  Salebe hadisi sahih mi

Açıklamalar

"Bu konuda bir çok sahih hadis bulunmaktadır" diyerek konuya ait diğer hadisleri zikretmeyen Nevevî, küçük abdest bozarken sağ elle erkeklik organını tutmanın, sağ elle tahâretlenmenin mekruh olduğunu bu hadîs-i şerîf ile delillendirmekle yetinmiştir.

Hadisteki nehiy, Zâhirîler dışındaki ulemânın çoğunluğu tarafından tenzîhen mekruh olarak değerlendirilmiştir. Nitekim Nevevî de konu başlığında haram olmaktan değil, mekruh olmaktan söz etmektedir. Binaenaleyh küçük su dökerken üreme organını özrü olmadığı halde sağ elle tutmak ve sağ elle tahâretlenmek tenzihen mekruhtur.

Okudunuz mu?  Cennet Mekârih, Cehennem Şehevatla Kuşatılmıştır [hadis]

Yukarıda gösterdiğimiz kaynaklarda yer alan başka rivayetlerden öğrendiğimize göre Resûl-i Ekrem Efendimiz, bir şey yerken içerken, elbise giyerken sağ elini tahâret ve temizlik işlerini görürken de sol elini kullanmayı âdet edinmişti. Efendimiz’in bu edeb ve nezâhetine riâyet etmek bütün müslümanlar için bir görevdir.

Okudunuz mu?  Ayakta Bevl Etmek

İstinca, küçük veya büyük abdest bozduktan sonra kurulanmak, silinmek yani tahâretlenmek demektir. Bu konuda da mecbur kalmadıkca sağ el kullanılmamalı, istinca sol el ile yapılmalıdır.

Esasen günümüzde tuvalet terbiyesi dediğimiz bu tabiî temizlenme işinin daha küçükken çocuklara iyi öğretilmesi gerekmektedir.

Su içerken su kabının içine üflenmemesi de o kabı kullanacak olanlar bakımından çok önemli bir nezâket kuralıdır. Suyun içine veya su kabına soluyarak su içmek hayvanların âdetidir. Bir de üfleme sırasında suyun içine ağızdan bir şeyler kaçabilir, bu da iğrenme ve tiksinmeye vesile olur. Hatta bu yolla bazı hastalıklar bile yayılabilir. Su kabının içine üfürülmemek, besmele çektikten sonra suyu iki veya üç nefeste içmek ve her defasında kabı ağızdan biraz uzaklaştırmak İslâm’ın öngördüğü kurallardır. Tabiî en sonunda da elhamdülillah denilecektir. Aynı şekilde yemek kabının içine de üfürülmemelidir.

Okudunuz mu?  Kur'an ve Hadise uymaya dair açıklamalı hadisler-Kütub-u Sitte

Hadisten Öğrendiklerimiz

1. Küçük abdest bozarken erkeklik uzvunu sağ elle tutmak tenzihen mekruhtur. Bir kısım âlimlere göre diğer zamanlarda da üreme organına sağ elle dokunmak aynı hükümdedir.

2. Tahâretlenirken sağ eli değil, sol eli kullanmalıdır.

3. Bir şey yer veya içerken kabın içine üfürmemelidir.

Okudunuz mu?  Cuma namazı hutbesinin kısa, namazın ise uzun olması

4. Günlük tabiî ihtiyaçlar karşılanırken iğrenme ve tiksinti vesilesi olacak davranışlardan kaçınmalıdır.

5. Günlük işlerimizde Resûl-i Ekrem Efendimiz’in yaptığı gibi yapmak biz müslümanlar için en olgun ve medenî şekilde davranmak anlamına gelir.

6. İslâm güzellik ve temizliğin yaygınlaştırılmasına ve insan hareketlerine kalite kazandırılmasına son derece ehemmiyet veren bir dindir.

Okudunuz mu?  Nesai Ve Süneni

Riyazüs Salihin


Cevap: Sağ Elle Tahâretlenmenin Kerâheti

DZALBAY
< Su içerken su kabının içine üflenmemesi de o kabı kullanacak olanlar bakımından çok önemli bir nezâket kuralıdır. Suyun içine veya su kabına soluyarak su içmek hayvanların âdetidir. Bir de üfleme sırasında suyun içine ağızdan bir şeyler kaçabilir, bu da iğrenme ve tiksinmeye vesile olur. Hatta bu yolla bazı hastalıklar bile yayılabilir. Su kabının içine üfürülmemek, besmele çektikten sonra suyu iki veya üç nefeste içmek ve her defasında kabı ağızdan biraz uzaklaştırmak İslâm’ın öngördüğü kurallardır. Tabiî en sonunda da elhamdülillah denilecektir. Aynı şekilde yemek kabının içine de üfürülmemelidir. >

Faydalı paylaşımın için Rabbim cc razı olsun,ancak yukardaki konuda bir düzeltme yapmak isterim.Açıklamayı yapan,zannederim ki,aşağıdaki bilgiye ulaşamamıştır…

Okudunuz mu?  Şam (Suriye) ile ilgili hadisler

Suya üflemek -üzerine nefes vermek- olayı,çorba,komposto gibi içecekler için de geçerli olup;sebebi hikmeti 80 li yıllarda bilimadamları tarafından açıklanabilmişti.

İnsanın dışarı salıverdiği nefesinde bilirsiniz ki,karbon monoksit ve karbon dioksit gazları bulunur.Karbon monoksit gazı,sıvılarda hızla çözülerek,o sıvıya karışıp,insanın sindirim sistemine gidiyor.Monoksit gazı,dioksit gazından daha tehlikelidir ve çoğu soba veya şofben kazalarında baş sorumlu odur.

Okudunuz mu?  İnsanı helâk eden şu yedi şeyden kaçının

Rasulullah sav,bunu o devrin bilgisi çerçevesinde insanlara açıklamanın güçlüğünü bildiğinden,açıklamasını zamana bırakarak,yalnızca yapılmaması gerektiğini bildirmiştir.O çağdaki bir insana nefesinde seni öldürebilecek veya hasta edebilecek maddeler var dediğinizi düşünün,herhalde o şahıs uyku uyuyamazdı değil mi?

Selam ve dua ile kalın…


taharet hangi elle alınır, taharet hangi elle yapılır, hangi elle taharet alınır

Bu kategoride yer alan Bir Hadis Dünya sevgisi ve ölüm korkusu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sağ Elle Tahâretlenmenin Kerâheti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.