Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:48
Ahlak
Yönetici

Bir İnsanı Öldürmek Bütün İnsanliğı Öldürmek Gibidir

Bir İnsanı Öldürmek Bütün İnsanliğı Öldürmek Gibidir

greenmushroom
BİR İNSANI ÖLDÜRMEK BÜTÜN İNSANLIĞI ÖLDÜRMEK GİBİDİR

İnsan Allah c.c. engüzel bir biçimde yarattığı (tin süresi 4) ve yaratılmışların en şereflisi (isra süresi 70 )olarak tanımlanan bir varlıktır. İnsan doğuştan bazı haklar ile donatılmıştır. Bunlar; en başta hayay hakkı ,mülkiyet hakkı ,eşitlik ve hürriyet hakkı…

Okudunuz mu?  Kin ne demektir? Kinin anlamı?

İslamiyet insan haklarını ve bilhassa yaşama hakkını kutsalolarak ele almış, bu hakları korumak için bir takım kurallar koymuştur. haksız yere insan hayatına kast etmek yani adam öldürmek ve kan dökmek büyük günahlardandır. Bir insanı öldürmek ,bütün insanlığı öldürmek gibidir. Bu suç ve günahın cezası hem dünyada hem de ahirette verilecektir.

Okudunuz mu?  Şirk koşmaya örnekler

Yüce rabbimiz kur’an da şöyle buyurmuştur..

"..Kim bir insanı ,bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kimde birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa ,sanki bütün insanları yaşatmıştır…."

peygamber efendimiz s.a.v.

"kıyamet gününde insanlar arasında ilk görülecek dava kan davasıdır." buyurmuştur.(buhari,rikak 48) Dolayısı ile şahsi intikam ve kan gütme de aynı şekilde yasklamıştır. kan gütme ,cahiliye dönemi adeti olarak görülmüştür.

Okudunuz mu?  Suizan (Suizan, birinin kötü bir iş yaptığını zannetmektir)

Dinimizin beş ana hedefinden biriside insan hayatını korumaktır. Bu, insanın sorumlu olduğu görevlerden birisidir. Bu sebeple intiharda yasaklanmıştır. peygamberimiz a.s. intihar hakkında şöyle buyuruyor.

"..bir kimsede zehir içerek canına kıyarsa zehiri elinde içer bir halde sonsuz ve devamlı bir sürette cehennem ateşinde (azap olunacak) tir." (buhari ,tıp,56)

Okudunuz mu?  Kibirden Nasıl Kurtuluruz?

dünya hayatında çeşitli sıkıntılarla karşılaşan müslüman Allah c.c. sığınmalı , O’ndan yardım dilemeli ve sabırlı olmalıdır.


Cevap: Bİr İnsani ÖldÜrmek BÜtÜn İnsanliĞi ÖldÜrmek Gİbİdİr

Hoca
مِنْ أَجْلِ ذَٰلِكَ كَتَبْنَا عَلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا ۚ وَلَقَدْ جَاءَتْهُمْ رُسُلُنَا بِالْبَيِّنَاتِ ثُمَّ إِنَّ كَثِيرًا مِنْهُمْ بَعْدَ ذَٰلِكَ فِي الْأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ

Okudunuz mu?  Günümüzün Hastalığı: Fırsatçılık ve Çıkarcılık

İşte bu yüzdendir ki İsrailoğulları’na şöyle yazmıştık: Kim, bir cana veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya karşılık olmaksızın (haksız yere) bir cana kıyarsa bütün insanları öldürmüş gibi olur. Her kim bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur. Peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler; ama bundan sonra da onlardan çoğu yine yeryüzünde aşırı gitmektedirler. (Maide Süresi 32)

Okudunuz mu?  İftira atmanın dinimizdeki yeri nedir?

kim bir cana kıyarsa bütün insanları öldürmüş gibi olur, bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir, kim bir insanı haksız yere öldürürse bütün insanlığı öldürmüş olur

Bu kategoride yer alan Zina Ve Fuhuş başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bir İnsanı Öldürmek Bütün İnsanliğı Öldürmek Gibidir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.