Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:30

Muta nikahı nedir? Muta nikahı dinen caiz midir?

Muta nikahı nedir? Muta nikahı dinen caiz midir?

Leyli Rana
Muta nikahı nedir? Muta nikahı dinen caiz midir?

Mut’a nikâhı, ücret mukabilinde belli bir süre için kadınla evlenmektir. Câhiliyette mubah olduğu gibi İslâm’ın ilk günlerinde de mubahtı. Sonra nesh edilip yürürlükten kaldırıldı.

Tirmizî şöyle diyor: "Mut’a nikâhı İslâm’ın ilk günlerinde idi. Adam bir şehre gittiğinde kimse ile tanışmadığından orada kalacağı süre kadar bir kadınla evlenebilir. O da eşyasına bakar, muhafaza eder, işini düzene kordu."

Mut’a nikâhının haram olduğuna dair ittifak vardır. Rafiziler ile Şiîler hariç bütün ulema haram olduğunu kabul ediyor. İbnü Abbas, mut’a nikâhının uzun zaman nesh edilmediğini söylüyordu. Bilahare mensuh olduğunu kabul ederek ilân etti.

Bir gün İbn Zubeyr ile İbn Abbas arasında mut’a nikâhı hususunda ihtilaf oldu. İbnü Zübeyr. İbn Abbas’a ta’rizen: "Ne oldu, bazı kimselerin gözü kör olduğu gibi basireti de kapandı. Resûlullah’ın mut’a nikâhına cevaz verdiğini söylüyorlar." dedi. Bundan anlaşılıyor ki İbn Abbas neshden yani Muta nikahının haram kılındığından habersizdi, nesh durumunu öğrenince görüşünden döndü. Nitekim Said bin Cübeyr’den şöyle rivayet edilmiştir: "İbn Abbas bir gün bir hutbe okudu, dedi ki: Mut’a nikâhı leş, kan ve domuz eti gibidir" (1).

forumduasi.com/m-n/3544-muta.htmlKonu hakkında bilgi almak için tıklayınız.

1-al-Fıkh ala’l-Mezâhib al-arba’a VI. 90-93 Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II. 122

Not: Muta nikahı kakında geniş bilgiyi; Prof. Dr. İbrahim Canan’ın Kütüb-i Site isimli eserinin 15. cilt 541- 581 sayfaları arasında 40 sayfalık bir açıklamada bulabilirsiniz.

Selam ve dua ile…
SİE


Cevap: Muta nikahı nedir? Muta nikahı dinen caiz midir?

imamhatipli42
Toplumun ahlak temelleri yıkan bir unsur dah Mut’a nikahı. Kaç aile bunun yüzünden zarar görüyor. Allah (cc) razı olsun.

Okudunuz mu?  Güvercin beslemek uçurmak, takla attırmak günah mıdır?

Yanıt: Muta nikahı nedir? Muta nikahı dinen caiz midir?

halil akyaz
1- Mısırlı Ahmed Emin (Duha-l İslam, c.3, s.259) diyor ki: Evliliğin daimi olması gereklidir. Evliliğin en üstün örneği, bir erkek ve kadının her zaman için kendilerini birbirlerine bağlı bilmeleridir. Ayrılmak zihinlerinden bile geçmemelidir. Mut’a nikâhı ise iki zevcin arasında sabit bir bağ oluşturamaz.
Cevap: Evliliğin devamlılık üzerine kurulması herkes tarafından beğenilmiş ve doğru bir şey olduğu da açıktır. Bu eleştiri mut’a nikâhının, daimi nikâhın yerini alması istenildiği zaman geçerlidir. Halbuki mut’a nikâhı, insanın daimi nikâha imkânı olmadığı zaman, ruhbanlığa ve cinsel ortaklık kuyusuna düşmesin diye teşri olunmuştur.
2- İnsan, bu tür nikâhtan (hatta bunu helal bilen Şiiler bile) nefret eder.
Cevap: Bu nefret etmenin nedeni mut’a nikâhından hevesine tabi olan insanlar tarafından yapılan su-i istifadelerdir. Kaldı ki, bu tür evliliğin de daimi nikâh gibi kabul görmesini beklemek yersiz bir beklentidir.
3- Mut’a nikahı, kadının haysiyetiyle oynamaktır. Çünkü bir nevi kadının kiralanmasına ve satılmasına cevaz vermektir. Kadının erkekten aldığı ücret karşılığında bütün vücudunu ona teslim kılması kadının haysiyetine aykırıdır. Bu gibi nikâh birçok kadının fasit erkeklerin heveslerine kurban olmasına neden olur.

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim hatmedeceğim diye adak adadım fakat bunu gerçekleştiremedim ne yapmalı

paylaşımın için sağol leyli rana kardeş


Cevap: Muta nikahı nedir? Muta nikahı dinen caiz midir?

imam
Ehli sünnet alimleri arasında muta nikahının haramlılığı konusunda ittifak vardır.


Hoca
NİKAHTA DEVAMLILIK ESASTIR

Görüldüğü üzere gerek şahitlik, gerek düğün ziyafeti ve düğünün usülüne göre, açıkça ilan edilmesi bütün bunlar nikahta aleniyyetin lüzumunu ortaya koyan prensiplerdir. Ayrıca nikahta asıl olan eşler arasındaki bu önemli sözleşmenin devamlı olmasıdır. Rasülullah (s.a.s.) hadislerinde: "Evlenin, boşanmayın. Allah Teala, zevki gereği sık sık nikahlanıp boşanan erkek ve kadınları sevmez." (15) buyururlar. Yine Rasülullah (s.a.s.) buyururlar ki: "Allah bir kimseye saliha bir eş nasibetmiş ise dini yükümlülüğünün yarısını yerine getirmesinde ona yardım etmiştir. Dini yükümlülüğünün diğer yarısını da varsın kendisi yerine getirmek için çalışıp Allah’tan korksun." (16)

Okudunuz mu?  Sünni ile hanefi arasındaki fark

Aile yuvasında zuhuru muhtemel hoşnutsuzluklara da çözüm usulü getiren yüce Mevla eşlerin birbirinin derdine katlanmalarını, aile düzenini bozmamalarını tavsiye buyurmuştur:

"… Eşlerinizle iyi geçinin. Onlardan hoşlanmazsanız (yine de sabredin) Siz bir şeyden hoşlanmazsınız ama, Allah sizin hoşlanmadığınız o şeyde birçok hayır yaratmış olabilir." (17) Rasülullah (s.a.s.) bir hadislerinde şöyle buyururlar: "Bir mümin, hanımına karşı o kadar kırıcı olmasın. Hoşlanmadığı huyları varsa ona mukabil memnun olabileceği huyları da vardır, (tahammül etsin)" (18)

Okudunuz mu?  Hz. Âdemin çocukları birbirleriyle nasıl evlendi?

15-En Nihaye li ibn’il Esir, 2, s. 172, Sirac’ul Münir, c. 2, s. 150
16- Feyz’ül Kadir, c. 6, s. 137, Sirac’ül Münir, c. 3, s. 331
17- Nisa Suresi 4/19
18- Riyazü-s Sahilin, c. l, s. 318, H.No:273. Müslim c. 2, s. 1091

Okudunuz mu?  Huşu Nedir?

muta nikahı caiz mi, muta nikahı dinen caiz midir, mute nikahı nedir

Bu kategoride yer alan Kanguru eti helal midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muta nikahı nedir? Muta nikahı dinen caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.