Mezar Ziyaretinin Adabı
Leyli Rana
MEZAR ZİYARETİNİN ADABI
Müslümanın arada bir mezarları ve mezarlığı ziyaret etmesi; Hz. Peygamber (sav.)’inde tavsiye ettiği ibret verici güzel bir davranıştır. Nitekim Hz. Peygamber (sav.) bir hadis-i şeriflerinde, Mezarları ziyaret ediniz. Çünkü mezar ziyareti; ölümü hatırlatır buyurmuştur.
Mezar ziyaretinde şu adaba dikkat etmek gerekir.
Mezar ziyareti esnasında abdestli olmaya özen gösterilmelidir.
Mezarlıkta sükuneti korumalı, fazla gürültü çıkarmalıdır.
Sonra mezarlıkta bulunan ölülere selam verilir
Onlar için hayır duada bulunulur.
Kuran-ı Kerim okunup sevabı onların ruhuna bağışlanır.
Mecbur kalmadıkça, asla mezarların üzerine basılmaz, üzerlerine oturulmaz.
Her insanın er-geç mezara gideceği düşünülerek ibret alınır.
Mezarlıkta bağırılmaz, ağlayıp feryat edilmez, orada kurban kesilmez, şenlik yapılmaz
Bunlar mezar ziyaretinin adabındandır.
İslam dinine göre mezar, balık sırtı şeklinde ve bir karış yüksekliğinde topraktan olmalıdır. Bu sünnettir.
Bunun dışındaki şekiller, İmam-ı Azam Ebu Hanife’ye göre mekruhtur. Dinimize göre mezar; sıvanmaz ve badana yapılmaz, üzerine basılmaz, kubbe, türbe ve benzeri şey inşa edilmez, üzerinde oturulmaz, yatılmaz.
Hatta üzerinde mescit bile yapılması mekruhtur. Çünkü mezarlar, daha çok ibret alınacak yerlerdir. İbadet yeri değildir. İslam, mezarın dış kısmına değil içine değer verir. Onu şekil ile değil mana ve amel ile değerlendirir.
Bunun için bedir savaşında şehid düşen ve her birinin makamı ve derecesi, Peygamberden hemen sonra gelen mücahitler için gösterişli mezarlar ve türbeler yapılmamış aksine çok basit mezar hazırlanmış, baş ve ayak uçlarına, belli olsun diye sadece birer taş dikilmiştir.
Şu halde israfa kaçarak gösterişli mezarlar yapmak, yada türbeler inşa etmek, dini yönden doğru değildir. Herhangi bir fazileti ve sevabı da yoktur. Mezar veya türbe yapımı için yapılmak istenen masrafların, sadaka olarak fakir ve muhtaçlara dağıtılması, ölü için daha hayırlıdır. ( 1 )
Kabirler üzerine yazı yazmak islami genel görüşe göre mekruh kabül edilmekle beraber hanefilere göre emaresi kaybolmasın ve tahrip edilmesin diye eğer lüzum görülürse kabirler üzerine yazı yazmakta bir sakınca yoktur. alimler bu konuda çeşitli muhakemeler yaptıktan sonra her ne kadar yazı yazılmasının mekruh olduğu’nun dayanağı sağlam olsada uygulama buna göre değildir. Çünkü doğudan batıya kadar dünyanın her bir yanında bütün müslümanların önderlerinin kabirleri üzerinde yazılar yazılmıştır genel kabul bu yöndedir Resulullah (as.)bir taş alıp onu Osman b. Maz’un’ un başı hizasına koyduktan sonra: bununla kardeşimin kabrini bileyim ve ailemden ölenleri de onun yanına gömeyim buyurmuştur. Kabir üzerine yazı yazmak ise kabrin tanınmasına bir yoldur. Yine hanefilere göre kefen üzerine Bismillahirrahmanirrahim lafzını veya Bu ölüyü Allah (cc.)’ın mağfiret etmesi umulur ibaresini yazmak mubahtır.
KAYNAKLAR: (1) İslam İlmihali Mustafa Varlı Diyanet işleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu uzmanı
Cevap: Mezar Ziyaretinin Adabı
imam
KABİR ZİYARETİNİN ADABI NEDİR?
Kabır ziyaretinin asabı şöyledir:
1- Abdestli olmak,
2- Muvakkaten de olsa dünya meşgalesini içinden atıp ahireti düşünmek ve dünyanın fani olduğunu, kısa bir zaman sonra şu kara toprağın altına gireceğini tasavvur etmek.
3- Kabir sahibi hayatta olsaydı ona ne kadar yaklaşması uygun ise o kadar kabrine yaklaşmak,
4- Yanına vardığında Peygamber (sav)`in ta`lim buyurduğu gibi selam vermek: "bu yurtta bulunan mü`min ve müslümanlara selam olsun. İnşAllah biz de size yetişiriz. Bizler ve sizler için Allah`tan afiyet dilerim”.
5- Kabrin yanında istiğfar edip duada bulunmak.
Yazar: İslam Fıkhı Ansiklopedisi
kabir ziyaretinin önemi, kabir ziyareti adabı, kabir ziyareti diyanet