Anasayfa
21 Mayıs 2023, 0:15
Alim
Yönetici

Ali şeriati kimdir?

Ali şeriati kimdir?

asımın nesli
Ali Şeriatî Şiî kültür ve medeniyetine mensup bir kimsedir. Bazen bir Şiî, Sünnîler tarafından reddedilir, fakat Şiîler tarafından benimsenir, tutulur. Şeriatî öyle bir kimsedir ki, onu ne Sünnî, ne de Şiî bir Müslüman benimseyebilir. Bundan yirmi beş sene kadar önce Şeriatî’nin meşhur ve hacimli kitabı İslam Şinasî’nin Türkçe tercümesini okurken, bir sayfasında gözlerim fal taşı gibi açılmıştı. Yazar aynen şöyle diyordu:
Allah gerçek bir Janus’tur…
Janus’un mânası nedir? Ansiklopedilere bakınca, bunun iki çehreli bir Roma putunun adı olduğunu öğreniyordunuz.
Bir Müslüman Yüce Allah’ı nasıl olur da bir puta benzetebilirdi? Üstelik de gerçek Janus diyor. Yani tevili mevili yok.
Azıcık akaid ve ilmihal bilgisi olan bir Müslüman, Hak Teala hazretlerinin sıfatlarından birinin Muhalefetün lil-havadis olduğunu bilir. Türkçe mânası: Yüce Allah yaratılmış, sonradan olmuş hiçbir varlığa benzemez demektir.
Allah’ı bir şeye teşbih etmek küfürdür.
Hele O’nu bir puta benzetmek küfrün en katmerlisidir.
Allah kemal sıfatlarla sıfatlıdır ve noksan sıfatlardan münezzehtir.
Allah’ı bir puta benzeten, hem de bu benzetmede gerçek sıfatını kullanarak teşbihi pekiştiren bir zatın bozuk itikatlı olduğunu söylemek için din alimi olmak gerekmez.
Şeraitî sırf bu cümlesi ile itikat bakımından çok bozuk bir kimsedir.
Onun bu benzetmesinin tevili yoktur.
Onu bu konuda savunmanın imkânı da yoktur.
Bendeniz bir Sünnî Müslüman olarak kendisini tenkit ediyorum, Şiîlik dünyasında durum nedir? Şiî ulemâsından merhum Ayetullah Mutahharî Şeriatî’yi sert şekilde tenkit etmiştir.
Şeriatî’nin İslam Şinasî kitabı yayınlandığında İran’daki, Irak’taki Şiî uleması kitabı eleştirmişlerdi.
Çeyrek asırdan beri Türkiye’mizde Ali Şeriatî’nin kitapları tercüme ediliyor ve kendisi büyük bir İslam mücahidi olarak tanıtılıyor.
Onun kitapları Türkçe’ye nasıl tercüme ediliyor? Aynen, harfiyen mi, yoksa içinden bazı yerleri çıkartılarak mı? Maalesef ikinci şekilde çevriliyor.
Peki Allah gerçek bir Janus’tur cümlesini niçin bırakmışlar? Ya farkına varmamışlar, yahut çevirenler de aynı inançtadır.
Ali Şeriatî hayranları bizim bu tenkitlerimize şu cevapları veriyor:
– O büyük bir mücahittir.
– Savak tarafından şehid edilmiştir.
– Hayatını İslam’a adamıştır.
Lütfen bu edebiyatı bırakalım da, onun Allah’ı iki suratlı bir Roma putuna benzetmesi zındıklığı üzerinde duralım.
Bir Müslümanın birinci vazifesi Allah’a saygılı ve sâdık olmak değil midir?
Yüce Allah, bir puta benzetilmekten elbette hoşnut ve razı olmaz.
Allah’ı bir Roma putuna benzeten kimse mücahid değil, zındıktır.
Kaldı ki, Şeriatî’nin bir Savak (Şahlık rejiminin istihbarat teşkilâtı) ajanı ve muhbiri olduğuna dair deliller ve iddialar vardır.
İran’da Şiî mollalar, din alimleri, ayetullahlar tarafından sert şekilde tenkit edilen bir zatın Türkiye/Müslümanlarına mücahid, İslâm önderi, örnek olarak gösterilmesi gerçekten hayıflanacak bir haldir. Ne günlere kaldık!..
©Mehmet Şevket Eygi


Cevap: Ali şeriati kimdir?

kimsesiz16
peki şunu yazan yazar Allah teala ya böyle birşeyi atfedenin neden atfetmiş olabileceğini düşünmüş müdür ? ikincisi ise müslümanların Allah ı algılayışı bu yöndedir dersek o zaman bazı şeyler belirginleşir mi kafanızda acaba çünkü bunun böyle olması daha kuvvetlicedir… Ama son olarak herşeyi ALLAH TEALA bilir diyerek biz o müslüman ağabeyimize kin değil sevgi besleyelim..

Okudunuz mu?  Recep ayı ile ilgili Hadisler

Yanıt: Ali şeriati kimdir?

Amine
Yapılan eleştirlere karşı buyrun bir açıklama..tamame tarafsız olarak paylaşıyorum araştırmaya devam…

Bülent Şahin ERDEĞER
ALLAH PUT DEĞİL AMA…
Eygi bir makalesinde Dr. Şeriati’yi ele almış…
Bakınız aldanmayalim.com/aldatanlar/aldatanlar/ali-seriati-kimdir.htmlBay Eygi ne diyor: "Bundan yirmi beş sene kadar önce Şeriatî’nin meşhur ve hacimli kitabı İslam Şinasî’nin Türkçe tercümesini okurken, bir sayfasında gözlerim fal taşı gibi açılmıştı. Yazar aynen şöyle diyordu: "Allah gerçek bir Janus’tur…” Janus’un mânası nedir? Ansiklopedilere bakınca, bunun iki çehreli bir Roma putunun adı olduğunu öğreniyordunuz. Bir Müslüman Yüce Allah’ı nasıl olur da bir puta benzetebilirdi? Üstelik de "gerçek Janus” diyor. Yani tevili mevili yok”
Bayımız, Şeriati’yi anlamadığı, biraz dahi olsun Dinler tarihi ve mitoloji’deki sembolik dili de bilmediği için Şeriati’nin iki ciltlik kitabından cımbızla bir cümle çekip onu küçük düşürebileceğini sanıyor. Aslında Eygi’nin bu gayri ciddi ve saygısız tutumu Şeriati’den çok kendi okuyucusuna…
Eygi okuyucusunu koyun yerine koyup aptal muamelesi yapıyor…
Oysa aklı başında herkes bir yazarın tek bir cümle ile itikadı bozuk, zındık,dinsiz vb. şeylerle itham edilemeyeceğini bilir. Aklı başında herkes aha da buldum işte! Naraları atmak yerine ne demek istedi? Diyerek sakince araştırmaya devam eder…
Şeriati Dinler tarihi ve mitoloji üzerine çalışan öğrencilerine yine Dinler Tarihinin dili ve sembolleriyle ve teşbihlerle İslam’daki Allah tasavvurunu anlatmaktadır. Konuşmasının başında Yahudiliğin Tanrı tasavvurunun merhametten yoksun ve sadece "adalet”i içeren bir tasavvur olduğunu Hristiyanlığın Tanrı tasavvurunun ise adalet içermeyen ve sadece "merhamet” içerikli bir tasavvur olduğunu uzun uzun uzadıya anlattıktan sonra İslam’ın Tanrı tasavvurunun hem Merhamet/Rahmet hem de Adaleti içeren iki yönlü dengeli bir tasavvur olduğunu ifade eder. Roma mitolojisinde "Janus” olarak İki Başlı/İki yönlü olarak sembolize edilen Dengeli merhametli ve adaletli Tanrı tasavvuru ile İslam’ın merhametli ve adaletli Tanrı tasavvurunun ise Dinler tarihi açısından benzerlik teşkil ettiğini bir Dinler tarihçisi olarak tespit eder. Eygi’nin seviyesi bu Dinler tarihi analizini algılayabilir mi bilmiyoruz ama durum bundan ibarettir. Yoksa Hacc’ı, Dine Karşı Din’i yazan birinin aksini söylemesi muhaldir…


Ali Şeriati Kimdir

ehli-sunnet
Ali Şeriati

İran Devriminin ideologlarından olan ve din sosyolojisi alanındaki eserleriyle tanınan Şeriati 1933 yılında İran’da doğdu. Babası ilerici milliyetçi bir vaizdi. Eğitim yıllarında ilk kez İran’ın daha aşağı sınıflarından insanlarla tanıştı, var olan fakat bilmediği yoksulluk ve zorluklarla tanışması bu dönemde oldu. Ayrıca aynı dönemde Batı felsefi ve siyasi düşüncesiyle de tanışmıştır. Modern sosyoloji ve felsefenin bakış açısı ve bunun geleneksel İslami prensipler ile harmanlanması aracılığıyla Müslüman toplum ve toplulukların karşılaştığı sorunları açıklamaya ve çözümler bulmaya çalışmıştır. Şeriati Mevlana ve Muhammed İkbal’den büyük ölçüde etkilenmiştir.

Okudunuz mu?  Bayram namazı hutbesinin hükmü nedir

Ali Şeriatî, edebi bir üslupla daha çok sosyal konularda eserler kaleme almış olan ve 60 civarındaki eserlerinin hemen hemen tamamı Türkçeye çevrilmiştir. Şeriatî eserlerini duygusal devrimci bir ruhla kaleme aldığı için bilhassa gençler arasında taraftar bulmuş, bazıları tarafından da büyük bir İslam kahramanı ve inkılapçısı olarak takdim edilmiştir. Öte yandan onun fanatik bir şii gibi bazı sahabeye hücum etmesi göz ardı edilmiş, adeta hoşgörülmüştür. Şeriatî’nin eserlerinde İslamla sosyalizmi sentezlemeye çalıştığı da hissedilmektedir. Ayrıca Allah hakkında kullandığı teşbih ve tecsimi çağrıştıran benzetmeler de İslâm âdabına uygun düşmemektedir.

Okudunuz mu?  Ayet-el Kürsi cinlerin şerrinden korunmak için büyük bir kaledir.

Fazlur Rahman, Şeriatî gibi aydınların fikirleri genelde doğru olsa da her konuda istikamet üzere olamadıkları eserlerinde yer yer ehl-i sünnetin çizgilerinden uzaklaştıkları müşahede edilmektedir.

Bu nevi aydınların üzerinde durdukları Tevhîd, adalet, özgürlük, uyanış, öze dönüş, devrim gibi cazip kavramlarla yola çıkıldıktan sonra, onlara tabi olanlar işi ileri götürüp zamanla suçlu bulunan "geleneksel" denilen değerlere savaş açılmış ve bu savaşta sınır gözetilmeden İslâmî pek çok değer ve anlayışa da başkaldırı halini alabilmiştir.

Okudunuz mu?  İslamda Sağlık - İslamda Sağlık ve Hastalık

Prof. Dr. Sayın Dalkıran


mematii
Bu gibi ehl-i sünnet akidesinden fersah fersah uzak kişiler ne yazık ki pazarda alıcı da bulabiliyorlar. Günümüzde Şeriati gibiler belli bir kesimin vazgeçemediği idol şahsiyetlerden birisi.. Rabbim bizleri sırat-ı mustakim’den ayırmasın inşaAllah..

Paylaşım için Allah (c.c) razı olsun..

Okudunuz mu?  Bulaşıcı hastalıklarla ilgili genel bilgiler

aziz83
Paylaşım için Allah razı olsun kardeşim…

< Bu gibi ehl-i sünnet akidesinden fersah fersah uzak kişiler ne yazık ki pazarda alıcı da bulabiliyorlar >
Bu laflar inş Ali EREN hoca için değildir..çünkü Ali EREN hocaefendi tam bir ehl-i sünnet, güvenilir hocalardandır…

Okudunuz mu?  Geceleyin elinizdeki uyuşma ile mi uyanıyorsunuz?


ogamest
< Alıntı:
Bu gibi ehl-i sünnet akidesinden fersah fersah uzak kişiler ne yazık ki pazarda alıcı da bulabiliyorlar
Bu laflar inş Ali EREN hoca için değildirçünkü Ali EREN hocaefendi tam bir ehl-i sünnet, güvenilir hocalardandır >

yok kardeş, sanırım onu ”Ali şeriati” için dedi..
Ali Eren Hocaefendi yi takip ediyorum.Ehli Sünnetin müdaafası için çalışıyor, yazıyor, uğraşıyor. Allah razı olsun..

Okudunuz mu?  Üç Aylar Ne Demektir, Üç Aylar Nedir, Üç Aylar Hakkında Kısaca Bilgi

mematii
< aziz83=Bu laflar inş Ali EREN hoca için değildir. çünkü Ali EREN hocaefendi tam bir ehl-i sünnet, güvenilir hocalardandır. >

Ali Şeriati gibilerini kasdetmiştim kardeş.. Sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş.
Elbette bütün ehl-i sünnnet alimleri her daim başımızın tacıdırlar, onlara hürmetimiz sonsuzdur. Allah (c.c) onlardan razı olsun..

Okudunuz mu?  Müellif Muhammed Yusuf Kandehlevî Kimdir?

Dua ile


ali şeriati kimdir, Allah gerçek bir janustur, ali şeriati Allah puttur

Bu kategoride yer alan İmam-ı Buhari ve Şerhleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ali şeriati kimdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.