Anasayfa
10 Ocak 2023, 19:27
sizden07
Abone

Mezar taşı üstüne söz yazmak günah mı?

Mezar taşı üstüne söz yazmak günah mı?

SEMASEMASEMA
selamun aleyküm arkadaşlar,
benim yaşadığım şehirde çoğu kabrin üstüne,kabirde yatan kişinin adı soyadı hariçinde bir kaç satırlık mani gibi yazılar yazılır.bu yazılar okunduğunda kabirde yatan kişiye azap olurmu.veya bu tür yazılar yazmak caizmidir sizce.


Cevap: mezar taşı üstüne söz yazmak günahmı?

konyalıali
VE ALEYKÜM SELAM …
Arkadaşım Mezar Taşının üzerine Yazı Yazmak Bence Caiz Değildir Ama ölümü Hatırlatıcı Mesajlar Kişiye Aksettirilirse Böylece Kabristan Ziyaretine Giden Bir Kişi Zaten ölümü Hatırlayacağı Için Etkileyebilir O Kişiyi. Ama Yok Silah Resmi, Kılıç Resmi Gül Resmi çizilmesi Caiz Değildir ölüye Bir Fayda Getirmez Bazen Kabristanların Taşını Mermerden Yapıyorlar Gül Ekiyorlar üstüne Sanki O ölüye Bir Fayda Getirecekmiş Gibi Inanıyorlar Halbuki önemli Olan Kişinin Amelidir. Ne Mezar Taşına Yazılan Yazıyla O ölü Cennete Girer Nede Mezar Taşının Mermer Veya Başka Bir Taştan Olması O ölüye Bir Fayda Getirmez. Böyle Yapılacağına O ölü Için Hayır Hasenat Yapsalar O ölünün Amel Defterine Sevap Olarak Kaydedilir Ama Böyle Batıl şeylerle Bir şey Elde Edilmez Umarım Cevabım Sizi Tatmin Etmiştir.

Okudunuz mu?  Kadına arkadan yanaşmak

Yanıt: mezar taşı üstüne söz yazmak günahmı?

SEMASEMASEMA
mezarın üstüne çiçek ekmek bence iyidir.çünkü mezarın üstündeki çiçekler yeşil kaldığı sürece Allahı cc zikir ediyormuş ve bu da ölünün azabını azaltıyormuş.ben böyle biliyorum eğer yanlışsam düzeltin.dini yazı veya ölümü hatırlatıcı yazılar yazmadığı zaman kabirde yatan ölüye zararı varmıdır?.sildirmemiz gerekiyormu?

Okudunuz mu?  Kafiri övmek desteklemek günahmı

Soru: mezar taşı üstüne söz yazmak günahmı?

konyalıali
Selamun Aleyküm Herhalde Cevabım Seni Tatmin Etmedi ölünün Azabını Ne Hafifletir. ölünün Arkasında Bıraktığı Hayır Hasenat Salih Evlat Ve Bu Evladın Okuyacağı Dualar Yasinler Yapacağı Hayırlar Kılacağı Namazlar. Ama Salih Bir Evlat Yetiştirmemişse O Oğlu Her Yaptığı Kötülü O ölen Babsı Veya Annesi Ise Onada Azap Olarak Gelir. Az önce dediğim gibi yazının ölüye bir faydası yok ama mezar taşına el-fatiha gibi bir yazı yazılmış ve onu gören kişi bir fatiha okursa o ölüye faydası olur ama yok genç yaşta öldü hayatının baharında gitti daha genç yaşına doyamadı gibi yazılar iyi değildir sakıncalıdır. senin düşünceni öğrenmek istiyorum tatmin olmadıysan yoksa bir yakınınızı kaybettiniz ve üzerine yazımı yazdırdınız onun için mi şüpheye düşüyorsunuz

Okudunuz mu?  Oturmak ile ilgili takıntım

SEMASEMASEMA
çok teşekkür ederim cevap vediğin için.tatmin oldum şimdi.evet dediğin gibi bir yakınımın mezar taşında yazıyor.sildirelimmi ne dersiniz.

benim yüzümden azap çekmesini istemiyorum.doğru olan neyse onu yapalım.o yazıyıda ben yazdım.şimdiki aklım olsa yazdırmazdım ama yazdık o zaman.eğer azap olacaksa hemen sildirelim.cevabınızı bekliyorum.çünkü için rahat değil

Okudunuz mu?  Koca karısına NAFAKA vermiyorsa mahşerde sorumlumudur

konyalıali
Ne Yazılıydı Onu öğrenebilir Miyim Anlam Olarak önemli çünkü


Leyli Rana
< selamun aleyküm arkadaşlar,
benim yaşadığım şehirde çoğu kabrin üstüne,kabirde yatan kişinin adı soyadı hariçinde bir kaç satırlık mani gibi yazılar yazılır.bu yazılar okunduğunda kabirde yatan kişiye azap olurmu.veya bu tür yazılar yazmak caizmidir sizce. >

ve aleykumusselam ve rahmetullah

Alim, sâlih, seyyid zatların kabirlerinin kaybolmaması için yanlarına taş konulmasında ve adlarının yazılmasında bir sakınca yoktur. Diğer ölenlerin de eserleri kaybolup, zillete maruz kalmamaları için başlarının ucuna birer taş dikilip adlarının yazılmasında bir sakınca görmeyenler vardır. Ancak bu taşlara âyet-i kerime yazılmamalıdır.

Hadis-i şeriflerde kabirler üzerine konan taşlara gelişigüzel yazı yazılmasının yasaklanması (İbn Mâce, Cenâiz, 43; Tirmizi, Cenaiz, 57) sebebiyle İslâm hukukçuları, mezar taşlarına âyet yazmanın, yere düşüp çiğnenmesi ihtimali bulunması yüzünden caiz olmadığını söylemişlerdir (İbn Abidin, Reddül-Muhtar, Terc. A. Davudoğlu, İstanbul 1983, III, 493 vd.; Bilmen, a.g.e.; 264-266). Hadislerde gelişigüzel yazı yazılmasının yasaklanmasına rağmen, bütün İslâm ülkelerinde ve özellikle Türkiye’de mezarlıklar, şiir, dua, âyet ve hadis olarak yazılan kitâbeler sergisi haline getirilmiştir. Bunlar daha sonra ortaya çıkmış olup yapılmaması İslâm’ın ruhuna daha uygundur.

Hz. Peygamber (s.a.s), oğlu İbrahim ve Medine’de vefat eden ilk Muhacir oları Osman b. Maz’un’un kabri başına, kabrin tanınması için bir taş koymuştu. İslâm alimleri, Hz. Peygamber’in bu davranışını esas alarak mezara bir taş konabileceğini ve bu taşa yalnızca isim ve ölüm tarihinin yazılmasının yeterli olacağını belirtmişlerdir (Sünen-i Tirmizi, Terc. O. Zeki Mollamehmedoğlu, II, 236). Bu açıklamalardan sünnet olan mezar şeklinin, toprak yüzeyi biraz yükseltilmiş ve deve hörgücü gibi yapılmış olmasının yanında, taşına kişi hakkında övücü veya kaderden şikâyet edici yazılar yazılmayarak, sadece ölenin adı ve ölüm tarihi yazılı bulunan mezarlar olduğu anlaşılmaktadır.

forumduasi.com/m-n/79666-mezarlik.htmlMEZARLIK…


SEMASEMASEMA
onu yazmasam olurmu.sitemliydi biraz.en sonda alıp götürdü beni ecelim yazıyor.

Okudunuz mu?  Babamı evde istemiyorum

konyalıali
Bence Sema Kerdeş Yazdığın Iyi Birşey Değil En Azından Sondaki Cümleden Anladığım Kadarıyla. Bunu Siz özellikle Mi Yazdırdınız Yada Siz Mi Sebep Oldunuz. çünkü Allahın Işine Karışmış Gibi Oluyorsun Bu Cümleyle. Sonuçta bizi yaratadn Allah ölümümüze de hayatımızı devam ettirmemizede karar verecek kişi o onun koyduğu kurallara karşı gelmek iyi değil isyan etmeye girer.

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde tek sorunum burna su verme banyodan çıkamıyorum...

SEMASEMASEMA
2,5 yıl önce yazdırdık bu yazıyı.ben yazdım o psikoloji ile.sana tamamını yazayım.
baş ağrısıydı benim şikayetim,bilemedimki kanserim,çocuklarımla kalmaktı niyetim,aldı götürdü beni ecelim.bunu burada paylaşmak istemordum.yüzüm kırmızı oldu şimdi.benim için gizliydi sırdı böyle şeyler herkesle paylaşılmaması gereken bir şey.


ihsan_72
el baki, huvvel baki veya bismillahirrahmanirahim yazılabilir bence tabi bunların arapça yazılışı

Okudunuz mu?  Devamlı zina etmek dinden çıkarmaz mı?

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm bende annemi kaybettim henuz mezar taşı yapılmadı ama yapılınca bende yazı yazdırmak istiyorum sizce yazdirmali miyim.


Şema
Mezar taşına dinimizde sadece isim ve soyadı gibi gerekli bilgilere izin verilmiş
Diğer yazılar mekruhtur
Şiir güzel söz ayet ve hadis gibi

Okudunuz mu?  Güvenilir Dini Siteler

Kayıtsız Üye
Merhaba anneanemin mezarını yaptırıyoruz su yazıyı yazdırmak istiyoruz …. Hayatını çocuklarına adayan evladından sonra gun yüzü görmeyen can annemiz mekanın cennet olsun seni asla unutmayacağız hep kalbimizde yaşayacaksın cocuklarin diye yazdırmak istiyoruz günahmi


mum
Mezarlara isim dışında yazı yazmak mekruhtur tavsiye etmiyoruz. Sadece bilinsin/kaybolmasın diye isim ve soy isim yazılır.
Allah rahmet eylesin.

Okudunuz mu?  İnsanları Kınamak caiz midir?

islami mezar taşı yazıları, mezar taşına yazı yazma, mezar taşına yazı yazmak günah mı

Bu kategoride yer alan Söz ile yemin aynı mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mezar taşı üstüne söz yazmak günah mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.