Anasayfa
29 Mayıs 2021, 4:11
temizlik
Yönetici

Abdest, gusül ve ibadetlerle ilgili vesvese

Abdest, gusül ve ibadetlerle ilgili vesvese

Gülehasret
Vesveseye müptela olan insanların en çok karşılaştıkları vesvese türü budur. İdealinde en mükemmel ibadeti yapma düşüncesi vardır. Yanlışsız ve eksiksiz en iyi amel ve hizmeti yapma zannına kapılmıştır. Buna bir de takva düşüncesi girmişse, meselenin üstüne üstüne gider. Gittikçe de vesvesenin şiddeti artar. Zaman içinde öyle bir dereceye varır ki, amel ve ibadetin en iyisine ulaşayım derken harama düşebilir. Bazen sünnet olan bir ibadeti ideal mânada yapmaya çalışırken, farkında olmadan bir farzı terk eder. Sonunda da “Acaba ibadetim sahih oldu mu?” diye peş peşe o ibadeti iade eder durur. Zaman içinde bu hal devam eder, sonunda büyük bir ümitsizliğe düşer. Şeytan şu halinden istifade eder ve onu yaralar.

Bu tür vesveseye kapılan bir insan abdest almaya başlar, o anda vesveseye yakalanır, kollarını yıkarken tekrar başa döner, ayağını yıkayıp abdestini bitirmesi gerekirken bir daha başa döner veya abdestini aldıktan sonra “Herhalde sağ kolumu yıkamadım, başımı meshetmedim” gibi bahanelerle üst üste üç-beş defa abdest alır. İşte burada şeytanın attığı vesvese oku hedefini bulmuştur. Bu durum artık o insanda bir hastalık haline gelmiştir.

Okudunuz mu?  Askerde çizme veya bot üzerine mesh caiz midir?

Bu tür vesveseye kapılan birçok insan tanıdım. İbadetlerine yeni yeni başlayan bir genç kardeşimiz vardı. Ezan okunmazdan yarım saat önce abdest almaya başlar, namazın farzına zor yetişirdi. Üst üste en az beş defa abdest aldığı olurdu. Meseleye vakıf olunca, bunun bir vesvese olduğunu anlattım, süreyi biraz azalttı, ancak tam muvaffak olamadı, inşAllah bu vesveseden kurtulmuştur.
Boy abdestinde de vesveseye kapılan insanlar, bir kere gusül yeterliyken, kurulandıktan sonra kendilerini tekrar tekrar yıkanmaya mecbur hissediyorlar.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alamayan ne yapmalı?

Bu çeşit vesvese abdest ve gusülde görüldüğü gibi, en çok da namazda karşılaşılıyor. Normal olarak namazda insanın aklına her türlü düşünce gelebiliyor. Özellikle şeytanın işlettiği bu düşünce akımına kapılan insan namazını bir türlü bitiremiyor, şayet camide ise cemaate yetişemiyor. Gerek sünneti, gerekse farzı dönüp dönüp yeni baştan kılıyor. Namazın içinde ise Fatiha ve sureleri birkaç defa okumak zorunda hissediyor kendini. Yahut namazın müstehap ve sünnetlerini en ideal bir şekilde yapayım derken, ya vaciplerini veya farzını terk etmek gibi bir duruma düşüyor, hata üstüne hata yapıyor.
Bir de meselenin şu yönü vardır: İnsan bu çeşit vesvesenin şeytandan kaynaklandığını bildiği halde veya sevdiği, itimat ettiği, bilgisine güvendiği birisi tarafından kendisine haber verildiği halde, hiç aldırmadan vesvese etmeye devam ederse, bu sefer vebal altına girmiş, hatta günah işlemiş olur. Çünkü bu takdirde Allah’ı ve Allah dostlarını dinlemiyor, şeytana kulak veriyor demektir. Bu durumda tercihini belirleyecektir: “Allah’a mı itaat edeceğim, yoksa şeytana mı kulak vereceğim?” Birinci tercih kendisini hep güzelliklere götürecektir, ikinci tercih ise musibetten musibete sürükleyecektir—Allah korusun…
Abdestte karşılaşılan vesveseye karşı nasıl hareket edilmesi gerektiği hususunda Efendimizin (a.s.m.) tavsiyelerine kulak verelim:

Okudunuz mu?  İdrar damlaması nasıl engellenir ?

Ubey bin Ka’b’in rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurmuştur:

“Abdeste musallat olan bir şeytan vardır ki, ona velehan (şaşkınlık veren) derler. Onun için abdest ve gusülde su vesvesesinden korunun.(1)

Abdest işinde vesvese veren şeytana bu adın verilmesinin sebebi, mü’mini abdest esnasında vesveseye itme yolundaki aşırı hırsıdır. Yahut şeytan vesvesesiyle insanı öyle telaşa sokar ki, insan şaşırır kalır, şeytanın kendisiyle oynadığını bile anlamaz. Abdest alırken azasını ıslatıp ıslatmadığını ve kaç defa yıkadığını bilemez hale gelir.

Okudunuz mu?  Japon yapıştırıcısı gusle engel mi

Abdestte görevli şeytandan kaçınmanın manası da şöyledir: Yani abdest azası ıslandı mı ıslanmadı mı, bir defa mı iki defa mı yıkandı, su temiz mi, kirli mi gibi Velehan adlı şeytanın suyla ilgili yapmak istediği bu ve benzeri vesveseden kaçının demektir.

Abdestte gelen vesveseyi temelinden halleden ve herkesin rahatça tatbik edebileceği Peygamberimizin bir tavsiyesi de şu şekildedir:

Bedevinin birisi Resulullaha (a.s.m.) gelerek abdestin nasıl alınacağını sordu.
Resulullah (a.s.m.) azalarım üçer defa yıkayarak ona abdest almayı gösterdi. Sonra da şöyle buyurdu:
“İşte abdest budur. Bundan fazla yapan sünneti terk ederek hata yaptı, sınırı aştı ve nefsine zulmetti demektir.” (2)

Okudunuz mu?  Yaradan akan su abdesti bozar mı?

Bu hadisin izahında İbni Hacer der ki:

“Elini yüzlerce defa yıkadığı halde abdestsizliğinin kalkmadığına inanan çok vesveseli insan gördük.”
İbni Hacer Hazretleri beş asır önce yaşamış bir hadis âlimidir. Demek ki, ibadetlerdeki vesveseyle sadece günümüz insanı karşılaşmıyor, asırlar öncesinden beri insanlık hep bu musibetle muhatap oluyor. Zira şeytan her zaman aynı taktiği kullanarak Allah’a verdiği, Salih kulları saptıracağına dair sözünü hep tutuyor.

Abdestte olduğu gibi, namazda da yanılma, şüphe ve vesveselere karşı neler yapılacağı hususunda hadis-i şeriflerde pratik çözümler verilmektedir.

Bu hadislerden bazılarının mealini verelim:
Abdullah bin Amr’in rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurmuştur:
“Herhangi biriniz namazda iken şeytan ona gelerek, ‘Falan şeyi ve şu şeyi hatırla. Ta ki, kul gafletle namazdan çıkıp gitsin. Ve her hangi biriniz yatağında uzanmış iken şeytan onun yanına varır ve kişi uyuyuncaya kadar şeytan durmadan onu uyutmaya çalışır.
Başta abdest ve namaz olmak üzere ibadetlerde unutabiliriz, ne okuduğumuzu, ne kadar okuduğumuzu, kaç rekât kıldığımızı bir an için aklımızda tutamayabiliriz. Böyle durumlarda da hemen telâşa kapılmamalı, çareyi yine ibadetin kendi içinde aramalıyız. Hiçbir insan unutkanlıktan kurtulamadığı gibi, en üstün insan olan Peygamberimiz (a.s.m.) bile çok az da olsa unutkanlığa maruz kalabiliyordu. Çünkü o ne kadar büyük ve mükemmel bir insan olsa da, insanî halleri itibariyle bizden birisi gibiydi. Acıktığı, susadığı, hasta olduğu ve sıkıntıya düştüğü gibi, unuttuğu da olurdu. Bu meseleyi hadiste şu şekilde görüyoruz:
Abdullah bin Mes’ud şöyle rivayet eder:

Okudunuz mu?  Rüyasında ihtilam olan bunu nasıl anlar?

“Resulullah (a.s.m.) namaz kıldırdı. Ya fazla yaptı, ya eksik yaptı. Bunun üzerine, ‘Yâ ResulAllah! Namaza bir şey mi ilave edildi?’ denildi. Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurdu:
“Ben ancak bir insanım. Siz unuttuğunuz gibi ben de unuturum. Biriniz unuttuğu vakit, oturduğu halde iki secde yapı-versin” buyurdu. Sonra Resulullah kıbleye dönerek iki secde etti. (3)

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde unutulan yer sonradan yıkanır mı?

Şeytanın tek isteği ve görevi vardır, o da insanı ibadetten, özellikle namazdan alıkoymak, kendisi namaz ve secdeden mahrum kaldığı gibi, insanlığı da bu nimetten mahrum etmek ve uzak tutmaktır. Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam İblis’in bu hedefini açığa çıkarırlar.

Kaynaklar:

1- Tirmizi, Taharet:43; İbni Mâce, Taharet:48.
2- İbni Mâce, İkame: 48.
3- ibni Mâce, ikame: 129

Mehmet Paksu


Cevap: Abdest, gusül ve ibadetlerle ilgili vesvese

KaLPNuRu
Bunun bana çok faydasi oldu Allah razı olsun.. Sagol..


Yanıt: Abdest, gusül ve ibadetlerle ilgili vesvese

askeraga
Hayırlı günler dilerim.
Gusül abdesti alma konusunda benim de bazı su değdi mi acaba gibisinen vesveselerim vardı…Siz dostlarım sayesinde, Allah C.C. hepinizden razı olsun, bu vesveseleri yendim. Ancak şu anda yeni bir takıntı başladı. Allah rızası için gusül abdestimi alıp kurulanıp abdestimin doğruluğundan emin banyodan çıkarken sanki dalga geçer gibi tevbe haşa Rabbime, Peygamber Efendimize karşı küfre varan sözler aklıma geliyor. Kafamı duvarlara vurmak istiyorum. tekrar tekrar gusül abdesti alıyorum (dün gece bu Rabbime karşı aklıma düşen küfürvari kelimeler nedeniyle könce aldığım kabul olmamıştır diye 5 defa guslettim) bu sefer belki bitince küfür etmem diyerek ama yine banyodan çıkarken küfür geliyor aklıma tekrar giriyorum banyoya.
Kafamı duvarlara vurasım geliyor. Allah aşkına yardım edin ne yapayım? gusülümden nasıl emin olayım? yoksa sürekli böyle hep küfür edip hep bir önceki olmadı diye boy abdesti alacağım.
Bu vesveseden öte bir şey gibi geliyor. Şeytanın oyuncağı olmak istemiyorum ama kendimi nasıl kurtaracağım.
Ne olur yardım edin…

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken kan akarsa ne yapmak gerekir?

Soru: Abdest, gusül ve ibadetlerle ilgili vesvese

deli gönül
şimdi bu soruyu sorduktan sonra yazılana itibar etmen lazım. yoksa fayda sağlayamassın. kardeş içinden geçenler açık bir şeytan vesvesesi. Gusle gelince bir kere guslettikten sonra ikinciyi gusletmenden Allah ın razı olmadığını bil. çünkü zaten şeytanında istediği bu. ne kadar böyle küfürvari vesvese gelirse imanlı biri olduğunu hatırdan çıkarmaki iman sahiblerine böyle vesveseler gelir. amma 2 kez gusletmen kesinlikle Allah ın razı olmadığı bir durum o vesveseden sorumlu tutulmassın amma 2, gusulden sorumlusun. onun 1 kere al ve çık kabul olunmayacak diye bir şey yok ne zaman kabul olunmaz biliyormusun 2. ye başladığın an. Haydi şimdi taat zamanı şeytana yüz verme zamanı değil.

Okudunuz mu?  Domuz alkol ve kan nasıl temizlenir

askeraga
Allah sizden razı olsun

 


vesvese ile ilgili hadisler, gusülde vesvese

Bu kategoride yer alan Gusulle ilgili bilinmesi gerekenler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Abdest, gusül ve ibadetlerle ilgili vesvese Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.