Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir.

Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir.

Ateş-i Bahar
Yatsı namazı imsak vaktine dek kılınabilir.

Yatsı namazının vakti:

Yatsı vakti, Hanefîlerde fetvaya esas olan görüşe ve diğer mezheplere göre, batı ufkunda kırmızı şafağın kaybolduğu andan itibaren başlar ve fecr-i sadığın doğmasından biraz önceki zamana kadar devam eder. Delil Abdullah b. Ömer’den nakledilen şu hadistir: "Şafak kırmızılıktır. Şafak kaybolunca yatsı namazını kılmak farzolur" (es-San’ânî, a.g.e., I,114).

Diğer yandan yatsı namazı için Tercih edilen vakit, gecenin üçte biri veya yarısı geçinceye kadar devam eder. Çünkü Allah elçisi şöyle buyurmuştur: "Ümmetime zorluk vermesem, yatsı namazını gecenin üçte birine veya yarısına kadar geciktirmelerini onlara emrederdim"(eş-Şevkânî, a.g.e., II,11). Enes (r.a), Hz. Peygamber’in yatsı namazını gecenin yarısına kadar geciktirip, sonra kıldığını bildirmiştir (eş-Şevkânî, a.g.e., II,12). Hz. Aişe (r.anhâ)’den de şöyle dediği nakledilmiştir. " Hz. Peygamber bir gece yatsı namazını geciktirdi. O kadar ki mescidde bulununlar uyumuştu. Sonra çıkıp namaz kıldı ve şöyle buyurdu: Eğer ümmetime zorluk vermesem bu vakit yatsı namazının vaktidir" (Buhârî, Mevâkît, 24; eş-Şevkânî, a.g.e., I, 12).

Okudunuz mu?  Namazda Tahiyyata Oturduğumda dizlerim çok acıyor

Vitir namazının başlangıcı yatsı namazından sonradır, vaktinin sonu ise, sabah vakti girmeden hemen öncesine kadar olan zamandır (bk. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslâm İlmihali, İstanbul 1991, 313 vd.).

SİE


Cevap: Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir.

Şema
Allah razı olsun. bütün mezheplerde yatsı namazı süresi, yatsı okunduktan sonra başlar, sabah namazına kadar devam eder

Okudunuz mu?  Fatiha suresi okurken esnemek

Yanıt: Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir.

Muhammed emin
Allah razı olsun güzel paylaşım


Soru: Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir.

Desert Rose
Selamün Aleyküm Ateşi bahar paylaşım için Allah senden razı olsun. Bazen bende çeşitli nedenlerden dolayı yatsı vaktini geciktiriyordum, sonrada çok üzülüyorum eda ettiğimde yinede içimde bir huzursuzluk oluyor. Bu yazıyı okuyunca bir nebze rahatladım. çok sağolasın teşekkürler


farisli
Bende asagidaki yaziyi bulmustum burada gormeden önce ve paylasmak istedim. Cehaletime vermenizi rica ederim yanlisim var ise affola…
Allah’a emanet olun kardeslerim.

Okudunuz mu?  Şehadet parmağı neden kaldırılır?

Mevzu ile ilgili ikinci bin yılın müceddidi İmâm-ı Rabbânî Ahmed el-Fârukî es-Serhendî (k.s.) hazretlerinin ikaz ve hatırlatmalarına kulak verelim.
"Gece namazına kalkmaya vesile olması için, yatsı namazını gecenin son yarısına bırakmak, cidden kabul edilmeyecek bir husustur. (1)
"Hanefî âlimlerince, yatsı namazını bu vakitte edâ etmek mekruhtur. Onlar bu kerâhati, tahrîmî mekruh olarak kabul etmişler; yatsı namazının, gecenin ilk yarısına kadar kılınmasını mubah, ondan sonraya (yani imsak vaktine kadar) bırakılmasının mekruh olduğunu söylemişlerdir. Mubahın karşılığı olan mekruh da, harama yakın olan mekruhtur. Şâfiîlere göre ise, yatsı namazını o vakitte edâ etmek (kerâhetle dahi) câiz değildir.

Okudunuz mu?  Namaz borcu olanların, Sünnet yerine kaza Namazı kılmaları..

"Bu işi (yatsı namazını geciktirmeyi); gece ibadetine kalkmaya sebep, mânevî zevklerin husûlüne ve o vakitte cem‘iyyete(2) vesîle olması için yapmak, cidden kerih (çirkin bir davranış olarak) görülmüştür. Zira bu maksat için sadece vitir namazını tehir etmek kâfidir, hatta bu tehir müstehaptır. Böylece, müstehap olan bir vakitte vitir kılınmış, uyanıklık ve gece kıyâmından maksat da elde edilmiş olur.
"O halde münasip olan; bu ameli, yani yatsı namazını gece yarısından sonraya erteleme işini terk etmek ve (o vakitte kılınan) geçmiş yatsı namazlarını kaza etmektir. İmâm-ı A‘zam-ı Kûfi (rh.), abdestin âdâbından bir edebi terk ettiğinden dolayı, kırk yıllık namazı kaza etmiştir…” (3)
DİPNOTLAR
(1) Gece yarısı, içinde bulunduğumuz günün öğle namazı vaktinin giriş saatidir. Yani gecenin yarısı ile gündüzün ortası birbirine mütenazır/simetridir. Mesela öğle namazı vakti saat 12:0′de giriyorsa, geceliyin saat tam 12:00 (24:00)’yi gösterdiğinde o vakit gecenin ortasıdır. Ancak ibadet vakitlerindeki temkin de gözönüne alınarak en az bu saatten 10 dakika öncesine kadar yatsı namazı kılınmış olmalıdır. Aksi takdirde yani belirtmeye çalıştığımız bu vakitten sonra kılınan yatsı namazı mekruh olur.
(2) Cem‘iyyet, derli toplu, düzenli ve huzurlu olma demektir. Tasavvufta ise, mâsivâdan yani Hak’tan gayri her şeyden yüz çevirme ve dikkati sadece Allah Teâlâ’ya teveccüh noktasında toplamadır. Kalbin huzursuz ve dağınık halde olmaması, insanın zihnen ve kalben kendisini tamamen Hakk’a vermesidir. (Abbâdî, Kutbuddîn Ebu’l-Muzaffer, Sûfînâme, Tahran, 1347, s. 173)
(3) el-Mektûbat, İmâm-ı Rabbânî, 1, 29. Tabii buradaki "kaza etmek” hükmü işin takva yönüyle alakalıdır. Meseleyi fetva yönüyle düşündüğümüz zaman, gece yarısından sonra kılınan yatsı namazı kerâhetle birlikte caizdir, eda edilmiş sayılır. Ancak takva sahibi mü’minler, İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin buyurduğu, İmâm-ı A’zam hazretlerinin uyguladığı gibi, bu şekilde yani kerâhet vaktinde veya âdâba riayet etmeden kıldıkları namazları, onların bu ihtiyatlı görüşlerine uyarak kaza ederler. Yoksa fıkıh ve fetva açısından o vakitte kılınan yatsı namazı, mekruh olmakla birlikte kişiyi o namazın borcundan kurtarır. Fakat sevap adına bir şey elde edemez. Çünkü bu davranış, aynen ikindiyi güneşin kızıllaşma anına kadar bırakmaya benzer ki, harama yakın bir iş yapmış olur. Bununla birlikte tabii ki kazaya bırakılmamalı, mutlaka kılınmalıdır.
Halisl Ece

Okudunuz mu?  Namazda hangi sureler okunabilir?

Allah Teâlâ şöyle buyurur:
"Namazı, Güneşin batıya kaymasından gecenin kararmasına kadar bir de fecirdeki yoğunlaşma sırasında kıl. Fecirdeki yoğunlaşma gözle görülür ve kavranır.” (İsrâ, 17/78)
Gece yarısı (غسق الليل = ğasak’ul-leyl): Doğu ve batı ufkunda güneş ışınlarından bir iz olmadığı, karanlığın en yoğun olduğu zamana gece yarısı (غسق الليل = ğasak’ul-leyl) denir. Ayet bunu yatsının son vakti olarak belirlemiştir. Bundan sonra tan yerinin ağarmasına kadar da kılınabileceği bazı hadislerden çıkarılmaktadır. Size tavsiyemiz namazı geciktirmeden kılmanızdır.

Okudunuz mu?  Namazdan çıkarken verilen selamın hükmü nedir?

Muhasibi
Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir. konulu paylaşıum için Allah razı olsun


asder55
Sayın farisli peygamberimizin zamanında saat olmadığına göre bu zamanı nasıl tayinedebiliyorlardı.Mesela saat 24 olmadan 10 dakika önce namazımı kılmalıyım diyebilsinler.Yatsı namazı güneş batarken kızıllığın kaybolması ile başlar ve hava tam karanlık olmadan yani buna gece deniyor.Açısal kavram olarakta güneş 18 derecenin altına indiği vakit son bulur.Delil nur suresi 58.ayet sabah namazından önce yatsı namazından sonra bir vakti işaret ediyor.Günümüzde böyle bir vakit var mı?Yatsı bitince sabah başlıyor günümüzde.

Okudunuz mu?  İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

Fetva Meclisi
yatsı namazı vakti ne zaman
yatsı namazı vakti

Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, imsak vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Kâsânî, Bedaiu’s-Sanâi’, I, 321; Merğînânî, el-Hidâye, I, 39; Zeylaî, Tebyînü’l-Hakâik, I, 81). Yatsı namazı bu süre içinde her hangi bir vakitte kılınabilir. Ancak uyanamayacağından endişe eden kişinin, namazını uyumadan önce kılması, gecenin sonuna bırakmaması gerekir.

Okudunuz mu?  Şafiide namaz nasıl kılınır?

Hyung Joong
Cok yardımcı oldunuz.Sagolun


Kayıtsız Üye
farislide sallamış sevap elde edemez die hatta saçmalamış


sunal.orhon
Allah razı olsun sayenizde öğrendim


yatsı namazı ne zamana kadar kılınır, yatsı namazı en son ne zaman kılınır, yatsı namazı en geç ne zaman kılınır

Bu kategoride yer alan Takke ile baş örtülse, sarığın yerine geçer mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.