Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:17

Hafız Olup Kur’anı Unutanın Hükmü Nedir?

Hafız Olup Kur’anı Unutanın Hükmü Nedir?

Efdal
Kuranın unutulması
Hafızlık yapıpta daha sonra dünya meşguliyetleriyle (aile sorumluluğu, çocuk bakımı vs.) bir kısmını yahut tamamını unutan kimsenin günahkar veya mesul olacağına dair hadisler varmıdır? Birde hafızlıkla ilgili hadis-i şeriflerin tamamını öğrenebilir miyim?

Okudunuz mu?  Huri ve gılman hakkında bilgi

Cevap:
Namaz kılabilecek kadar Kuranı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kuranı Kerimin tamamını veya bir kısmını ezberleyip daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir. Ancak Kuranı Kerim ezberlemenin büyük faziletini kaçırmış olacaktır. Ayrıca emeğini de zayi etmiş olacaktır.

Okudunuz mu?  Ailenin çocuğuna Ne Gibi Durumlarda Vurması Caizdir?

Bir hadis-i şerifte hâfızların özelliği belirtilmekte ve Kur’ân’ı ezberlemek teşvik edilmektedir. Hz. Âişe’den nakledilen bu hadiste "Kuran’ı ezbeıleyerek okuyan hâfız kişi es-Seferetü’l Kirâm olan (vahiy getiren) meleklerle beraberdir" (Buhârî, Kitâbü’t-Tefsir, 458) buyurulmaktadır.

alıntı


Cevap: Hafız Olup Kur’anı Unutanın Hükmü Nedir?

HADİE
kuranı kerimi ezberlemek ve daima okuyup tekrar yapmak hafızlık olarak adlandırılır fakat bu güzel yeteneği bilgiyi unutmak doğru görülmemiş günah olduğu kanaatını göstermiştir

Okudunuz mu?  Kaç yaşından itibaren sorumluluk başlar

kuranı ezberleyip unutmanın hükmü, hafiz

Bu kategoride yer alan Guslün Mekruhları Nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hafız Olup Kur’anı Unutanın Hükmü Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.