Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:29
Diyanet
Yönetici

Bir hafızlık hocasının tavsiyeleri

Bir hafızlık hocasının tavsiyeleri

Ateş-i Bahar
Bir hafızlık hocasının tavsiyeleri
1-Ezbere başlamadan önce ezberlenecek sahifeyi daha önce ezberlemiş birisine yüzünden okuyarak dinletmek… Eğer bu imkandan mahrumsanız Ösmail Biçer veya Fatih Öollak gibi okuyucuların hatim setlerinden ilgili sahifeyi dinlemek… Zira bu tür bir uygulama sizi, galet dediğimiz yanlış ezberlemeden kurtaracaktır. Ezber çalışanlar bilir; yanlış ezberlenmiş bir kelimenin düzeltilmesi oldukça zordur.
2-Ezberlenecek sayfa tertil okuyuşu hızı ile 2 dakikada yanlışsız okunacak kıvama gelene kadar sahifeyi yüzünden okumak… Bu da ortalama 5-7 tekrar demektir. Tabi bu sayı kişinin kabiliyeti ve daha öncesindeki kuran eğitimine göre değişir.
3-15 satırlık bir sahifeyi 5 satıra denk gelecek şekilde 3 bölüme ayırmak…
4-Ezbere, sahifenin başından değil de sonundan başlamak… Bir ayet veya bir satır ezberlendikten sonra ona ikinci bir satırı ya da ayeti ilave etmek… Ölk beş satır bittiğinde bu kısmı ezberlemiş birisine dinletmek ya da bir kayıt cihazına çekerek kendinizi dinlemek… Birinci madde de belirttiğim gibi -eğer varsa -yanlışınızı düzeltmeniz için gereklidir.
5-Aynı uygulamaya 2. ve 3. beş satırda devam etmek…
6-Sahifenin ezber işi bittiğinde ya topluca baştan sona ezbere okumak ya da 2 eşit parçaya bölerek okumak…
7-Mümkünse ezber işini öğle vaktinden önce yapmak… Öünkü bu vakitte zihin daha safi olacağı şüphesizdir.
8-Akşam ile yatsı arasında sabahleyin ezberlemiş olduğunuz sahifeyi tekrar edin. Hafızlık çalışanlar için bu vakit elmastan daha kıymetlidir. Bu vakitte -tecrübe ile sabittir- zihin gerçekten diğer vakitlere göre daha açık olur. Başlangıçlar mühimdir: Gün için sabah; gece için akşam…
9-Fakat bu vaktin cazibesine aldanarak asla bu vakte ezberlenmemiş kısım bırakmayın. Gerçi hızlı ezberlersiniz fakat çabuk unutursunuz. Bu vakit sabahleyin ezberlenmiş bir sahifenin kuvvetlenmesi için güzel bir fırsattır.
10-Arapçanız varsa bunu kesinlikle hafızlık için kullanın. Örneğin: Müminler marufu emreder münkerden de sakındırır vb. mealindeki ayetleri ezberlerken bunun müşabihi olan münafıklar münkeri emreder marufu nehyeder ayeti ile kelime olarak karıştırmaktan kurtulursunuz. Zira mana size yardımcı olacaktır. Öayet Arapçanız yoksa hiç olmazsa ezberleyeceğiniz sahifenin mealini okuyun.
11-Ezber esnasında sessiz ve dikkatinizi dağıtmayacak bir ortamı seçin.
12-Bu madde çok garip gelebilir; fakat tecrübe edilmiştir: Eğer imkanınız varsa, ezberi denize bakarak veya fıtri yeşilliğe bakarak ya da fıtri bir yükseklikten(dağ gibi) bakarak yapınız. Bu durum üssteki madde ile çelişmez. Fıtri mekânlar dikkati dağıtmaz ufku açar. Gerçi Bu imkânları bulmanız çok lüks olabilir. Fakat denk geldiğinde bir deneyin gerçekten güzel neticeler alacaksınız. Ben hafızlığımı yaparken denizden zaman zaman istifade ederdim. Ve zihni olarak da rahatlardım.
13-Ezber yapacağınız kuranın boyu küçük olsun. Bu sahifeyi aynı anda ihata etmenizi sağlar. Öhata hakikatı çok mühimdir, bunu ihmal etmeyin.
14-Ezber yapacağınız kuranın hattı Arap hattı olmasın. Öünkü onlar -kuranda- kelimeyi imla kurallarına göre değil de okuyuşa göre yazıyorlar. Östanbul hattını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Bu dediğimi anlayabilmek için bu iki kuranı karşılaştırın, farkı göreceksiniz.
15-Sabah namazından sonra ezberlemiş olduğunuz sahifeyi tekrar edin. Artık sahife ders verilecek hale gelmiştir.


Cevap: Bir hafızlık hocasının tavsiyeleri

Sude
Allah razı olsun paylaştığınız için.

Okudunuz mu?  Esselatu hayrun minen nevm ne demek

Yanıt: Bir hafızlık hocasının tavsiyeleri

esin-ti
Hepsini uyguluyoruz şükür Rabbim’E ve şunada son derece katılıyorum , ezberlenmemiş yerler asla akşama bırakılmamalı , toparlaması çok ama çooook zor olabiliyor..


hafızlık yolundaki altın prensipler, hızlı hafızlık, hafızlık hocası

Bu kategoride yer alan Vaaz ve Sohbet Konuları: Birlik Ve Beraberliğin Önemi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bir hafızlık hocasının tavsiyeleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.