Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:18
aile
Yönetici

Çocuğun Mektubu

Çocuğun Mektubu

@YŞE
Bana iyiyi-kötüyü, doğruyu-yanlışı telkin edin, öğretin. İyi işler yaptığımda yüzüme karşı, özellikle başkalarının yanında takdir edin. Ama yanlışlarımı hemen yüzüme vurmayın. Hele başkalarının yanında bunu hiç yapmayın. Yanlışlarımda tekrarcı isem başkalarının görmediği yerde beni eleştirin, doğruyu gösterin. Lütfen bana sabırla yaklaşın.

Canım Anneciğim ve Babacığım; Dünyaya gelişime siz vesile oldunuz. Kendi cüz’i iradenizle (külli irade ancak Allâh-ü Teâlâ’ya mahsus) çocuğunuz olmasını siz istediniz. Öyleyse sizlerden taleplerim olacak… Lütfen kulak verin!…
Beni sırf ben olduğum için sevin, sevdiğinizi gösterin… Ana rahminde duyduğum güven ve rahatlığı ancak sizin kollarınız arasında, sıcacık göğsünüze dayanarak tekrar yaşadığımı bilin. Benim bundan şımaracağımı asla düşünmeyin.
Bu güzel aile kurumunu başlatırken benim tercih hakkım yoktu; ama sizin vardı. Madem ki bu yuvayı kurdunuz, aile müessesesinin temeli olan sevgiyi kendi aranızda da gerçekleştirin. En azından benim için buna kendinizi zorlayın. Anne babalık büyük bir ustalık gerektiren gerçek bir san’attır. Bu san’atı icra edebilmek için gerekli bilgi ve deneyimlerle donanmaya çalışın. Sürekli kendinizi yenileme çabasında olun. Madem ki çocuk bir nesildir; üstelik bu çocuk sizin nesliniz ve sizin eserinizdir; gereken ihtimam ve inceliği gösterin. Çocuğunuzun eğitimini kendinize en büyük şiar edinin.
Benim karşımda asla iki kutup değil, yekpare olun. Bana kesin ve tutarlı davranın. Davranışlarınız, kurallarınız yere ve zamana göre değişikliğe uğramasın.
Öğüt veren değil, örnek olan anne baba olun.
Bana iyiyi-kötüyü, doğruyu-yanlışı telkin edin, öğretin. İyi işler yaptığımda yüzüme karşı özellikle başkalarının yanında takdir edin. Ama yanlışlarımı hemen yüzüme vurmayın. Hele başkalarının yanında bunu hiç yapmayın.
Yanlışlarımda tekrarcı isem başkalarının görmediği yerde beni eleştirin, doğruyu gösterin. Lütfen bana sabırla yaklaşın.
Benden beklentilerinizin bir anda gerçekleşmesini istemeyin.
Her çocuğun aynı kabiliyette ve özellikle olmadığını bilin. Beni asla başka çocuklarla kıyaslamayın.
Unutmayın ki çim tohumları üç günde, çınar tohumları ise üç ayda yeşerir. Çimin ömrü birkaç aylıkken çınarın ömrü birkaç asır sürer.
Beni dinleyin, anlayın… Asla dinler gibi yapmayın. Karşıma hep yetişkinler olarak gelmeyin. Bir de çocuk olarak gelmeyi deneyin.
Beni tamamen serbest bırakırsanız isteklerimin sonu gelmez. Gerektiğinde hayır demesini bilin. Her istediğimi evet le karşılaşırsanız beni hiç büyütemezsiniz. Bana her istediğimi almayın. Bu albenili çevrede her istediğimi almanızın bana doyumsuz ve mutsuz bir kişilik kazandıracağını unutmayın.
Arkadaşlarımı eve davet edin, tanıyın. Bu hem bana değer verdiğinizi gösterecek; hem de size, yakın çevremdeki arkadaşlarımı görerek beni denetleme imkânı verecektir. Yaptığım davranışların neticelerini görmeme yardım edin. Üzerimde kollayıcı, koruyucu olmayın.
Anne-babalığın; en iyiyi yedirmek, en iyiyi giydirmek, en iyi okullarda okutmak olmadığını bilin.
Benim en iyi arkadaşım olun. Bana zaman ayırın. Üçümüzün birlikteliğinin benim için dünyanın en büyük mutluluğu olduğunu bilin.
Ve son söz olarak canım anneciğim, babacığım!… Dünyaya geliş gayeme uygun olarak yetişmemin, dareyn saadetimin ancak sizin elinizde ve sorumluluğunuzda olduğunu asla unutmayın.
Sizin çocuğunuz olmaktan gurur duyan ve sizi her şeyden çok seven biricik çocuğunuz…

Okudunuz mu?  Çok evlilik, birden fazla evlenmek, gizli nikahla yapılan çok evlilik caiz midir?

Anne Babaya Veciz Sesleniş
Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakacağı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyun. (Tahrim 6)

Çocuklarınıza ve ev halkına hayır ve iyilik öğretiniz, onları iyice terbiye edip, edeplendirin. Hadisi Şerif / Abdürrezzak Sad b. Mansur

Şüphesiz ki, Allah (Celle Celâlühü)’nün senin üzerinde bir hakkı vardır; nefsinde senin üzerinde bir hakkı vardır; çoluk-çocuğunun da senin üzerinde hakkı vardır. O halde her hak sahibinin hakkını ver! Hadisi Şerif / Ebû Dâvud-Tirmizi

Okudunuz mu?  Kadının Kocasından İzinsiz Olarak Evden Çıkabileceği Durumlar

Evladınızı, bulunduğunuz zamandan başka bir zaman için talim ve terbiye ediniz. Çünkü onlar sizin zamanınızdan başka bir zaman için yaratılmışlardır. Çocuğunuzun terbiyesinde sakın kusur ve gaflet etmeyin. Hz. Ali (Radıyallâhü Anh)

Çocuklarımız, Allâh-ü Teâlâ’nın bize bir hediyesidir. İyi anne-baba olalım; dünyada ve ahirette onları kendimize rahmet kılalım. Mahmut Ustaosmanoğlu (Kuddise Sirruhû)

Okudunuz mu?  Tahyîr Hâdisesi

Çocuk anne-babanın yanında emanettir. Onun temiz kalbi işlenmemiş, sade bir cevherdir. Kendisine verilecek her şeyi kabul edecek durumdadır. İmam-ı Gazâlî (Rahmetullâhi Aleyh)

Çocuk eğitiminde teşvik, tehditten daha iyi sonuç verir. İbn-i Sina

Çocuğun ilk ve en tesirli muallimi annesidir. Bediüzzaman Said Nursi

Okudunuz mu?  Anne Sevgisi. Allah, dünyadaki sevgilerin en yücesi olan evlat sevgisini anneye verdi

Çocuklarımızı kuzu gibi büyütmeyelim ki, ilerde koyun gibi güdülmesinler. Sâdi Şirâzî


Cevap: Çocuğun Mektubu

ASRIN
Çocuklarımızı yaptıkları iyi şeylerden dolayı onları çok sevmeyelim onları iyi şeylerde yada kötü şeyler yaptıklarında da sevmeyi bilelim onları kazanmak için doğru yoldan ayrılmamalrı için onlara iyi yaklaşmalı sevecen olmalı ve sevgimizi göstermeli onların hatalarında ve yanlışlarında kenara çekerek yanlışlarını yada hatalarını anlatmalı ve bunları düzeltmesi gerektiğini öğretmeliyiz.

Okudunuz mu?  Küllüküm Râin Hepimiz çobaniz

çocuğun mektubu, çocuk mektubu, anne babaya mektup örnekleri

Bu kategoride yer alan Evlada merhamet etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çocuğun Mektubu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.