Anasayfa
9 Ağustos 2021, 3:12
Siyer
Yönetici

Hz. Ömerin Ümmü gülsüm ile evlenmek istemesinin sebebi nedir?

Hz. Ömerin Ümmü gülsüm ile evlenmek istemesinin sebebi nedir?

Mucahid
1- Hayatüs sahabe 3.ciltte Hz. Ömerin Hz. Alinin kızı ümmü gülsüm ile evlenmek istediği ve Hz. Alinin kızını Hz. Ömere gönderdiği, Hz. Ömerin kızın eteğini kaldırp baktığı yazılıyor, bu hareket Hz.ömer gibi ulul azm bir sahabinin yapacağı bir harekete benzemiyor, acaba bu hadisenin aslı, kaynağı nedir? 2-sahabe efendilerimizin hayatını anlatan güvenilir bir eser tavsiye edebilirmisiniz?

Hz. Ömer’in, Ehl-i Beyt’le Akrabalık Arzusu ve Hz. Ali’nin Kızı Ümmü Gülsüm ‘le Evliliği:

Hz. Ömer’in hayatındaki bir diğer olay da Ehl-i Beyt sevgisini gösterir. Hz. Ömer (r.a.) halifeyken, bir gün, Hz. Ali’den, kızı Ümmü Gülsüm’ü istedi.

Okudunuz mu?  Hicret edenlere yardım eden medineli müslümanlar

Hz. Ali, 0 küçüktür” dedi.
Bunun üzerine Ömer (r.a.), Hayır. VAllahi, bu bir şey değil; fakat sen beni engellemek istiyorsun” diye konuştu, Eğer gerçekten dediğin gibi (çocuk/sabî) ise onu bana gönder” diye ekledi.1

Aslında, Resûlullah’ın vefatından önce dünyaya gelen Ümmü Gülsüm, gerçekten küçüktü.2 Hattâ, bir rivayette, kendisinden O, o zaman bir kız çocuğu idi” diye söz edilir. Hattâ, Mescid-i Nebevî’de sonucu bekleyen Hz. Ömer’e yanındakiler, “Ey Mü’minlerin Emîri! Ondan ne istiyorsun? O küçük bir kız çocuğudur [sabidir>” demişlerdi.
Ümmü Gülsüm’ün küçüklüğü bir yana, Hz. Ali onu, Tebük’te şehid olan kardeşi Câfer-i Tayyar’in öksüz oğluna vermek istiyordu.

Okudunuz mu?  Çocukların günahları anne babaya yazılır mı

Hz. Ali, evine geldi. Ümmü Gülsüm’ün eline bir hülle [elbise> verip, “Bunu Emîru’l-Mü’minîn’e götür, ona şöyle de: ‘Babam sana, bu elbiseyi nasıl buluyorsun, diyor de” diye onu gönderdi. Çocuk yaşta olan Ümmü Gülsüm, hiçbir şeyin farkında değildi. Elbiseyi Hz. Ömer’e getirerek babasının dediklerini tekrarladı. “Bunun üzerine onun ziraından [Ön kolundan> tutunca, Ümmü Gülsüm kolunu çekti.”3

Ümmü Gülsüm, Ömer’e kızmıştı. Hz. Ömer ise, “iffetli ve şerefli birisi” dedikten sonra, “Git, ona (babana) şöyle de: O ne güzel ve ne cemâllidir.’ VAllahi o, senin dediğin gibi değildir.”

Bunun üzerine Hz. Ali, onu Ömer’e (r.a.) nikahladı. Konu hakkında birbirine benzer farklı rivayetler de vardır. Zehebî’ye göre, Hz. Ömer, Ümmü Gülsüm’le H. 17. Yıl’da evlenmiştir.4

Okudunuz mu?  Cenabet kuran dinlenir mi

Aslında Hz. Ömer’in, Hz. Ali’nin kızıyla evlenmesinde gayesi başkaydı. O, Ümmü Gülsüm’ü isterken, bir rivayete göre, “Ey Ebû’l-Hasan! Onu benimle evlendir. Çünkü mutlaka ben, ondan hiç kimsenin beklemediği bir keramet [değer> ve şeref gözlüyorum” demişti.

Ümmü Gülsüm’le alacağı değeri/kerameti de Hz. Ali’ye, “O küçük olursa olsun” deyip şöyle açıklamıştı:
“Ben Resûlullah’tan (s.a.v.) şöyle derken duydum: Bütün sebepler/bağlar,5 nesebler [soylar> ve sıhriyetler kesilmişlerdir. Ancak benim sebebim, nesebim ve sihrim hâriç'”6 diye açıklamıştı.

Bir başka rivayette de şu ilâve vardır:

Okudunuz mu?  Haram para nasıl temizlenir

Ben de, benimle Resûlullah (s.a.v.) arasında bir ‘sebep ve sıhr [kız alma> yoluyla akrabalık’ oluşmasını istedim.”7

a) Hz. Ömer, neseben Ehl-i Bey t’ten değildir; hiç olmazsa sebeben/kız alma yoluyla, Kıyamet Gününde Ehl-i Beyt’le ve Hz. Peygamber’le bir bağı olsun istemektedir.
b) O, Resûlullah soyuyla ilişkiye ve yakınlığa azamî derecede isteklidir. Onun Ummü Gülsüm’le evlenmesi başka bir sebepten değildir; küçüklüğü ve onunla evlilik ilişkisi geri plândadır. Hattâ, Hz. Aliye, Gerçekten ben, yanımda Resûlullah’tan (s.a.v.) bir uzuv [organ> olmasını istiyorum”8 diyerek onu istemiş;9 Hz. Ali, Bende ancak (Fâtıma’dan olma) Ümmü Gülsüm var; o da küçük hâldedir” deyince, Hz. Ömer, Yaşarsa büyür” demiştir.9

Okudunuz mu?  İslamda kul hakkı nedir

O, Kıyamet Günü için yanında bir sebep ve Resûlullah soyundan bir et parçası olsun istemektedir. Sebep: Hurma gibi ağaçlara çıkmak için elde bulunan “habl”-
dir [iptir>. Kendisi vesilesiyle bir şeye ulaşılan her vesileye sebep denir.10 Marifete vesile olan her şey de sebeptir. Ümmü Gülsüm de, Fâtıma’nm kızı ve bir “seyyide” olmakla Kıyamet’te Resûlullah’a ulaştıran, onunla ilişkiye sebep olan bir vesile olacaktır. “Zerî’a” da sebep mânâsına gelir. Nitekim, İmam Safî de, Ehl-i Beyt sevgisini dile getiren bir şiirinde, Âl-i Nebî benim sebebim/ipim. Hem onlar beni ona/Resûlullah’a bağlayan bir vesilemdir”11 diyerek aynı konuya parmak basmıştır.

Okudunuz mu?  Hakkı tavsiye etmek ne demekdir?

Hz. Ömer’in bu evlilik olayı da, Hz. Peygamber’e ve Ehl-i Beyt’e sevgi ve saygısına büyük bir delildir.

Ümmü Gülsüm’le nikahlandıktan sonra, Ömer (r.a.) Mescid-i Nebevî’de Muhacirin ve Ensâr ile otururken, Beni tebrik etmiyor musunuz?” demişti.

Oradakiler, Seni neden dolayı tebrik edelim ey Mü’minlerin Emîri?” diye sordular.
Ali’nin kızı Ümmü Gülsüm’le…”

Hz. Ömer, sonra da Kıyamet Günü bütün sebeplerin ve neseblerin kesilmesiyle ilgili hadis-i şerifi zikrederek, Ben de Resûlullah’la aramda bir sebep/sıhrîyet ve neseb olmasını çok sevdim ve istedim, sevginin gereği olarak çok arzuladım”12 dedi.
Bunun üzerine oradakiler kendisini tebrik ettiler.
Gerçekten, Ehl-i Beyt’le olan akrabalık ilişkisi onu çok sevindirmişti.
İslâm kültüründe, seyyide ve şerifelerle evliliğe, özellikle bu olay sebebiyle çok rağbet gösterilmiştir.13

Okudunuz mu?  Güzel Ahlak Nasıl Kazanılabilir?

Ümmü Gülsüm’den, Hz. Ömer’in Rukiyye adlı bir kızı ve Zeyd adlı bir oğlu oldu. Çocuklar çok yaşamadı. Hz. Ömer’in vefatından sonra (H. 23. Yıl/M. 644) Ümmü Gülsüm’ü, amcasının oğlu Avn b. Cafer aldı. Çocuk bırakmadan ikinci kocası ölünce, yine amcasının oğullarından Muhammed b. Cafer’e vardı. Ondan bir kızı oldu. Onun ölümüyle de, Abdullah b. Cafer’le evlendi. Bununla nikâhlı iken ve son kocasından çocuğu olmadığı hâlde vefat etmişti.14

1- Tarihül Hamis, II, 284; Zehairul Ukba, s. 168
2- Zehürirül-Ukba, s. 169; el-Hulafaur-Raşidun, s.68. Bu evlilik H. 17. Yıl’da olmuştur.
3- Fe aheze Umeru biziraiha fec-tezebetha minhu; Zehairul Ukba, s. 168; Tarihul Hamis, II, 284.
4- Konuyu bütün rivayetlerle ele almak ve tartışmak sözü uzatacağı için diğer rivayetleri almıyoruz. Geniş bilgi için bkz. Tarihül Hamis, II, 284; Zehairul Ukba, s. 148-170; elHulafaur-Raşidin, s. 68
5- Zehairul Ukba, s. 168; Tarihul Hamis, II, 284.
6- Zehairul Ukba, s. 168; Tarihul Hamis, II, 285.
7- Zehairul Ukba, s. 169
8- Resulullah, Fatıma benden bir et parçasıdır, buyurmuştur. Ümmü gülsüm de ondan olduğu için Resulullahtan bir parça olarak kabul ediliyor.
9- Zehairul Ukba, s. 169; Tarihul Hamis, s. 284 vd.
10- el- Mufredat, s. 220; Sebep kelimesine bakınız.
11- el- Mufredat, s. 220; Sebep kelimesine bakınız.
12- Zehairul Ukba, s. 168.
13- Tuğrul Beyin de benzer bir evliliği vardır.
14- Zehairul Ukba, s. 170; el- Hulafaur-Raşidun, s. 103; Mürucuz-zeheb, II, 353.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimi abdestsiz okumak günah mıdır

Doç Dr. Murat Sarıcık

Doç. Dr. Murat Sarıcık Hocanın Örnek Nesil İçin Sahabe Modeli adle eserini okuyabilirsiniz.


Cevap: Hz. Ömerin Ümmü gülsüm ile evlenmek istemesinin sebebi nedir?

Şaban ÖNAL
ALLAH razı olsun kardeşim güzel bir paylaşım emeğine sağlık


Cevap: Hz. Ömerin Ümmü gülsüm ile evlenmek istemesinin sebebi nedir?

Mucahid
ALLAH c.c razı olsun sizden.
amacı ehli beyte akraba olmaktı.

Okudunuz mu?  Ana-babaya bakmak zorunda olan evlat hangisidir?

gülsüm ne demek, ümmü gülsüm ne demek, ümmü gülsüm isminin anlamı

Bu kategoride yer alan Hz. Musa'nın Azraile tokat atması başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Ömerin Ümmü gülsüm ile evlenmek istemesinin sebebi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.