Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:57
sizden5
Abone

Mükaşefe İlmi Nedir?

Mükaşefe İlmi Nedir?

mustafaocak61
Değerli Kardeşlerim! Selamün Aleyküm!
Mükaşefe İlmini bilen Var mı? Ben tam olarak bilmiyorum.
Allah’a Emanet Olun!


Cevap: Mükaşefe İlmi Nedir?

ßaran
Mükâşefe ilmi, bâtın ile ilgili bir ilimdir ve ilimlerin en son noktasıdır. Bu nedenle ariflerden bazıları şöyle demişlerdir: ‘Bu ilimden nasibi olmayan kimsenin âkibetinden korkulur. Bu ilimden az pay sahibi olmak, onu tasdik etmek ve ona vâkıf bulunan büyüklerin hakkını teslim etmektir’.
Başka biri de şöyle demiştir: ‘Kimde iki sıfat bulunursa o kimseye ahiret ilminden bir kapı açılmaz. O iki haslet bid’at ve kibirdir’.
Yine şöyle denmiştir: ‘Dünya ile dost olan veya nefsinin arzularının arkasından koşan kişi ahiret yolunun ilmini elde edemez. Halbuki bütün ilimleri elde etmenin yolu, önce ahiret ilminin yolunu öğrenmiş olmaktır. Ahiret ilmini inkâr etmenin en hafif cezası, inkâr edenin o ilimden hiç pay alamamasıdır’. Şu şiir bu sözü takviye etmektedir: Senden kaybolanın kaybına razı ol! Çünkü bu öyle bir günahtır ki cezası içindedir.Bu ilim, yani mükâşefe ilmi sıddîkların ve Allah’a yakın olanların ilmidir Bu ilim, kalp temizlendiği, bütün kötü sıfatlardan soyunup nura döndüğü zaman elde edilen bir ilimdir. O nurlu halden birçok hususlar inkişâf eder. Kişi daha önce o şeylerin isimlerini işittiğinden icmalen mânâlarını tahmin eder, fakat kalbi nûr hâline geldiğinde, bütün bu mânâları idrak eder, Allah’ın zât-ı ulûhiyetini, sıfatlarını, fiillerini, dünya ve ahireti yaratmasının hikmetini, ahireti dünyaya tercih edişinin hikmet ve sebeplerini eksiksiz bir şekilde anlamış olur. Aynı zamanda peygamberliğin, peygamberin, vahyin, şeytanın, melâike lâfzının ve şeytanlar sözünün anlamını da bihakkın bilir. Yine meleğin peygamberlere nasıl göründüğünü, vahyin peygamberlere ne şekilde indiğini ve bunların keyfiyetini bütün inceliklerine kadar anlar. Yer ve gök âlemlerinin sırrına vâkıf olur. Kalbin hallerini ve kalpteki şeytan ve melekler arasında geçen mücadeleyi bütün açıklığı ile görür. Melekten gelen ilham ile, şeytanın vesvesesini ayırdedecek hassayı elde eder. Âhiretin, cennetin, cehennemin, kabir azabının, sırat köprüsünün, mizanın ve hesab gününde olacakların keyfiyetini de apaçık bir şekilde bilir. ‘Oku kitabını! Bugün sana hesab görücü olarak nefsin yeter!’ (İsra/14) ve ‘Bu dünya hayatı ancak bir eğlence ve oyundan ibarettir. Ahiret yurdu ise, işte o gerçek hayattır, eğer bir bilselerdi…’ (Ankebût/64) ayetlerinin mânâsını hakkıyla anlar. Allah’la karşılaşmanın, Onun cemâl-i ilâhîsine bakmanın ve O’na manen yakınlaşmanın ne demek olduğunu da anlar. En yüce cemaatin arkadaşlığı ile hâsıl olacak saadetin, meleklerle ve peygamberlerle beraber olmanın anlamını da idrak etmiş olur.

Okudunuz mu?  Neden Peygamberler ayrıcalıklı?

imam gazali


Yanıt: Mükaşefe İlmi Nedir?

Şema
burdanda faydalanabilirsin: forumduasi.com/m-n/30236-mukasefe.html


Soru: Mükaşefe İlmi Nedir?

mustafaocak61
Allah (C.C) Sizlerden Razı Olsun
her iki metinden de faydalandım!


Kayıtsız Üye
İmamı Gazali çok önemli arkadaşlar , lütfen okuyun onu .


mükaşefe nedir, mükaşefe ilmi, mükaşefe ne demek

Bu kategoride yer alan Kişi farkında olmadan söylediği ve anlamını bilmediği şeyden mesul mudur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mükaşefe İlmi Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.