Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:27
Diyanet
Yönetici

Yeterlilik Belgesi Sınavı – Sınava katılmak isteyen adaylarda aranan şartlar

Yeterlilik Belgesi Sınavı – Sınava katılmak isteyen adaylarda aranan şartlar

imam
Yeterlilik Belgesi Sınavı

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 5. maddesinin (a) bendi gereğince Stajyer Vaizlik, Stajyer Kur’an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatiplik ve Müezzin-Kayyımlık yeterlik belgesi verilmek üzere aşağıda belirtilen konulardan sözlü ve uygulamalı sınav ile mülakat yapılacaktır.

Bu sınavlarda başarılı olanlara verilecek yeterlik belgesi KPSS sınavını kazanıp OSYM tarafından göreve yerleştirilmesi sırasında ve halen herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanlardan bu sınavlara katılıp başarılı olanlara verilecek Yeterlik Belgeleri ise, Başkanlığımızca atanmaları uygun görülmesi halinde kullanılacaktır.

Sınava katılmak isteyen adaylarda aranan şartlar,

1. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 48. maddesinde sayılan genel şartlar ile birlikte;

a) Stajyer Vaizlik için;

1- Dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olmak.

2- Bayan olmak.

b) Stajyer Kur’an Kursu Öğreticiliği için;

1- En az imam-hatip lisesi mezunu olmak.

2- Bayan olmak.

Okudunuz mu?  Birlik ve Beraberlik Açısından Caminin Önemi (hutbe)

c) İmam-Hatiplik için;

1- Dini yüksek öğrenim yapmış veya İmam-Hatip Lisesi mezunu olmak.

2- İmam-Hatiplik yapmaya mani bir özrü bulunmamak.

d) Müezzin-Kayyımlık için;

1- Lise veya dengi okul mezunu ve Hafız olmak.

Ancak İmam-Hatip Lisesi mezunları için hafızlık şartı aranmaz.

Bu sınavlara halen ilahiyat fakültesi, ilahiyat önlisans, imam-hatip lisesi ve müezzin-kayyımlık sınavı için lise veya dengi okul son sınıf öğrencileri de katılabileceklerdir.

Ayrıca, daha önce yeterlik belgesi almış olanlar başka bir görev için sınava katılabileceklerdir. (Örneğin imam-hatip yeterlik belgesi olan müezzin-kayyımlık yeterlik belgesi için, vaizlik yeterlik belgesi olan K.Kursu Öğreticiliği yeterlik belgesi için)

Adaylar şartları taşımaları halinde açılan bu sınavlardan sadece bir tanesine ve bir yerde katılabilecektir. Birden fazla yerde sınava katılanların sınavları geçersiz sayılacaktır.

2. Adaylar iş talep formlarını il veya ilçe müftülüklerinden temin edebileceklerdir.

3. Bu şartları taşıyan isteklilerin İş Talep Formlarını aşağıdaki belgeler ile birlikte 02.05.2006 tarihi mesai saati bitimine kadar, stajyer Vaizlik Yeterlik Belgesi almak isteyenler Diyanet İşleri Başkanlığı Personel Daire Başkanlığına, stajyer Kur’an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatiplik ve Müezzin-Kayyımlık Yeterlik Belgesi almak isteyenler ise hangi sınava gireceklerini iş talep formunda belirtmek suretiyle 02.05.2006 tarihi mesai saati bitimine kadar bulundukları İl Müftülüklerine başvuracaklardır.

Okudunuz mu?  Hutbe: İslam ve Gençlik

4. Halen kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet Memuru olarak çalışanlardan duyuruda belirtilen şartları taşıyanlar da istemeleri halinde Stajyer Vaizlik, Stajyer Kur’an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatiplik ve Müezzin-Kayyımlık Yeterlik Belgesi Sınavına katılabileceklerdir.

5. Verilen Yeterlik Belgesi hangi görev için verilmiş ise o görev için geçerli olacaktır.

6. Duyuruda belirtilen esaslara uygun olmayan ve 02.05.2006 tarihinden sonra yapılacak müracaatlar ile postada vaki gecikmeler dikkate alınmayacaktır.

7. Stajyer Vaizlik sınavı Başkanlık merkezinde, diğerleri ise Bölge İl Müftülüklerinde 22.05.2006 tarihinde başlayacaktır. Sınav tarihleri ve sınava gireceği yer Sınava Giriş Belgesi nde belirtilecektir.

8. Stajyer Vaizlik Yeterlik Belgesi Sınavına müracaat edenlerin sınava giriş belgeleri sınav günü Başkanlıkça, Kur’an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatiplik ve Müezzin-Kayyımlık Yeterlik Belgesi Sınavına müracaat edenlerin sınava giriş belgeleri ise müracaat ettikleri İl Müftülüklerince (Ek-3) listeye uygun olarak sınav tarihini de gösterecek şekilde verilecektir.

Okudunuz mu?  Kuran Kursu Sene sonu program hazırlayan var mı?

9. Adaylar sınava alınabilmeleri için Sınava Giriş Belgeleri ile birlikte kimlik belgelerini yanlarında bulunduracaklardır.

10.Sınav Yönetmeliğinin 14 ncü maddesi gereğince sözlü ve uygulamalı sınav için ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve başarılı sayılmak için her birinden en az 70’er puan alınması şarttır.

İş Talep Formuna Eklenecek Belgeler

a.Öğrenim durumlarını gösterir diploma veya belgenin tasdikli sureti. (Müftülükçe Tasdiklenebilir)

b.3 adet vesikalık fotoğraf. (Fotoğrafın arkasına adı soyadı ve T.C. kimlik numarasının doğru olarak yazılması)

Vaizlik Sınav Konuları

a. Kur’an-ı Kerim

b. Arapça

c. Tefsir

d. Hadis

e. Kelam

f. Fıkıh

g. Dini ve Mesleki Genel Kültür

h. Başkanlık ve Devlet Memurları ile ilgili mevzuat

Kur’an Kursu Öğreticiliği ve İmam-Hatiplik Sınav Konuları

Okudunuz mu?  İmamlar için Yeterlilik Sınavı (imam Hatip) Test sorular

a. Kur’an-ı Kerim

b. Akaid

c. Fıkıh (İbadet Konuları)

d. Siyer ve Ahlak

e. Hitabet

Müezzin-Kayyımlık Sınav Konuları

a. Kur’an-ı Kerim

b. Akaid

c. Fıkıh (İbadet Konuları)

d. Ezan ve İkamet


Cevap: Yeterlilik Belgesi Sınavı – Sınava katılmak isteyen adaylarda aranan şartlar

_karaca_
bu sene içinmi bu sınav?tarih 2006 ama


Cevap: Yeterlilik Belgesi Sınavı – Sınava katılmak isteyen adaylarda aranan şartlar

mumsema
Yeterlik SınavıYayın Tarihi02.02.2011Revizyon Tarihi D U Y U R U
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINDAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince 19.03.2011 tarihinde Stajyer Vaizlik, Stajyer Kur’an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatiplik ve Müezzin-Kayyımlık yeterlik yazılı sınavı yapılacaktır. Yazılı sınavdan 70 ve üzeri puan alanlar daha sonra sözlü uygulamalı sınava çağırılacaktır. Yeterlik sınav sonuçları,

1-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre istihdam edilecek açıktan personel alımlarında,
2-Diyanet İşleri Başkanlığınca açılacak unvan değişikliği sınavlarında,
3-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre istihdam edilecek sözleşmeli personel alımlarında,
4-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86. Maddesine göre istihdam edilecek vekaleten atamalarda kullanılacaktır.

A-Sınava katılmak isteyen adaylarda aranan şartlar

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 48. maddesinde sayılan genel şartlar ile birlikte;

a) Stajyer Vaizlik için;

1- Dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olmak.
2-Bayan olmak
3- Stajyer vaizlik yapmaya mani bir özrü bulunmamak

b) Stajyer Kur’an Kursu Öğreticiliği için;

1- En az imam-hatip lisesi mezunu olmak.
2- Bayan olmak.
3- Stajyer Kur’an Kursu Öğreticiliği yapmaya mani bir özrü bulunmamak.

c) İmam-Hatiplik için;

1- En az imam-hatip lisesi mezunu olmak.
2- Erkek olmak,
3- İmam-Hatiplik yapmaya mani bir özrü bulunmamak.

d) Müezzin-Kayyımlık için;

1- En az İmam-Hatip Lisesi mezunu olmak. (Hafızlık belgesine sahip olup lise/dengi okul mezunu olanlar da müracaat edebilir.)
2- Erkek olmak.
4- Müezzin-Kayyımlık yapmaya mani bir özrü bulunmamak.

B-Başvuru Şekli ve Diğer Hususlar

1.Yeterlik yazılı sınavına müracaat edecek adaylar öncelikle 30 TL (otuz TL KDV dâhil) sınava giriş ücretini, EĞİTEK Döner Sermaye İşletmesi’nin T.C. Ziraat Bankası Beşevler/ANKARA Şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi ve Türkiye Halk Bankası Küçükesat Şubelerinden herhangi birine, bulundukları yerlerdeki anılan bankaların şubelerinden Kurumsal Tahsilât Programı aracılığı ile 03/02/2011 – 02/03/2011 tarihleri arasında yatıracaklardır.

2.Bunlar dışında hiçbir hesaba, hiçbir şekilde (EFT, Posta Çeki vb.) sınav ücreti yatırılmayacaktır.

3.Sınav ücretini yatırmayan adaylar yazılı sınav için müracaat edemeyecek ve sınav giriş belgesi alamayacaklardır.

4.Adaylar sınava giriş ücretini yatırdıktan sonra 03/02/2011 – 02/03/2011 tarihleri arasında internet ortamında www.meb.gov.tr adresindeki Merkezi Sistem Sınavları bölümüne girerek başvuruda bulunacaklardır.

5.Adaylar sınava giriş belgelerini 10/03/2011 tarihinden itibaren www.meb.gov.tr adresindeki Merkezi Sistem Sınavları bölümüne girerek alacaklardır.

6.Adayların sınava girecekleri adres ve sınav saati ilgili WEB sayfasından (www.meb.gov.tr, Merkezi Sistem Sınavları) alacakları giriş belgelerinde belirtilecektir.

7.Sınav ücretinin yatırılması esnasında ilgili dekonta Diyanet İşleri Başkanlığı Yeterlik Yazılı Sınavı ibaresi mutlaka yazdırılacaktır. Yazdırmayanlar, giriş belgelerini ilgili siteden (www.meb.gov.tr, Merkezi Sistem Sınavları) alamayacaklardır.

8.Adaylar yazılı sınava gelirken Sınav Giriş Belgesi ile birlikte kimlik belgelerinden birini de (Nüfus Cüzdanı, Pasaport veya Ehliyet) yanlarında bulunduracaklardır.

9.Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 14 üncü maddesi gereğince yazılı sınavda başarılı sayılmak için en az 70 puan almak şarttır.

10.Yazılı sınavda başarılı olanların sözlü ve uygulamalı sınav tarihleri ve sınavın yapılacağı yer ayrıca duyurulacaktır.

11.Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar, geçerli puan alsalar dahi sözlü ve uygulamalı sınava alınmayacaklardır.

12.Daha önce yeterliliği olan ve yeterlik süresi devam edenler istemeleri halinde ilan edilen unvanlardan herhangi birine şartlarını taşıması halinde müracaat edebilirler. (Örneğin: İmam-Hatip yeterliliği olan, Müezzin-Kayyımlık yeterliliğine, Stajyer Vaizlik yeterliliği olan K.Kursu Öğreticiliği yeterliliğine başvurabilir).

13.Halen kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet Memuru olarak çalışanlardan duyuruda belirtilen şartları taşıyanlar da istemeleri halinde Stajyer Vaizlik, Stajyer Kur’an Kursu Öğreticiliği, İmam-Hatiplik ve Müezzin-Kayyımlık Yeterlilik Yazılı Sınavına katılabileceklerdir.

14.Verilen Yeterlik hangi görev için verilmiş ise o görev için geçerli olacaktır.

15.Adaylar yalnızca bir unvan için yeterlik sınavına müracaatta bulunabileceklerdir.

16.Başvurusu / Sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, başarılı olamayan, başvuru şartlarını taşımadığı halde sınav ücreti yatırmış olan adayların ödedikleri ücretler kesinlikle iade edilmeyecektir. Ancak; Adayın kendi kusuru dışında idari sebeplerle sınava giremeyen adaylar sınavın ait olduğu yıl içinde ve banka dekontu (ödendi makbuzu) ile EĞİTEK’e başvuruda bulunduğu takdirde kendisine ücret iadesi yapılabilecektir.

17.Aday, özürlü olması halinde durumunu yukarıda belirtilen adresin www.meb.gov.tr, Merkezi Sistem Sınavları bölümüne yapacağı başvuruda belirtecektir.

18.Sınava başvuranlar arasında sınav öncesinde ve sınav anında EĞİTEK tarafından tedbir alınmasını gerektirecek herhangi bir özür durumuna sahip olan aday/adaylar var ise, sağlık kurulu raporunun, özürlü kimlik kartının kurum onaylı örneği veya adayın özür durumunun resmi olarak işlenmiş olduğu nüfus cüzdanı örneğinden herhangi birini bir nüsha halinde posta yolu ile en geç 02.03.2011 tarihinde EĞİTEK Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığında olacak şekilde gönderilecektir. Bu tarihten sonra EĞİTEK‘e ulaşan belgeler dikkate alınmayacaktır.

C- Sınav Konuları

1- Vaizlik Sınav Konuları:
Kur’an-ı Kerim, Arapça, Tefsir, Hadis, Kelam, Fıkıh, Dini ve Mesleki Kültür, Hitabet, Başkanlık ve Devlet Memurları ile İlgili Mevzuat.

2- Kur’an Kursu Öğreticiliği Sınav Konuları:
Kur’an-ı Kerim, Akaid, Fıkıh (İbadet Konuları), Siyer, Ahlâk ve Hitabet.

3- İmam-Hatiplik Sınavı Konuları:
Kur’an-ı Kerim, Akaid, Fıkıh (İbadet Konuları), Siyer, Ahlâk ve Hitabet.

4- Müezzin-Kayyımlık Sınav Konuları:
Kur’an-ı Kerim, Akaid, Fıkıh (İbadet Konuları), Ezan ve İkamet.

İlgililere Duyurulur.
D.İ.B.İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


Yorum: Yeterlilik Belgesi Sınavı – Sınava katılmak isteyen adaylarda aranan şartlar

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum bn 5yillik ilahiyat okuyorum hazirlik arti 2yilim bittikten sonra onlisans sahibi olabiliyormuyum cunku bnde cami hocaligi yapmak istiyorum bilginiz varsa lütfen bilgilendirin simdiden Allah razı olsn

Okudunuz mu?  Vesveseden kurtulmanın 10 yolu !!!

Hakan
4 yıllık lisan programı okumaktasınız. Yerleştiğiniz bölümü bitirmeniz gerekmektedir . Söylediğiniz gibi böyle bir şansınız yoktur.


Kayıtsız Üye
kpss.gec.kaldim.imamlik.yeterlilige.girebilirmiyim .teşekkür.eder


muvaffak
Yeterlilik, DHBT sınavına girebilmek için KPSS şartı aranmaktadır. KPSS’ye girmediyseniz yeterlilik sınavına da giremezsiniz.


Kayıtsız Üye
Önlisans yerel yönetimlerden mezunum liseyi imam hatipte okudum yeterlilik için kppsye onlisanstanmi yoksa ortaogretimdenmi gitmeliyim

Okudunuz mu?  Kamet nasıl getirilir?

muvaffak
kpss’ye ortaöğretimden girmeniz lazımdır. Allah kolaylık versin


yeterlilik sınavı için aranan şartlar, imamlik için aranan şartlar, yeterlilik sınavı için gerekli şartlar

Bu kategoride yer alan Cuma Hutbesi: İnsanın Yaratılış Gayesi ile ilgili başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yeterlilik Belgesi Sınavı – Sınava katılmak isteyen adaylarda aranan şartlar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.