Anasayfa
23 Nisan 2022, 17:12
Oruc
Yönetici

Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret / Kazâ ve Keffâret Nedir?

Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret / Kazâ ve Keffâret Nedir?

ßaran
Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret

Oruç, niyet edip tutmaya başlamakla mükellef üzerine borç olmuştur. Bu sebeble, meşrû’ bir mâzeret olmadıkça başlanmış orucu bozmak günahtır. Ayrıca bozulan orucun sonradan gününe gün kazâ edilmesi de lâzımdır. Farz olan Ramazan orucunu kasden bozmakta ise kazâ ile birlikte fazladan bir de keffaret denilen iki kamerî ay (yaklaşık 60 gün) aralıksız oruç tutmak cezası vardır.

Kazâ ve Keffâret Nedir?

Kazâ: Hiç tutulmayan veya tutulmaya başlanıp da bozulan bir orucu sonradan günü gününe tutmaktır.
Keffâret ise: Kasden bozduğu bir günlük Ramazan orucu yerine, ceza olarak iki ay birbiri ardınca oruç tutmaktır. Bu cezayı, yaşlılık, zayıflık ve hastalıktan dolayı yerine getiremeyen kimse, 60 fakiri sabah ve akşam olarak iki öğün doyurur. Doyurmak; yedirmek suretiyle olacağı gibi, yemek parasını fakirin eline vermekle de olur. 60 fakir yerine bir fakiri, 60 gün doyurmak da câizdir.
Oruç tutmaya bedenî gücü yetmediği gibi fakiri doyurmaya da mâli gücü kâfi gelmeyen bir kimseden ise, keffaret cezası kalkar. Artık onun yapacağı şey, Allah’tan af ve mağfiret dilemektir.

Mehmet Dikmen


Cevap: Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret / Kazâ ve Keffâret Nedir?

Şema
Allah razı olsun kaza ve keffaret konusu için ama bu hanefi mezhebine göredir. şafiide sadece cinsel ilşki keffaret gerektirir

Okudunuz mu?  Sahurdan sonra niyetlenildiğinde imsaktan önce tekrar yeme içme orucu bozar mı?

Yanıt: Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret / Kazâ ve Keffâret Nedir?

fatmaca34.38
selamın aleyküm herkese ben bu sitede yeniyim aradıgımız her tütlü islami sorularımıza yanıt bulabiliyoruz Allah hepinizden razı olsun Allaha emanet olun


Cevap: Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret / Kazâ ve Keffâret Nedir?

Kayıtsız Üye
Herkes 61 gun arka arkaya tutulmasi sarttir diyor peki ay basi halinde ne olacak 61 gunde kadinlar iki kez kesi ti yasarlar


mum
< peki ay basi halinde ne olacak >
Kadın adet olduğunda oruca ara verir, adet bittiğinde devam eder.


Kayıtsız Üye
Oruçluydum bir nedenden dolayı çok fazla ağladım ve baş ağrısı yaşadım ilaç içmek zorunda kaldım orucum bozuldu çok af dileyerek bozdum orucumu bozmak zorunda kaldım. Ne yapmalıyım?


arifselim
Oruç bozmaya neden sayılacak kadar bir ağrı yaşadınız mı? Allah bunu soracağı zaman rahatlıkla cevap verebilecek bir ağrınız varsa hiç canınızı sıkmayın o zaman. Böyle bir durumdan dolayı bir gün kaza etmeniz yeterlidir.

Okudunuz mu?  Oruç ile ilgili bilgimizi ölçelim! (Oruc hakkında test soru ve cevapları)

Kayıtsız Üye
– Ben 14 yasındayım ve bu yıl 2 kere aynı sebepten orucu bozdum kefaret yerine yapabileceğim bir şey var mı

– Ben ayıptır söylemesi mastürbasyon yaptım ramazanda 2 defa ama ben kefareti kaza zannediyordum 15 yasındayım yardım edin 61 gün oruç mu tutacağım


arifselim
– Eğer bir mazeret olmadan orucunu bozmuşsan o zaman bir kefaret orucu ve ondan sonra kaç gün kazaya kalmışsa o kadar da kaza orucu tutman gerekir. Hanefi mezhebinde ki uygulama böyledir.

– Mastürbasyon yapmak iki sefer ayrı günlerde olursa hem kaza hemde kefaret gerekir. Bilmemek mazeret sayılmaz. Orucun farz olduğunu bilen onun gereklerini de bilmek zorundadır.


Kayıtsız Üye
kefaret ve kaza orucu nedir

1 – Masturbasyonu 1 defalığına yaptım ama dayanamadım oruç gitti tabi ana pişman oldum yapmam gereken nedir şimdi

2 – Ben çocukken yaklaşık 15 16 yaşları dayken çocukluğun vermiş olduğu cehaletle mastürbasyon yaptım ve orucun bozuldu bunun neticesinde ne yapmam gerekiyor 30 yaşındayım ve senelerden beri bunun vijdan muhasebesini yaşıyorum

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Sahura Kalkmak Şart mı?

arifselim
1- Bir defa bir ramazan ayın mastürbasyonla orucunu bozarsan ramazandan sonra sadece bir gün kaza tutman gerekir. Ama aynı ayda ikinci defa oruçluyken yaparsan o zaman sana kefarette gerekir.

2- Bu durumdan dolayı sadece bir gün orucunun kazasını tutman ve tövbe etmen yeterlidir.


Kayıtsız Üye
ben anlamıyorum,elbette islam dini kolaylıktır,niyetlenen tabiki bozmamalıdır.Nerde yazıyor bilmiyorum kefaretin 60 gün olduğu.Ozaman insan kaza gerektirecek şekilde bozar


Kayıtsız Üye
Ben ramazanda eşimle iki ayrı gün cinsel iliskiye girdim,nefsimize uyduk şuan çok pişmanım. Hanefi meshebine göre ayrı ayrı günlerde de olsa tek 61 gun tutmak yetiyormus? Bu doğru mu – sadece Şafii lerde her güne ayrı keffaret gerekiyormuş? ?


arifselim
Cinsel ilişkiye giren eşler hanefi ve şafii mezhebinde de 60 gün kefaret orucu gerektirir. Hanefi de İki defa yapmış olsanız bile bir defa kefaret ve kaç gün varsa o günler kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
Ben 15 yaşındayım 2 kez susuzluğa dayanamayıp orucu bozdum kefaret gerektirir mi


Fetva Meclisi
Orucunuzu önemli bir mazeret olmadan susuzluğunuzdan dolayı oruç bozmanızdan ötürü hanefi mezhebine göre kefaret gerekir.


Kayıtsız Üye
Merabalar 25 günlük evliyim eşim çalıştığı için oruç Tutamıyor bnde akşam dan niyet etmiştim sabah ikimizde nefsimize hakim olamadk birlikte olduk benim Kefaretim nedir çok pişman oldum ne yapmam gerekir.

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ve oruç ibadeti ile ilgili şiirler

arifselim
Merhabalar kardeşim. Niyetli halde cinsel ilişkiye girdiğin için sana 60 gün oruç kefareti ile bir gün kaza lazım gelir.


Kayıtsız Üye
ben 13 14 yasinda iken orucumu bozmustum ama mazeret goruyormuydum tam hatirlamiyorum her neyse bozdugum için kefarete basladim 2. gunum şuan 16 yasindayim ayrica 12 gun kazam var şuan benim tuttugum kazayami sayiliyor. kefaretemi? ayrica ben oruc tutmasam yerine yardima muhtac birine para versem olurmuydu kafam çok karisik 43 kiloyum zayifliga girermiyim mazaret sayilirmi yani


arifselim
Zayıflık bir mazeret değildir ama bu durum endişe verirse buna doktor karar verir. Doktor tutmanı yasaklarsa o zaman bunun yerine fakirlere kefaret çıkarılabilir. Yoksa oruç tutmaya güç yetirenin bütün bozdukları için bir defa 60 gün kefaret orucu tutmak zorundadır. İlk olarak 60 gün kefaret orucu tutulur ve daha sonra kaç gün kaza orucu varsa onlar tutulur.

Okudunuz mu?  Oruçluyken özel bölgeye ağda yaptırlır mı?

Kayıtsız Üye
oruç bozmanın cezası nedir

60 gün tuttuktan sonra kazayı hemen ardından tutmasak olur mu?


arifselim
60 gün kefaret orucundan sonra hemen kaza tutulmak zorunda değilsin. Ama ilk fırsatta bu kazalarda tutulmalıdır. Bu kaza oruçları arka arkaya olmak zorunda değildir.


Kayıtsız Üye
Merhabalar,

Oruç bozmanın cezasının 60 veya 61 gün olduğuna dair Kuran’dan bir ayet veya sahih hadis gösterirmisiniz.


arifselim
Merhaba. Orucu bozmanın kefareti kuranı kerimde değil peygamber aleyhisselamın emri ile sabittir. Bu konuda uygulamada ihtilaf olsa da kefaretin var olması konusunda bir ihtilaf yoktur. Şafiiler başta olmak üzere bazı fakihler bu kefaretin sadece cinsel ilişki ile oruç bozulduğunda geçerli olacağı görüşündedirler. Hanefi ve malikiler ise, orucun bozulmasını esas alarak bilerek orucun bozulmasını aynı hükümde olduğunu kabul etmişlerdir.

– Kütüb-i sitte isimli meşhur altı hadis kitabından Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai’de mevcuttur. Hazret-i Ebu Hüreyre’nin rivayet ettiği hadis-i şerif şöyledir:

Bir kimse, Peygamber efendimize gelerek, (Helak oldum ya ResulAllah) dedi. Peygamber efendimiz, ne olduğunu sordu. O da Ramazan orucunu kasten bozduğunu söyledi. Peygamber efendimiz, bir köle azat etmesini bildirdi. Kölesi olmadığını bildirince, aralıksız iki ay oruç tutmasını emretti. Bunu da yapamayacağını bildirince, fakir doyurmasını bildirdi.

Okudunuz mu?  Oruç ile ilgili kavramlar ve anlamları

– İslam âlimleri de, geceden niyetli orucunu bir mazeretsiz kasten bozan kimsenin kefaret olarak, varsa bir köle azat etmesini, yoksa peş peşe 60 gün oruç tutmasını, oruç da tutamazsa, 60 fakiri doyurmasını bildirmişlerdir. (Redd-ül Muhtar)


Kayıtsız Üye
Hocaö selamün aleyküm çok çaresizim nolur yardım edin.
Hocam ben şuan 20 yaşımdayım okb hastasıyım ve sürekli ilaç kullanıyorum.
Ben ramazanda istimna yaptım ve video izledim fakat bunları aynı ramazanda mı yaptım bilmiyorum. Farklı ramazanda gibi geliyor. Bir ramazan istimna ve diğer farklı bir Ramazanda video izleme ve düzgün olmayan şeyler düşündüğümü hatırlıyorum. Fakatt video izledikten sonra ve hayala kurduktan sonra mastürbasyon yapıp yapmadığımı da hatırlamıyorum. Mastürbasyon yapmadım gibi geliyor. Ama ya yaptıysam diyede korkuyorum. Benim ne yapmam lazım hocam ne olur bir akıl verin.


arifselim
Aleykum selam. Mastürbasyon yapmak haramdır öncelikle bunu bilmelisin ve yapmamalısın. Sadece zinaya düşmekten korkan kimse için son çare olarak caiz olur.

Okudunuz mu?  Sadakanın çeşitleri

Aynı ramazanda yani oruçlu halde iken iki sefer mastürbasyon olmuş ve boşalma olmuşsa o zaman 60 gün kefaret ile kaç gün bozulmuşsa o günler içinde kaza gerekir.

Eğer bilmiyorsan kefarete gerek yoktur. Sadece kaç gün kazan varsa o günleri kaza edersin.


Kayıtsız Üye
Öncelikle bugün nefsime hakim olamadim video izlerken menim aktı ben ne yapmalıyım kazami yoksa kefaletmi ödemem lazım ve ilk defa böyle bişey geldi ne olur yardımcı olun …


ACİLSERVİS
Daha önce orucunu bu şekil bozmadıysan ve sonraki günlerde de bozmayacaksan ramazandan sonra bir gün kaza orucu tut.


Kayıtsız Üye
– Kefareti parça parça tutsak olur mu

– Hocam merhaba ramazan orucunda eşim ve sürtünme ile kendini tatmin etti. Ve ben sonra ınu el ile boşalttım. Nefsine cabuk yeniliyo 23 yasında ne yapmalıyız. Ben tam 1 gündür onu düşünüyorum eşim motor üstünde calısıyoo nasıl yapabilir ?


arifselim
– 60 ceza kefareti aralıksız tutulmak zorundadır. Kadının adet olması dışında hiç bir özür geçerli değildir.

– Oruçlu halde iken bunu yapmanız haramdır. Oruç bir ibadettir ve aç kalmaktan ibaret değildir. Sabırlı olup iftar ile imsak arasında birlikte olmalısınız.

Okudunuz mu?  Oruca istemeden niyet etmek

duzgunomer
1-) Ramazan orucuna niyet etmek gerekir mi? Yani niyet edip zaruretsiz bozsa 61 gün, niyet etmeden bozsa 1 gün kaza mı?
2-) Üzerimizde oruç kazası olup olmadığını bilmediğimiz veya ne kadar olduğunu bilmediğimiz taktirde, nafile tutarken niyette eğer kaza borcum varsa kaza olarak yoksa nafile olarak diye niyet etsek olur mu?


mum
1. Niyet edip bozmayacağız.
2. Siz kazaya niyet edin, kaza değilse zaten nafile olur. iki niyet olmaz.


Kayıtsız Üye
merhaba hocam ben oruc için niyet ettim ama ömrü hayatımda ilk defa nefsime yenik düştüm (ömrü hayatımda derken ramazan aylari kastım) video izledim ve dayanamadim ve cunüp oldum ve ben gusül alicam orucum bozulsada oruç tutar gibi iftarı bekliyeceğim yani sorum şu ben bozduğum oruç için 1 günlük kaza orucumu tutacağım yoksa 60 gün kefaret mi tutmam gerekir ?


mum
evet bir gün kaza ve 60 gün kefaret (Hanefi mezhebine göre)


Kayıtsız Üye
Merhaba,
Ben iftardan sonra atıştırmak için süt içmiştim. Sahurda genel olarak sadece su içiyorum zaten. Tam kalkamıyorum. Yani hatırlıyorum gece kalktım (sahur zamanı olmayabilirim kaçta kalktığımı bilmiyorum.) karnım çok ağrıyordu. Tuvalete falan gittim. Ama karnım gerçekten kötüydü. Geceden içtiğim süt yüzünden galiba. Hatırlıyorum. Sonra kalkıp yemek yedim mi yemedim mi hiçbir fikrim yok. Bir süre sonra aklıma geldi bu. ilk kalktığımda hatırlamıyordum yani. Acaba rüyayla gerçeklik arasında falan mı yedim? Anneme sordum annem duymamış bir şey. Hani dişlerimde falan da yemek kırıntısı falan yok. Büyük ihtimalle yemedim ama yemiş de olabilirim. Yani yeseydim sabahtan aç olmazdım . Şuan açım mesela. Rüyada yürümek falan daha önce yapmadığım şeyler değil. Hatta konuşmuşum önceden falan ama kalktığımda bir şey hatırlamıyordum mesela. Yani yediysem ne olur? Ama kesin değil yediğim hatta yemedim diye hatırlıyorum. Offf bu durumda ne yapmalıyım. Bir yol gösterin. İnşAllah Ramazan’ınız Hayırlı geçiyordur bu arada.

Okudunuz mu?  Alkol aldıktan sonra oruç tutulur mu

ACİLSERVİS
Yediysen de yemediysen de Allah’ın emrine itaat edip orucunu tutacaksın.


Kayıtsız Üye
Hocam,biz sahura kalkmıyoruz.1 2 gibi biseler yiyip yatıyoruz.Sabahindada eşimle cinsi münasebette bulunduk.Esim oruçlu degildi.Bende niyetli değildim.Yemek yiyip yattığımdan niyetli mi sayılırım.Sahura kalkmayip yiyip yattığım için niyet etmemis olur muyum?Bunun için bana kaza mı gerekir kefaret mi?

Okudunuz mu?  Sahurda ezandan beş dk sonra yemek yedim,bu gün oruç tutumalımıyım?

mum
İçinizden yarın oruç tutacağım gibi söz geçmişse oruçlu sayılırsınız.
Niyet varsa kaza ve kefaret gerekir.


Kayıtsız Üye
İyi günler..Benim hamilelik ten dolayı 1 ay borcum var onun dışında da hastalıktan dolayı tutamadığım kaza oruçlarım var..sormak istediğim şey kaza orucumun kaç gün olduğunu bilmiyorum tamamen bitmesi için kefaret tutsam olur mu?


Şem’a
Kefaret orucu sadece bilerek oruç bozanlar içindir.
Siz ortalama bir hesap yapıp ona göre kaza orucunuzu tutmalısınız.


oruc bozmanin günahı nedir, oruç bozmanın cezası nedir, oruç bozmanın kefareti nedir

Bu kategoride yer alan Oruç nedir? Niçin oruç tutuyoruz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret / Kazâ ve Keffâret Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.