Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:05
Sahabe
Yönetici

Ehl-i sünnet Alimlerinin Muaviye (ra) Görüşleri

Ehl-i sünnet Alimlerinin Muaviye (ra) Görüşleri

Hükümdar
İkinci binin müceddidi imam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:
(Hazret-i Muaviye’nin yanılması, Resulullahın sohbeti bereketi ile, Veysel Karani’nin ve Ömer bin Abdülaziz’in doğru işlerinden daha hayırlı oldu. Bunun gibi, Amr ibni As’ın yanlış bir işi, o ikisinin şuurlu işinden daha üstün oldu.) [c.1, m.120]
Din-i İslamın en büyük âlimlerinden İbni Hacer-i Mekki hazretleri de buyuruyor ki:
(Şüphe yoktur ki, Hazret-i Muaviye Sahabe-i kiramın nesep itibariyle büyüklerindendir. Peygamber efendimize nesep ile ve nikah ile çok yakın ve mahremleridir. Server-i âlem, Onun hilm ve sehasını meth ve sena buyurdu. Onda İslamiyet, sohbet, nesep, nikahla akrabalık şerefleri toplanmıştır ki, bunların her biri, Cennette Resulullahın yanında bulunmaya sebep olan şereflerdir. Bunlara hilm ve ilim ve Halifelik şerefleri de katılınca, kalbinde az bir safa ve sıdkı ve salahı ve imanı ve izanı olan kimse için artık bu hususta fazla anlatmaya lüzum kalmaz.) [Sava’ik-ul-muhrika]

Ebu İdris el-Havlani anlatır:
Hazret-i Ömer, Umeyr İbnu Sad’ı Humus valiliğinden azledince yerine Muaviye’yi tayin etti. Halk, "Umeyri azledip Muaviye’yi mi tayin etti" diye mırıldandı. Umeyr; "Muaviye’yi hayırla yâd edin. Zira ben Resulullahın, (Allah2ım, onunla (insanlara) hidayetini ulaştır!) dediğini duydum dedi. (Tirmizi)

Okudunuz mu?  Ervâ Binti Küreyz (r. anhâ) Hayatı

İbnu Meryem el-Ezdi anlatır:
Muaviye’nin yanına girmiştim. Bana, seni hangi rüzgar attı diyerek ziyaretimden memnuniyeti izhâr etti. Ben de, Resulullahtan işitmiş olduğum şu hadisi size hatırlatmayı düşündüm dedim:
(Allah kime Müslümanların işlerinden bir şeyler tevdi eder, o da onların ihtiyaçlarını, isteklerini, darlıklarını giderirse, kıyamet gününde Allah da onun ihtiyaç, istek ve darlıklarını giderir.)
Râvi der ki, bunun üzerine Hazret-i Muaviye insanların ihtiyaçlarıyla ilgilenmek üzere görevliler tayin etti. (Tirmizi, Ebu Davud)

Âmir İbnu Sa’d babasından naklen anlatır:
Resulullah Beni Muaviye Mescidine girdi. Orada iki rekat namaz kıldı, biz de onunla beraber kıldık. Sonra uzun uzun dua etti. Sonra yanımıza döndü. Buyurdu ki:
(Rabbimden üç şey talep ettim. İkisini verdi, birini geri çevirdi: Rabbimden ümmetimi umumi bir kıtlıkla helak etmemesini talep ettim, bunu bana verdi. Ümmetimi suda boğulma suretiyle helak etmemesini diledim, bana bunu da verdi. Ümmetimin kendi aralarında savaşmamalarını da talep etmiştim, bu geri çevrildi.) [Müslim]

Resulullahın torunlarından seyyid Abdülkadir-i Geylani hazretleri buyuruyor ki:
(İmam-ı Ali şehid olunca, imam-ı Hasan müslüman kanı dökülmemesi ve rahat etmeleri için hilafeti bırakmak istedi. Muaviye’ye teslim eyledi. Onun emirlerine tâbi oldu. O günden itibaren Muaviye’nin hilafeti hak ve sahih oldu. Böylece, (Bu oğlum seyyiddir. Allahü teâlâ, onun ile, müminlerden, iki büyük fırka arasını bulur, barıştırır) hadis-i şerifinin manası meydana çıktı. Muaviye de, imam-ı Hasan’ın tâbi olması ile, dine uygun halife oldu. Böylece, müslümanlar arasındaki bütün anlaşmazlık sona erdi.) [Gunye]

Okudunuz mu?  Hz. Ömerin faziletleri - Hz. Ali ve Hz. Ömerin dostluğu

Hazret-i Hasan, hilafeti kendi arzusu ile Hazret-i Muaviye’ye bıraktı. Onu halife olmaya layık görmeseydi, hilafeti bırakmazdı. Onunla harp ederdi. Hazret-i Hasan, layık olmayan birine hilafeti bıraktı, demek, Hazret-i Hasan’ı kötülemek olur. (H. S. Vesikaları)

Hadis imamlarından İbni Asakir bildiriyor ki:
Resulullah, Muaviye’ye, (Benden sonra, ümmetimin üzerine hakim olursun. O zaman, iyilere iyilik et, kötüleri de affet!) buyurdu.

Hazret-iAli, (Muaviye, hiç mağlup olmaz) hadis-i şerifini hatırlasaydım, Muaviye ile savaşmazdım buyurdu. İmam-ı Beyheki de diyor ki: Hazret-i Ali buyurdu ki, Resulullahtan işittim, (Ümmetimden bazıları, Eshabımı kötüleyecekler. Bunlar, Müslümanlıktan ayrılacaklardır) buyurdu. (Mevahib-i ledünniyye)

İmam-ı a’zam hazretleri, (Eshab-ı kiramın hepsini hayırla anarız) buyurdu. İmam-ı Şafii ve Ömer bin Abdülaziz de, Eshab-ı kiram arasındaki savaşlar hakkında (Allahü teâlâ, ellerimizi, bu kanlara bulaşmaktan koruduğu gibi, biz de, dilimizi tutup, bulaştırmayalım!) buyurdu. (M. Rabbani c.2, m.96)

İmam-ı Gazali hazretleri de (Dinimizi bize ulaştıran Eshab-ı kiramdır. Onlardan birini kötülemek, dini yıkmak olur) buyurdu. İbni Hacer-i Mekki hazretleri buyuruyor ki: Abdullah ibni Abbas buyuruyor ki: Cebrail aleyhisselam Peygamber efendimize geldi (Ya ResulAllah! Muaviye’yi sana tavsiye ederim. Kur’an-ı kerimi yazdırmakta ona emniyet et, güven) dedi. Yine aynı sayfada yazıyor ki, Resul-i ekrem, bir gün mübarek zevcesi Ümm-i Habibe’nin odasına geldi. O esnada Hazret-i Muaviye başını, kız kardeşi Ümm-i Habibe’nin kucağına koymuş uyuyordu. Resul-i ekrem bu hâli görünce, (Ya Habibe! Kardeşini bu kadar çok mu seviyorsun?) buyurdu. O da evet deyince, Peygamberimiz buyurdu ki, (Onu Allah ve Resulü de seviyor.) [Tathir-ül-cenân s. 27]
İmam-ı Malik’in ictihadına göre, Hazret-i Muaviye dalalette idi diye kötüleyenin katline fetva verdiği birçok kitaplarda yazılıdır. (Mesela Eshab-ı Kiram, Ö. N. Bilmen s. 84)

Ebussuud Efendi, Muaviyeye lanet eden kimseye tazir-i beliğ ve hapis lazım olduğu fetvasını vermiştir. (488. Mesele sayfa 112)

Hazret-i Ali, Hazret-i Muaviye ve arkadaşları için, Onlar bizim kardeşimizdir, fasık ve kâfir değildirler’ buyurdu. (Şerh-i Mekasıd)

İbni Teymiye bile, Hazret-i Muaviye’yi kötüleyenler hakkında kitap yazdı.
Hazret-i Muaviye’yi sevmeyen mezhepsiz Mevdudi bile, sahabe-i kiramdan olduğu için Hazret-i Muaviye’nin suçlanamayacağını bildirmektedir. (Hilâfet ve Saltanat tercümesi s. 326)

Okudunuz mu?  Hz. Muaviye Peygamber efendimizin kâtiplerinden idi

İbni Abbas hazretleri, Muaviye bin Ebu Süfyan’ın bu anlattıklarını biz de biliyorduk buyurarak onu tasdik etmiştir. (Fedâilüs-Sahabe)

Server-i âlem namaz kıldırırken rükuda (semi Allahü limen hamideh) deyince, ilk safta bulunan Hazret-i Muaviye de, (Rabbena lekel-hamd) dedi. Böyle söylemesi, takdir ve tahsin buyurularak, bunu söylemek kıyamete kadar sünnet olarak kaldı. (Eshab-ı kiram)

Okudunuz mu?  Hz Muaviye; Hz Ali´ye lanet okutmuşmudur?

Cevap: Ehl-i sünnet Alimlerinin Muaviye (ra) Görüşleri

M.Ş.Y.
Hükümdarım,Allah senden razı olsun.Aydınlattığın için teşekkürler.


Yanıt: Ehl-i sünnet Alimlerinin Muaviye (ra) Görüşleri

Şema
< alimlere isnad ettiğiniz bu işlerden ne kazanç sağlıyorsunuz bilmem ama amaç ALLAH rızası olsaydı bunları bile bile yazmazdınız ALLAH sizi ıslah etsin sizi doğru yola iletsin yoksa Hz.PEYGAMBERİN evlatlarına yapılanları yıllarca hemde zulümleri nasıl bir iki cümleyle mahkeme ediyorsunuz RASULULLAHIN evlatları için söylediği hadisleri hiçmi okumadınız (haşa) RASULULLAH kendisiylemi çelişiyor bu ne biçim bir düşüncedir ALLAH ıslah etsin >
Kardeş diğer mesajında seni uyardım.
Biz Hz.Ali , Ehli beyti ve Hz.Muaviyeyi biz canımızdan çok seviyoruz.
Bu forumda Hiç kimse Sahabelere dil uzatamaz.


erhanover01
Selam, Muaviyayi Oven Zatlar; Hic Mi Yok Vijdaniniz ! Haydi Vijdaniniz Yok Diyelim ? Muhamed A.s Emaneti Evladi Resulara Da Mi Yok ! Sizleri Anlamak Zor Olmasa Gerek ! Islam Düsmani Vahabilerde Hizmet Edenlerin Gerici, Yoz Islam Dusmani Fikirlerini Islamin Fikri Olarak Sakin Sunmayin ! Tove Deyin Yoksa Dinden Cıkarsınız !

Okudunuz mu?  Sahabenin Peygamber Aşkı

Muaviye Deninen Ekberi Deyusun Oglu Yezidin Yaptiklerini Nasil Unutup ! Hazmedecegiz !


Şema
< Selam, Muaviyayi Oven Zatlar; Hic Mi Yok Vijdaniniz ! Haydi Vijdaniniz Yok Diyelim ? Muhamed A.s Emaneti Evladi Resulara Da Mi Yok ! Sizleri Anlamak Zor Olmasa Gerek ! Islam Düsmani Vahabilerde Hizmet Edenlerin Gerici, Yoz Islam Dusmani Fikirlerini Islamin Fikri Olarak Sakin Sunmayin ! Tove Deyin Yoksa Dinden Cıkarsınız !

Muaviye Deninen Ekberi Deyusun Oglu Yezidin Yaptiklerini Nasil Unutup ! Hazmedecegiz ! >
Allah’ın Laneti, Sahabelere sövenlerin üzerine olsun.
sayısızca AMİN.


mumsema
< Şem’a Kardeş diğer mesajında seni uyardım.
Biz Hz.Ali , Ehli beyti ve Hz.Muaviyeyi biz canımızdan çok seviyoruz.
Bu forumda Hiç kimse Sahabelere dil uzatamaz.

şema kardeş sen kimsin beni uyarıyorsun sanal alemde kabadayı
başka ne sin delikanlı ol sanalda kabadayılık her korkağın yaptığıdır yok siteden banlarım yok küserim adam gibi tartışamıyorsan tehdit edip adamın asabını bozma.

kendinle yine çelişiyorsun bir söylevinde biz ozaman yaşasaydık Hz. Aliden yana olurduk yani onun yolunda can verirdik diyorsun şimdi ise muaviye içinde canımı veririm diyorsun.
demek kıymetsiz bir canın varki kime versem diye uğraşıyorsun.
incitirler adamı haberin olsun muaviye için canını verecek varsa
o kıymetsiz canı alacaklarda çıkar (bu bir tavsiyedir tehdit değildir) çünkü tehdit olursa beni kanaldan atarlar banlarlar o zaman ben ne yaparım ahirette ALLAH mumsema com dan neden atıldın diye sormazmı
ne cevap veririm ahirette mumsema com u da ve adminlerini niye eleştirdiniz diyede sorarlarsa ASLINDA BÖYLE BİR KONUDA AÇIN GÖRECEKSİNİZ BİR SÜRÜ YAĞCI ÇIKACAKTIR

Okudunuz mu?  Cennetle müjdelenen ilk ama sahabi Abdullah İbni Ümmü mektum

yaşını mahallende kaç kişinin seni anladığını bilmem ama bastırılmış duygularının olduğunu farkettiriyorsun
haddi bir daha tehdit etsene mutlu olursun belki.
hatta banlaki mutluluktan uçarsında belki

ben ŞAFİİ mezhebine bağlı ve imamı hakkında hiç şüphe etmeyen bir müslümanım
renklendirdimki aklınıza girsin kafanız almıyor her Hz.Ali yi seven gördüğünüzde sen şia sın sen bilmem hangi mezhepsin bilmem hangi görüşlerinizde var diye AT gözlüğünüzü çıkarmadan konuşur adamın asabını bozarsınız
kimsenin sahabeye sövdüğü yok AMA KİMSEDE YALAN DOLANLA KALKIP SAHABELERİ İLAHLAŞTIRMASIN.

siz kalkıp olmayan özellikleriyle muaviye için bukadar övücü iftira atarsanız
birileride çıkar kafanızı patlatırcasına sözünü söyle iste ye ister gargara yap.
çakal leş yiyicileri
muaviyenin oğluna ettiği nasihatleridemi bilmiyorsunuz
ayıp ayıp
şiiler 12 imamları günahsız diyorlar siz ağzınıza geleni söylüyorsunuz
sizler ise bütün sahabeyi günahsız sayıyorsunuz. bizim bilmediğimiz başka QURAN I KERİM veya SÜNNET mi var bunları hangi kitabınızdan uyduruyorsunuz. sizin şeyhleriniz alimleriniz havada uçan suda batmayan oluyor.biz ehlibeyt dediğimiz zaman kıyametler kopuyor
leş yiyiciler ya adam olun yada din adına açıklamalar yapmayın
sanal aleme mumsema com u ilahlaştıran şirk koşanlardan ALLAH ım sana sığınıyoruz
haddi beni kanaldan banla ve vebi atki duam amacını bulsun >

Okudunuz mu?  Öldükten Sonra Diriltilen Şehit Hz. Nevfel

Kardeşler fikirlerimiz bellidir işinize gelmiyorsa başka kanallara yönelirsiniz.
Biz sünniyiz hemde koyusundan:)
Sünnilerin görüşleri/itikatlarını sizde biliyorsunuz bütün islam alemide. Kalkıp bunları tartışmanın anlamı yok.
Şafiiyim diyorsun ama hiç imam şafiinni bu konudaki görüşlerinde haberin yok.
Biz Hz.Ali’yi de Hz.Muaviyeyide sayarız severiz ve ikisi hakkında asla söz söylenmesine razı olmayız.
Bzi site yönetimi 3 senedir asla kimseyi tehdit etmedik/etmeyizde.. bu bize yakışmaz. Site kurallarına uymadığınızda yönetim tarafından size yapılan uyarılar hoşunuza gitmeyebilir ama bunlar tehdit değildir.
Ama tehdit edildik ve maalesef bize erkeklik taslayıp telefon numaralarını bile veren niceleri oldu. cevap bile vermedik sadece kayıt altına aldık ve gerekli mercilere ilettik.
Sitede kimse kimseye erkeklik taslamasın!
< çakal leş yiyicileri >
çakal imam şafii mezhebinde köpek cinsindendir ve necistir.
Müslüman tahir ve mükerrem olduğu için asla bir müslümana köpek ve domuz denmez.
Çünkü necis olanlar müşriklerdir. bir müslümana hak etmediği halde müşrik derse o söz kendine döner.
bu sözü söyleyen bari müselman olsaydı ama maalesef ismi müslüman.
Bizim bakış açımızı beyenmez ve eleştirirsiniz, bizimle uğraşacağınıza kendi ahlakaınızla ilgilenseydiniz sizin için daha hayırlı olurdu.

Okudunuz mu?  Ammar Bin Yasir (r.a.)

aziz83
Allah razı olsun Hükümdar kardeşim, ne güzel yazı bu böyle..özledik senin gibi Ehl-i sünnet İ’tikadındaki insanları…


Hükümdar
allah-u teala sizlerden de razı olsun


caferii
Allah akıl versinki muaviye …………. ve peygamber efendimizin torunlarını öldürten zata hz derecesine koyuyor ve ashabı diyorsunuz Allah islah etsinki peygamber efendimiz adına yalan hadis söyleyen kişi cehennemliktir


Darusselam
hadis uydurmasında şiialar birnci sıradalar ALLAH SİZİ KAHRETSİN.


Kayıtsız Üye
Ben bir sunniyim muaviyeye hz denmesini yakistiramadim. Ali’ye dusmanlik eden benim dusmanimdir benim dusmanim Allah’in dusmanidir hadisini hatirlatir iyi geceler dilerim


Kayıtsız Üye
Hz Muaviye sahabedir dil uzatmamak gerekir ama emevilerin ehlibeyte yaptığı kötülükleri bilmiyorsanız biraz islam tarihi okumanızı tavsiye ederim

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed (sav)in kızı Hz.Fatımanın değer ve kıymeti (Hadislerle)

Kayıtsız Üye
Allah(c.c) sizlerden razı olsun bu güzel paylaşımı yaptığınız için. Allah’ım inşAllah ahirette bu büyük insanların şefaatine nail olabilen Mümin Müslümanlar olabilmeyi cümlemize nasib eylesin.


Kayıtsız Üye
Milyonlarca Alimin ittifakına rağmen hala Hz. Muaviyeye laf eden zalim karektersiz geni bozuk rafizalar


Kayıtsız
Allah sizi muaviye ve soyu ile birlikte haşretsin ahiretten onların komşusu etsin


Kayıtsız Üye
Okuyanda sanacak ki herkes bu görüşte.
Hz ali ye düsmanlık edenlerle, ona sövenlerle alakalı hz rasulullahın görüşü nerde,
Muaviye hakkında hz Alinin görüşleri nerde
Hz hasan hüseyin ve ehlibeytinin görüşleri ,
Camilerde 80 yıl sürecek olan hz ali ve ehlibeyte sövme adeti üzerine hz aişe validemizin görüşleri nerde,selmanı farisinin görüşleri nerde..hz aliye sövülmesine itiraz ettiği için sahabi hucr bin ady hz. Camide katleden kimdir.
Hasan basri imam azam imam şafinin muaviye baği dir yani isyankar ve şeran öldürülmesi gerektiği fetvaları nerde…şurda hakkında ayet inen, yüzlerce hadis olan ümmetin haklı oldugunda ittifakı olan hz ali nerdeyse haksız, sünni camiada ehli tarik hariç, ulemadan bir kısmının ali haklıydı muaviyede haksız dgldi diye zorlama kıyaslamalarla yada milyon alim içinde 10 15 alimin görüşünü paylaşarak bu mesele kapatlmaz..
Kaldı ki Allahü tealanın ehlibeytle alakalı ayetleri
Hz rasulullahın ben kimin efendisiysf ali de onun efendisidir, ali bendendir ben alidenim, aliye düşman olan bana düşman, bana düşman Allah’a düşmandır, aliye söven bana sövmüştür, bana söven Allah’a sövmüştr vs buyuran hz peygamberin tarafı ve sözleri bellidir, hz aliye isyan edenler, sövenler, düşmanlık edenler çocuklarını katledenler de bellidir..meşru halifede, meşru halifeye isyan edenlerde, bunun sonucunda 90 bin sahabe ve müslümanın öldürüldúğü ve bu knuda seriatin hükmüde bellidir…o güne kadar seçimle alınan halifeliği, isyan ve kılıçla alanlar da, babasının malı gbi ogluna bırakanlarda bellidir.
Herkesi imamlarıyla çağıracağız ayeti de bellidir,
Kişi sevdiğiyle haşrolur hadisi de…bundan dolayı kimin ne dediği de tjmrumda değildir…herkese yönüde tarafıda mübarek olsun.

Okudunuz mu?  Fâtıma Binti Esed (r. anhâ) Kimdir?

muaviye, muaviye sahabe midir, muaviye sahabe mi

Bu kategoride yer alan HUZEYFE BİN YEMÂN - Sevgili Peygamberimizin sırdaşı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ehl-i sünnet Alimlerinin Muaviye (ra) Görüşleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.