Anasayfa
13 Haziran 2021, 12:50
edep
Yönetici

Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı

Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı

Gülehasret
Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı

Dinimiz, fakirlere, muhtaçlara, kimsesizlere, öksüz ve yetimlere yardım etmeyi ısrarla emretmiştir. Öyle ki zerre miktar inancı olan kimseler, bu emirlere kayıtsız kalamaz, fakirler ve yetimler ihtiyaç içerisinde kıvrım kıvrım kıvranırken, rahatça yiyip içemez.
Yetimlere iyilik yapılmasını, iyi davranılmasını emreden, yetim malı yemeyi yasaklayan âyet-i kerîmelerden bazılarına meâlen bakalım:
"Sen yetim iken O seni barındırmadı mı?
"Sen yolunu şaşırmış bir kavmin içinde iken O sana yol göstermedi mi?
"Sen yoksul iken O seni zengin kılmadı mı?
"Sakın yetime kötü davranma.
"Bir şey isteyeni azarlama.
"Rabbinin nimetini de yâd et." (Duha sûresi/6-11)
"Rüştüne erinceye kadar yetimin malına yaklaşmayın— onu korumak ve arttırmak gibi daha güzel bir şekilde olursa başkadır. Ahdi de yerine getirin. Muhakkak ki ahidden dolayı mesuliyet vardır." (İsrâ sûresi/34)
Yetimlere bakmaya ve onların ihtiyaçlarını gidermekle ilgili o kadar çok hadis-i şerif vardır ki, bu hadis-i şeriflerden haberdar olan bir Müslümanın yetimlere karşı kayıtsız ve lakayt kalması mümkün değildir. Şimdi bu hadis-i şeriflerden bazılarına bakalım: Ebû Hüreyre’den (r.a.) Resûlullah’ın (a.s.m.) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Yetimin işleriyle ilgilenen kimse, ister yetimin yakınlarından olsun, ister yabancılardan olsun, (orta parmakla işaret parmağını göstererek) benimle Cennette şu iki parmak gibi baraber bulunacaktır." (Ebû Dâvud, Edeb: 123)
(Hz. Ebû İmran r.a. rivayet ediyor:) "Yetimi kendine yakın tut. Başını elinle okşa ve onu sofrana oturt. Böyle yaparsan kalbin yumuşar ve hacetin görülür." (Ramûz, c. 1/22-7)
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edilen hadiste Hz. Peygamber (s.a.v.): "Müslümanlar içinde ev yönünden hayırlı olanı yetime iyilik eden evdir. Müslümanların en şerli evi de yetime kötülük yapılan evdir" buyurdu. (Tergib ve Terhib, c. 5/170-10)
Fakirlere yardım
Fakirlere yardım etmek, onların ihtiyaçlarını gidermek, İslâmiyetin en çok üzerinde durduğu hususlardan birisidir. Zekât verilecek sınıflardan birisi de fakirlerdir.
Fakirlere yardımda bulunurken veya o istediğinde verecek durumda değilken, çok dikkatli ve nazik davranmalı, fakirler gücendirilmemelidir. Onlara her zaman güzel söz söylenmeli, hattâ verirken onlara teşekkür etmek ihmâl edilmemelidir. Zira onlar Allah’ın bir emaneti olan mallardan dolayı Allah’ın emrini yerine getirmeye vesile olmakta, kendilerini o yükten kurtarmaktadırlar.
Fakirlere yardımla ve şayet verecek durumu yoksa güzel söz söylemekle ilgili âyet-i kerîmelere meâlen bakalım:
"Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışlara hakkını ver. Malını İsraf ederek saçıp savurma." (İsrâ sûresi/26)
"Eğer onlara verecek bir şey bulamayıp da Rabbinden bir rahmet aramak için yüzünü onlardan çevirmek zorunda kalırsan, bari onlara güzel bir söz söyle." (İsrâ/28)
Dula, fakire, ihtiyaç sahiplerine yardım etmekle ilgili hadis-i şeriflerden bazılarına bakalım: Safvân bin Süleym’in (r. a.) rivayet ettiğine göre Resûlullah (a.s.m.) şöyle buyurmuştur: "Dul kadın ve yoksul kimselerin geçimlerini üzerine alan bir Müslüman, Allah yolunda cihad eden mücâhid gibi yahut gündüzleri oruçlu geceleri de ibâdetle meşgul olan kimse gibidir." (Buhâri, Edeb: 25)
Câbir (r.a.) der ki: Hz. Peygamber (s.a.v.): "Müslüman yoksulu doyurmak Allah’ın rahmetini gerekli kılan güzel amellerdendir." buyurdu. (Tergib ve Terhib., c.2/372-9)
Sadakayı gizlice vermek
İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunurken, sadaka verirken, hiç kimseye sezdirmeden gizlice vermek faziletli bir davranıştır.
Ümmü Seleme (r.a.) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Yapılan iyi işler insanı kötülüğe düşmekten korur. Gizlice sadaka vermek Allah’ın gazabını söndürür ve sıla-i rahim ömrü uzatır. Her iyilik sadakadır Dünyada iyilik sahipleri âhirette de iyiliğe mazhar olurlar. Dünyada kötülük yapanlar âhirette de kötülükle karşılaşırlar. Cennete ilk girecekler iyilik yapanlardır." (a.g.e., c.2/323-5)
İslâm büyükleri, Resûlullah’ın (s.a.v.) tavsiyesi ışığında yardımda bulunurlarken gizlice yardım ederlerdi. Hz. Ömer (r.a.), devlet reisi iken sırtında çuvalla erzak taşır, kimliğini açıklamadan onu fakirlere verir, hattâ kendi eliyle onlara yemek pişirirdi.
İmam Zeynelabidin Hazretleri, yüzünü kapatarak geceleyin Medine’de fakirlerin evlerine yiyecek taşırdı. Fakirler yardımı yapanın Zeynelabidin hazretleri olduğunu, ancak o vefat edipte artık kapılarını çalan olmayınca anlamışlardı.
Belediyelerin ve bazı hayır müesseselerinin, fakirlere gıda ve erzak yardımı yapmaları, aşevleri yapıp yemek dağıtmaları güzel bir davranıştır. Ancak bu yardımlar onları rencide etmeden yapılsa daha iyi olur.

Okudunuz mu?  Hz. Ebu Bekir Sıddıkın ( ra. ) örnek ahlakı

Cevap: Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı

EHLİMAN
Varlıklı insanların fakir insanlara yardım yaparken kimseye bildirmeden gizlice yapması güzel olanıdır.Reklam yapar gibi yapılan yardımların bir önemi yada güzelliği yoktur.Neticede sağ elin verdiğini sol el bilmeyecek şekilde olmalıdır.


Cevap: Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı

Kayıtsız Üye
Yardım isteği yapmayınız. Her hangi bir yardım yapılmıyor. Bu konu ile ilgili tartışabilir veya yorum yazabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Komşulukta Edep Görgü ve Nezaket

Yorum: Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı

Kayıtsız Üye
Babamın mart 2016 yılında geçirmiş olduğum rahatsızlıktan dolayı çalışma gücümü kaybetti.herhangi bir sağlık güvencesi olmadığından,ailemin ve bizim eğitim giderlerini karşılayamıyor..hala turgut özal tıp merkezinde tedavimi görmekte.hastalığından dolayı almış olduğu engelli raporu ile birlikte Malatya sosyal yardımlaşma vakfına başvurdu.hem bakım parası,hemde aylık bağlanması için. Fakat evimize gelip denetlediklerinde engelli değildir uygun görmemişler.biz mağdur durumdayız.evimiz kira,3 basamak sağlık kurulundan engelli olduğunu profosörler karar verdiği halde,sosyal çalışmacı memurlar neden engelli değil dediler anlayamadık.bizim biran önce sosyal yardımlardan, aylık ve bakım parası almamız gerekli ,yoksa ailemizin ve bizim giderimizi karşılanmadığımdan zor duruma düşeceğiz.ev kirasını bile ödeyemiyoruz.ben lise 2,diğeri 5 sınıf öğrencisiyiz. Yardımcı olursanız sevinirim.saygılar.

Okudunuz mu?  Misafirin görevleri - Misafir, ev sahibine karşı nasıl hareket etmelidir?

Kayıtsız Üye
Ben 1966 adana doğumluyum 04.09.214 tarihinde ceza evine girdim 23.12.2016 tarihinde tahliye oldum ceza evinde açık kalp ameliyatı ve bir kaç ameliyat geçirdim tahliye olduktan sonra. Orda burda kalıyorum çocuklarımı geri kazanmak. İstiyorum ev tutum eşya alıp çalışıp çabalamak eaki günlerime dönnek istiyorum sağlık sorunlarımdan dolayı çalışamıyorum 100/de 56 taporum var.

Okudunuz mu?  Tevekkül Kuvvetli mümin, Allah Katında zayıf müminden daha hayırlı

Kayıtsız Üye
merhaba 2013 yılında eşimden boşandım 29 yasındayım 13 yasında bir kızım var çok zor durumdayım ailem vefat etti kimsesiz çaresizim evim kira borcum birikti odiyemiyorum faturalarım birikti lütfen bana yardım edin çok çaresizim lütfen durumu olanlara sesleniyorum Allah kimseyi kız çocuğuyla çaresiz açız bırakmasın sizinde çocuklarınız benim yaşadığımı yasaya bilir onların yerine koyun beni Allah kimseyi benim durumuma düşürmesin neden çalışmıyorsun diyeceksiniz işsizim iş bulamıyorum işkura kayıtlıyım ama boş artık hayal zaten kalmadı ümidimde bitiyor.

Okudunuz mu?  Vera Nedir?

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm
Bu kadar kişi işsizlikten muzdaripse önerebileceklerim var.
Öğrenmeye açık insanlar iseniz program kodlama öğrenebilir(site tasarımı öneririm) kendi müşterilerinizi bularak gelir elde edebilirsiniz. Eğer hiç anlamam o işlerden diyorsanız diğer bir seçenek ise kendiniz evinizde örgü örmek, nikah şekeri gibi şeyler hazırlayıp satmaktır aynı zamanda bu işlerinizden bir miktar para kazanınca 100 lira gibi ücretlere site yapan güvenilir firmalara giderek internet sitesi hazırlayarak daha büyük anlaşmalara imza atabilirsiniz.
Çevrenizdede sizin gibi ek iş arayan kişiöer varsa hep beraber birinizin evinde buluşarak
Çalıştığınızın karşılığını alabilirsiniz.
Sizden isteğim bu yazımın okuyup işe başlamaya karar verirseniz iş bulamayan insanlara bunları öğretmenizi isteyeceğim.
Allah’a emanet olun.

Okudunuz mu?  Boş.. Konuşmalar yapmak ve Boş Konuşmanın zararları

Ebru Akpınar
Meraba abla ben evliyim bir oğlum var orduda yaşıyorum eşim kuryelik yapıyor yetmiyor 600 kira veriyoruz bize kimse sahip çıkmıyor ben yetimhane den yeni çıktım annem babam yok eşimin ailesi beni istemiyor diye ona yardım etmiyorlar borçtan harçtan dolabımızı dolduramiyoruz devlete eşim sigortalı diye yardım etmiyor milet in 2 el eşyalarını alıp ev kurduk ordan burdn toplayarak bize erkek çocuğu kıyafeti eski pusu lazım onu büyütsek yeter yetimhanede kapıya atı 18 yaşımdan sonra benimde annem babam olmadığı için evlendim sokaktami kalsaydım ama mutluyum yinede kaderim yoksulukla geçiyor bu sefer eşim düşünüyor batcaz kadın aç kaldık bir şey kalmıyor ne yiyecez ne icez diyor çocukta var abla Allah için yardım et bu güzel yuvamız yıkılmasın

Okudunuz mu?  Uyku adabı

Kayıtsız Üye
Allah’ın selamı bereketi üzerinize olsun iki çocuk annesiyim 1ve 5 yaşlarında Eşim işsiz kaldı çalıştığı firma iflas etti kirada oturduğum bodrum kata sel felaketinde tuvalet ve bonyo gider,lerinden şu bastı evim deki tüm eşyalarım kullanılmaz hale geldi mecburen borçlandık 22bin tl kredi borcum var ev KİRASI nı veremez haldeyiz iki çocuğumun boğazından geçeni sayarak verecek kadar kötü durumdayız fatura kira banka kredisi yiyecek gideri hayat yaşanmaz hale geldi sesimi duyurmak için yazmadığım çalmadıgım kapı kalmadı az çok kimin elinden ne gelirse müslüman kardeşinize yardım etmenizi talep ediyorum Allah’a emanet olun

Okudunuz mu?  İslamda Tevazu

Kayıtsız Üye
Merhaba yardım ararken gördüm yazınızı benim üç çocuğum var oğlum üniversiteye iki kızım liseye gidiyor ankarada oturuyoruz evimiz kira baya borca girdim onları okutmak için kredi borcum var babaları oldu yardım etmek isterseniz sevinirim teşekkürler

Ankaradan yazıyorum 3 yetim çocuğum var zordayım borçlandım evim kira baya kredi filan oğlum üniversiteye kızlarım liseye gidiyor yardım etmeyi düşünürseniz sevinirim
burdan ulaşabilirsiniz.

Okudunuz mu?  İnsan Ilişkileri Ve Görgü Kuralları

Selamn aleykm, babamızı 5 sene önce kaybettik yetim 5 kardeş kaldık ortada en büyüğümüz 17 yasındaydı en küçüğü 4 yasındaydı, aile içi psikolojik sorunlardn dolayı çok zor günler geçirdik ben kendimden 20 yaş büyük bir adama daha 16 yaşımdayken kaçtım şimdi çok çok zor durumdayım eşimin işi yok borçlarımız çok bir kızım var hiç bir ihtiyacını karşılayamıyoruz.

Okudunuz mu?  Hediye ile ilgili hadisler

Benim 4 çocuğum var kiradayım maaşım falan yok 16 yasında oğlum var İstanbul Maltepe ceza evinde ben Erzurum’dayım yanına gidemiyorum diğer 3 çocuğumda küçükler bir kız iki erkek kızı 5 yasında oğlanlarda 2.5 yasında biri ise 1 yaş eşimden ayrıyım maddi durumum yok.


Kayıtsız Üye
selamünaleyküm kardeşim. yetimhaneden çıktım diyorsun, biliyorum ki yetiştirme yurtlarında kalıp ordan ayrılan kişilere devlet kendi kurumlarında iş veriyor. sen neden bu durumdan yararlanmadın? Allah’ a emanet.


fakirlere yardım etmek, yardım etmek, yoksullara yardım etmek

Bu kategoride yer alan Edep nedir? Edepli olmak ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.