Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:49
Ahlak
Yönetici

Kalb kırmak

Kalb kırmak

İnşirah
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Kalb, Allahü teâlânın komşusudur. Allahü teâlâya kalbin yakın olduğu kadar hiçbir şey yakın değildir. Mümin olsun, asi olsun, hiçbir insanın kalbini incitmemelidir. Çünkü, asi olan komşuyu da korumak lazımdır. Sakınınız, sakınınız, kalb kırmaktan pek sakınınız! Allahü teâlâyı en ziyade inciten küfürden sonra, kalb kırmak gibi büyük günah yoktur. Çünkü, Allahü teâlâya ulaşan şeylerin en yakın olanı kalbdir. İnsanların hepsi, Allahü teâlânın köleleridir. Herhangi bir kimsenin kölesi dövülür, incitilirse, onun efendisi elbette gücenir. Her şeyin biricik Maliki, sahibi olan efendinin şanını, büyüklüğünü düşünmelidir. Onun mahlukları, ancak izin verdiği, emir eylediği kadar kullanılabilir. İzni ile kullanmak, onları incitmek olmaz. Hatta, onun emrini yapmak olur. (C.3, m.45)

Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretlerinin vasiyetnamesinin son satırı ise şöyledir:
Hiç kimsenin kalbini incitmeyin.

Yunus Emre diyor ki:
Tevazu ile gelsin, kimde erlik var ise.
Merdivenden iterler, yüksekten bakar ise.
Kim ki yüksekte gezer, er geç yolundan azar
Dış yüzüne o sızar, içinde ne var ise.

Okudunuz mu?  Kurâna el basarak yemin etmek, sonra da bozmak günah mı?

Aksakallı bir koca, hiç bilmez ki hal nice
Boşa gitmesin hacca, bir gönül yıkar ise.
Gönül Çalab’ın tahtı, Çalab gönüle baktı
İki cihan bedbahtı kim gönül yıkar ise.

Bir kez gönül yıktınsa kıldığın namaz değil,
Yetmiş iki millet de yüzünü yumaz değil.
Yol odur doğru vara, göz odur Hakkı göre,
Er odur yerde dura, üstten bakan göz değil.

Doğru yola gittinse, er eteğin tuttunsa,
Bir tek hayır ettinse, biri bindir az değil.
Yunus sözleri çatar, balını yağa katar,
Çok kıymetli mal satar, cevherdir o, tuz değil


Cevap: Kalb kırmak

Mehmet
Cam bir şişeyi yapıştırarak toplamak akla uygun düşsede o şişe su kaçırır.Sizlerde kırılan kalpleri yapıştırmaya kalkmayın,buna ne sizin gücünüz yeter nede kalbi kırılanın demekki kalp asla ve asla kırılmayacak çünki tamiri yok.Olsun özürdilerim dersiniz özrün faydası olmaz unutmayın.Yapılan eylemi geriye döndüremessiniz ne kadar özürdilesenizde geriye dönüşü olmaz ve o kalbi kırılanda asla bunu unutmaz ve bir gün gaflette olduğu zaman siziden öcünü alamay kalkarsa ödeşirsiniz ama bu seferde sizin kalbiniz kırılır.Yani gelinen nokta yaptıklarınız er geç size döner.İyiyi hayatınıza adapte ederseniz iyi kötüyü adapte ederseniz kötülükler görürsünüz.En nihayetinde insanız her ne kadar düşünen varlıklar olsakta.

Okudunuz mu?  Vesvese ve kalbe gelen düşünceler

Yanıt: Kalb kırmak

mumsema
Hiç kalp kırdınız mı veya kalbinizi kıran oldu mu?
Sanıyorum insan oğluna özgü duygular bunlar.
Zira başka hiçbir canlı da böyle bir duygunun var olduğuna inanmıyorum. Evinizde beslediğiniz bir köpeğe kızarsınız,söylenirsiniz hatta yeri gelir bir tekme atarsınız, fakat yine de o size asla darılmaz.Kısa bir süre sonra sizi gördüğünde sevgiyle kuyruğunu sallar,sevgi dolu gözlerle bakar.
Biz insanlarda durum başka.Kalbimiz kırıldığında tüm herşeyi unutursunuz,o olay sanki dünyanın en kötü olayıdır.Dünya başınıza yıkılmıştır.O insanı bir daha affetmemeyi düşünürsünüz.Onunla olan tüm iyi anılar birden bire silinmiştir hafızalardan.Belki şok olmuşsunuzdur,böyle bir hareket beklememişsinizdir ondan.Ama olan olmuş,kırılan kırılmıştır.

Büyük bir bardağa su koydular,
Suyun içine de bir bardak.
Keskin nişancıları çağırdılar,
Dıştaki kırılmadan içteki vurulacak.
Kimse başaramadı bunu.
Silaha sarılanların boynu vuruldu.
Baktılar ki silah tutan kalmayacak.
Hocaya koştular ”Bu iş ne olacak”
Hoca dedi ”Bu bir temsildir,
O silahla vurulacak,
Bardak içindeki bardak:En büyük suç olan, kalp kırmak.”
”İnsana Yakışan odur ki,
Bundan uzak durmak. Çünkü:
Kabe’yi yıkmaktan daha kötü,
İnsanın kalbini kırmak”


Soru: Kalb kırmak

şevval
kırdığımız her kalpte bizim kalbimizde de kırıklar oluşur..o yüzden kimseyi kırmamaya özen göstermeli..keşke hiç kalp kırmadan ömrümüz geçse….

Okudunuz mu?  Mubikat-ı Seb'a - Helak edici 7 büyük günah

Hoca
~~Kalbiniz Kırılırsa~~

Kalbi kırmak kolay, onarmaksa çok zordur… Kalbinizi başkaları kırar, parçaları yapıştırmaksa size düşer… Korkmayın, kendinizi iyi hissetmeyi başaracaksınız
KALP kırıklığının ilk aşaması, korkunç bir kırgınlık hissi. Ama tamamen geçici ve iyileşmek için gerekli.

hiçbir zaman kalp kırmamak dileğiyle


hayrunisa
kalp kirilmasi kadar aci bir şey yoktur diye düşünüyorum ama keske herkes kirdigi kalbi zamaninda onarmaya calissa hicbir sorun kalmaz sanirim ama zaman uzar araya mesafe girerse duzelmesi imkansiz seyler olur.onun içindirki kirdigimiz kalpleri erken onarmaya calisalim kirik kalpler kalmasin dunyada hemde ahiretimiz içinde çok iyi olur.

Okudunuz mu?  Nefsini İlah Edinmek Nasıl Olur?

@hmet
< kalp kirilmasi kadar aci bir şey yoktur diye düşünüyorum ama keske herkes kirdigi kalbi zamaninda onarmaya calissa hicbir sorun kalmaz sanirim ama zaman uzar araya mesafe girerse duzelmesi imkansiz seyler olur.onun içindirki kirdigimiz kalpleri erken onarmaya calisalim kirik kalpler kalmasin dunyada hemde ahiretimiz içinde çok iyi olur. >
aynen katılıyorum hayrunisa kardeşime

Kâfir bile olsa, hiç kimsenin kalbini kirma! Kalb kirmak, Allahü teâlâyi incitmek demektir.
Ahmed Yesevî rah.a


mumsema
Kalb kırmak

kırılan kalp

Bir dal kırılırsa tekrar tutabilir. Bir cam kırılsa belki tekrar yapıştırmak kabildir. Bir kuşun kanadı kırılınca uçamaz zannedilir; iyileşince uçması mümkün.

Ya kalbin kırılışı, inkisara uğrayışı, bin parça oluşu, yok mu, ne onulmaz şeydir o? Sonsuz hayatı kaybettirir insana. Maddi şeyler kırılınca yapıştırılır, birbiri ne tutturulur da yine bir şeye benzer. Fakat manada öyle mi? Bir kere kırılan kalbin parçalarını hangi maharetli el birleştirebilir? Mevlanın nazar-gahı olan gönüldeki inkisar, yüzde teessürünü gösterince o gönlü almak ne kadar müşküldür artık.

Bazen bir söz, karşıdaki insanın dünyasını yıkar, harab eder. Bazen bir bakış öldürür insanı. Bazen de bir yüz ifadesiyle kaynar su dökülmüş gibi olur kişi başından aşağı.

İlim ü amel ne fayda
Bir gönül yıktın ise

dediği gibi şairin, büyük bir cürümdür gönül yıkış.

Hele hele hassas insanların kırılışı bambaşkadır. Böyle kişilere karşı oldukça dikkatli hareket etmek gerekir. En küçük kırıcı bir söz ve hareketten kaçınmalıdır insan. Zira gönül yarasının merhemi yoktur. Kırılan harab olan bir gönülden yükselen feryat da kabule karindir. Hakkın katında. Zira Mazlumun ahı gökyüzüne kıvılcım şeklinde yükselir buyuruyor Nebiler Nebisi.

İnsan ne kadar sert mizaçlı olursa olsun, eğer dikkat ederse gönül yıkmadan, kalb kırmadan, bir ömür sürebilir. Hiçbir zaman Tabiatını, huyum diyerek atamaz bu vebali üzerinden. Zira yapılan hareketlerde Mevla’ya karşı sorumluluğunu unutmamalı insan. Ve hesap vereceğini…

İşte sert ve haşin mizaçlı, celadetli bir zat olan Ömer bin Hattab’ın sözü: Ey Kabe! Seni bin kere yıksam tekrar yapabilirim. Fakat kırılan bir kalbi asla!..


cennetim
Emeğine sağlık bundan daha güzel bir ifade olamazdı.

Okudunuz mu?  Nifakın çeşitleri ve tehlikesi

esesim
kalp kirmak Hikayesi

lise caglarinda bir delikanli varmis. sürekli arkadaşlarıyla kavga ypip onlarin kalbini kirarmis. babasi bu durumdan çok rahatsizdir. ogluna;
– "bak oglum sen çok kavga yapiyosun. bu kapi senin arkadaşlarının kalbi ve sen hatani anlamak için her kavga yapisinda bu kapiya bir çivi cak. bunu bir ay sürdür bakalim ne kadar gecimsiz oldugunu anlayacaksin" der.
oglu biraz gönülsüz bir tavirla "tamam baba"Â der.
cocuk artik her kavga yapisinda, her kalp kirisinda o kapiya bir civi cakar. kapida artik bir sürü civi olur. çok gecmeden hatasinin farkina varir ve artik kavga yapmamaya, kalp kirmamaya karar verir. bu durumu babasina acar. babasi da ona söyle der;
– "aferin oglum. ama simdi de gecmis hatalarini telafi etme zamani. bu kalbini kirdigin arkadaşlarının hepsinin gönlünü alacaksin" der. ve ekler.
– ve seni affeden her arkadaşin için de bu kapidan bir çivi sökeceksin.
cocuk kabul eder ve tek tek arkadaşlarının gönlünü almaya calisir.
zamanla arkadaşlarının hepsinden özür diler ve gönüllerini alir. her biri için de kapidan bir çivi söker. artik kapida hiç çivi kalmamistir. babasina der ki;
– "bak babacim senin bana dedigini yaptim. her baristigim arkadaşim için de bir çivi söktüm"
babasi da bunun üzerine der ki;
– aferin oglum sen arkadaşlarının gönüllerini aldin. kapida hiç çivi kalmadi. ama kapida halen o çivilerin izi var. arkadaşlarının kalbi de şuan sana karsi böyle biliyo musun…

Okudunuz mu?  İmam gazali hazretlerinden kibir

LeoparGS

Açılan başlık ve yazılanlar gayet güzel ve anlamlı ancak önemli olan buradaki mesajı hepimizin üzerine alması ve uygulaması özelliklede bu mübarek Ramazan ayında gerçi güzel ahlakın zamanı olmaz her daim uygulanmalı..


Güneş
<
kalp kirilmasi kadar aci bir şey yoktur diye düşünüyorum ama keske herkes kirdigi kalbi zamaninda onarmaya calissa hicbir sorun kalmaz sanirim ama zaman uzar araya mesafe girerse duzelmesi imkansiz seyler olur.onun içindirki kirdigimiz kalpleri erken onarmaya calisalim kirik kalpler kalmasin dunyada hemde ahiretimiz içinde çok iyi olur
.
>

Gerçektende öyle çok acıdır kalp kırılması.
Ben her zaman sevdiklerimn kalbini istemedende olsa kırıyorum sonra çok pişman oluyorum keşke yapmasaydım diyorum ama ne fayda kırılan kalpte bir leke kalıyor bir iz kalıyor. Elimde olsa canımı bile seve seve vermek geliyor içimden bunu yapmamış olsaydım diye.

Okudunuz mu?  Fahşa – Fahişe Ne Demektir?

Rabbim bizleri sevmenin ve sevilmenin değerini bilenlerden eylesin inş.

Allah razı olsun bu güzel bilgiler için


elif
Kalb Allah`ın Evidir

Şu çeşmeye bak su içecek tası yok ,
Kırma kimsenin kalbini, Yapacak ustası yok.

"Kâbe`yi yıksam, yeniden yapabilirim, ama kırılan bir kalbi kat`iyen”

Hazreti Mevlânâ, "Bir defa kalb kırmak, Kâbe`yi alt üst etmekten daha kötüdür. Zira Kâbe`yi Hazreti İbrahim inşa etmiş, gönlü ise Hazreti Allah yaratmıştır” der.

Büyükler demiş.bize uygulamak düşer.Kalp işte kırılıyor düzelse de ki zaman alıyor ve eskisi gibi olmuyor.
Allah kalp kıranlardan ve kırılanlardan etmesin
Allah razı olsun


Gülehasret
insan öfkelendi zaman kalp kırıyor onun için öfkenmemeye çalışmamız lazım gerçi oda mümkün değil bu hayat şatlarında öfkelen diğimiz zaman hemen abtest almamız lazım şada oturmamız lazım yada ordamı terk etmemiz lazım peygamber efendimiz böyle yapmamızı söylemiştir.Yarabbim kimsenin kalpini kır mamayı nasip etsin.

Okudunuz mu?  İçkinin Kötülüğü

Gülehasret
insan öfkelendi zaman kalp kırıyor onun için öfkenmemeye çalışmamız lazım gerçi oda mümkün değil bu hayat şatlarında öfkelen diğimiz zaman hemen abtest almamız lazım şada oturmamız lazım yada ordamı terk etmemiz lazım peygamber efendimiz böyle yapmamızı söylemiştir.Yarabbim kimsenin kalpini kır mamayı nasip etsin.

Okudunuz mu?  Harama Bakmak Ve Zararları

gökkuşağı
en çok korktuğum şey kalp kırmaktır, çünkü benim kalbim kolay kırılır 🙁


uhutgunesi
Allah cc hepinizden razı olsun.

Aynı konulardan eklemeler var bölüm görevlisinin bilgisine


halil akyaz
eğer hor eğer hürmet.kişiye sözden gelir.zehr.ile pişen aşr.yemeye kim gelir …….yunus emre böyle söylemiş ne güzel söylemiş

Okudunuz mu?  Bir Müslümanda Olmaması Gereken Çirkin Bir Haslet: YALAN

ÜSTÜNBAŞ
ALLAH’ IM MÜMKÜNSE KİMSENİN KALBİNİ KIRMAK İSTEMİYORUM..BENİ KALB KIRMAKTAN KORU..BANA HİDAYET VER..AMİN..ÜSTÜNBAŞ


Kayıtsız Üye
Ben sanırsam kendime baskı yaptım kendimi zorladigim içinde hiç bir şey düşünmeden etrafımdaki insanları kırdım
O an hiç aklıma Allah gelmemişti gaflete dusmustum 🙁
Şimdi ise içim rahat değil
Çok ofkelendigim için ve Allah’ı aklıma getirmedigim için günaha girmiş olur muyum ?
Sanki duygularım aklımın önüne geçti ama pişmanım içim rahat değil 🙁


kalp kırıklığı ile ilgili hadisler, kalp kırıklığı mevlana, kalp kırgınlığı ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Yalan söylemenin zararları nelerdir madde madde başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kalb kırmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.