Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:06

İmanı elde tutmak kor ateşi elde tutmak gibi olacak ne demektir?

İmanı elde tutmak kor ateşi elde tutmak gibi olacak ne demektir?

Hoca
İmanı elde tutmak kor ateşi elde tutmak gibi olacak ne demektir?

(4758)- Ebu Ümeyye eş-Şa’bânî anlatıyor:

"Ey Ebu Sa’lebe, dedim, şu ayet hakkında ne dersin?" (Mealen): "Ey iman edenler! Siz kendinize bakın. Siz doğru yolda oldukça sapıtmış olanlar size zarar vermez.." (Maide 105). Bana şu cevabı verdi:

"Gerçekten bunu, iyi bilen birine sordun. Zira ben aynı şeyi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’a sormuştum: Demişti ki:

Okudunuz mu?  Kitapsız demek günah mı

"Ma’rufa sarılın, münkerden de kaçının! Ne zaman uyulan bir cimrilik, takip edilen bir heva, (dine, ahirete) tercih edilen dünyalık görür, rey sahiplerinin (selefi dinlemeden) kendi reylerini beğendiklerini müşahede edersen, o zaman kendine bak. İnsanlarla uğraşmayı bırak. Zîra (bu safhaya gelince) arkanızda sabır günleri var demektir. O günler avuçta ateş tutmak gibi (sıkıntılı)dır. O günlerde, sizin kadar amel yapabilen bir kimseye elli kişinin ecri verilecektir." [Ebu Davud, Melahim 17, (4341); Tirmizî, Tefsir, Mâide, (3060); İbnu Mace, Fiten 21, (4014).>

Okudunuz mu?  Kalpleri Mühürlü Olanlar İman Edemez Mi?

İnsanlar öyle bir devir yaşayacaklar ki, o devirde dini üzerine sabretmek, elinde ateş tutmak gibi zordur. Çünkü o devirde mümin, (öyle hakaretlere maruz kalır ki) davarından daha zelil, (daha haysiyetsiz bir) duruma düşer. Bu hakaret ve baskıya birçok insan dayanamaz. Zayıf olanlar, fire vererek, beş paralık menfaat için din ve mukaddesatından rüşvet verme durumuna düşer. Gündüz ve gecelerin akması öyle devir getirecektir ki, o zaman biri kalkıp alenen: "Bir avuç menfaati için bize din (ve mukaddesatını) kim satacak?" diye sorar. Bu soruş boşa değildir de: "Birçokları dinlerini çok az bir dünya malı karşılığında satar."

Okudunuz mu?  Muska taşımak ve ayet-el kürsi okuyup üflemek caiz mi?

Hz. Peygamber aleyhisselatu vesselam, bu zor şartlar altında dinî tatbikatın diğer zamanlardaki ne nazaran çok daha değerli olduğunu ifade eder: "Herc fitne ve insanların ahvalindeki ihtilat ve karışıklıklar zamanında ibadet tıpkı bana hicret etmek gibi büyük sevaba vesiledir." Bir başka rivayette Hz. Peygamber, fitne devrindeki şartların ağırlığını ifade için Ashabına şu hitapta bulunur: "Siz öyle bir zamanda yaşıyorsunuz ki, sizden biri emredilenlerin onda birini terketse helak olur. Fakat arkadan öyle bir devir gelecek ki, her kim, emredilenlerin onda birini yapsa kurtuluşa erecek."

Okudunuz mu?  Cennette aile olacak mı?

4758 numarada kaydedilen hadiste, zor fitne şartlarında dinî salabetini muhafaza edebilenlere normal şartlarda yapılan ibadetin sevapça elli misli vaadedilir: Hz. Peygamber "Siz kendi nefislerinizi (ıslah etmeye) bakın" ayetiyle alakalı bir soru üzerine Ebu Sa’lebe’ye yaptığı açıklama sırasında sözlerini şöyle bitirir: "…Zira, önünüzde "sabır günleri" var. O zaman sabır, elde ateş tutmak gibidir, O vakit, dini tatbik eden bir kimsenin (âmilin) ücreti, onun gibi çalışan elli kişinin ücretine denktir…" "Bu onlardan elli kişinin ücreti mi" diye bir kişi sorunca, Hz. Peygamber: "Bizden elli kişinin" ücreti diye tasrîh eder.

Okudunuz mu?  Zina eden kimse tövbe etse bağışlanır mı?

KÜTÜB-İ SİTTE , Prof.Dr. İbrahim CANAN , 13. cilt s, 458-459


Cevap: İmanı elde tutmak kor ateşi elde tutmak gibi olacak ne demektir?

zehraoku
"Ma’rufa sarılın, münkerden de kaçının! Ne zaman uyulan bir cimrilik, takip edilen bir heva, (dine, ahirete) tercih edilen dünyalık görür, rey sahiplerinin (selefi dinlemeden) kendi reylerini beğendiklerini müşahede edersen, o zaman kendine bak İnsanlarla uğraşmayı bırak Zîra (bu safhaya gelince) arkanızda sabır günleri var demektir O günler avuçta ateş tutmak gibi (sıkıntılı)dır O günlerde, sizin kadar amel yapabilen bir kimseye elli kişinin ecri verilecektir"

Okudunuz mu?  Bir şeyi yoktan var etmeye ne denir

[Ebu Davud, Melahim 17, (4341); Tirmizî, Tefsir, Mâide, (3060); İbnu Mace, Fiten 21, (4014)>


Yanıt: İmanı elde tutmak kor ateşi elde tutmak gibi olacak ne demektir?

Ecrinim
kendine bak. İnsanlarla uğraşmayı bırak. Zîra (bu safhaya gelince) arkanızda sabır günleri var demektir. O günler avuçta ateş tutmak gibi (sıkıntılı)dır. O günlerde, sizin kadar amel yapabilen bir kimseye elli kişinin ecri verilecektir

Rabbim nefsimize uydurmasın,bizlere hakkı hak,batılı batıl olarak göstersin ve hakkın üzerinde sabit kılsın..
Allah c.c. razı olsun hocam..


Soru: İmanı elde tutmak kor ateşi elde tutmak gibi olacak ne demektir?

ravza 2
Zira, önünüzde "sabır günleri" var O zaman sabır, elde ateş tutmak gibidir, O vakit, dini tatbik eden bir kimsenin (âmilin) ücreti, onun gi-bi çalışan elli kişinin ücretine denktir" RABBİM razı olsun günler o günlermidir acaba?

Okudunuz mu?  Bir kimsenin kabir azabı içinde olup olmadığını anlayabilir miyiz?

kor ateş, imanı elde tutmak kor ateşi tutmak kadar zor olacak

Bu kategoride yer alan Ölüm nedir? Ölüm anında ve sonrasında ne olur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmanı elde tutmak kor ateşi elde tutmak gibi olacak ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.