Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:15
Makale
Yönetici

Bolu – Abant – Yedigöller – Gezi Yazısı

Bolu – Abant – Yedigöller – Gezi Yazısı

ßaran
DÖRT MEVSİM ABANT
Birçok turistik yöremizin bir mevsimi, daha doğrusu insanların akın ettiği bir sezonu vardır. Abant, sezon tanımı pek yapılamayan ve ziyaretçilerine her mevsim doğal güzellikler sunabilen, çok eski tarihlerden beri tanınmasına karşın bu güzelliklerini koruyabilmiş bir sığınak. Grileşen şehir yaşamına renk ve soluk katmak istediğinizde, mevsime aldırmadan gidebileceğiniz bir yer.Sonbaharda doğanın veda edişini yapraklarına düşen ateş renkleriyle uğurluyor; ilkbaharda doğanın uyanışını rengarenk çiçeklerine doluşan arılar ve kelebeklerle karşılıyor.
Yazın nilüfer çiçekleriyle, kışın da bembeyaz karlarla örtülüyor. Abant her mevsim bambaşka güzellikler sunarak insanları yıllardır kendine çekmeyi başarıyor.

Bolu ili sınırları içinde yer alan Abant Gölü, kente yaklaşık 30 km. uzaklıktadır. Abant dağları üzerinde arazi kaymaları ile oluşan bu set gölüne E-5 karayolundan ayrılan 20 km’lik asfalt bir yolla ulaşılır. Deniz seviyesinden 1328 metre yüksekte yer alan göl, 1.28 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. En derin yeri 17 metreyi bulan gölün uzunluğu 900 metre civarındadır. Çevresindeki küçük akarsularla beslenen gölün seviyesi, yeraltı sularının zengin olduğu Mart Nisan döneminde 25-30 cm. kadar yükselir. Bu küçük akarsulardan en önemlisi Beşpoyraz deresidir. Abant Gölü sularını kuzeydoğu ucundan boşaltır ve bu su çevredeki ormanlardan gelen sularla birleşerek, Filyos Çayı’nın kollarından biri olan Bolu Suyu’nu oluşturur. Gölün çevresi çam, göknar ve kayın ağaçları ile çevrilidir. Yabani meyve ağaçları ve çiçekler, çeşitli mantarlar ve gölün yüzeyini kaplayan nilüferler ile oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir.

Okudunuz mu?  Gül gül dedi bülbül güle; gül gülmedi gitti. Bülbül güle gül bülbüle yar olmadı gitti

Abant Gölü havuz yöntemi ile alabalık üretiminde Türkiye’de ilk olmanın özelliğini taşıyor. Burada gözünüze herhangi bir tarihi eser çarpmasa da, gölün yer aldığı kesimde yapılan araştırmalar şaşırtıcı bir gerçeği ortaya koyuyor: Bölgenin tarihi M.Ö. 5000-3000 yıllarına, Hititler’in ilk dönemine kadar uzanıyor. Daha sonraları, Anadolu’da görülen hemen tüm uygarlıkların yaşam alanına girmiş Abant Gölü ve çevresi. Bölgeye son olarak 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra Kafkas göçmenleri gelerek, Anadolu mozayiğindeki yerlerini almışlar.

Okudunuz mu?  Mustafa Cihat Amenna İlahi Sözleri

Gölün çevresi yaklaşık 7 km. Ortalama adımlarla saatte 5 km. yüründüğünü kabul edersek, bu mesafe yaklaşık 1,5 saatlik bir yürüyüş demektir. Hafta içinde tüm günü masa başında veya bilgisayar karşısında çalışarak geçirenlerin bu süreyi birden büyük katsayı ile çarpmaları gerekiyor. Bu mesafeyi yürümeyi göze alamayanlar ve gölün çevresini dolaşmak isteyenler içinse üç seçenek var. Birincisi, eğer kendi özel araçları ile geldilerse bununla dolaşmak… İkincisi, biraz nostaljik bir seçenek olan faytonlar. Abant girişinde ve otellerin önlerinde bulabileceğiniz bu tarihi taşıtlar yorulmadan, keyifli ve hızlı bir şekilde gezmek isteyenlerce tercih edilebilir. Üçüncüsü ise atlar. Bu seçenek de alışık olmayanlar için gezi sonrası rahatsızlık yaratabileceğinden az sayıda insan tarafından tercih edilmektedir.

Okudunuz mu?  İslam Uygarlığı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı

Eğer Abant’ı yakından tanımak istiyorsanız, yürümek ilk tercihiniz olmalı. Bu sayede diğer seçeneklerle ulaşamayacağınız orman içindeki yürüyüş yollarını da keşfederek daha keyifli dakikalar geçirebilir, kıyısına inip gölün üzerindeki nilüferleri daha yakından inceleyebilir, çiçeklerin üzerine üşüşen arıları seyrederek bir an olsun buradaki doğal hayatın bir parçası olma ayrıcalığını hissedebilirsiniz.

Okudunuz mu?  Grup Genç - ilahi-Ezgi Sözleri

Abant civarındaki yaylalar, göl çevresi ile yetinmeyip daha sıkı bir yürüyüş yapmak isteyenler için iyi bir alternatif. Üstelik bu yürüyüşün sonunda göl manzarasını kuş bakışı seyredebilmek gibi bir ödül de bulunuyor.

Abant’da bir haftasonu veya daha uzun süre geçirmek niyetinde olanlar için çadır ile konaklamayı saymazsak üç seçenek bulunuyor: Büyük Abant, Abant Köşkü ve Abant Palace. Abant’taki turizm 1930’larda 12 odalı ahşap bir otelle başlamış. Bu otel daha sonra yıkılıp yerine Turizm Bakanlığı’na bağlı Turban Oteli inşa edilmiş ancak son yıllardaki özelleştirme kapsamı ile özelleştirilerek Büyük Abant ismini almıştır. Yine aynı yıllarda göl kıyısına Özel İdare tarafından devlet büyüklerini konuk etmek amacıyla bir köşk yaptırılmış. 1937 yılında tamamlanan bu köşke önceleri Atatürk Köşkü denmiş; ancak, Atatürk burayı hiç görememiş. Daha sonraki yıllarda da İnönü Köşkü olarak isimlendirilmiş. 1975’ten sonra yıkılıp aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilen köşk, Taksim Otelcilik A.Ş. tarafından satın alındığı 1987’den beri Abant Köşkü adıyla otel olarak hizmet veriyor. Bölgedeki üçüncü otel olan Abant Palace ise 1989’da aynı işletme tarafından hizmete açılmış.

Okudunuz mu?  Talebe Olmak

Bu güzel doğa köşesinden ayrılmadan önce, gölün girişinde köylülerin kurduğu pazara uğrayıp alışveriş yapmak neredeyse adet haline gelmiş. Kimbilir, belki de buradan alınan doğal ve katıksız gıdalar bir süre daha kendinizi Abant’da hissettirecektir.
BOLU YÜZÖLÇÜMÜ: 11.051 km²
NÜFUS: 380.543 (1990)
İL TRAFİK NO: 14
İLÇELER: Bolu (merkez), Cumaova, Gerede, Göynük, Kıbrısçık, Mengen, Mudurnu, Seben
İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Yedigöller Milli Parkı, Abant Gölü, Kartalkaya, Şifalı Su ve Sünnet Gölü Orman İçi Dinlenme Yerleri, Bolu Büyük ve Küçük Kaplıcaları, Hisartepe Kalıntıları, Seben Çeltikdere Kaya Evleri, Keçi Kaleleri, Antinoos Tapınağı, Bolu ve Mudurnu’daki Yıldırım Beyazıd Külliyeleri, Göynük’teki Akşemseddin Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Camisi ve Süleyman Paşa Hamamı, Bolu.

Okudunuz mu?  Çocukların kısa sürede ezberleyebileceği ilahiler arıyorum

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI

Konumu: Zonguldak İli
Ulaşım: Batı Karadeniz bölgesinde Bolu İlinin kuzeyinde Zonguldak İlinin güneyinde yer alan Milli Park’a Ankara-İstanbul karayolunun 152. km.sinden Yeniçağa ve 190 km. sindeki Bolu İlinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Kışın Bolu-Yedigöller guzergahı (karla) kapalı olduğundan ulaşım sadece Y eniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılır.

Okudunuz mu?  Züleyha'nın Yusuf'a mektup yazmaya başlayıpta hitaptan öteye geçememesi ©

Kaynak Değerleri:

Batı Karadeniz Bölgesinin oldukça engebeli bir yöresinde bulunan Milli Park’ta heyelanın oluşturduğu göller Orman Denizi ni andıran zengin bitki örtüsü göllerde yaşayan alabalıklar ve bu değerlerin yarattığı rekreasyon kullanım potansiyeli ana kaynak değerlei oluştururlar. Genellikle yer yapısı serpantinlerden ve volkanik kayaçlardan oluşan sahada zaman zaman göçük yer hareketleri sürüklenmeye hazır arazi yapısı , göllerin meydana gelmesini hazır layan başlıca faktörlerdir. Göller, kayan kitlelerin, vadilerin önlerini kapaması sonucu arkada suların biriktiği set gölleridir. Bunlardan bazıları dip kaçakları ile birbirine bağlantılıdır.

Okudunuz mu?  Osmanlı padişahlarının yazdığı şiirler

Milli Park’ta hakim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, göknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlarda görülmektedir.

Etkili koruma ile Milli Parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, domuz, kurt, tilki ve sincap türleri bulunmaktadır.

Ülkemizde ilk kültür alabalığı üretme istasyonu 1969 yılında bu Milli park’ta kurulmuştur Dolayısıyla rekreasyonel açıdan olta balıkçılığına kaynak olmuştur. Ayrıca kampçılık , günübirlik piknik, treeking, fotoğrafçılık ziyaretçilerin uğraşlarıdır.

Okudunuz mu?  İsraf nedir? islamda israf kavramı

Görülmesi Gereken Yerler:

Milli Park içerisindeki farklı büyüklük ve formlardaki saf kayın veya kara kayın-karaçam-meşe ormanlarıyla çerçevelenmiş üst üstr dizilmiş göller Kaparkaya manzara seyir terasından farklı renk-doku-tekkür çeşitliliği içerisindeki eşsiz peyzaj güzellikleri, irili ufaklı şelale Karaçam Tabiat Anıtı, çok sayıdaki doğal su kaynakları, Geyik Üretme Sahası, Köyyeri tepedeki halen kalıntıları görülen dinlenme yeri, özellikle sonbahardaki flora çeşitliliğinin sergilendiği farklı renklerdeki peyzaj görüntüleri görülmeye değer özellik ve yerlerdir.

Mevcut Hizmetler:

Milli Park günübirlik rekrasyonel faaliyetlerden piknik, traking, doğa yürüyüşleri, sportif olta balıkçılığı gibi aktivitelerin gerçekleştirilmekte ve kontrol edilmektedir. Amatör ve profesyonel fotografçılık da yapılabilmektedir

Okudunuz mu?  Kürtçe popüler ilahi sözleri

Cevap: Bolu – Abant – Yedigöller – Gezi Yazısı

EHLİMAN
Yedi gööler bölgesi olarak anılan bu yerdeki gerek ormanlık gerek ise suların bolluğu insanları buraya çekmektedir.Bolu Abant bölgesinde irili ufaklı gölleri yürüyüş alanları ve piknik yerleri ile dinlenmek için idealdir.


abant ve yedigöller ile ilgili bilgi, abant yedigöller arası kaç km, bolu yedigöller arası kaç km

Bu kategoride yer alan Aşk üç harf tek hece başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bolu – Abant – Yedigöller – Gezi Yazısı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.