Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:01

Lama Niçin Tükürür?

Lama Niçin Tükürür?

Şahmerdan
Hayvanat bahçesinde gezinenler, lamaların yanına gelince kendilerine şöyle bir çeki düzen verirler. Çünkü ortada ciddi bir tehlike vardır.

Peki nedir bu tehlike?


Tabi ki kişinin suratına okkalı bir tükürük yeme tehlikesidir.


Evet lamalar tükürür.


Önce lamanın nasıl bir hayvan olduğuna, sonra da niçin tükürdüğüne bakalım.


Lamaların başı ve yürüyüşü bir deveyi andırır. Tüyleriyle koyuna, bacaklarıyla geyiğe, inatçı huylarıyla ise katıra benzerler. Yetişkin bir erkek lamanın boyu 120 cm. kadardır.


Güney Amerika Kızılderilileri, lamaları, tıpkı bir insan gibi, ruh ve zekaya sahip birer yaratık olarak kabul ederler. Lama, kızıl derililerin günlük hayatlarının ayrılmaz bir parçasıdır.


İriliklerine göre 30 ile 100 kg. arasında yük taşıyabilirler.


Lam her iklimin hayvanıdır. Güney Amerika’da And dağlarının şartlarına lama kadar hiçbir hayvan uyamaz. Çok kereler 6000 metreye kadar yükselen vahşi vadiler, daha aşağılarda ağaçların yetişebildiği bölgeler ve nihayet sıcak ormanlık sahalar.


Lama’ya, Güney Amerika’nın devesi diyebiliriz. Çöl gemisi olarak bilinen deve ile aynı soydan olduğu söylenir. Allah, deveyi nasıl çöl ve sahra için yaratmışsa, lamayı da karlarla örtülü dağlarda yaşamak için donatmıştır.


Lama çok kanaatkâr bir hayvandır. Yol kenarlarında buldukları otlar ve bitkilerle yetinirler. Deve gibi, lama da, su bulduğu zaman bol bol içip depo eder, ve uzun süre susuz yaşar.


Bugün lamalar, ancak Bolivia ve Peru dağlarında, Titikaka Gölü çevresinde, Şili ve Arjantin’de yaşarlar.


Güney Amerika’nın eski sakinleri İnkalar için lama gerçek bir hazine idi. İnkalar hayvanın etini yer, yünü sayesinde giyinir, derisi ile ayakkabı yapar, mum yapımında kullandıkları yağı ile de aydınlanırlardı. Lamaların tüyleri bükülüp ip haline getirilirdi.

Hayvanın dışkısı bile ziyan olmazdı. Kurutularak yakıt olur ve İnkaların evlerini ısıtırdı.

Birçok olumlu özelliklere sahip olan Lamaların bazı olumsuz huyu da vardır.


Lama öncelikle inatçıdır. Köpek gibi itaatkâr bir hayvan değildir. Ne kadar ehlîleştirilirse ehlîleştirilsin, bağımsızlığından fedakârlık yapmaz. Verilen hizmeti bir kere reddetmeye görsün, artık kimse onu bu inadından vazgeçiremez. Mesela bir yükü bir süre sabır ve tahammülle taşır. Sonra, ani olarak üzerine fazla yük yüklendiğine karar verir ve derhal çöker. Eğer o an, sahibi yükü hafifletme yolunu seçmeyip, hayvanı zorla yoluna devam ettirmeye çalışırsa, vay haline.


Lama kızar. Özellikle kendisiyle zorlanıp zıtlaşıldığında, hakaret edildiğinde kızar, öfkelenir. Bu durumda çeşitli tepkiler verir.


Lama, tekme atar. Kızgınlık anında verdiği tepkilerden biri tekme atmaktır.


Lama, ısırır. Kızgınlık anında verdiği tepkilerden biri ısırmaktır.

Nihayet lama, tükürür. Yine bu da onun kızgınlık anında verdiği tepkilerden biridir. Bu belki de onun bir çeşit savunma biçimidir.

Ali Bilgin


Cevap: Lama Niçin Tükürür?

Kayıtsız Üye
ilginç bir hayvan

Okudunuz mu?  Hz. Hüseyin Şehit edildiğinde kaç yaşındaydı? Hangi gün ve yılda şehid edildi?

Cevap: Lama Niçin Tükürür?

yarasa67
gerçekten ilginç özellikleri bulunan bir hayvan..


Yorum: Lama Niçin Tükürür?

Kayıtsız Üye
Develer ve lamalar bol bol su içtiklerinden dolayı değil , hörgüçlerinde biriktirdikleri yağdan dolayı uzun süre susuz kalabilirler.


lamalar neden tükürür, lama neden tükürür, tüküren lama

Bu kategoride yer alan Cemre Düşmesi Nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Lama Niçin Tükürür? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.