Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:54
Hadisler
Yönetici

Cami’-El-Câmi’u’s-Sahîh [Hadis Terimi]

Cami’-El-Câmi’u’s-Sahîh [Hadis Terimi]

_HaTTaBoĞLu_
Cami‘:

Kelime olarak toplayan, bir araya getiren anlamında ismi faildir. Çoğulu cevâmi’ gelir.

Hadis terimi olarak, Hz. Peygamber’in çeşitli konulardaki hadislerini bir araya getiren kitaplara denir. Genellikle şu sekiz konudaki hadislerden meydana gelirler.

1. Akâ’id (iman ve iman ile ilgili konular);
2. Ahkâm (ibadet ve muamelât);
3. Rikâk (İman ve ibadet duygularının güçlenmesi, dünya sevgisinin zayıflaması);
4. Âdâb (Yeme-içme ve öteki günlük hayatta işlenen diğer işlerde uyulacak ahlak kaideleri),
5. Tefsir, Tarih ve Siyer (Kur’ân-ı Kerim Tefsiri, kainatın yaratılışından Hz. Peygamber (s.a.s) zamanına gelinceye kadar gelmiş geçmiş peygamberler ve insan toplulukları, nihayet Allah Resulünün hayatı, zamanında geçen olaylar);
6. Şemâ’il (Hz. Peygamber’in özellikleri, günlük yaşayışı ve üstün ahlaki meziyetleri);
7. Fiten (Hz. Peygamber’in ebedî hayata göç etmesinden sonra ve Kıyamete yakın meydana gelecek olaylar);
8. Menâkib ve Mesâlib (Bir kısım sahabîlerin menkibeleri).

Okudunuz mu?  Anne babaya iyi davranmak gerekir

Buhâri ve Müslim’in el-Câmi’u’s-Sahîh adındaki kitapları ile Tirmizî’nin Sünenu’t-Tirmizî de denilen aynı adı taşıyan kitabı, cami tipi hadis kitaplarının en meşhurlarıdır.
Maliki alimlerden Abdullah b. Ebî Zey-di’l-Kayrevânî’nin sünen, âdâb, tarih meğâzî konularındaki Kitâbu’l-Câmi’ isimli eseri gibi bazı hadis kitapları bu konulardan sadece bir kaçını ihtiva ederler. İbn Huzeyme’nin akâ’id konusundaki hadislere yer veren Kitâbu’t-Tevhîdi; Buhârî’nin âdâb konusundaki hadislere ayırdığı el-Edebu’l-Mufredi; Tirmizî’nin Şemâ’il konusundaki hadisleri bir araya topladığı eş-Şemâ’ili gibi eserler ise bu konulardan yalnız birine ait hadisleri bir araya getirirler.

Okudunuz mu?  Süt kardeşliği ile ilgili hadisler

Cami’ türü hadis kitaplarının yalnızca ahkâm hadislerine ayrılmış olanlarına musannef de denir.

El-Câmi’u’s-Sahîh:

Sekiz ana konudaki hadislerin tümünü ihtiva eden cami’ türü hadis kitaplarının sahih özelliğini taşıyanına verilen isimdir. Özellikle Buhârî ve Müslim’in sahihleri için kullanılmıştır. Bu iki esere es-Sahîhân (iki sahih) adı verilmiştir.

Okudunuz mu?  Kibir ile ilgili hadisler

camius sahih, camius sahih nedir, camius sahih kime aittir

Bu kategoride yer alan Hayvanların yaratılışı hakkında bilgi ve hadisler. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cami’-El-Câmi’u’s-Sahîh [Hadis Terimi] Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.