Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:42
Sohbet
Yönetici

İnternet bağımlılığından kurtulmanın yolları

İnternet bağımlılığından kurtulmanın yolları

ßaran
Bugün de, bağımlılığın alametlerinden ve kurtulma yollarından bahsedelim. Çünkü bu bağımlılık tedavisi gereken hastalıklar sınıfına girmiştir.

Nitekim, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Ferhunde Öktem, ‘İnternet ve bilgisayar bağımlılığı, tıbbi bağımlılık arasına alındı. Çok önemli bir tanı olmaya başladı.

Hastaneye çok ağır, hastane koşullarında tedavi edilmesi gereken çocuklar gelmeye başladı’ demiştir.

Artık psikiyatristler internet bağımlılığını bir hastalık olarak tanımlıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Hakan Coşkunol, İnternet bağımlılığı ciddi tedavi gerektiren bir sorun haline gelebilir. 48 saat ekran başından kalkmayan hastalarım var, diyor.

Okudunuz mu?  Derin Düşünmek

BAĞIMLILIĞIN BELİRTİLERİ

Uzmanlar bu belirtileri şöyle sıralıyorlar: Alkol, eroin bağımlılığındakine benzer bir seyir izler. Kişi içine kapanır. Bu durum, kişinin; sosyal, öğrenim ve iş hayatında menfî tesirler yapmaya başlar. İnternete bağlanıldığında kaygı ve huzursuzluk gibi belirtiler kaybolur. İnternetten uzak kalmak için çaba harcansa bile bu başarılamaz. Yeni web siteleri keşfetmek, oyun oynamak, ‘chat’ gibi aktiviteler giderek esas faaliyetlerin yerini alır.

Okudunuz mu?  Çocuklara Resimler: Meyveler - Boyama

Aile üyeleriyle olan manasebetin yerini internet işgal eder. İnternet bağımlılığının kötü neticeleri olarak; sabah geç kalkma, evlilikle ilgili problemler, önemli işleri terk etme gibi olumsuzluklar görülmeye başlar, buna rağmen internet kullanımı devam eder.

İnterneti aşırı ve gereksiz kullananlarda fizikî ve ruhî problemler baş gösterir. Kişinin çevresiyle iletişimi zayıflar, artan ferdiyetçi davranışlarına paralel, kişide yalnızlık ve dolayısıyla yabancılaşma görülür. Kişide, bunların yanı sıra baş, bel ve kas ağrıları, görme bozukluğu, yorgunluk hattâ epilepsi (sara) tetiklenmesi görülebilmektedir.

Okudunuz mu?  Eğik El Yazısı Küçük Harfler

Yapılan araştırmalarda, internet kullanıcılarının yaşı küçüldükçe, eğlence ve oyunun ön plâna çıktığı görülmektedir. Çocuklar genelde oyun; gençler ise, oyunun yanı sıra ‘chat’ ve eğlence maksatlı internet kullanımı yapmaktadır.

Bu tür menfî sitelerin tesirinde kalan çocuk ve gençlerde davranış bozuklukları görülmeye başlamaktadır. Konuşma melekesi ve mimik hareketleri zayıflamakta, robotlaşma eyilimi artmaktadır. Zamanla, aileden, çevreden, inancından, örf ve adetlerinden kopmalar baş göstermektedir.

Okudunuz mu?  Zaman ile ilgili yazılar

NE YAPILABİLİR

Günümüzdeki ilmî gelişmelerin bir semeresi olarak karşımıza çıkan bu teknolojiyi reddetmek imkânsızdır. İnternet vesilesiyle ilmî gelişmeler çok yakından takip edilmekte, önemli bilgilere hemen ulaşılabilmekte, insanlar istedikleri (hattâ istemedikleri) hemen herkesle çok rahat haberleşebilmekte, alışveriş yapabilmekte ve günlük birçok işi rahatlıkla yerine getirebilmektedir.

Okudunuz mu?  Her insan hak ettiği hayatı yaşar

Bu teknolojinin önemi tartışılmamakla birlikte, uzmanların internetin istismarı konusunda kafa yormaları gerekmektedir. Çocuk ve gençlerin ahlakını bozan, zamanını çalan kontrol dışı zararlı sitelere ulaşması engellenmelidir.

Çocukları internet kullanımı konusunda denetlemek için ailelere önemli görevler düşmektedir. Bilgisayarın evde herkesin görebileceği bir yere konulması, internete giriş saatlerinin sınırlandırılması ve ebeveynlerin yasal olmayan sitelerin açılmasını engelleyen program kullanması gerekir. Bunları baskı ile değil de, çocuğu razı ederek, izahda bulunarak, gerekiyorsa ona vaatlerde bulunanar sağlamak akıllıca olur.

Okudunuz mu?  Çoçuklara Köpek Ve Kedi Resimleri (Boyama Resimleri)

Çünkü, çocuğunuza interneti yasaklamak, bilgisayarı kaldırmak ya da bu sebeplerden ötürü ona kızmak, bağırmak bu davranışı sınırlandırmak için çözüm olmayacaktır. Sadece davranışın bir müddet ertelenmesine yol açacaktır.

Unutmayın yasaklanan şey daha çekici hale gelir!! Bu nedenle çocuğunuzun internete hangi zamanlar ne sıklıkla gireceğine beraberce oturup karar vermek, onu razı etmek daha isabetli bir çözüm olacaktır.

Okudunuz mu?  Siz Kadınların Hilesi Video

Mehmet Oruç


Cevap: İnternet bağımlılığından kurtulmanın yolları

Hoca
< Aile üyeleriyle olan manasebetin yerini internet işgal eder. İnternet bağımlılığının kötü neticeleri olarak; sabah geç kalkma, evlilikle ilgili problemler, önemli işleri terk etme gibi olumsuzluklar görülmeye başlar, buna rağmen internet kullanımı devam eder. >
Allah muhafaza:) zarar veren bütün bağımlılıklar kötü. teşekkürler paylaşım için

Okudunuz mu?  Affetmek büyüklüktür (hikaye)

Cevap: İnternet bağımlılığından kurtulmanın yolları

imam
İnternet bağımlılığı gerçekten bir hastalık ve tedavisi gerekir.
Kişi eğer yapması gereken işleri ihmal ediyorsa bağımlık bulamış demekki.


Cevap: İnternet bağımlılığından kurtulmanın yolları

yüzbin
bağımlılık yapan her şey kötü


FarklıAdam
Bende bir internet bağımlısıyım ve vazgeçemiyorum asosyalleşmeye başladım yalnızlık duygusu hissediyordum ki biraz geçti mevlana’nın sözlerini okudukça ama hepsini bulamıyorum keşke bulabilsem ailemde yeterli ilgiyi göstermiyor istersen bırakırsın diyor tüm sorumluluklarımı yitirmeye başladım

Okudunuz mu?  İslamda zamanın önemi nedir?

ersin52
5 sene önce bağımlılık yapıyordu ama şimdi pek yapmıyor zamanla sıkıyor


Zynß-i Huzuя
Benimde ortaokul öğrencilerimden birisi bu durumda.Bu yüzden ders çalışmamaya başladı.İnternet olmayınca ne hissediyorsun dedim cevabı ilginçti "sanki her an başıma bir şey gelecekmiş gibi hissediyorum hocam" dedi. 😮

Okudunuz mu?  Çok zor bilmeceler

bilgisayar bağımlılığından kurtulma yolları, oyun bağımlılığından kurtulma yolları, internet bağımlılığından kurtulma yolları

Bu kategoride yer alan Örnek Öğrenci Nasıl Olmalı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnternet bağımlılığından kurtulmanın yolları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.