Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:36

Ölünün arkasından konuşmak günah mıdır? Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz mi?

Ölünün arkasından konuşmak günah mıdır? Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz mi?

Hoca
Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz değildir. Hz. Aişe validemizden rivayet edilen bir hadisi şerifde Peygamberimiz (sav) "Bir arkadaşınız öldüğü zamanonu bırakın, onu gıybet edip ayıplamayın." buyurmuştur.(Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, c. IV, s. 275)

Abdullah b. Ömer’den rivayet edilen bir hadiste de "Ölülerinizin iyiliklerini, güzelliklerini anın ve kötülüklerini sarfı nazar edin." buyurmuştur. (Tirmizi, Sünen, Cenaiz, 33, c. II, s. 215; Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, c. IV, s. 275.)

Buna göre ölüde görülen iyi ameller söylenebilirse de kötü halleri söylemek caiz değildir. Hz. Peygamberin kötülüklerinin zikredilmesini yasakladığı ölüler, kâfir, münafık, günahları açıktan işleyen ve bi’dat ehli olmayan ölülerdir. Bu özellikleri taşıyan ölülerin kötülüklerini zikretmekte bir sakınca yoktur. Çünkü bu ölülerin kötülükleri arkalarından anılınca müslümanlar bundan ibret alır ve kendilerini onların kötü akıbetinden korumak imkânı bulurlar.

Nitekim "Ölülerinize sövmeyiniz." (Buhari, Cenâiz 96.) mealindeki hadis-i şerifte geçen "ölüler" kelimenin başında bulunan ve ahd için olan "el" takısı, kötülüklerinin sayılması yasaklanan ölülerin, her ölü olmayıp, belli ölüler olduğunu ortaya koyduğu gibi Tirmizî hadisinde geçen "ölüleriniz", terkibindeki "mevta-ölüler" kelimesinin "kum = siz" kelimesine izafe edilişi de bu ölülerin müslümanların ölüleri olduğunu ortaya koyar.

Cumhur ulemaya göre, bir fasıkın ölmeden önce tevbe etmiş olması ihtimali mevcut olduğundan fasık bile olsa hiçbir müslümanın ölümünden sonra kötülüklerini zikretmek caiz değildir.
SİE


Cevap: Ölünün arkasından konuşmak günah mıdır? Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz mi

_KeLeBeK_
ALLAH c.c razı olsun:) çok güzel bir paylasım…

Okudunuz mu?  Kadir gecesinde nasıl tövbe edilir?

Cevap: Ölünün arkasından konuşmak günah mıdır? Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz mi?

Galus
Ölünün arkasından konuşmak günah mıdır?yazısı için Allah razı olsun


Cevap: Ölünün arkasından konuşmak günah mıdır? Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz mi?

nurya
konuşmamak en doğrusudur meyit kötü bile olsa onun iyiliklerini iyi hallerini hatırlamak en güzelidir

Okudunuz mu?  Annemizi nasıl mutlu ederiz ?

@hmet
Peygamberimiz ölünün arkasından konuşmayı yasaklamıştır. Ölüler hakkında konuşmak, canlilarin hakk1nda konuşmaktan daha kötüdür.


melle
Ölüler hakkında konuşmak günahtır. Çünkü gıybet canlı ve ölü herkes için yapılması haramdır.


ölünün arkasından konuşmak, ölmüş insanın arkasından konuşmak, ölünün arkasından konuşmak hadis

Bu kategoride yer alan Bir erkeğin bütün vücudunu traş etmesi harammı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölünün arkasından konuşmak günah mıdır? Ölülerin ardından kötü konuşmak caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.