Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:26
itikad
Yönetici

Amelsiz İman Meyvesiz Ağaç Gibidir

Amelsiz İman Meyvesiz Ağaç Gibidir

Hoca
Amelsiz İman Meyvesiz Ağaç Gibidir

Yüce Allah’ın Peygamber (sav) efendimize vahyettiği emir ve yasakların tümüne samimi olarak inanan kişiye mü’min denir. Mü’min olarak yaşayıp mü’min olarak ruhumuzu teslim edebilmek için imanımızı korumamız gerekiyor.

Kur’an-ı Kerimde mü’minler inan ve amel-i salih işleyen kişiler olarak zikredilir. Sadece imanın yeterli olmayıp, iyi ameller yapmanın da gerekli olduğu sık sık vurgulanır. el-Asr suresinde bu konu Rabbimiz tarafından şöyle bildiriliyor:

Okudunuz mu?  Şirkin psikolojik ve sosyolojik nedenleri

Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.

İyi amellerin başında ibadetler gelir. İman ve ibadet birbirini tamamlar. Biri eksik ise diğeri de eksiktir. İbadetsiz bir iman sönmeye ve yok olmaya mahkumdur.

Okudunuz mu?  Peygamberlik Ne Demektir Kısaca

Mü’minin gönlünde bulunan iman, güzel bir ağaca benzer. Bu ağacın canlı olarak kalıp güzel güzel meyveler vermesi için sulanmaya ve korunmaya ihtiyacı vardır. Sulanıp korunmayan ağaç nasıl kurursa, iyi amellerle, ilimle, zikir ve tefekkürle korunmayan iman ağacı da kuruyup yok olabilir.

Okudunuz mu?  Allah yazarken dikkat edelim

Gönlümüzü aydınlatan iman, yolumuzu gösteren bir kandil gibidir. Bu kandili esen rüzgardan, yağan kar ve borandan korumak için fanus (fener) gerekir. İmanın fanusu yani koruyucusu ise iyi amellerdir.

İman insana eşyanın mahiyetini gösterir. Kendisini tanımasını sağlar. Yaradılışın gayesini ve hikmetini öğretir. Bu düşünceye sahip olan insan hayattan lezzet alan huzurlu insandır. Kur’an-ı Kerimde iman edenle, etmeyenler kör ile gören kişilere benzetilir:
Körle gören, inanıp iyi amellerde bulunanla kötülük yapan bir olmaz. Ne kadar az düşünüyorsunuz! (Mü’min, 40/58)

Okudunuz mu?  İmanın Tarifi Nedir?

Hayırlı, yani faydalı, seçkin ve üstün bir insan olmanın yolunun da inanıp iyi ameller işlemekten geçtiğini yüce Allah el-Beyyine suresinin 7. ayetinde şöyle haber veriyor:
İman edip salih ameller işleyenlere gelince, halkın en hayırlısı da onlardır.
Ancak şeytan ve yandaşlarının hayırlı insanlarla çok uğraştıklarını, onları sahip oldukları bu güzelliklerden mahrum etmek için; çirkin işlere, fenalık ve azgınlığa davet ettiklerini de unutmamak gerekir.

Okudunuz mu?  Allah'ın Rahmetinden Umut Kesmemek

İman en büyük nimet ve servettir. Fakat kurtuluş için amelin de gerektiğini Mü’minun suresinin ilk ayetlerinden öğreniyoruz:

Gerçekten mü’minler kurtuluşa ermiştir; onlar ki, namazlarında huşu içindedirler; onlar ki boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler; onlar ki zekatı verirler; ve onlar ki iffetlerini korurlar…

Okudunuz mu?  Kazâ ve Kaderin Anlamları

Kalbimizdeki imanın, hayatımızın tamamını kaplayarak dünya ve ahiret mutluluğunu kazandırmasını niyaz ederim.

Musa İMAMOĞLU


Cevap: Amelsiz İman Meyvesiz Ağaç Gibidir

meryemgül1
< "Gerçekten mü’minler kurtuluşa ermiştir; onlar ki, namazlarında huşu içindedirler; onlar ki boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler; onlar ki zekatı verirler; ve onlar ki iffetlerini korurlar…” >
Allah c.c. boş ve yararsız şeylerden yüz çevirenlerden eylesin
Amin… Amin… Amin…

Okudunuz mu?  Esmâ-i Husnâ

Yanıt: Amelsiz İman Meyvesiz Ağaç Gibidir

Ecrinim
< Kalbimizdeki imanın, hayatımızın tamamını kaplayarak dünya ve ahiret mutluluğunu kazandırmasını niyaz ederim. >
< Alllah c.c. boş ve yararsız şeylerden yüz çevirenlerden eylesin >
amin..

değerli konu paylaşımı için Allah c.c. razı olsun hocam

Okudunuz mu?  Melekler gaybı bilebilirler mi?

Amelsiz ilim meyvesiz ağaca benzer, amelsiz ilim meyvesiz ağaç gibidir

Bu kategoride yer alan İmanı Kuvvetlendirmenin Yolları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Amelsiz İman Meyvesiz Ağaç Gibidir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.