Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:07
Namazlar
Yönetici

Tahiyyatta (şehadette) Sağ elinin işaret parmağını kaldırmak

Tahiyyatta (şehadette) Sağ elinin işaret parmağını kaldırmak

mumsema
Şafii Mezhebinde eb’az olan sünnetler

11. Teşehhüd için oturulduğunda elleri dizlerin üzerine koymak. Bu şöyle yapılır: Sol el açılıp parmakların bir kısmı diğerlerine yapıştırılır. Parmak uçları diz kapaklarına kadar uzatılır. İşaret parmağı hariç sağ el kapatılır. Bu parmağa sebbabe parmağı denir. Bu parmak bükülerek diz üzerine konur.. İşaret yapılmadığı takdirde namazın sonuna kadar parmağı kalkık tutmak sünnettir.
İbn Ömer şöyle rivayet ediyor: ‘Hz. Peygamber namazda oturunca ellerini dizleri üzerine koyardı. Sağ elinin işaret parmağını kaldırır, onunla Allah’ın birliğine işaret ederdi. Sol elini de -parmaklarını uzatarak-sol dizi üzerine koyardı’
İllAllah kelimesi söylenirken bu parmakla tevhid’e işaret edilir; birliğin sembolü olarak kaldırılır " (Müslim/580)


Cevap: Tahiyyatta (şehadette) Sağ elinin işaret parmağını kaldırmak

esin-ti
Bunu bazı hanefilerde yapıyor.Bunu yapmak hanefiler için de oluyor mu?

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Kaza Namazı Borcu Olan Kişi Nafile Namaz Kılabilir mi?

Yanıt: Tahiyyatta (şehadette) Sağ elinin işaret parmağını kaldırmak

Hoca
< Bunu bazı hanefilerde yapıyor.Bunu yapmak hanefiler için de oluyor mu? >
dört mezhepte de sünnettir:)


Soru: Tahiyyatta (şehadette) Sağ elinin işaret parmağını kaldırmak

Murad AZERI
Paylashim için Allah C>C> razı olsun hocam


kevasor47
ALLAh razı oslun hocam


feyza gül
evet bende hanıfıyım yapıyorum paylaşım ıcın Allah razı olsun…


Desert Rose
Allah c.c razı olsun bu konuyu hep merak ederdim paylaşım için sağ olun var olun.:)


meryemgül1
PAYLAŞIM İÇİN ALLAH RAZI OLSUN HOCAM


VanLi
la ilahe illAllah denildikten sonra indirilmelimidir yoksa salli barik rabbena duaları okunup en sondamı indirilmelidir?sadece la ilahe illAllah dediğimde kaldırıyorum ve hemen indiriyorum

Okudunuz mu?  Şafii ve Hanefi Mezheblerinde Namazda farz olan kıraatın miktarı ne kadardır?

Muhasibi
< Şafii Mezhebinde eb’az olan sünnetler
forumduasi.com/safii-mezhebinde-namaz-ve-kilinisi/88583-tahiyyatta-sehadette-sag-elinin-isaret-parmagini-kaldirmak.htmlTahiyyatta (şehadette) Sağ elinin işaret parmağını kaldırmak

11. Teşehhüd için oturulduğunda elleri dizlerin üzerine koymak. Bu şöyle yapılır: Sol el açılıp parmakların bir kısmı diğerlerine yapıştırılır. Parmak uçları diz kapaklarına kadar uzatılır. İşaret parmağı hariç sağ el kapatılır. Bu parmağa sebbabe parmağı denir. Bu parmak bükülerek diz üzerine konur.. İşaret yapılmadığı takdirde namazın sonuna kadar parmağı kalkık tutmak sünnettir.
İbn Ömer şöyle rivayet ediyor: ‘Hz. Peygamber namazda oturunca ellerini dizleri üzerine koyardı. Sağ elinin işaret parmağını kaldırır, onunla Allah’ın birliğine işaret ederdi. Sol elini de -parmaklarını uzatarak-sol dizi üzerine koyardı’ İllAllah kelimesi söylenirken bu parmakla tevhid’e işaret edilir; birliğin sembolü olarak kaldırılır
" (Müslim/580) >
Hadis için ALlah razı olsun.
Aynı şekilde hanefilerde de sünnettir.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre namaz tesbihatı

Hoca
Teşehhüdde parmaklar

Hanefilere göre: 1) Namaz kılan kişi teşehhütte sağ elini sağ uyluğu üzerine, sol elini sol uyluğu üzerine koyar ve parmaklarını açar. Bu durum aynen iki secde arasındaki oturuş gibidir. Parmakların arası az açılır, uçlan dizlerin üzerine konur, fakat en sahih olan görüşe göre, ellerle diz kapakları tutulmaz. Mutemed olan görüşe göre, kelime-i şehadet getirirken sağ elin işaret parmağı, "Lâ ilâhe"nin "Lâ"sında kaldırılıp uluhiyetin ispatı sırasında yani "İllAllah" derken indirilir ki, bu kaldırma ve indirme işaretleri ile Allah’ın eşinin bulunmadığını teyit edilmiş olsun. Oturuşta parmakların hiç biri yumulmaz.

Bunlann dayandıklan delil, Sahih-i Müslim’de İbni Zübeyr’den rivayet edilen ve buna delâlet eden bir hadistir. Çünkü Müslim’deki rivayette sadece işaret parmağının kaldınlıp indirilmesi ile yetinildiği zikredilmiştir.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Ettehiyyatuda şehadet parmağını kaldırmak gerekir mi?

Malikilere göre:(2) Teşehhüt durumunda sol el serbest bırakılır ve işaret parmağı ile baş parmak dışında sağ el yumulur. Bu parmaklar da küçük parmak, onu takip eden parmak ve orta parmaktır. Bu parmakların baş kısmı baş parmağın dibindeki etli kısma bitiştirilip işaret parmağı ile onunla işaret ediliyormuşçasına uzatılır.

Teşehhüdün başından sonuna kadar işaret parmağının vasat bir şekilde sağa sola hareket ettirilmesi menduptur. Aşağı yukan tarzında değil. Bunun dayandığı delil Vail b. Hucr’un rivayet ettiği hadistir. Vail, Hz. Peygamber (a.s.)’in namaz kılma şeklini anlatırken şöyle diyor: "Sonra oturup sol ayağını yere yatırdı ve sol elinin avuç kısmını uyluğu üzerine ve sol dizi üzerine koydu ve sağ dirseğini sağ uyluğunun hizasına getirdi. Sonra parmaklarından ikisini yumarak halka şeklinde yaptı, sonra parmağını kaldırdı ve bu parmağını hareket ettirdiğini gördüm, dua ediyordu."(3-4)

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Ezandan Sonra Salavat Okumak

Şafiî ve Hanbelîlere göre:(5) Birinci ve ikinci teşehhütte otururken ellerin iki uyluk üzerine konulması sünnettir. Şâfiilere göre, kişi sol elini açıp parmaklarını birbirine bitiştirir. Öyle ki, parmakların uçları diz kapakları ile eşit bir duruma gelmelidir, yine parmakların uç kısmı bütünü ile kıbleye karşı yöneltilmiş ve parmaklann arası açık olmamalıdır. Çünkü parmakların arasını açık tutmak baş parmağın kıbleden çevrilmesine yol açar.

Şâfiilere göre teşehhütte oturan kişi sağ elini sağ uyluğu üzerine kor ve elin küçük parmağı ile onun yanındakini ve orta parmağını yumar. Hanbebîlere göre ise, baş parmağını orta parmağı ile birlikte halka yapar.

Sonra işaret parmağı ile işaret ederek "İllAllah" sözünde parmağı kaldırır, fakat sağa sola hareket ettirmez. Hz. Peygamber (a.s.) böyle yapmıştır. Devamlı olarak da yukarıda İbni Zübeyr’in rivayetinde geçtiği üzere parmağına bakar.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre sabah namazı ne zaman kılınır

Şafii ve Hanbelilerde azhar olan görüşe göre oturan kişi teşehhütte baş parmağını işaret parmağına bitiştirir. Bunun şekli 53 rakamı gibi olur. Baş parmağı elinin altına avuç içine almak suretiyle bu rakam görünümü temin edilir. Eğer baş parmak ile işaret parmağını birlikte salıverirse yahut orta parmağın üzerinde ikisini yumarsa yahut başları ile ikisi arasında halka yaparsa yahut orta parmakların ucunu baş parmağına bağlarsa sünneti yerine getirmiş olur. Çünkü bütün bunlarla ilgili hadisler gelmiştir. Fakat birincisi daha faziletlidir. Nitekim Şâfiflerde bu görüşü benimsemişlerdir. Çünkü ravileri daha fakih kimselerdir.

Şâfiiler ve Hanbelilerin bu meselede dayandıklan delil İbni Ömer’in rivayet ettiği hadistir: "Hz. Peygamber (a.s.) sağ elini sağ dizi üzerine koyup elli üç sayısı şeklinde parmaklarını yumdu ve işaret parmağı ile işarette bulundu." (6) Parmaklan hareket ettirmemesi gerektiğinin delili Abdullah b. Zübeyr’in rivayet ettiği şu hadistir: "Hz. Peygamber (a.s.) dua ettiği zaman parmağı ile işaret eder ve parmağını hareket ettirmezdi."(7) Sa’d b. Ebu Vakkas’ın rivayetinde ise şöyle buyurulmaktadır: "Ben parmaklarımla dua ederken Hz. Peygamber (a.s.) bana uğradı, ve "ehad, ehad" diyerek işaret parmağı ile işarette bulundu." (8)

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde İntikal Tekbirlerinin Hükmü Nedir?

Dipnotlar:
1- ed-Dürrü’l-Muhtâr, I,474,231 – Neylü’l-Evtâr, II, 283.
2- eş-Şerhu’s-Sağır, I, 330.
3- Beyhaki şöyle dedi: Hareket ettirmekten maksadının onunla işaret etmek olması muhtemeldir. Hareketinin tekrarlanması değil. Dolayısıyla bu şekilde İbni Zübeyr’in rivayeti ve Ahmed, Ebu Dâvud, Neseî ve İbni Hıbban nezdindeki şu sözler arasında çelişki meydana gelmemektedir "Hz. Peygamber (a.s) işaret parmağı ile işaret eder, onu hareket ettirmez, gözü bu parmağından öteye geçmezdi." Neylü’l-Evtâr, II, 283.
4- Bu hadisi Ahmed, Neseî, Ebu Dâvud, İbni Mace, İbni Huzeyme ve Beyhaki rivayet etmişlerdir. (Neylü’l-Evtâr, II, 283.) Beyhaki İbni Ömer’den zayıf bir hadis rivayet etmiştir: "Namazda parmakları hareket ettirmek, şeytana korku vermektir."
5- Muğnİ’l-Muhtâc, 1.172 vd.; Haşiyetü’l-Bacuri, 1,177; el-Muğnî, I, 534.
6- Bu hadisi Muslim rivayet etmiştir. Bu keyfiyetin elli üç olması bazı hesapçılara göredir. Çokları bu şekle 59 adını vermektedirler. Fakihler haberin lafzına dayanarak elli üç manasını tercih etmişlerdir.
7- Ahmed, Ebu Dâvud, Nesei ve İbni Mace rivayet etmişlerdir.
8- Bu hadisi Nesei rivayet etmiştir.
İslam Fıkhı, Vehbe Zuhayli, c. II, s. 39-40

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre namazda selam lafzı?

CizReLi
ALLAH c.c razı olsun


Ercan
< Mutemed olan görüşe göre, kelime-i şehadet getirirken sağ elin işaret parmağı, "Lâ ilâhe"nin "Lâ"sında kaldırılıp uluhiyetin ispatı sırasında yani "İllAllah" derken indirilir ki, bu kaldırma ve indirme işaretleri ile Allah’ın eşinin bulunmadığını teyit edilmiş olsun Oturuşta parmakların hiç biri yumulmaz >
Rabbim razı olsun Mum Hocam. Merak ettiğim bir konuydu.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Yatsı Namazı Ne Zamana Kadar Kılınabilir?

Beyza34
< la ilahe illAllah denildikten sonra indirilmelimidir yoksa salli barik rabbena duaları okunup en sondamı indirilmelidir?sadece la ilahe illAllah dediğimde kaldırıyorum ve hemen indiriyorum >
,

Hayır ya Sadece İLLALLAH dediğinde kaldıracaksın parmağını la da kaldırırsan Haşa Allah yok demek oluyor İLLALLAH da kaldıracaksın sonra indireceksin.


Desert Rose
< parmağını la da kaldırırsan Haşa Allah yok demek oluyor >
sadece la yok demektir ilaheyi eklemeden
ilaheyi de yanına eklersen o zaman senin dediğin mana çıkıyor
Hanefi,de hükmü budur.Mezheplere göre değişiyor
ayrıntılı bilgileri mum hoca vermiş okumanız tavsiye edilir.

Okudunuz mu?  Şafii kamet nasıl getirilir

Hasanmasak
Paylashim için Allah C>C> razı olsun


Kayıtsız Üye
hocam şafiilerde sağ elinparmakları işaret parmağı hariç tahiyyatta kapatılmadımı herhangi bir günahı varmıdır veya sol el gibi düz bırakılabilirmi


tahiyyatta parmak kaldırmak, namazda tahiyyat okurken parmak kaldırmak, namazda işaret parmağını kaldırmak

Bu kategoride yer alan Şafi Mezhebinde Namaz Kılmayan Kafir Olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tahiyyatta (şehadette) Sağ elinin işaret parmağını kaldırmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.