Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:43
Sohbet
Yönetici

Sabah Erken Kalkmanin Bereketi

Sabah Erken Kalkmanin Bereketi

mumsema
‘De ki: Sabahın Rabbine sığınırım.’ (Felak Suresi, 113)

"Bereket sabah başlar." Gün ortasında uyanmak, neredeyse günü bitirmek, zamanı tüketmek demektir. Tüm canlılar sabahın ilk ışıklarında uyanıp yiyecek aramaya, yani çalışmaya başlarlar. İnsanların da rızıklarını kazanmak için, erken kalkma zorunlulukları vardır. Aksi takdirde bereketsiz ve şevksiz bir hayat sürmeleri kaçınılmazdır.

Geceyi eğlence alemlerinde geçirip günü yarım yaşayanların, yaradılışa aykırı olan bu tavır ve davranışlarından ötürü, tüm hayatlarında bir bereketsizlik hakim olur. Ayrıca toplumun büyük çoğunluğunun yaşadığı olayları ve haberleri de, hep geriden takip ederler.

O sabahı yarıp çıkarandır. Geceyi bir sükun (dinlenme), güneş ve ay’ı bir hesap (ile) kıldı. Bu, üstün ve güçlü olan, bilen Allah’ın takdiridir. (En’am Suresi, 96)

Yüce Allah, yarattığı tüm varlıkları ve kainatı, ayetin ifadesiyle, bir sistem, hesap ve düzen içinde tertiplemiştir. Geceyi dinlenme, gündüzü çalışma olarak, insanları da bu sisteme uygun şekilde yaratmıştır. Günün ilk saatleri olan sabahı uykuda geçirerek yaradılışa aykırı davranıldığında, her şeyde olduğu gibi, burada da bir çok olumsuzlukları beraberinde getirmektedir.
Erken kalkıp günü en başından yaşamak, hem daha zinde olmamızı sağlar, hem de verimli çalışarak gün içinde yapılacak işlerin bir çoğunu, henüz gün yarılanmadan bitirmemize sebep olur.

Doğrusu gece neşesi (gece ibadeti, insanın iç dünyasında uyandırdığı) etki bakımından daha kuvvetli, okumak bakımından daha sağlamdır. Çünkü gündüz, senin için uzun uğraşılar vardır. (Müzzemmil Suresi, 6-7)
Ayette Yüce Allah, ibadetleri, sessizliğin ve konsantrasyonun yoğun olduğu zaman olan, gece yapılmasının daha makbul olacağını bildirmektedir. Dolayısıyla geceleri uyku ve ibadetle geçirmemizi tavsiye etmektedir. Daha sonra gündüz için uzun uğraşlar vardır ifadesiyle, insan yaradılışına en uygun olan bu durumu bildirmektedir.
‘…Yarattığı şeylerin şerrinden, Karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden’ (Felak Suresi, 113)

Yukarıdaki ayette, gecenin şerrinden Sana sığınırım bilgisi, buradan gece yaşantısının insanın yaradılışına uygun olmayan bir zaman olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu zaman diliminin uykuda ve ibadetle geçmesi, insanlar için en hayırlı olanıdır. (Kuşkusuz en doğrusunu Allah bilir.)

Bir başka ayette ise, Ve nefes almaya başladığı zaman, sabaha; (Tekvir Suresi, 18) ifadesiyle sabahın sağlık açısından da önemine dikkat çekilmektedir. Bilindiği gibi oksijenin en bol olduğu saatler sabah saatleridir. Tüm yeşil bitkiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kendi besinlerini üretmek üzere, karbondioksiti alarak oksijeni havaya vermeye başlarlar. Güneş battıktan sonra ise, tıpkı bizler gibi solunum yapmaya, yani oksijeni alıp karbondioksiti dışarı vermeye başlarlar. Görüldüğü gibi Yüce Allah, bir lütuf olarak sabah saatlerinin çalışmaya başlamak için en uygun zaman olduğunu ayetler doğrultusunda haber vermiştir. Bu durumun daha bilmediğimiz sayısız hikmetleri olduğu da bir gerçek.

Erken kalkmak tüm yaratılmışlarla beraber uyanmaktır. Ayette dediği gibi nefes alan sabahı yakalamaktır… Güneşin muhteşem doğuşunu, izleyerek güne başlamak, bu heyecanı ve şevki yaşamakla beraber, insanları bekleyen ışıl, ışıl yeni günü müjdelemektedir. Bu durumu alışkanlık haline getirip, yaşam boyu hayata geçirip yaşayanlar, genç ve dinç yaşlanarak, moralleri daima yüksek olup, yaşamlarına huzur ve bereket hakim olur. alıntı


Cevap: Sabah Erken Kalkmanin Bereketİ

Rengigül
Hayvanatta bile bereket?

Okudunuz mu?  Esma-i nebi arapça metni

Evet, seher vakti böyle mübarek ve muazzez bir vakittir. İçindeki ibadetleri bile kat kat yücelten özellik ve güzelliğe sahip bir zaman parçası.

Sabahın nasıl bir bereket vakti olduğunu, sabahda uyanık olanların nasıl bir berekete nail olduklarını Hazret-i Mevlana verdiği bir cevapta şöyle ifade eder. Biri sorar:
Efendim der, koyun nesli hem kasaplık hem de kurbanlık olarak kesildiği halde bir türlü tükenmez, aksine daha da çoğalıp devam eder. Ama köpek nesli hem de birkaç tane birden yavruladığı, kasaplık olarak kesilmeyip korunduğu halde bir türlü çoğalmaz, koyun gibi sürüler haline gelemez. Neden acaba?

Okudunuz mu?  Moraliniz mi Bozuk?

Hazret-i Mevlana’nın cevabı şöyle olur:

Sabaha karşı seher vakti bereket vaktidir. Bu bereket vaktinde koyunlar asla uyumaz, hep uyanık olurlar. Köpekler ise hiç uyanık olmaz hep uykuya dalar, gaflette olurlar. Onun için koyun nesli seherin bereketine nail olur, köpekler ise bereketsizliğine maruz kalırlar. Böyle izah eder Hz. Mevlana seher vakti uykusunu


Yanıt: Sabah Erken Kalkmanin Bereketİ

yaren
annem erken kalkar ama beni yataktan kaldırmak için ayağımdan tutup arkasından sürüklemesi gerekiyor şaka bir yana bende erken kalkmayı alışkanlık haline getirmeye çalışıyorum


Soru: Sabah Erken Kalkmanin Bereketİ

mumsema
< Hayvanatta bile bereket?

Evet, seher vakti böyle mübarek ve muazzez bir vakittir. İçindeki ibadetleri bile kat kat yücelten özellik ve güzelliğe sahip bir zaman parçası.

Okudunuz mu?  Çok çalışıp kazanamamak

Sabahın nasıl bir bereket vakti olduğunu, sabahda uyanık olanların nasıl bir berekete nail olduklarını Hazret-i Mevlana verdiği bir cevapta şöyle ifade eder. Biri sorar:
Efendim der, koyun nesli hem kasaplık hem de kurbanlık olarak kesildiği halde bir türlü tükenmez, aksine daha da çoğalıp devam eder. Ama köpek nesli hem de birkaç tane birden yavruladığı, kasaplık olarak kesilmeyip korunduğu halde bir türlü çoğalmaz, koyun gibi sürüler haline gelemez. Neden acaba?

Hazret-i Mevlana’nın cevabı şöyle olur:

Sabaha karşı seher vakti bereket vaktidir. Bu bereket vaktinde koyunlar asla uyumaz, hep uyanık olurlar. Köpekler ise hiç uyanık olmaz hep uykuya dalar, gaflette olurlar. Onun için koyun nesli seherin bereketine nail olur, köpekler ise bereketsizliğine maruz kalırlar. Böyle izah eder Hz. Mevlana seher vakti uykusunu >

bu örneği ağır olsada çok hoşuma gider ve bazen yeri geldiğinde dile getiririm:)

Allah cc razı olsun Rengigül


sahra
Allah razı olsun hepinizden.Erken kalkmak bizde alışkanlık haline geldi.Bazen ;erken kalktığım halde günün kısalığından ,bereketsizliğinden,yani zamanın yetmezliğinden şikayet ederim de;öğle vakti kalkanların durumlarını düşünemiyorum.


kalplerin keşfi
Alllah Razıı Olsun Kardeslerım Elınız E Saglık Evt Rabbım Bızlere Her Zaman Hayırlarını Lutfederken Bızlerde Uyyanmalıyız Bı An önce Gaflettten Alllah Razı Olsu Kardesımmmm


iliman
ben çok gec kalkarim ya bu huyumu hiç sevmiyorum ve her kalktigimda sinir kupu oluyorum maalesef:( ama sabah namazını vaktinde kiliyorum çok sukur kıldıktan sonra tekrar yatiyorum:(


Sude
sabah namazından sonra yatmak rızkı engeller.
bu güzel ve önemli paylaşımınız için Allah cc. razı olsun

Okudunuz mu?  Ümmetin büyük bir problemi var...

m_demireL
abilerim ablalarım…bende öyle bir alışkanlık var ki bir türlü kurtulamıyorum…nolur Allah rızası için bana yardım edin ve tavsiyelerde bulunun…ne yapmayalım sizce…ben 11-12 olmadan kalkamıyorum 🙁 tembellik var üstümde…nolur bana dua edin…selametle…


ßaran
< abilerim ablalarım…bende öyle bir alışkanlık var ki bir türlü kurtulamıyorum…nolur Allah rızası için bana yardım edin ve tavsiyelerde bulunun…ne yapmayalım sizce…ben 11-12 olmadan kalkamıyorum 🙁 tembellik var üstümde…nolur bana dua edin…selametle… >

Sabah namazına kalkabilmek için öncelikle yapmanız gereken, geç saatlere kalmadan zamanında uyumaktır. Herkesin kendine göre bir uyku programı vardır. Birine göre geç olan diğerine göre erken olabilir. Sizin için normal uyku vakti ne zamandır, günde kaç saat uyursanız dinlenmiş olursunuz, kaçta yatarsanız kalkmanız mümkündür?

Bu soruların cevabını kendi dünyanızda verdikten sonra sizce uygun olan bir vakitte yatmaya özen gösterin. Ne yazık ki, sabah namazıyla ilgili çok büyük bir problem vardır. İnsanlar genelde geceler uzun olduğu için kışın erken yatarlar. Oysa kışın güneş geç saatlerde doğar. Yazın ise geceler kısa olduğundan insanlar daha geç uyurlar. Tam aksine yazın güneş erkenden doğar. Böylece sabah namazı imtihanı yaz mevsiminde daha bir güçleşir.

Çözüm, her şeye rağmen uyku programınızı kontrol altına almaktır. Belki ufak tefek aksamalar olabilir. Bazen de karşı koyamayacağınız engeller vardır. Bir gece geç saatlere kadar çocuğunuzun hastalığıyla ilgilenmek ya da uzun zamandır görmediğiniz bir dostunuzla geç saatlere kadar sohbet etmek durumunda kalabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Güzel sözün kanıtlanmış etkisi...

Her türlü şartta namaza kalkmak vazgeçilmez bir düsturunuz olmalıdır. Ancak zamanında uyumanız hem kolay kalkmanızı, hem de zinde ve dinlenmiş bir şekilde namaz kılmanızı sağlar.

Sabahın erken saatlerinde yapmanız gereken bir iş olduğunu düşünün. Nasıl zamanında uyuyup bir dizi tedbir alıyorsunuz. Üniversite imtihanına gireceğim gün yaptıklarımı hatırlıyorum. Bir gün önce imtihana gireceğim okulu görmüş, nasıl gideceğim konusunda bilgi almıştım. O gece fazla gecikmeden uyumuştum. Hatta misafir kaldığım evin sahibi, "Eğer üniversite imtihanı hayatî bir önem taşıyor, diyorsan, yatsıyı kılmadan yatabilirsin” demişti. Ben itiraz ederek, "Hayır, benim için namazdan daha önemli bir şey yoktur” demiştim.

Siz de hafızanızı yoklayın. Nice önemli gördüğünüz dünyevî işiniz için erkenden yatıp, kalkmak için nasıl çırpındığınızı hatırlarsınız. Öyle insanlar vardır ki, bırakın işe gitmemeyi, geç kaldıkları bile görülmemiştir. Almanya’da bir okulda yaşanan bir olayı her hatırlayışımda hayrete düşerim. Bir Türk öğretmen okula geç kalır. Alman müdür sınıfın gürültüsünü duyunca gider ve bir saat öğrencilerle ilgilenir. Az sonra öğretmen geldiğinde odasına çağırır ve şöyle der:

"Bak öğretmenim, ben 20 yıldır görev yapıyorum, bir gün geç kaldığım olmadı. Eğer saatin zilini duymadıysan, bir saat daha al. Eğer olmuyorsa bir daha al, yine duymuyorsan bir daha al. Ta ki, senin duyup buraya gelmeni sağlayacak sayı neyse o kadar saat al, ama mutlaka dersine gel. Benim işim gücüm var, senin öğrencilerine bakamam.”

Evet, dünya işleri için her gayreti gösteren insanların ebedî mutluluğu için daha fazla çırpınması gerekir. Bunun için çok iyi konsantre olmalısınız. Sabah namazına kalkmayı öyle bir önemsemelisiniz ki, sanki onu kaçırmak hayatınızın en önemli hazinesini kaybetmek kadar mühim olmalıdır.

Okudunuz mu?  La İlahe İllAllah demenin çok ilginç bir fazileti

Emine & Serkan
Teşekkürler Allah razı olsun.
Bende bir türlü erken kalkamayanlardanım
eşimin sabah erken kalk demesinin nedenini anladım şimdi …


sultans
Allah cc sizlerden razı olsun ne güzel anlatımlar bunlar ne çok eksiğimiz varmış Allah’a şükürler olsun otomatik bir şekilde uyanıyorum kalkarken Ya Allah ,Ya Bismillah diyorum camları açıyorum rüzgarla birlikte ezan sesleri içeriyi ,dolduruyor,yuvam aydınlanıyor keşke çocuklarımda uyanabilseler Rabbim ne gecemizi nede gündüzümüzü,yokluğuyla bizi sınama
————————————-
ah yavrucuğum onu bende yapıyordum ama kurtuldum nasımı sabah namazından sonra Kur,anı kerimi açıp okuyorum yasin,tebareke ,amme derken bir bakmışım gitmişim eee ben artık sizler gibi genç değilim ama sizler bu miskinliği üstünüzden atmazsanız Allah korusun ilerde yaşınızdan çok,çok fazla gösteren bir görüntü elde edersiniz .sana tavsiyem sabah ezanla uyan şeytan yada nefs artık hangisi bilemem yat boşver der bütün uyku yorgunluğunu üstüne bir yorgan gibi örter sakın ona yenilme ya Allah ya Bismilah de yataktan kalk,namazını kıl sonra balkona çık etrafı incele Allah’a şükret o sabahın oksijenini içine çek sonra biliyorsan Kur,an oku 10 a 11-e kadar yatmak iyi bir şey değil ama yinede güzel oluyor yaa Allah yar ve yardımcın olsun inşAllah canım


ceren_99
ben erken kalkamıyoruuuum yaaa:( bazen 5 te bile kalktığım oluyo:)ama gerçekten bu huyumu değiştirmek istiyorum…:(

Okudunuz mu?  Beyni ve beyne haceti kema cama'te beyne esmaikeve sıfatike ya zel celali ve ikram

gül sema
< sabah namazından sonra yatmak rızkı engeller.
bu güzel ve önemli paylaşımınız için Allah cc. razı olsun >

Hz. Aişe annemizin sabah namazını kıldıktan sonra bir daha uyumadığını gören komşuları; – neden namazdan sonra bir daha uyumuyorsun diye sorduklarında Hz. Aişe validemiz şu cevabı vermiş;
– Rabbim bu saatte benim rızkımı gönderiyor, O rızkımı gönderirken nasıl uyuyabilirim ki, uyumaya utanırım demiş.

Allah hepimize nasib etsin…


cananevirgen
Sabah seher vaktinde rızıkların dağıtıldığını küçüklüğümden beri duyarım.Elimden geldiğince erken kalkmaya çalışırım.Onlar ne güzel insanlardır erken kalkarlar ve huşu içinde gece ibadeti yaparlar.Allah, kurban olduğum Yarabbim bizlere de nasip etsin. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Selam ve dua ile kalın.


ELİZAN
bende bir bilmece duymuştum,cevabı çok hoşuma gitmişti bunu paylaşmak isterim;
kimler için gün 25saattir?
tabiki 1saat erken kalkanlar için..
herkesin yüreğine sağlık……….Allah razı olsun.. sabahın ve zamanın önemini idrak
etmeyi hepimize nasib etsin..


eylül_05
Ben yıllardır imsaktan önceki vakitte uyanık olmayı önemsedim ve bunu yaptım. teheccüd namazı vaktinde uyanıp sabah namazı vaktine kadar uyanık kalıp namaz kıldıktan sonra biraz uyumayı. çok değil sabah 8 e kadar.
teheccüdün keyfi ayrı bir güzel ama bunu yapınca uyumamakta çok zor oluyor. yalnız bir kaç saatlik uyku az geliyor, insan 3 veya 4 günden fazla dayanamıyor. uyuyunca da güneşin doğuşu kaçıyor. şimdilerde namaza tam vaktinde kalkıp uyumuyorum yalnız teheccüdü özlediğimide itiraf etmeliyim.
Allah razı olsun hocam bu hatırlatmalar için… Yine de sormak isterim hangisi daha makbul? Teheccüd vakti uyanık olmak mı güneş doğarken mi?

Okudunuz mu?  İslamda matem yas varmıdır?

tunahan can
bende teheccüte kalkmayı ve seher vakti uyumamayı çok istiyorum fakat bir türlü uykumu yenemiyorum.İnşAllah rabbim bizlerede kalkıp ibadet etmeyi nasib ETSİN..amin


mumsema
< Ben yıllardır imsaktan önceki vakitte uyanık olmayı önemsedim ve bunu yaptım. teheccüd namazı vaktinde uyanıp sabah namazı vaktine kadar uyanık kalıp namaz kıldıktan sonra biraz uyumayı. çok değil sabah 8 e kadar.
teheccüdün keyfi ayrı bir güzel ama bunu yapınca uyumamakta çok zor oluyor. yalnız bir kaç saatlik uyku az geliyor, insan 3 veya 4 günden fazla dayanamıyor. uyuyunca da güneşin doğuşu kaçıyor. şimdilerde namaza tam vaktinde kalkıp uyumuyorum yalnız teheccüdü özlediğimide itiraf etmeliyim.
Allah razı olsun hocam bu hatırlatmalar için… Yine de sormak isterim hangisi daha makbul? Teheccüd vakti uyanık olmak mı güneş doğarken mi? >

bizim için makbul olan Hz. Ebu Bekr (ra) gibi yapmaktır.

yatsıdan sonra eve gelir ve eşiyle/aile efradıyla 1 saat sohbet eder sonra uyur. fecre (imsaka) 30-40 dk kala uyanır ve vitrini/nafilelerini kılar. sonra sabah namazını kılmaya gider ve güneş doğup bir miktar yükselene kadar yatmazdı.
en güzel düzen budur. babamda hep böyle yapar:) Rabbim bizlerede böyle güzel bir düzeni nasip etsin.


cananevirgen
Yüce Allah, bir lütuf olarak sabah saatlerinin çalışmaya başlamak için en uygun zaman olduğunu ayetler doğrultusunda haber vermiştir.insanlar için en hayırlı olanıdır. (Kuşkusuz en doğrusunu Allah bilir.)
"O sabahı yarıp çıkarandır. Geceyi bir sükun (dinlenme), güneş ve ay’ı bir hesap (ile) kıldı. Bu, üstün ve güçlü olan, bilen Allah’ın takdiridir.” (En’am Suresi, 96)
Allah razı olsun.çok güzeldi. Emeğinize sağlık.

Okudunuz mu?  Çakı nedir? Kısaca.

Hesna
Rabbinden af ve mağfiret isteyen o vakitte nasıl uyusun : (


harunbaba06
Allah cc razı olsun konuyu açandan ve cevaplayanlardan erken kalkan bilir


esin-ti
Ya ben istesem de istemesemde erken kalkmak zorundayım (yaz _ kış), bereketini de hissediyorum çok şükür ama uyumak istiyorum.Şöyle bir ik hafta hiç uyanmasam ne güzel olur:pUykuya hasretiiim:(:)


feyza gül
tatılerımde 10 11 gıbı uyanıyorum normalde erken kalkarım ama sabah namazından sonra gerı yatrım ya rızık engellenıyomuymuş ozaman. bılmıyodum Rabbım seytana uydurp uytmasın …..


klas2980
hayatımda hiç bu kadar peş peşe sabah namazına kalkmamıştık..10 gündür hiç aralıksız sabah namazına kalkıyorum ev arkadaşımla berber kalkıp namazımızı kılıp çay suyunu koyup kahvaltımızı yapıyoruz çayın üstüne bide sohbet emin olun onun lezzeti bir başka bazen işe bile geç kalıyoruz:)sabah namazını kaçırmadığım zaman hiçbir namazı kaçırmıyorum..öbür namazları kaçırmaktan Allahtan korkuyorum…eğer sabahı kılamazsam öğle namazını kılmaktada zorlanıyorum…


klas2980
birde herkes uyurken ibadet etmek çok güzel bir duygu…


esin-ti
MaşaAllah forumduasi.com/uye/15320-klas2980.htmlklas2980 kardeşim , senin için çok sevindim.Namaza yeni başlamışın sanırım , Rabbim yar ve yardımcın olsun..


mızrap
< "O sabahı yarıp çıkarandır. Geceyi bir sükun (dinlenme), güneş ve ay’ı bir hesap (ile) kıldı. Bu, üstün ve güçlü olan, bilen Allah’ın takdiridir.” (En’am Suresi, 96) >
Allah razı olsun hocam artık sabah erken kalkmayı hiç aksatmamaya başlıcam inşAllah.

Okudunuz mu?  Pazalamacı Çocuk - tiyatro metinleri - tiyatro metni - oyunlar, skeçler, piyesle

dilek74
selam arkadaşlar

bende Allah kısmet ettikçe ezan dan 1 saat önce kalkmayı adet edinmişimdir.erken uyanınca huzurlu,sakin ve uzun bir gün yaşıyorum.Lakin bu sabah 6.50 de uyandım ve
ezanı duyamadım.sıkıldım.üzüldüm.ve şimdi hiçbir iş dahi yapmak istemiyorum.
Allah tan mumsema geldi aklıma…ve bu mesajı yazmak nasip oldu..
Arkadaşlar sizlerde mutlaka erken uyanmaya gayret edin…kendinizdeki değişimleri zamanla göreceksiniz…
Allah a emanet olun


menzil_guller
Allah razı olsun kardeşim Rabbim sabahın bereketini üzerimizden eksiltmesin inş.


Ecrinim
namaza başladığımdan bu yana sabah ezanından önce uyanıyorum Elhamdulillah


kanarya
Erken kalkma insanın hayatına neşe katıyor


selami6363
Allah razı olsun kardeş erken kalkmak dinen ve sağlık bakımından süperdir sabah erken kalkınca hiç hantallık olmuyor ü
alah razı olsun bu güzel paylaşımın için selam ve dua ie


@hmet
Sabah erken kalkin hayatiniza bereket gelsin


@hmet
Sabah erken kalkınca çok mutlu oluyorum.
Erken uyanmada bereket vardır, sabah namazından sonra uyumayalım.


sabah erken kalkmanın fazileti, erken kalkmanın fazileti, sabah vaktinin bereketi

Bu kategoride yer alan Anne başta tâç imiş başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sabah Erken Kalkmanin Bereketi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.