Anasayfa
21 Mayıs 2023, 0:10
kandil
Yönetici

Üç Aylar – Recep, Şaban ve Ramazan

Üç Aylar – Recep, Şaban ve Ramazan

ßaran
Mübarek Üç Aylar

KAMERİ aylardan Recep, Şaban ve Ramazan aylarını halkımız Üç Aylar diye adlandırmaktadır. Bu aylara özel olarak hürmet edilir ve bu aylarda ibadetler, Mevla’ya yalvarış ve yakarışlar yoğunlaştırılır. Bu ayları değerli kılan sayısız, bildiğimiz ve bilemediğimiz hikmetler bir tarafa, bütün mübarek gecelere zamandır, makamdır bu aylar… Recep ayının ilk cuma gecesi Regaip Gecesi, yirmiyedinci gecesi Mi’rac Gecesi, Şaban ayının onbeşinci gecesi Berat Gecesi, Ramazan ayının yirmiyedinci gecesi de Kadir gecesidir.
Yarın, Üç Aylar’ın ilki olan Recep ayının birinci günüdür. Recep sözlükte, azametli, heybetli ve tazim etmek manalarına gelmektedir. Bu ayda doğan erkek çocuklara Recep isminin konması, Anadolu insanının bu aya gösterdiği saygının göstergesidir.
İslam ålemi’nde ve özellikle de memleketimizde üç aylara çok önem verilir. Müslümanlar, büyük bir coşku, hasret, istek ve iştiyakla bu aylara kavuşunca, bu ayların ilk ikisinde imkanlar nispetinde, Ramazan da ise tamamen oruç tutarak ve her zamankinden daha çok hayırlar, yardımlar, ibadetler, tövbeler, dualar ve niyazlar yaparak hem bu aylara gereken önemi vermenin ve hem de bu ayların paha biçilmez atmosferinde, gerçek anlamda ve manada kul olmanın şuuruna erişmenin gayreti içinde olurlar. İnananların bu aylara teveccühü, bu ayların, Kuran’da ve Peygamberimizin ifadelerinde övülmelerinden kaynaklanmaktadır.
İşte bu ayların, Peygamberimizin diliyle ifadelendirilmesi:
– Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.
Yüce peygamberimizin bu tespitinden hareketle, ulu sofilerden Zınnuri Mısr , Recep, tohum ekme ayı, Şaban sulama ayı, Ramazan ise hasat mevsimidir, der. Bu demektir ki, Recep ayında artırılarak yapılan hayır ve hasenat, Şaban ayında ruhları mutmainleştirerek kemale erdirecek, günah ve kusurlardan arınan duygu ve düşünceler ulv leşerek melekleşecek, kalpler yalnız Allah’ın arşı olma şeref ve şöhretine kavuşacak ve ayların sultanı olan Ramazan ayında erdemleşen hizmetler, Mevla’nın katında kabul ve makbul oluşun doruğuna çıkarak emeğin meyvesi sevaba, mükafata ve beraata hak kazanılacaktır.
Yine hak dostu ve halk postu bir p r der ki:
– Sene, ağaç gibidir. Recep ayı ağacın çiçekli, Şaban ayı ağacın meyveli, Ramazan ayı ağacın meyvesinin toplanacağı zamanı resmeder.
Evet, ruh iklimimizin kuraklaştığı, mukaddeslerimizin çoraklaştığı, duygu ve düşüncelerimizin nasırlaştığı, ilgi, bilgi, sevgi, muhabbet ve himmet kaynaklarımızın ilmik ilmik çözüldüğü, takdir, değer ve kıymetlerimizin iplik iplik söküldüğü ve için için kemirildiğimiz, bittiğimiz, tükendiğimiz, çürüdüğümüz, çırpındığımız, boğulduğumuz, derecelerden derekelere süratle sürüklendiğimiz, bizi biz yapan muazzezlerimize, dinamiklerimize yabancılaştığımız, yabancılaştırıldığımız, başkalaştığımız, başkalaştırıldığımız evrende, haksız ve hiçten bahanelerle ezilen, öldürülen, süründürülen masumların, mazlumların ve mağdurların yürekleri parçalayan feryat, figan, acı, keder ve ıstıraplarıyla mükedder olduğumuz ve belki de olmadığımız, olamadığımız, hiçbir şey yapmama ve yapamamanın ezikliğini taşıdığımız bugünlerde, umulur ki, Üç Aylar yeniden dirilişimize, silkinişimize, irkilmemize, uyanışımıza ve şahlanışımıza vesile-i necat, medar-ı hakikat olur ve olmalıdır inşAllah!..
Tükenmek üzere olan sabrımız ve biten son ferimizle, Peygamberimizin duasına icabet edelim ve diyelim ki:
– Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a yetiştir.
Üç Aylar’ınız kutlu ola…

Okudunuz mu?  Tıbbi Parazitolojide Kullanılan Boyama Yöntemleri nelerdir?

Necati Tayyar Taş


Cevap: Üç Aylar – Recep, Şaban ve Ramazan

BiLaL HaTTaB
Allah(cc) razı olsun Baran kardeşim..

< Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır. >
Bu rivayet malesef herkesin dilinde; ama "uydurma/mevzu" bir rivayet. Bunu söylemeyi uygun görüyorum…

Okudunuz mu?  Mücedditlik Silsilesi

ve’s-Selam…


Yanıt: Üç Aylar – Recep, Şaban ve Ramazan

cengiz__11
Allah (c.c.) razı olsun baran kardeş.. bilal hocam da regaip kandili ile ilgili birşeyler yazarsa onunda bilgilerinden yararlanırız inşaAllah.


Soru: Üç Aylar – Recep, Şaban ve Ramazan

ashaf
"Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir. "

Okudunuz mu?  Büyük şeyh İsmet Garibullah Efendi (k.s) kimdir ? Kutbül-evliya Şeyh-ul-

(Tevbe Suresi, 128)
Allah (c.c) katında zamanların değerleri birbirine eşittir. Ancak öyle zamanlar vardır ki o zamanlarda öyle hadiseler olur ki, o vakte diğer zaman dilimlerinden daha üstün bir değer kazandırır. Receb-i şerîfin ilk Cuma gecesine isabet eden Regâib Gecesi’de bu müstesna zamanlardan biridir. Cuma geceleri böyle kıymetli vakitlerden biridir. Regaib Gecesi gibi iki kıymetli gecede biraraya gelince, bu gece dahada bir kıymetli oluyor. Bu gece, yalvarış ve yakarışların Yüce Mevla’ya sunulduğu ve O’nun rahmetinden af istenildiği umut, huzur ve müjde gecesidir.

Allah Teâla’nın kullarına lütfunun çokluğu, kereminin bolluğu ve pek çok günahkarı bağışlaması sebebiyle bu geceye Regaib Gecesi" adı verilmiştir. Bu gecenin bu değeri nereden kazandığı hususunda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri; Hz.Amine validemizin böyle bir gecede Resulullah (s.a.v)’e hamile olduğunu anladığıdır.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) Regaib gecesinin içinde bulunduğu Recep ayında çok dua eder, namaz kılar, oruç tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi.

Resulullah (s.a.v)’in Receb’in ilk perşembe gününü oruçla geçirdiği ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine mahsus olmak üzere on iki rekât namaz kıldığı kabul edilir. Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Okudunuz mu?  Ali şeriati kimdir?

İdrak ettiğimiz mübarek Regaib Kandili vesilesiyle, ruhumuzu karartan kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden atalım. İbadetin zevkinden bizi mahrum eden nefsin kötü arzularını frenleyelim. Gönül dünyamızı bulandıran haset, kin, düşmanlık gibi kötü duygulardan temizleyelim.

Bu geceyi nasıl karşılmak, nasıl ihya etmek gerekir?

  • Bu gece, oruçlu olarak karşılanmalıdır. Bu gece, kazâsı olanın hiç değilse bir günlük kazâ namazı kılması, çok iyi olur.
    Kur’an-ı Kerim okunmalıdır.
  • Bu gecenin ihyâsı, yatsı namazıyla sabah namazını camide cemaatle kılmakla olur. Bu, gecenin ihyâsıdır. Bütün günün ihyâsı bu… Yatsı namazı ile sabah namazını camide kılmak, o günün, o gecenin ihyâsı demektir. İnsan sabahlara kadar, akşamlara kadar ibadet etmiş gibi sevab kazanır.
  • Bir başka ihyâ şekli zikir ….. "Lâ ilâe illAllah", "Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed", "Estağfirullah", "SübhànAllah", "Elhamdülillâh", "Allahu ekber", "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm", "Allah" gibi sözler mübarek kelimelerdir, cümleciklerdir. Bunları zikretmek çok sevabdır..
Okudunuz mu?  Miraç Kandilinde Kimler Affedilmeyecek - Miraç Kandili Mirac Gece Hakkında Bilgisi

imam
Receb ayı gecelerinde şöyle dua edilir:

"Allahım, Sana mahzun gönlümle, isteklerini kabul buyurduğun dostlarının duası ile niyaz ediyorum. Zatına eriştirdiğin ve Senin rızanı isteyenlerin dili ile Senden talep ediyorum.Umarım Senin ululuğundan, Seni bileyim ve kulluk edeyim.

Yâ Rab, bu gecenin rahmet ve bereketinden sevap ve mükâfatından beni nasiptar et.

Okudunuz mu?  Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı ve çözümü

Allahım, kullarından istediğine, istediğini verirsin, kim Seni onlara ikram etmekten alıkoyabilir? Ben fakir ve âciz bir kulum. Fazl ve kereminden nimetlerini ümit ediyorum. Sana sığınırım ve ancak Senden yardım dilerim

Yüce Mevlam, bu gece kullarına çok rahmet ve bereketini döker, saçarsın. Allahım, Sana yalvaran dilleri, Sana kalkan elleri boş çevirme. İyilik ve yardımınla faydalandır bizi.Nimetlerinle donat hepimizi.

Okudunuz mu?  Ömer Nasuhi Bilmen (hayatı ve eserleri)

Allahım, salât eyle Muhammed ve evladına, eşlerine ve dostlarına, bitip tükenmeyen rahmet ve bereketinle. Yâ Rabbe’l-Âlemin!


Ecrinim
amin..
Allah c.c. razı olsun


Kayıtsız Üye
sen söyleme zaten inanların aşkı sevgisi olanların kaygısı .. Sana lazım değil 🙂 )))))

Bu kategoride yer alan Hicret ile ilgili sorular başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Üç Aylar – Recep, Şaban ve Ramazan Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.