Anasayfa
21 Mayıs 2023, 0:10
kandil
Yönetici

Recep ayı ile ilgili Hadisler

Recep ayı ile ilgili Hadisler

namyelüs07
Recep Ayı Hakkında Hadis-i Şerifler

• Receb-i Şerîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur. buyuruyorlar. (Camiu-s sağir)

• İbn-i Abbas -radiyAllahu anh- Hazretleri: Resulullah -sallAllahu aleyhi ve sellem- Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz O’nu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O’nu hiç oruç tutmayacak zannederdik. buyurmuştur. (Müslim)

• Yine mübarek üç aylardan ilki olan Receb ayının önemi ve değeri hakkında Enes b. Malik ( r.a. )’dan şöyle rivayet edilir: Receb ayı girdiğinde Hz. Peygamber şöyle derdi: "Allahım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259)

Receb büyük bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutana, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allah istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, Geçmiş günahların affoldu der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti. [Taberânî]

Okudunuz mu?  Cinler insan bedenine girer mi

• "Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır." (Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, 1/423)

• Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır.) [Ebu Yala]

• Şu beş gecede yapılan duâ geri çevrilmez. Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İbn-i Asâkir]

Okudunuz mu?  Şeytan cennete ve Hz. Nuhun gemisine nasıl girdi?

Cevap: Recep ayı ile ilgili Hadisler

BiLaL HaTTaB
Recep ayına mahsus hadisler

Sadece bu aya özel tutulması gereken oruç hakkındaki hadislerin hepsi zayıf hatta uydurmadır. Bu konuda nakledilen şeylere ilim ehli itibar etmez. Üstelik bunlar fezâil konusunda nakledilen zayıf hadislerden bile değildir. Çünkü bunların çoğu uydurmadır, yalandır. Recep ayı hakkında en çok rivayet edilenlerinden biri, Recep ayı girdiğinde Resulullah sallAllahu aleyhi ve sellem’in ettiği söylenen şu duadır:

Okudunuz mu?  Cin neden intikam alıyor ve sorun ciddileşiyor?

Allah’ım! Recep ve Şa’ban aylarını hakkımızda mübarek eyle ve bizleri Ramazan’a ulaştır.

İbn Mace, Sünen’inde Abdullah İbn Abbas’tan Peygamberimizin Recep ayı orucunun tutulmasını yasakladığına dair bir hadis rivayet etmiştir. Bu hadisin senedi konusunda bazı farklı görüşler olsa da Hz. Ömer radıyAllahu anh’ın in bu ayda oruç tutanları yemek yemeğe zorladığı ve onları bu ayı Ramazan’a benzetmeyin şeklinde uyardığı sahihtir.

Okudunuz mu?  Şeytanın insana yaklaşma şekilleri

Ayrıca Hz. Ebu Bekir radıyAllahu anh’ın ailesi yeni su testileri satın almışlar ve oruç için hazırlık yapmışlardı. Hz. Ebu Bekir nedir bu hazırlıklar? diye sorunca ailesi Recep ayı geldi ya, ondan diye yanıtladılar. Bunun üzerine Ebu Bekir bu ayı Ramazan’a benzetmeyin dedi ve bu testileri kırdı. Fakat Ebu Bekir her ne kadar kendi ailesine oruç tutturmasa da tutanlara bir şey dememiştir.

Okudunuz mu?  Şeytanın Kurandaki anlatılan özellikleri

Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde ve bazı kaynaklarda Peygamberimizin bir sahabiye haram aylarda oruç tutmasını tavsiye ettiği ile ilgili bir hadis nakledilir. Bu haram aylar Receb’in de içinde bulunduğu Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarıdır. Buradan hareketle bu dört ayda oruç tutulabileceği fakat bunun sadece Recep ayına mahsus bir durum olmadığı bilinmelidir. (İbn Teymiye, Mecmûu Fetâvâ, Cem’ ve Tertîb: Abdurrahman b. Kasım ve oğlu Muhammed, Riyad, 1398 h. / 1978 m., cilt: 25, sayfa: 290-291)

Okudunuz mu?  Cinler Nasıl Varlıklardır?

forumduasi.com/showpost.php?p=348392&postcount=13


Recep ayı ile ilgili Hadisler

fecr
Recep ayının fazilet ve değeri hadisi şeriflerle sabittir.


Cevap: Recep ayı ile ilgili Hadisler

Candle
Recep ayı hakkında Hadisler
Allah razı olsun bilgiler için


Hoca
Recep ayı hakkında hadisler
Recep ayi hadisleri

2359. [4:113, Hadîs No: 4718] v

Okudunuz mu?  Damarlarda Dolaşan Şeytan

Enes’den (r.a.) rivayetle Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır:

Recep ayına Recep ismi verilmiştir. Çünkü bu ayda Şaban ve Ramazan hürmetine büyük hayır ve hürmet bahşedilmiştir

2067. [3:454, Hadîs No: 3952]

Ebû Ümame (r.a.) rivayet ediyor:

Beş gece vardır ki onlarda yapılan duâ geri çevrilmez. Receb’in ilk gecesi olan Regâib Kandili, Şaban’ın on beşinci gecesi olan Berat Kandili, Cuma gecesi, Ramazan bayramı gecesi, Kurban bayramı gecesi

Okudunuz mu?  SİGARA ve ALKOL Kullanmakla İlgili Sözler (Sloganlar !)

@hmet
Recep ayıyla ilgili hadisler gösteriyor ki bu ay dini bir değeri var kıymetini bilelim güzel değerlendirelim.


recep ayı hadisleri, recep ayı ile ilgili hadisler, recep ayiyla ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Hicret ile ilgili ayetler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Recep ayı ile ilgili Hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.