Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:32

Hilkat ağacının meyvesi neden insandır?

Hilkat ağacının meyvesi neden insandır?

ßaran
İnsanın Allah’ın sanatları içinde en cami ve garip olması, insanın fıtrat ve mahiyetinden dolayıdır. Zira Allah insanın mahiyetini öyle cihazlar ve duygular ile donatmıştır ki, bütün varlık alemlerini kuşatacak keyfiyettir. Mesela insan sahip olduğu akıl ve şuur ile alem-i manayı idrak eder. Dili sayesinde bütün nimetleri tadabilir. Gözü ile alemdeki bütün renk cümbüşlerini görebilir. Kalbi öyle cami ve keskin bir muhabbete sahiptir ki, Vacibül Vücut olan Allah’ı kalbine misafir edebilir vesaire. Daha buna benzer binlerce hissiyat ve cihazat insan fıtratında mevcuttur. Bu çapta ve mahiyette başka bir yaratılmış yoktur. Bu yüzden insan, mahlukat içinde en geniş ve insanı hayrette bırakacak garaibe ve mahiyete sahiptir. Kainat ve varlık alemini bir ağaca benzetecek olursak, insan bu ağacın en güzel, şuurlu ve mükemmel bir meyvesidir. Nasıl meyve ağacın cüzleri içinde en uzak ve erişilmez yerindedir. Hem de ağacın bütün cüzlerini içine alan bir genişliğe ve programa sahiptir. Yani meyve, kalbi hükmünde olan çekirdeğin içinde ağaç bütünü ile ince ve latif bir program ile derc edilmişitr. Çekirdek, ağacın küçültülmüş muazzam bir modeli hükmündedir. İşte insan da kainat ağacının küçültülmüş ve mükemmel bir modeli hükmündedir. Yani kainat küçültülse insan olur, insan büyütülse kainat olur. Bu yüzden insan, varlık ağacının en geniş ve uzak bir neticesi ve meyvesidir.

Okudunuz mu?  İşitenlere selam: Esselâmü aleyküm, yâ ehle dar-il kavm-il-müminîn! İnnâ inşâAllahü an karibîn biküm lâhikûn

İnsanın mahiyetinde yerleştirilmiş olan sayısız hissiyat ve cihazlar, insanın şuur ve idrakini külli ve geniş yapıyor. Mesela hayvanın görme özelliği siyah ve beyaz olmasından, diğer renk tonlarını insan gibi algılayamıyor. Böyle olunca, görüntü aleminden istifadesi cüzi oluyor ama insanın gözü bütün renk tonlarını algılayabildiği için, insanın görüntü aleminden istifadesi külli ve geniş oluyor. Bunu diğer hissiyat ve latifelere kıyas edebiliriz.

Okudunuz mu?  SübhanAllah ne demektir?

İşte insanın bu geniş ve külli mahiyeti Allah’ın kainatta murat ettiği maksatların hepsini idrak ve ihata edebiliyor. Bu yüzden insan mahlukat içinde Allah’ın has ve müstesna bir muhatabı oluyor.

Selam ve dua ile…
Sorularla Risale-i Nur Editör


Cevap: Hilkat ağacının meyvesi neden insandır?

Desert Rose
Hilkat ağacının meyvesi neden insandır?
Güzel konuydu paylaşım için Allah c.c razı olsun kardeşim.

Okudunuz mu?  Evlenmeden önce ilişkiye giren tarafların evlendikten sonraki ilişkileri zina olur mu

hilkat ağacı

Bu kategoride yer alan Cuma namazının farzından sonra zuhri evvel olarakmı son sünneti olarakamı niyet edece başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hilkat ağacının meyvesi neden insandır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.