Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:32

Tecelli-i Zati Ne Demektir, Efendimizden (sav) Başka Mazhar Olan Var mı?

Tecelli-i Zati Ne Demektir, Efendimizden (sav) Başka Mazhar Olan Var mı?

ßaran
"İkinci nokta: Ehl-i tarikat ve hakikatçe müttefekun aleyh bir esas var ki: tarik-i hakta sülûk eden bir insan, nefs-i emmaresinin enaniyetini ve serkeşliğini kırmak için lâzım gelir ki, nazarını nefsinden kaldırıp şeyhine hasr-ı nazar ede ede tâ fenâfişşeyh hükmüne gelir. "Ben" dediği vakit, şeyhinin hissiyatıyla konuşur. Ve hâkeza, tâ fenâfirresûl, fenâ fillâha kadar gider."

Okudunuz mu?  El İle İstimnâ'nın (mastürbasyon) Hükmü ve Bunun Tedavisi

"Meselâ, nasıl ki, gayet fedakâr ve sadık bir hizmetkâr, bir yaver, efendisinin hissiyatıyla güya kendisi kendisinin efendisidir ve padişahıdır gibi konuşur. "Ben böyle istiyorum" der; yani "Benim seyyidim, üstadım, sultanım böyle istiyor." Çünkü kendini unutmuş, yalnız onu düşünüyor. "Böyle emrediyor," der. Öyle de Gavs-ı Geylânî, o harika kasidesinin tazammun ettiği ezvâk-ı fevkalâde Hazret-i Şeyhin sırr-ı azîm-i Ehl-i Beytin irsiyetiyle Âl-i Beytin şahs-ı mânevîsinin makamı noktasında ve zât-ı Ahmediye Aleyhissalâtü Vesselâmın verasetiyle hakikat-ı Muhammediyesinde (a.s.m.) kendini gördüğü gibi, fenâ-yı mutlak ile Cenab-ı Hakkın tecelli-i zâtîsine mazhariyet noktasında, kasidesinde o sözleri söylemiş. Onun gibi olmayan ve o makama yetişmeyen onu söyleyemez; söylese mes’uldür."

Okudunuz mu?  Baba ve anne, evlatları arasında ayırım yapabilir mi?

"Hazret-i Şeyh, veraset-i mutlaka noktasında, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın kadem-i mübarekini omuzunda gördüğü için, kendi kademini evliyanın omuzuna o sırdan bırakıyor. Kasidesinde zahir görünen, temeddüh ve iftihar değil, belki tahdis-i nimet ve âli bir şükürdür. Yalnız bu kadar var ki, muhibbiyet makamı olan makam-ı niyazdan mahbubiyet makamı olan nazdarlık makamına çıkmış. Yani tarik-i acz ve fakrdan, meşreb-i aşk ve istiğraka girmiş. Ve kendine olan niam-ı azime-i İlâhiyeyi yâd edip, bihakkın müftehirane şükretmiştir."(1)

Okudunuz mu?  Cin musallatı nasıl anlaşılır ?

Burada Hazreti Geylani tecell-i Zata mazhar olmuyor, tecell-i Zata mazhar olan Peygamber Efendimizde (sav) fena bulduğu için, kendisini onun yerinde ve zımnında görüyor. Üstad onun bu fena bulmasının mahiyetini izah ederek, kibir ve gurur olmadığını beyan ediyor. Yoksa Hazreti Geylani için tecell-i Zata mazhar olmuş, demiyor.

Okudunuz mu?  İslamda tesbih çekmek varmı

(1) bk. mumsema.comSikke-i Tasdik-i Gaybi, Sekizinci Lem’a.

Selam ve dua ile…
Sorularla Risale-i Nur Editör


Cevap: Tecelli-i Zati Ne Demektir, Efendimizden (sav) Başka Mazhar Olan Var mı?

Desert Rose
Tecelli-i Zati Ne Demektir, Efendimizden (sav) Başka Mazhar Olan Var mı?

Okudunuz mu?  Cünüplü iken diş dolgusu yaptırmak gusle mani olur mu?

zati tecelli

Bu kategoride yer alan Saz eşliğinde ilahi söylemek caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tecelli-i Zati Ne Demektir, Efendimizden (sav) Başka Mazhar Olan Var mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.