Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:32

İsm-i Celal nedir, Lafza-i Celal nedir, aralarındaki fark nedir?

İsm-i Celal nedir, Lafza-i Celal nedir, aralarındaki fark nedir?

ßaran
İsm-i Celal nedir, Lafza-i Celal nedir, aralarındaki fark nedir?

Celal: Kelime olarak; sonsuz derecede büyüklük, azamet, hiddetlilik, hışım manalarına gelir.

İlm-i Kelâm’da Celal; Cenâb-ı Hakk’ın kahrının ve azametinin tecellisidir. Celal; Cenâb-ı Hakk’ın isim ve sıfatlarının cüzlerde ve fertlerde değil, nev’deki ve küllilerdeki tecellisine denir. Cenâb-ı Hak, birliğine ve vahdaniyyetine delil olacak çok şeyler yarattığından veyâ ihâtadan âli, yani kuşatılmaktan yüksek ve celil olduğu veya hislerle idrâk edilmekten celil ve münezzeh olduğundan Celâl denir.

Okudunuz mu?  İşitenlere selam: Esselâmü aleyküm, yâ ehle dar-il kavm-il-müminîn! İnnâ inşâAllahü an karibîn biküm lâhikûn

Yani; Allah, Zat ve sıfat noktasından nihayetsiz azamet ve haşmet sahibi olduğu için, hiçbir mahluk Allah’ın bu azamet ve haşmetini kuşatarak idrak edemez, işte bu idrak edememek manası; Celal sıfatı ile tabir ediliyor.

Lafza-i Celal: Lafza-i Celal; burada en büyük ve kuşatıcı isim anlamındadır ki; Allah lafzının bir ifadesi ve bir ismidir. Yani lafza-i celal; Allah demektir. Allah lafzı ise; Allah’ın en büyük ve kuşatıcı ism-i şerifidir. Celal sıfatı; Allah lafzının sadece bir şubesi, bir kanalıdır. Celal, Allah lafzının içindedir ama; Allah lafzı Celal isminin içinde değildir, zira ondan daha büyük ve kuşatıcıdır.

Selam ve dua ile…
Sorularla Risale-i Nur Editör

Okudunuz mu?  Tefekkür etmek nasıl olur ?


Cevap: İsm-i Celal nedir, Lafza-i Celal nedir, aralarındaki fark nedir?

gül sema
Allah c.c razı olsun, mükafatını versin…


Cevap: İsm-i Celal nedir, Lafza-i Celal nedir, aralarındaki fark nedir?

Desert Rose
Güzel paylaşım sağolasın Baran kardeşim.


lafza i celal, lafza-i celal, lafza i celal nedir

Bu kategoride yer alan Saz eşliğinde ilahi söylemek caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İsm-i Celal nedir, Lafza-i Celal nedir, aralarındaki fark nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.