Anasayfa
8 Mayıs 2021, 7:14
sizden02
Abone

Keşfiyat ne demektir? anlamı nedir?

Keşfiyat ne demektir? anlamı nedir?

Şema
Keşfiyat ne demektir? anlamı nedir?


Cevap: Keşfiyat ne demektir? anlamı nedir?

fecr
KEŞFİYAT

Ortaya çıkarılan gizli şeyler.

Keşfiyat kelimesi, keşşaf zatların ortaya çıkardıkları gizli şeyler anlamındadır. Keşfiyat iki türlü olur:

1. Kevnî keşifler.

2. Manevi keşifler

İlim ve teknoloji alanında mülhem keşşaflar, yeni kevnî keşiflere imza atarlar. Suyun kaldırma kuvvetini hisseden Arşimet, çekim kanununu bulan Newton, elektriği keşfeden Edison, bunlardandır. Şu var ki, bu keşşaflar mucit değillerdir. Arşimet suyun kaldırma kuvvetini kendisi koymamış, o ilahi kanunu bulmuştur. Newton, çekim kanununu kainata yerleştirmemiş, zaten var olan o kanunu ifade etmiştir. Edison, elektriği icad etmemiş, o kanundan istifade yolunu göstermiştir. Bu cihetten, böyle zatlara mucid denilmesi yanlıştır. Kaşif veya keşşaf denilmesi gerekir.

Okudunuz mu?  İdrardan sonra beklememe rağmen akıntı kesilmiyor ve mezi gelmiş zannediyorum

Manevi keşifler ise, maneviyat alanında gerçekleşir. Mesela, kabirdekilerin hallerini keşfeden zatlara ehl-i keşfe’l-kubur denir. Bir kısım ehl-i keşf, sadık rüyalarla geleceğe ait bazı halleri görebilir.

KEŞFİYAT

(Keşf. C.) Keşifler. Bulup meydana çıkarılan şeyler.

Cenâb-ı Hakkın ihsan ve ilhamı ile evliyâullahın, hususan evliya-ı izâm hazeratının ve hasseten Kur’ân-ı Hakimin irşadı ile ve feyzi ile Rüesâ-i Evliyâ ve Server-i Kâinat olan Peygamberimiz Resul-i Ekrem (A.S.M.) Efendimizin dersi ile ferd-i ferid-i a’zam makamının zirve-i âlisine yükselen büyük hâdinin vâkıf oldukları mâziye, hâle, istikbale müteallik, kevni, mânevi sırlar, keşifler. (Z. Gündüzalp)(S – “Keşfiyat-ı fenniye ve fünun-u hâzıra eski insanlara meçhul ve gayr-i me’luf olduğundan, onları onlara ders vermek hatadır.” diyorsun. Bilhassa âhirete ait ahval gibi müstakbeldeki nazariyat da böyle değil midir?

Okudunuz mu?  Kadınların elini sıkmak

Onlar da bize meçhul ve gayr-i me’lufdurlar. Onlardan bahsetmek ne için hata olmuyor? C – Müstakbeldeki nazariyat, bilhassa âhirete ait ahvale hiç bir cihetle hiss-i zâhiri taalluk etmemiştir ki, o hissin hilâfını söylemek şaşırtma olsun.. Öyle ise, onlara itikad ve onlar ile itmi’nan peyda etmek mümkündür. Öyle ise, o gibi şeylerin hakk-ı sarihi, onları tasrih etmektir.

Okudunuz mu?  Sosyal paylaşım sitelerinde bir haramı beğenmek

Lâkin keşfiyat-ı fenniye; eski insanlara göre, imkân ve ihtimal dairesinden çıkıp, muhal ve imtina derecesine girmişlerdir.. Öyle ise, onların hissiyatına hürmeten, o gibi mes’elelerde belâgatın iktizası, ibham ve ıtlaktır ki, onlara bir şaşırtma olmasın. Fakat Kur’ân-ı Kerim, irşadını noksan bırakmamıştır. Bu zamanın fencilerini de istifadeden mahrum etmemek üzere, çok karine ve emareleri vaz’iyle, hakikatlara işaretler yapmıştır.Ey insafsız! Seni insafa davet ediyorum.

Okudunuz mu?  Allah Kulunu Çaresiz Bırakmaz

Bir kere $ olan meşhur düsturu nazara almakla, zamanlariyle muhitlerinin müsaadesizliğini düşünerek, telâhuk eden binlerce efkârın neticelerinden doğan şu keşfiyat-ı fenniyeyi o zamanlardaki insanların kafa mideleri alıp hazmedemediklerine dikkat edersen anlayacaksın ki; Kur’an-ı Kerim’in o gibi meselelerde ihtiyar ettiği ibham ve ıtlak yolu, ayn-ı belâgat olduğu gibi, yüksek i’cazını da isbata âşikâr bir delil olduğunu gözün kör değilse göreceksin. İ.İ.)

Okudunuz mu?  Altın ve para günü (Gün düzenlemek caiz midir?)

Yanıt: Keşfiyat ne demektir? anlamı nedir?

Şema
teşekkür ederim fecr


Soru: Keşfiyat ne demektir? anlamı nedir?

fecr
rica ederim Şem’a


kesfiyyat nedir, keşfiyat nedir, kesfiyat

Bu kategoride yer alan Cep Telefonu Ve İlahiler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Keşfiyat ne demektir? anlamı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.