Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:46
Sohbet
Yönetici

Kuranda Hz. Meryem’e Harunun kızkardeşi diye hitap edilmesi

Kuranda Hz. Meryem’e Harunun kızkardeşi diye hitap edilmesi

Yakut
Ey Harun’un kardeşi! Baban kötü bir insan değildi. Annen de iffetsiz bir kadın değildi! (Meryem Suresi, 28)

Arapçada eb (baba), eh (kardeş) ve uht (kızkardeş) kelimeleri birçok durumda geniş mânada kullanılır. Gerçek bir kardeşlik değil, akrabalık ve mensubiyet bildirir. Çünkü, Hz. Meryem validemiz beni İsrailden olup yahudi idi. Hz. Peygambere (a.s.) bu, bir müşkil olarak sorulmuş, o da: Meryem zamanındaki insanlar, kendilerinden önce geçen peygamberlerinin ve iyi kimselerin isimlerini çocuklarına isim yaparlardı, yani onlara nisbet edilirlerdi. buyurmuştur. Nitekim: Hz. Safiyye, bazı kadınların kendisine Yahudi kızı Yahudi! dediklerini şikâyet edince Hz. peygamber şöyle buyurmuştu: Sen niçin onlara: Oh ya, Harun babam, Mûsâ amcam, Muhammed eşim oluyor, daha ne isterim! deseydin ya!

Okudunuz mu?  Sihir ve Büyü nedir?

"Ey Harunun kızkardeşi" Ayetinde geçen Harun için başka yorumlar da yapılmıştır:

Birinci yoruma göre, Bu Harun Peygamber olan Harun olmayıp Kelbi’den gelen rivayete göre Hz. Meryem’ in baba bir kardeşidir, anneleri ayrıdır. Nitekim bu görüşü destekleyecek bir rivayet de;

Okudunuz mu?  Ölülere kuran gitmez diyen cahillere cevaptır.

İmam Ahmed, Müslim, Tirmizi, İbn Seyyid, Tabarani ve İbn Hibban, Muğire bin Şube’den şunları rivayet ediyorlar:

«Hz, Peygamber Necran ahalisine elçi olarak beni gönderdi.

Onlar: "Siz «Ey Harun’un kızkardeşi…» ayetini görmüyor musunuz? Oysa Musa, İsa’dan şu kadar zamanda öncedir" diyerek, Kur’an’a itiraz etmek istediler. Ben de döndükten sonra bu durumu Rasûlullah’a söyledim. Güldü ve:

Okudunuz mu?  Umre hatıralarım

«Onlara, «Siz daha önceki Peygamber ve salih insanların isimlerini niçin alıyorsunuz?» diye ikazda bulunsaydın ya.» dedi.» (Ali Arslan, Büyük Kur’an Tefsiri, Arslan Yayınları: 11/88-92; bk. Müsned, IV, 252

Yine Katade’den şöyle rivayet ediliyor: «Bana denildi ki Harun vefat ettiği gün cenazesinde Harun ismini taşıyan kırkbin kişi vardı».

Okudunuz mu?  Akıllı insan kimdir?

Yani bu isimler o zamanda soyu hatırlatan ve soyun büyüklerine hürmeten çok koyulan isimlerdir. Nitekim günümüzde de bazı yörelerde büyüklere hürmeten bazı isimler son derece çok koyulmaktadır.

Diğer görüşe göre,

Harun Peygamber İsrailoğulları içerisinde seçkin bir yere sahipti. Sağlığında kutsal mabedin bakımını yürütmüş ve ölümünden sonra bu görevi soyundan gelenlere devretmiştir. Hz Meryem ise hem Harun peygamberin soyundan geliyor hem de İmran tarafından bu mabede adanmıştı. Bu soy ve görev bağlantısı kastedilerek kendisine "Sen böyle büyük bir peygamberin kardeşi konumundasın nasıl böyle bir kötülük yapabilirsin" anlamında atıflı bir serzenişte bulunulmuştur.

Okudunuz mu?  Besmele Nedir? Kısaca Anlamı

Mesela Kureyşte de Haşimoğulları vardı. Bu kabileden birisi yanlış bir şey yaptığında "Ey Haşimoğlu bu yanlışı sen nasıl yaparsın" gibi bir söz söylense bu o kişinin gerçek anlamda Haşim ismindeki soy büyüğünün oğlu olduğunu göstermeyip o soyun bir ferdi olduğuna kinaye olarak söylenmiş olur. (Krş. Fahruddin Er-Râzi, Tefsir-i Kebir Mefâtihu’l-Gayb, Akçağ Yayınları: 15/327-328)

Okudunuz mu?  Ayetler çerçevesinde İslam düşmanları !

Selam ve dua ile…

sit


Cevap: Kuranda Hz. Meryem’e Harunun kızkardeşi diye hitap edilmesi

Hoca
konu için teşekkürler ebran sağol varol


Yanıt: Kuranda Hz. Meryem’e Harunun kızkardeşi diye hitap edilmesi

Yakut
sizde saolun 🙂


ebran isminin anlamı, ebran ne demek, harunun kız kardeşi

Bu kategoride yer alan Allah rızası için bir araya gelen kimseleri ne bekliyor? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuranda Hz. Meryem’e Harunun kızkardeşi diye hitap edilmesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.