Anasayfa
23 Ağustos 2021, 1:36
Namazlar
Yönetici

Ezan ve kamet hangi hallerde okunur?

Ezan ve kamet hangi hallerde okunur?

Şema
Ezân ve ikâmet hangi hâllerde okunur?

Beş vaktin farz namazlarında ve Cuma namazının farzında kamet getirilir. Kaza namazında da bu böyledir. Ancak Vitir, Teravih, Bayram, Cenâze ve Nâfile namazlarda kamet getirilmez. Kamet erkeklere has bir sünnettir. Kadınlar kamet getirmezler. Kamet cemaatın müstehab olan sünnetlerindendir. Kadınlar ve çocuklar bir arana gelerek namaz kılsalar bile kamet gerekmez. Namazlarından bazısı kazaya kalan namazlarını peşipeşine kılabilir. Bulunduğu yerden ayrılmadığı sürece tek kamet yeterli olur.

Okudunuz mu?  Vitir namazı kılmak zorunlu mu?

Yolcu erkekler de yolculukları sırasında ezan okur, kamet getirirler. Yolcu, ezan okumayabilir. Ancak kamet getirmesi sünnettir.

Mahalle camiinde yapılan kamet evler için geçerlidir. Evde namaz kılan kişi kamet getirmese de olur. Kamet getirirse daha iyidir.

Ezan ve kamet, vakit namazlarında sünnettir. Ezan ve kamet; vaktin değil, namazın sünneti olduğu için, kaza namazı kılarken de ezan ve kamet okumak sünnet kabul edilmiştir. Birden fazla kaza namazı kılınacaksa, meclis aynı olsun, farklı olsun her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirilmesi daha faziletli görülmüş olmakla birlikte, aynı yerde birden fazla kaza kılacak olduğunda bunların ilkinde bir kere ezan okunup diğerlerinde sadece kametle yetinilmesi de mümkündür. Bir diğer görüşe göre, bir mecliste ne kadar kaza kılınırsa kılınsın bir ezan ve bir kamet yeterli olur. (İlmihal, T.D.V. 1/268)

Okudunuz mu?  Sehiv secdesi hakkında merak ettiğim sorular

fıkıh kitaplarında ise:

hazarda(şehirde)ve yolculukta farz namazların eda ve kazasında isterse yalnız başına kılmış olsun,ezan okumak ve kamet getirmek,erkekler için müekket sünnettir.kadınlara mekruhtur.
bir kaza namazı için hem ezan okunurihem kamet getirilir,geçmiş namzların kazasında aynı mecliste olduğu takdirde,ilkin ezanve kamet okunur.diğerlerinde ezan terkedilebilirsede kameti terketmek mekruhtur.(nurul izah tercümesi-şurunbillali ve ebu zeyd el-şibli)

Okudunuz mu?  İdrar bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?

kaza namazı için ezan ve ikamet getirilir.çünkü peygamber.efendimiz sav. harpten dönerken sabaha karşı hz bilali kendilerini sabah namazına kaldırması için nöbetçi bırakarak uyumuşlardı.hz bilalde uyumuştu.güneş doğduktan sonra uyandılar.güneş yükseldikten sonra abdest aldılar.peygamber.efendimiz hz bilale ezan okumasını emretti.hz bilalde ezan okudu.
sabah namzının sünnetini kıldılar sonra hz bilal kamet getirdi.peygamber efendimiz namazı kaza olarak kıldırdı.
bizim delilimiz ebu yusuf ra peygamberimize isnatla ‘peygamberimizin bu dörrekatlı namazı ezan ve kametle kaza ettiğidir.’

Okudunuz mu?  Kısa kollu elbise ile namaz câiz mi?

bir kimse birçok namazı bir yerde kaza edecek olsa,ilk kaza namazı için hem ezan hem kamet getirmesi sünnettir.diğer kaza namazları için ezan okumakta muhayyerdir.dilerse her kaza için ezan okurikamet getirir.dilerse bir ezan okur ve her kaza namazı için kametle yetinir.
yolcunun ezan ve kameti bırakması mekruhtur.çünkü peygamber.efendimiz;
‘yolculuk yaptığınız vakit ezan okuyun,ikamet getirin.yaşca büyük olanınız imam olsun’buyurmuştur.
(mülteka tercümesi-ibrahim halebi)

Okudunuz mu?  Seferî olan kişi cemaate namaz kıldırabilir mi?

erkekler yannız başına yahut cemaatle namaza durdukları zaman ikamet yapılır.evde veya kırda kılınacak farz namazları için hem ezan hemde ikamet getirmek daha faziletlidir.yannız ikametlede yetinebilir.fakat ezanla yetinmek mekruhtur.
(büyük islam ilmihali-ömer nasuhi bilmen)


Cevap: Ezan ve kamet hangi hallerde okunur?

Hoca
Kaza namazlarında ezan ve kamet gerekir mi?
Ezan ve kamet vaktin değil, namazın sünneti olduğu için kaza namazı kılarken de ezan ve kamet getirmek sünnettir. Kamet getirilmeden kılınan namaz geçerli olmakla birlikte, terk etmek uygun değildir.
Birden fazla kaza namazı kılınacak ise, her bir namaz için ayrı ayrı ezan ve kamet getirilmesi daha faziletli olmakla birlikte, başta bir kere ezan okunup, her bir kaza namazı için ayrı kamet getirilmesi de mümküdür.

Okudunuz mu?  Teravih namazının hükmü nedir

Cevap: Ezan ve kamet hangi hallerde okunur?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun guuzel anlatmissiniz ama ne zaman getirilir yani namaza niyet etmeden oncemi sonrami belirtmeniz lazım


Cevap: Ezan ve kamet hangi hallerde okunur?

mum
Kamet, her zaman namazdan hemen önce okunur.

Okudunuz mu?  Sünnet namazlar kaza edilir mi?

Kayıtsız Üye
arkadaşım peygamber efendimiz (s.a.v) kelimesini pey. diye kısaltamazsın. bilmeden kısalttıgını tahmin ediyorum düzeltmnizi tekrar aynı hataya düşmemenizi umud ediyorum herşeyi uzun uzun yazarken peygamber yazmakmı zor geldi


Şema
< peygamber efendimiz (s.a.v) kelimesini pey. diye kısaltamazsın. >
Yazıya baktım öyle bir kısaltma yok bir yanlışlık var
< hangi namazda kamet getirilir >
Bütün farz namazlarda kamet okumak sünnettir.
< ne zaman kamet getirilir >
Farz namaza başlamadan hemen önce kamet okunur.

Okudunuz mu?  Neden Sabah ve Akşam Namazından Sonra Haşr Suresinin Son Üç Ayetini Okuyoruz?

Kayıtsız Üye
Namaza baslamadan önce ezan okunmalimidir ? Evde iken Vaktin camiden okunan ezani ile yetinip sünneti kilip farz için Kamet getirmekle yetinilebilir mi ? Yoksa önce ezan okuyup ardindan mi sünneti kilmaya baslamaliyiz ?


mum
Ezanı işiten artık okuması sünnet değildir, ezanı camiden duymayan kendi okuması sünnet olur.

Okudunuz mu?  Namazın son oturuşunda okunan dua ayetlerine ne denir?

Kayıtsız Üye
Aksam namazında gamet farzda mi okunur yoksa sünnette mi okunur


Ebû Mansur
Kamet farz namazlardan önce okunur yani akşam namazının farzından evvel okumalısın.


kamet ne zaman getirilir, Kamet ne zaman okunur, hangi namazlarda kamet getirilir

Bu kategoride yer alan Asrı-evvel ve asrı-sânî ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ezan ve kamet hangi hallerde okunur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.