Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:06
Oruc
Yönetici

Hanefi Mezhebinde Orucu Bozan şeyler

Hanefi Mezhebinde Orucu Bozan şeyler

Hoca
Hanefi Mezhebinde, ORUCU BOZAN ŞEYLER

Orucu bozan şeyler iki kısma ayrılır:

I. Orucu bozup sadece kaza edilmesini gerektirenler.

II. Orucu bozup hem kaza edilmesini hem de kefaret gerektirenler.

Aşağıda sıralayacağımız sebeplerden ötürü oruç bozulur ve kefâretsiz olarak sadece kaza edilmesi gerekir. Bu sebeplerden biri ile orucunu bozan kişinin, günün geri kalan kısmında oruçlu gibi davranması icap eder. Çünkü bunu yapan kişi, orucunu hiçbir mazeret yok iken bozmuştur. Şu durumlarda oruç bozulur ve yalnızca gününe gün kaza edilmesi gerekir:

1. Bir susam tanesi kadar az da olsa yenilebilir bir maddeyi veya çakıl tanesi gibi yenilmez bir nesneyi oruçluyken vücudun ağız, burun, kulak, makat gibi tabii menfezlerinden biri vasıtasıyla bilerek vücudun içine almak. Çünkü oruç, insanın vücudunun içine bir şey almaması demektir. Burada bunun aksi yapıldığı için oruç bozulur. Ama unutarak, tehdit altında kaldığı için zorlanarak veya yeni müslüman olduğu ya da din adamlarından uzak ve ıssız bir yerde yaşadığı için dinin bu konudaki hükümlerini bilmeyerek oruçlu iken bir şeyler yiyen veya içen kişinin orucu bozulmaz. Zira böyle biri bunları yaparken kasıtlı olarak yapmamaktadır.

Bilerek de olsa ağzını açan kişinin ağzına sinek, toz ve benzeri şeyler kaçarsa orucu bozulmaz. Çünkü bu gibi şeylerden sakınmak çok zor ve meşakkatlidir. Ayrıca bunlar, eskilerin deyimiyle umumi belvâ yani herkesin başına gelecek sıkıntılı şeyler haline gelmiştir.

Okudunuz mu?  Oruç tutarken tavla oynamak orucu sakata baglarmı? yani zar atılıyo tavla, internet gibi

Ağızda toplanan tükürüğü yutmak orucu bozmaz.

Dişleri sık sık kanayan kişinin, tükürüğüyle beraber yuttuğu kan orucunu bozmaz. Çünkü onun bundan sakınması zordur. Yapacağı şey, aklına geldikçe tükürerek ağzını temizlemesidir. (Şirbînî, Mugni’l-Muhtâc, 2/157.)

Bir iplik parçasını tükürüğüyle ıslattıktan sonra onu tekrar ağzına alan kişinin orucu bozulur. Dişlerinin arasında kalan yemek kırıntısını tükürüğünden ayıklayıp dışarı atamayan kişi, bu kalıntıları yuttuğu takdirde orucu bozulmaz. Ama bunları tükürüğünden ayıklayıp dışarı atabildiği halde atmayıp yutarsa, bunlar bir nohut tanesi miktarından az olsa bile orucu bozulur.

Baştan inip de ağzın ortasına gelen balgamı yutmakla oruç bozulur. Ama baştan inip de ağzın ortasına gelmeden direkt olarak boğazdan aşağı inen balgamı yutmakla oruç bozulmaz.

Sigara ve nargile içmekle, buruna enfiye çekmekle, penis deliğine ve kulağa bir şey damlatmakla, kulağa çöp ve benzeri bir şey sokmakla oruç bozulur.

Cilde sürülen yağ ve benzeri şeyler vücudun içine sızsa bile, göze sürme çekip sürmenin tadı boğazda hissedilse bile oruç bozulmaz. Zira Beyhakî’nin rivayetine göre sevgili Peygamberimiz oruçluyken de gözüne sürme çekerdi. Bundan da anlaşılıyor ki oruçlunun gözüne sürme çekmesi mekruh değildir. (Şirbînî, Mugni’l-Muhtâc, 2/156.)

Okudunuz mu?  Aleviler neden Ramazan orucu tutmaz namaz kılmaz?

2. Abdest veya gusül alırken ağza ve buruna fazla miktarda alınan su eğer boğazdan aşağı inerse oruç bozulur. Çünkü oruçlu kişi, abdest ve gusül-de ağza ve buruna su alınırken işi ileri götürüp abartma yapmaktan men olunmuştur. Ama ağza ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan aşağı inerse oruç bozulmaz. Zira bu durumda ağza ve buruna su almaya ilişkin emir yerine getirilmiş ve bu emir yerine getirilirken de su, istek dışında boğazdan aşağı inmiştir. Fakat serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde üç defadan fazla olarak dördüncü defa ağza veya buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur. Çünkü bu durumda oruçlu kişi, kendisine emredilmeyen bir işi yapmıştır.

3. Kusmaya çalışarak kusuntu getirmek orucu bozar. Bu durumda çıkan kusuntunun bir kısmı boğazdan aşağı geri dönmese bile oruç bozulur. Bu konuda sevgili Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Oruçlu bir kişi elinde olmayarak kusarsa, orucunu kaza etmesi gerekmez. Ama kendisi isteyerek kusarsa orucunu kaza etsin." (Ebû Davud, Savm, 32.)

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre ramazan ayında bilerek oruç tutmamak kaza ve keffaret gerektirir mi ?

Tabii haramlığını bildiği halde ve isteyerek kendi kastı ile kusan kişinin orucu bozulur. Ancak yeni müslüman olduğu veya din bilginlerinden uzak bir yerde yaşadığı için bunu yapmanın haram olduğunu bilmeyen kişinin kasten ve isteyerek kendi fiili sonucunda da olsa kusması durumunda orucu bozulmaz.

4. Mastürbasyon yaparak (elle menisini boşaltarak), eşini öpüp okşayarak veya arada örtü ve çarşaf gibi bir perde olmaksızın ona sarılarak boşalan kişinin orucu bozulur.

Ama cima ilgili bir şeyi veya olayı düşünerek veya şehvetle bakarak ya da aralarında örtü veya çarşaf gibi bir perde bulunduğu halde bir kadına sarılarak menisi akan kişinin orucu bozulmaz. Çünkü bu, ihtilâma (uykuda rüya görerek boşalmaya) benzer. Şunu da belirtelim ki, meni akmasa bile bunu tekrarlamak, oruçlu için haramdır.

5. Fecir doğduğu halde doğmadığını, yani imsak vaktinin başlamadığını zannederek sahurda yeme ve içmeye devam etmek.

Bir kişi fecir doğduğu halde doğmadığını, yani oruç vaktinin başlamadığını zannederek yemeye, içmeye ve oruca aykırı davranışlarda bulunmaya devam ederse, o günün orucunu daha sonra kaza etmesi gerekir.

Aynı şekilde akşama doğru henüz güneş batmadığı halde battığını zannederek orucunu bozan kişinin, daha sonra güneşin batmadığı ortaya çıkarsa, o günün orucunu kaza etmesi gerekir. Şunu da belirtelim ki, günün sonunda, her gün Kur’an okuyarak, vird yaparak, mûtat işler yaparak içtihat edip güneşin battığını zanneden kişinin orucunu açıp iftar etmesi helâl olur. Ama ihtiyat gereği kişi bu hususta kesin bilgiye sahip olmadan orucunu bozmamalıdır.

Okudunuz mu?  Sabah ezanı okunurken su içmek orucu bozar mı?

Gecenin sonundaysa kişi, gecenin hâlâ devam ettiğini ve imsak vaktinin başlamadığını zanneder veya bunda şüpheye düşerse, sahur yemeğini yemesi caiz olur. Çünkü o esnada aslolan, gecenin devam etmesidir.

Sahura kalkan kişinin fecir doğarken ağzında yemek lokması varsa, o lokmayı dışarı atması halinde orucu sahih olur. Ama lokmayı ağzında bekletirse orucu bozulur.

Aynı şekilde o esnada eşiyle cinsel ilişkide bulunan kişi, bu ilişkiye derhal son verirse orucu sahih olur, ancak hemen son vermeyip biraz daha devam ederse orucu bozulur ve daha sonra o günün orucunu kaza etmesi gerekir. Konuyla ilgili bir rivayette anlatıldığına göre Hz. Ebû Bekir’in kızı Esma (r.a) şöyle demiştir:

"Resûlullah’ın (s.a.v) zamanında bulutlu bir ramazan gününde (akşamleyin güneşin battığını zannederek) orucumuzu bozduk. Ne var ki kısa bir süre sonra güneş göründü. Bunun üzerine o günün orucunun kaza edilmesi emredildi."

Okudunuz mu?  Gargara yapmak orucu bozar mı ?

Hz. Ömer, halifeliği zamanında bulutlu bir ramazan gününde akşama doğru güneşin battığını zannederek orucunu bozup iftar etti. Kısa bir müddet sonra adamın biri kendisine gelerek, "Ey müminlerin emîri, güneş göründü!" deyince Hz. Ömer, "Biz ictihad etmiştik, ama bunun yerine bir gün kaza edeceğiz" dedi. (Nevevî, el-Mecmû: 6/331.)

6. Oruçluyken deliren, dinden çıkan, hayız veya nifas hali başlayanların da oruçları bozulur. Çünkü bu sayılan durumlar; akıllı olmak, müslüman olmak, hayız ve nifas kanlarından temizlenmiş olmak gibi orucun sıhhat şartlarına aykırı düşen durumlardır.


Cevap: Hanefi Mezhebinde Orucu Bozan şeyler

sahra
Allah razı olsun bilgilendirdiğiniz için.


Yanıt: Hanefi Mezhebinde Orucu Bozan şeyler

djyunni_255
Günde 2 defa masturbasyon yapınca kefaret gerekiyormuş doğrumu (lütfen yanlış diyin :))


Soru: Hanefi Mezhebinde Orucu Bozan şeyler

Hoca
Eliyle menisini çıkaranın orucu bozulur ve keffaret gerekmez, bir gün kaza gerekir.


djyunni_255
internette okudum paylaşım için Allah razı olsun

hatta işte yazıyı koyayım oku

Bazı kimseler de, masturbasyonun orucu bozmadığını, bazıları da bozduğunu ve kefaret gerektiğini söylüyorlar. Bunların ikisi de yanlıştır. Masturbasyonun orucu bozduğu, fakat sadece kaza gerektiği, Hindiyye, Bahr ve Dürr-ül-muhtâr ve diğer fıkıh kitaplarında yazılıdır. Bir Ramazanda iki defa masturbasyon yapana kefaret de gerekir. Çünkü Ramazanın bir gününde, kaza gereken bir şey yaparak orucunu bozan kimse, başka gününde de bu şeyi kasıtla yine yaparsa, kefaret de gerekir.

al burdada tam zıttı yazıyor neye inanacağımı şaşırdım

Okudunuz mu?  Ağızda biriken tükrüğü yutmak orucu bozar mı? Oruç imsakla mı başlar, ezanla mı?

Oruçlu iken, oruçlu olduğunu bile bile mastürbasyon yapan kimse, inzal olup meni gelirse orucu bozulur; sadece gününe gün kazası gerekir. Bu durumda kefaret gerekmeyeceği gibi, mastürbasyon halinde inzal vaki olmamış yani şehvetle meni akmamışsa -"mezi"denilen ince sızıntı gelse bile- bununla oruç bozulmaz, gusül de gerekmez. Bunu alışkanlık haline getirmemişse fetva böyle ise de takva açısından bunları yapmamak daha uygundur.


Hoca
Masturbasyon – Elle boşalma – istimna, Hanefi mezhebinde ve Şaffi mezhebinde sadece kaza gerekir, keffaret gerekmez.


djyunni_255
orucum bozulduğuna göre yemek yiyebilirim demi ??


Şema
< orucum bozulduğuna göre yemek yiyebilirim demi ?? >
size velilen konuları okursanız bütün sorular cevaplanmış olur ama okumazsınız ve defalarca sorarsınız.
bak kardeş bu sorduğun konu, üstte mum’mun konusunun baş tarafında yazılıdır.

< Hanefi Mezhebinde, ORUCU BOZAN ŞEYLER

Orucu bozan şeyler iki kısma ayrılır:

I Orucu bozup sadece kaza edilmesini gerektirenler

II Orucu bozup hem kaza edilmesini hem de kefaret gerektirenler

Okudunuz mu?  Özürsüz oruç yemenin günahı nedir?

Aşağıda sıralayacağımız sebeplerden ötürü oruç bozulur ve kefâretsiz olarak sadece kaza edilmesi gerekir Bu sebeplerden biri ile orucunu bozan kişinin, günün geri kalan kısmında oruçlu gibi davranması icap eder Çünkü bunu yapan kişi, orucunu hiçbir mazeret yok iken bozmuştur Şu durumlarda oruç bozulur ve yalnızca gününe gün kaza edilmesi gerekir: >


hbevci
S.A.
bugün camıde hoca vaazında(dıyanete acıklamıs)
1-dılın altına konan ılac
2-kulaga damla
3-burna damla
4-astım hastalarının agzına sıktıgı oksıjen
ORUCU BOZMAZ DEDI.
FORUMDA OKUDUGUM YAZILARDA 2.VE 3. MADDELERIN BOZDUGU YONUNDE.
BU KONUYA ACIKLIK GETIRILEBILIRMI(EHIL KISILERCE)


Gezgin
Hanefi Mezhebinde Orucu Bozan şeyler paylaşımı için ALLAH razı olsun


Furkan"
Aynı şekilde djyunni_255 isimli üyedeki gbi aynısını bende okudum ve yıkıldım ben kefaret tutamam . Bi yandanda niyet etmemiştim.

Ltfn ya yardım edin . Kefaret mi tutmam gerekior

gnde ramazan ayı içinde iki defa istimna onu sorcaktım sırf soru için üye oldum . bide niyets,zd,m


Hoca
< gnde ramazan ayı içinde iki defa istimna onu sorcaktım sırf soru için üye oldum . bide niyets,zd,m >
Niyet etmediğin için ramazandan sonra günegün kaza etmen gerekir.
ayrıca Ahirette, ramazan ayında oruç tutmamak için niyet etmemenin hesabı sorulacak elbete.

Okudunuz mu?  Adet kaç gün sürer 7 günden sonra oruç tutulur mu?

Ramadan
hanefi mezhebinde istimna orucu bozar fakat kefaret gerekmez.


Kayıtsız Üye
Oruçluyken kulak deldirmek orucu bozar mı ?


Kayıtsız Üye
İftardan sonra eşimle birlikte olduk fakat sular yoktu gelir diye imursamadık gelmedi abdest olamadık oruç tutsak kabul olurmu


mum
< abdest olamadık oruç tutsak kabul olurmu >
Marketten beş on litre su almak zor almasa gerek.


Şema
hanefi mezhebine göre orucu bozan şeyler nedir?

kaza orucunu bozan şeyler nelerdir?
Bu ikisinin cevabı birdir. Hatta nafile oruç da olsa aynıdır. Oruç oruçtur.

Yemek içmek, bilerek kusmak, cinsel ilişki, istimna


Kayıtsız Üye
S.a Diş eti kanama problemim var ve ne zaman kanadigini fark etmiyorum sahurdan sonra uyuyunca çok oluyor orucu bozarmi her oyandigimda kontrolmu etmem gerekir?


arifselim
Diş eti kanamalarında bakılır eğer kanama çok az olur ve boğaza geçmeyecek şekilde oluyorsa bu orucu bozmaz. Fakat çoğunluğu kan olur ve tadı duyulur bir halde veya kanla tükürük eşit bulunursa, yutulunca oruç bozulur. Çıkarılan ve çekilen diş için de bu haller geçerlidir.


Kayıtsız Üye
İstanbuldan duzceye sabah sinav için gidip geri donecektim, gece vardiyasinda calisiyodum ve niyetlendim ama sabah yola cikincada çok zorlanirim diye orucu bozdum. Asiri uykumda vardi ve bana eslik eden arkadaşimda tutmuyordu. Kaza ederim diye dusundum. Bu durumda kefaret gerekirmi hanefi mzhebine gore bilgi verirseniz sevinirim.

Okudunuz mu?  Oruçla ilgili önemli sorular

arifselim
Seferi olacaksanız o gün niyet etmemeniz gerekirdi bu durumda size sadece bir gün kaza gerekir kefaret gerekmez.


duzgunomer
Abdest aldığımda dudaklarımı peçete ile siliyorum, dilim dudağıma deyerse ve ben dilim tükürüğe bulanmış haldeyken tükürüğü yutsam oruç bozulur mu?

(Peçetede toz gibi şeyler oluyor ya ondan sordum.)
(Yoksa dudağa dil deydirmekte mi bozuyor?)


mum
Oruçlu olan abdest alınca zaten ağzını yıkıyor 🙂 Bşlere su yutmayın oruç bozulmaz


duzgunomer
Bende yıkıyorum zaten 🙂 yıkadıktan sonra tükür tükür bitmiyor, en son peçete ile siliyorum.


Kayıtsız Üye
Bende tükürdükten sonra ağzımı peçeteyle sildim dudaklarımı yani sonra üst dudağımın aldınıda sildim ordada kalmıştır diye peçete tozu olurmu diye aklıma geldi ama bişe yapmadım .eger olmuşsa ben onu yutmuşsam orucum bozulurmu


ACİLSERVİS
Böyle hayat mı olur kendine zulmetme bu nasıl düşünce. Oruç bozulmaz.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm hocam bugün bir cahillik yaptım atfedersiniz ufak tuvaletime mezi gelmiş midir diye penisini kontrol ederken elim penisime değdi lakin mezi yoktu ve daha kötüsü o parmakla bunun karıştırdım hemen farkına varınca elimi yıkayıp burnumda oruç bozulmasın diye parmağımla ıslattım tam o sırada balgam geldi ama burnundan mı yoksa genizden mi geldi bilmiyorum hocam çok vesveseliyim biliyorum farkındayım Allah rızası için elimi penisine değmesi ve burnunuz içine o parmağı sokmam ve akabinde balgamı dışarıya atmam orucum bir zarar gelmiş olabilir mi ? Korkum o parmakla burnumun içine değince boğazdan da olsa o necis boğaza teneffüs edebilirim inşAllah anlaşılır bir şekilde anlattmişimdir lütfen bu konuyu kafamda idrak edemiyorum çözemiyorum yardımcı olur mu şunu ve halede oruçluyum inşAllah bozulmadıysa bu arada safi mezhebindenim selam dua ile

Okudunuz mu?  Adetin bitiş gününde leke gelmesi orucu bozar mı?

ACİLSERVİS
Baştan sona önemsiz bir hikaye hiç bir şeyin oruca zarar verdiği yok. Vesveselerin için doktora git.


hanefi mezhebine göre orucu bozan şeyler, kusmak orucu bozar mı hanefi, hanefi mezhebinde orucu bozan şeyler

Bu kategoride yer alan Grip Olmak Oruç Tutmama Engel Olur Mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi Mezhebinde Orucu Bozan şeyler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.