Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:58
temizlik
Yönetici

Tuvalet Kağıdı Kullanmak

Tuvalet Kağıdı Kullanmak

Hoca
Tuvalet Kağıdı Kullanmak

Soğuk bir bölgede yaşayan müslümanın, tuvaletlerde su bulamazsa, tuvalette kullanmak üzere imal edilmiş kağıtlarla temizlenmesi
_______________

Fıkıhta bu konuda yerleşmiş bir esas vardır ki, insan idrar veya dışkıdan dolayı temizlenme ihtiyacında olduğu zaman, bu ihtiyacını, temiz olan ve pisliği temizleyecek durumda olan katı bir cisimle gidermelidir. Taş veya üzerinde yazı olmayan ve tuvalet temizliği için hazırlanan kağıt gibi. Pisliği gidermekte kullanılan bu cisim yeter ki, saygı değer bir şey olmasın.
Pislik yanlız su ile de temizlenebileceği gibi hem katı şey ile, hem de su ile temizlenebilir. Temizleme işinde katı cisim veya kağıt kullanmak söz konusu ise üç parça kullanılmalıdır.
Bu anlattıklarımız gösteriyor ki, özellikle soru sahibinin ifade ettiği durumda tuvaletlerde temizlenmek için kağıt kullanılabilir. Bu yol ile pisliğin çıktığı yer tamamen temizlenmiş olur. Kağıt su yerine geçer. Kolaylaştırıcı olmak İslâm’ın temel prensiplerindendir. Cenab-ı Hak "Allah her şahsı gücü yettiği ölçüde mükellef kılar" (Bakara/285) ve "Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez" (Bakara/185) ayetlerinde buna işaret etmiştir.
Buraya kadar söylediklerimizden şunu anlıyoruz. Dinimizde tuvaletlerde kullanılmak üzere hazırlanan kağıtlarla temizlenmenin ve silinmenin dinî yönden bir mahzuru yoktur. Güzelce temizlenmek için hem suyu, hem kağıdı (veya bir başka nesneyi) kullanmak daha iyidir. Fakat suyun bulunmaması veya kullanıldığında bir zarardan korkulması halinde sadece tuvalet kağıdı veya benzeri bir nesne ile temizlenile: bilir. Her ikisini de kullandığımız takdirde hem tıbbî yönden hem temizlik yönünden isabetli bir şey yapmış oluruz.

Okudunuz mu?  Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?

Cevap: Tuvalet Kağıdı Kullanmak

Fetva Meclisi
< Dinimizde tuvaletlerde kullanılmak üzere hazırlanan kağıtlarla temizlenmenin ve silinmenin dinî yönden bir mahzuru yoktur. >
kağıtla ve sonra su ile taharet en güzeli. Allah razı olsun hocam


Yanıt: Tuvalet Kağıdı Kullanmak

gözyaşı89
şimdi özel kağıt sabunlar çıkmış eğer su yoksa kağıt sabunla silebiliyorsunuz ya da su varsa sabun yoksa kağıt sabunla silebiliyorsunuz suda eriyen kağıt ve sabun 🙂 tek kullanımlık çok orjinal ve kolay şeyler çıkıyor

Okudunuz mu?  Fitil alınca gusül abdesti almadan namaz kılınır mı?

Cevap: Tuvalet Kağıdı Kullanmak

Fetva Meclisi
tuvalet kağıdı kullanmak caiz mi

Dinimizde namazın sahih olma şartlarından biri de, insan vücudunun, elbisesinin ve namaz kılacağı yerin dinen pis sayılan şeylerden temiz olmasıdır. Aslolan bu temizliğin su ile yapılmasıdır. Su ile temizlik İslâm toplumlarının en belirgin özelliklerinden birisidir. Taharet için su bulunmadığında, diğer temizlik malzemeleriyle de taharet yapılabilir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 38). Necaset mahallinin su ile iyice temizlendikten sonra kurulanması en uygun olanıdır. Bazı kaynaklarda yazı malzemesi olduğu için kâğıdın temizlik malzemesi olarak kullanılması uygun görülmemişse de, günümüzde tuvalet kâğıtları, temizlik için üretildiğinden, bunların temizlik amacıyla kullanılmalarında bir sakınca yoktur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, 1/340).

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde unutulan yer sonradan yıkanır mı?

musab
Tuvalet Kağıdı İle Taharet Olur mu?

Def-i hacet için tuvalete giden herkes su veya taş gibi pisliği giderici bir şeyle temizlenmek mecburiyetindedir. Taş ve onun hükmünde olan şeylerle temizlenebilmek için de birkaç şart vardır. Bu şartlardan biri, bu temizlik vasıtalarının muhterem olmamasıdır, binaenaleyh ekmek ve üzerinde dini ibare yazılı olan kağıt ile temizlenmek caiz değildir. Fakat üzerine müstehcen ve ahlak bozucu ibare yazılmış kağıt ile tuvalet kağıdını istincada kullanmakta beis yoktur.1

Okudunuz mu?  Hadesten ve Necasetten Taharet

Ancak Hanefi ulemasına göre, yazı yazmaya elverişli olan beyaz kağıt ve üzerinde yazı -müstehcen de olsa- bulunan yaprak ile temizlenmek caiz değildir. Amma yazıya elverişli olmayan kağıdı -tuvalet kağıdı gibi- kullanmakta beis yoktur.2

_______________________________________________
1. Remli c.1, s.132.
2. İbn-i Abidin, c.1, s.227.

====
Kaynak İçin Bakınız: Halil Günenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar, c.1, s.123.
====


Çaylak2017
Abdest almadan önce istinca edip bir iki damla idrarı tuvalet kağıdıyla sildim. Sonra suyla yıkayıp tuvalet kağıdıyla kuruladım. Namazımı kıldıktan sonra tekrar tuvalete gittiğimde penisin başında küçük bir parça tuvalet kağıdı yapışık kalmış olduğunu farkettim. Abdeste ve namaza mani olmuş mudur?


arifselim
Bu durum abdeste vede namaza engel olmaz. Ayrıca hiç vesvesede yapmadan normal temizlik yapılır o esnada dikkat edilir ve bununla yetinilir.


Kayıtsız Üye
Su ile taharet yapıldıktan sonra ,kurulamak için kağıt bulunmaz ise kurulamadan ıslak olarak giyinmek, yani kurulamamak Kerahet deniyor. Doğru mu?


mum
Mekruh olmasa bile, taharetten sonra imkan varsa kurulanmalı


Kayıtsız Üye
Konu tuvalet kağıdı şimdi parfümlü tuvalet kağıtları da çok yaygın bunları kullanmakta bir sıkıntı var mı üzerinde parfümlü diyor ama içeriği yok yani alkol var mı yok mu bilmiyorum 2 3 aydır kullanıyorum bu akşam kafama takıldı netten araştırdım hiç cevap bulamadım.bu konuda görüş nedir.


Ensar
Eğer içeriğini yazmamışlarsa kullanmamak en güzelidir. Bunun yerine başka markalara yönelebilir siniz. Eğer alkol gibi şeyler mevcutsa uzak durmanız sizin takvanızdan dır.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm,
Bende şu son zamanlarda çok vesvese oluyor aileme de yansıyor elimde olmadan. Tuvalette taharet musluğumuz yok ihtiyacımı giderdikten sonra küvete girip orda yıkıyorum ama ayağıma o su akıyor, biriken suyun gitmesini bekliyorum sonra ayağıma yine su tutuyorum böylece temizlemiş oluyor muyum? o su pis midir? Ve küveti yine temizlemem mi gerekir?
Maalesef bunları yaparken çok su harcıyorum. Bana ne önerirsiniz?
Islak tuvalet kağıdıyla silinmem yeterli olur mu?


Ensar
Ayağınıza damlayan suyu temiz su ile yıkarsanız ayağınız temizlenmiş olur. O suyu peçeye ile silmeniz neticesinde yine temizlenmiş sayılır. Bu durumdan dolayı fazla takıntılı olmaya gerek yoktur silmeniz ve su ile yıkamanız yeterlidir.


FıkıhYolu
En iyisi bir taharet muslugu yaptirin en temiz ve guzeli hem fazla sur harcamasindan kurtulursunuz


Kayıtsız Üye
Ama burada bir konuda yazılmış ki: kurulanmazsak pis su olabilirmiş onun için kurulanmak şartmış.
https://www.forumduasi.com/misafir-sorulari/181858-taharet-sonrasi-kurulanmak-gereklimidir-taharet-islakligi-camasira-gecse-bir-sakincasi-varmidir.html

Temiz olmayabilir denmiş ama o şüphe de vesveseye girmiyor mu ozaman? Uzak durmamız gerekmiyor mu vesveselerden?

Ben hiç böyle bir şart okumadım sadece hoş karşılandığını biliyorum ama günah oluyor mu kurulanmazsak?

Ben çok vesveseliyim bu konularda maalesef bende su israfi oluyor taharet yaparken.
Banyoya girip yıkıyorum en az beş on dakikam gidiyor ve kurulanmıyorum çıkınca da sizin dediğiniz gibi artık sadece ayaklarıma su tutuyorum artık zamanı da kısaltmak istiyorum çok su gitmesin diye. Diyelim sadece su tuttum (en fazla bir dakika) ve ayaklarıma da çıkmadan su tuttum kurulanmadan giyindim Yeterli olmaz mı?
Yoksa kurulamak sadece taharet musluğu olan tuvaletler için ve büyük tuvaletini yapınca mı geçerli iz kalmasın diye?
Bu arada yazıldığı gibi tuvalet kağıdıyla taharet yapmakta sorun yok değil mi? Peygamber efendimiz (sav) de hep su kullanmamış diye biliyorum bir hadisten.
Yani idrar olan yeri ve sıçradığını bildiğimiz yeri yan tarafı falan sadece tuvalet kağıdıyla silmek yeterli değil mi?


tuvalet kağıdı ile taharet olur mu, tuvalet kağıdı nasıl kullanılır, tuvalet kagidiyla taharetlenmek caiz midir

Bu kategoride yer alan Tedavi amaçlı sargı ve yara bantları abdest ve gusle engel olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tuvalet Kağıdı Kullanmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.