Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:19
sizden3
Abone

Kabenin yapılışı için neden hz ibrahim ve oğlu görevlendirilmiştir bunun bir hikmeti?

Kabenin yapılışı için neden hz ibrahim ve oğlu görevlendirilmiştir bunun bir hikmeti?

Rabbe_Yolcu
Kabenin yapılışı için neden hz ibrahim ve oğlu görevlendirilmiştir bunun bir hikmeti sebebi varmıdır?


Cevap: Esselamunaleyküm

halil akyaz
Allahın bir lutfu ..nasip ve ilahi irade meselesi:)
Hz. İbrahim ümmetin 2. babası ve Peygamberin en büyüklerindendir. Allah onu diğer Peygamberlere üstün kılmış (Peygamberimiz hariç) ve kabeyi onun eliyle yeniden inşa ettirmiştir.
Hz İbrahimin üstün kılınmasının hikmetlerinden biri tebliği sırasında çık sıkıntı çekmesi, çetin sınavlarından geçmesiydi.
Kabenin öyle büyük b,r Peygamber eliyle yeniden inşa edilmesi gayet doğaldır.

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimiz'in ismini duyunca?

Yanıt: Kabenin yapılışı için neden hz ibrahim ve oğlu görevlendirilmiştir bunun bir hik

mumsema
sorular çoğaltılabilir. neden hacerül esved, neden kabe, neden mekke, neden medine gibi..
verilecek cevap "Allah öyle diledi" ondan..:)
insanoğlu, Allahın tüm emirlerinin hikmeti idrak edemez.

________________________

KÂBE`NİN İNŞÂSI

Kâbe, yeryüzünde inşâ edilen ilk mâbed idi. Hz. Âdem yeryüzüne indikten sonra, ilk işi meleklerin yardımıyla bu mukaddes binayı yapmak olmuştu Kâbe, zaman zaman tamir edilerek Nûh tûfanına kadar mâbed görevini sürdürmüştü. Tûfandan sonra yeri kaybolmuş, varlığından iz ve eser kalmamıştı. Allah, bu şerefli mâbedin, Müslümanlara kıble olması için ortaya çıkarılıp yeniden inşâsını Hz. İbrahim ile oğlu İsmail`e nasib edecekti. Hz. İbrahim ile Hz. İsmail`in Kâbe`yi inşâları şu şekilde olmuştu: Hz. İsmail bir gün Zemzem suyunun yakınında bir ağaç altına oturmuş ok`unun bakımını yapıyordu. Uzaktan bir insanın o tarafa doğru gelmekte olduğunu gördü. Gelen şahıs, babası Hz. İbrahim idi. Hz. İsmail, babası yanına yaklaşır yaklaşmaz, oturduğu yerden kalktı, onu saygı ve hürmetle karşıladı. Uzun zamandır birbirlerine hasret kalan baba-oğul sarmaş dolaş oldular. Hz. İbrahim oğlunun gözlerinden öpüyor, hasretini gidermeye çalışıyordu. Nihayet hisler sükûnet bulunca, babası oğluna:
– Ey İsmail! Allah bana büyük bir iş emretti," dedi. Hz. İsmail:
– Babacığım, Rabbin ne emrettiyse yerine getir," dedi. Hz. İbrahim:
– Bu işte senin de yardım etmen gerekecek," dedi. Hz. İsmail bu habere sevindi:
– Babacığım, ben sana her cihetle yardım ederim. Bu kudsî hizmette benim de yardımım olursa, benim için şereftir," dedi. Bunun üzerine Hz. İbrahim oğluna, yapacakları işin ne olduğunu açıkladı:
– Oğlum İsmail! Allah, şurada bir beyt, bir mâbed yapmamızı emretti." Hz. İbrahim bunu derken, şimdi Kâbe`nin bulunduğu yeri işâret ediyordu. Hz. İbrahim ile İsmail, işâret edilen yerde, Kâbe`nin inşâsına başladılar. Hz. İsmail taş getiriyor, İbrahim de duvarı örüyordu. İnşaat iyice yükselip Hz. İbrahim`in boyu duvara taş yerleştirmeye kâfi gelmemeye başlayınca, bu duruma baba-oğul birlikte bir çare düşündüler. Hz. İsmail, merdiven vazifesi görmek üzere yüksekçe ve uzunca bir taş bulup getirdi. Hz. İbrahim, bu taşın üzerine çıkarak çalışmaya devam etti. Hz. İbrahim`in üzerinde durup inşaata devam ettiği bu taşa, Makam-ı İbrahim denir. Üzerinde Hz. İbrahim`in ayağının izleri bulunmaktadır. Bugün Makam-ı İbrahim, hacılar için hem ziyaretgâh, hem de namazgâh durumundadır. Biz Müslümanlara göre, yeryüzünde Kâbe`den daha şerefli bir bina yoktur. Onun inşâsını emreden âlemlerin Rabbi olan Allah`tır. Emri Hz. Cebrâil tebliğ etmiş ve Hz. İbrahim`e plânını da öğretmiştir. Binayı da baba-oğul, iki büyük peygamber birlikte yapmışlardır.
Kâbe`nin duvarı her taraftan örülüp, sıra, bugün Hacerü`l-Esved`in bulunduğu köşenin yapımına gelmişti. Hz. İbrahim, oğlundan, insanların Kâbe`yi tavâfa başlama noktası olmak üzere bir taş bulup getirmesini istedi. Hz. İsmail, babasının bu isteğini yerine getirmek üzere dağa taş aramağa gitti. İşte bu esnada Hz. Cebrâil, Hz. İbrahim`e Cennet`ten bir taş getirdi ve Kâbe`nin köşesine o taşın yerleştirilmesini istedi.
Rivâyete göre, bu taş Cennet yâkutlarından bir yâkut idi. Göreni hayran edecek kadar parlak bir taş idi. Kendisiyle her hastalık ve musibetten şifâ istenebiliyordu. Fakat sonradan insanların onu günahlı elleriyle pisletip kirletmeleri yüzünden, taşın parlaklığı gitti, karardı. Şifâsı da kayboldu. Allah, onun zinetini ve güzelliğini günahkâr insanlardan gizlemişti. Taşın siyaha yakın bir renk almasından sonra, ona "Hacerü`l-Esved", yani "Siyah Taş" denilmeye başlandı. Hacerü`l-Esved`in Kâbe duvarına yerleştirilmesiyle Kâbe`nin inşaatı tamamlanmış oluyordu. Hz. İbrahim`le İsmail, bundan sonra şu şekilde duaya başladılar:
"Ey Rabbimiz! Bizim bu hizmetimizi kabûl eyle. Bizi sana teslim olan gerçek iki Müslüman kıl. Bizim neslimizden de sana itaatkâr ve Müslüman bir ümmet yarat. Ve o ümmet içinde öyle bir Resûl gönder ki insanlara senin âyetlerini okusun; azâmet, kudret ve vahdâniyet delillerini bildirsin. Onların nefislerini, akıllarını, kalblerini kötü ahlâklardan, bâtıl fikir ve inançlardan temizleyip pâklasın." Hz. İbrahim`le Hz. İsmail`in Cenâb-ı Hak`tan göndermesini istedikleri peygamberin, Son Peygamber Hz. Muhammed (A.S.M.) olduğu açıktır. Çünkü Hz. İsmail`in nesli içinde bu özellikleri üzerinde taşıyan başka hiç bir zât gelmemiştir. Bunu sevgili Peygamberimiz, şu şekilde belirtmişlerdir:
"Ben, babam İbrahim`in duası, kardeşim İsa`nın müjdesi ve annemin de rü`yasıyım…" Kâbe`nin inşaatının bitmesinden sonra, Cenab-ı Hak insanlara haccı emretti. Hz. İbrahim, Makam-ı İbrahim`e çıkarak haccın farz kılındığını ilân etmeye başladı. Bu ilânatı duyan insanlar, akın akın Kâbe`ye gelmeye başladı. Hz İbrahim onlara haccın nasıl yapılacağını öğretti. Sonra onların başında olarak hep birlikte haccettiler…

Okudunuz mu?  Sarhoş etmeyen İçkinin az'ı helal mi? içki sarhoş ettiği için mi haram?

Mehmet Dikmen


Soru: Kabenin yapılışı için neden hz ibrahim ve oğlu görevlendirilmiştir bunun bir hikmeti?

nurya
okudumm Allah razı olsun


Ecrinim
Rivâyete göre, bu taş Cennet yâkutlarından bir yâkut idi. Göreni hayran edecek kadar parlak bir taş idi. Kendisiyle her hastalık ve musibetten şifâ istenebiliyordu. Fakat sonradan insanların onu günahlı elleriyle pisletip kirletmeleri yüzünden, taşın parlaklığı gitti, karardı. Şifâsı da kayboldu. Allah, onun zinetini ve güzelliğini günahkâr insanlardan gizlemişti. Taşın siyaha yakın bir renk almasından sonra, ona "Hacerü`l-Esved", yani "Siyah Taş" denilmeye başlandı.

Okudunuz mu?  Babam Beni Yanlış Yönlendiriyor

Bilgiler için Allah c.c. razı olsun hocam..


Kayıtsız Üye
Cok tşk ederim odevime yardımcı oldu


Kayıtsız Üye
çok güzel bılgı verdı odevıme yardımcı olduuu


Kayıtsız Üye
ödevim için bakıcaktım biraz daha kısa olursa daha çok yardımcı olurdu ama ellerinize salık güzel olmuş :/

Okudunuz mu?  Konserde bulunmak günah mı

Kayıtsız Üye
hayırlı bilgiler öğrendim.Allah cc.razı olsun.


Kayıtsız Üye
Allah razì olsun Allah herkese kabeyi gitmeyi nasip etsin


kabenin yapılışı, kabenin yapımı, kabenin ilk yapılışı

Bu kategoride yer alan Yara ve namaz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kabenin yapılışı için neden hz ibrahim ve oğlu görevlendirilmiştir bunun bir hikmeti? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.