Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:03
ibadetler
Yönetici

Nikâhın faydaları

Nikâhın faydaları

Hoca
Nikâhın faydaları
Zaman zaman işaret ettiğimiz gibi, nikâhda, nikâhla evlenmede birçok hikmet ve fayda vardır. Bunların bir kaçına burada işaret edelim:
a)
İnsan neslinin devam ve bekası; evet insan neslinin devam etmesi, kıyamete kadar sürüp gitmesi evlenmeğe bağlıdır.
b)
Evlenmek Peygamber’in sevgisini kazanmaya vesile olur. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuş:
,,Evleniniz, nesliniz çoğalsın. Çünkü ben (kıyamet gününde) sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim.

c)
Kendinden sonra da yeri boş kalmaz. Çocuğu yaşayıp kendinden sonraya kalırsa, çocuğu kendi namına hayır yapar, hayırduada bulunur. Şayet yaşamaz da kendinden önce ölürse, o zaman da kendisi için kıyamet gününde şefaatçi olur. Peygamber Efendimiz şöyle buyurur:
,,Bir müslümanın, henüz yetişkin olmayan üç çocuğu ölürse, Allah, bu çocuklara olan merhameti sebebiyle o müslümanı cennete kor.

,,Müslüman anne ile müslüman babanın, henüz erginlik çağına gelememiş üç çocuğu vefat ederse, Allah, çocuklara olan rahmeti sayesinde anne ile babayı cennete kor. Bu çocuklara ,,Cennete girin! denir. Onlar: „Babalarımız girmedikçe biz girmeyiz! derler. Bunun üzerine onlara: „Haydi siz de girin, babalarınız da girsin! diye cevap verilir.

Müslümanlardan biri, beraberinde bir erkek çocuğu olduğu halde Peygamberimiz’in yanına gelir. Peygamberimiz, ona:
-Bunu seviyor musun? der. O:
-Evet, Ey Allah’ın Resulü! Bunu seviyorum… diye cevap verir.Peygamberimiz bu adamı bir müddet göremez olur. Tanıyanlara onu sorar. Derler ki: ,,Onun çocuğu vefal etti! Peygamberimiz bu adamı görerek ona:
-istemez misin ki, sen cennetin herhangi bir kapısına geldiğin zaman çocuğun orada, seni beklemekte olduğunu göresin?
buyurmuş.
Orada bulunanalardan biri:
-Ya ResulAllah! Bu hal, yalnız bu adam hakkında mı, yoksa hepimiz için de böyle midir? diye sorar. Peygamberimiz:
-Evet, hepiniz hakkında öyledir,
cevabını verir.
Bir kadın Peygamberimiz’e gelir ve şöyie der:
-Ya ResulAllah! Erkekler senden her şeyi öğreniyorlar. Hiç olmazsa bizim için de bir gün ayırınız. O gün gelelim, Allah’ın sana öğrettiğinden bize de öğretesin.
Peygamberimiz kabul buyurarak:
-Filan filan gün, filan filan yerde toplanınız!
diye cevap verir.
Peygamberimiz (s.a.v.), gösterilen yer ve zamanda toplanan kadınlara öğreteceğini öğrettikten sonra şöyle der:
-icinizden biriniz üç çocuğunu (ahirete) göndermiş ise onlar, o kadının cehenneme girmesine mani olurlar.
Bir kadın Peygamberimiz’e:
-(Ya ölen çocuk sayısı) iki olursa? diye sorar. Peygamberimiz:
-İki de olursa (öyle)!
diye cevap verir.

d)
Taraflar birbirlerinin namuslarını korurlar; zinadan ve zinaya yol açan, söz, fiil ve hareketlerden kolayca sakınmalarına ve korunmalarına sebep olur.
e)
Dünya işlerinde de birbirlerinin yardımcısı olurlar.
Evlenmeğe teşvik eden hadis’lerden birkaçı:
Mübarek dinimiz evlenmenin, ev sahibi olmanın, çocuk sahibi olmanın aleyhinde değildir. Tersine evlenmeğe teşvik etmiş, bekârlığı tehlikeli görmüştür.
Resul-i Ekrem Efendimiz şöyle buyurur:
,,Ey gençler! içinizden evlenmeğe gücü yetenler hemen evlensinler. Çünkü gözü de namusu da en güzel koruyan evliliktir. Gücü yetmiyenler de oruç tutsunlar. Zira oruç (insandaki) şehvet hissini kırar.

,,Bir kimse Allah’ın (huzuruna) tertemiz gitmeyi arzu ediyorsa, hür kadınla evlensin.

,,Dört şey peygamberlerin âdetidir: Kına yakmak, koku sürünmek, dişleri misvaklamak ve evlenmek.

,,Dünya bir metadır. Dünyanın metâlarının en hayırlısı da temiz kadındır.

„ Allah, bir kimseye uygun ve temiz bîr eş nasip ederse, onun dininin yarısının korunmasına yardım etmiştir. Diğer yarısının korunmasına da, Allah’tan korkarak, gayret etsin!

,,Üç kişiye yardım etmeyi Allah üzerine almıştır: Allah yolunda cîhad eden, hürriyetini geri almak için kurtuluş parasını ödemeye gayret eden, namusunu korumak maksadiyle evlenen,

,,Kadın şu dört şeyden dolayı alınır (nikahlanır): Malından, soyundan, güzelliğinden ve dinine bağlılığından. Sen dinine bağlı olanını bul ve tercih et ki, ellerin açık olsun.

„Kadınları, sırf güzeldir diye almayınız. Olur ki, onların güzellikleri kendi felaketlerini hazırlar. Malları için de almayınız. Malları onları şımartabilir. Dindarlıkları ve diyanete bağlılıkları için alınız ve bunda tereddüt etmeyiniz.

Okudunuz mu?  Sadaka Vermenin Fazileti

Cevap: Nikâhın faydaları

İnşirah
Evlenmek insanin kalbine, kalıbına rahatlık verir. Çünkü insanin bir takım dünya işlerinden yorulduğu bir zamanda ailesi ile oturur, şakalaşır, eğlenirse yorgunluğu gider. Tekrar ibadete yahut dünyaya ait işlerine neşe ve hevesi uyanır. Aile ile cinsi münasebet bedenindeki bir takım zararlı şeyleri çıkarır. Dimağa hafiflik verir, ruhu gıdalandırır, çoluk çocuk meydana getirir. Beden münasebetten sonra gusül yapılacağından dolay da beden temizliği ile vücuda sıhhat ve rahatlık verir. Nefsin azgınlığını kırar, şeytanin vesvesesini giderir. İste insanin ailesi, ruhunu ve kalbinin fena düşüncelerden temizliğine alettir.
Evlenen bir kimse yalnız kendisine değil, başkasının nefsini de ıslaha sebep olur. Ailesinin, evladının din, millet ve vatan uğrunda hayırlı bir kimse olarak yetişmeleri için bütün gayretini sarf ederek uğraşır, hem kendi nefsi ile mücadele eder, hem de; "Hepiniz çobansınız, sürünüzden mesulsünüz." hadis-i şerifi gereğince, kendinin bir aile reisi olması dolayısıyla mesuliyetinden korkarak çobanı olduğu insanlara fayda ve zarar yollarını göstermek suretiyle hem manevi mesuliyetten kurtulur ve hem de bir çok manevi ecre (sevaba) nail olur.
İnsan evlenmekle şahsi olan dünya işlerinden kurtulmuş olur. Mesela; Ev temizliği, yemek yapma, çamaşır yıkama v.s gibi. Buna benzer ev işlerini ailesi, dışarı işlerini de kendisi görmek suretiyle is taksimi yapar. Böylece dünya sıkıntılarının birazını hafifletmiş olur.
Evlenmenin faydalarından biri de, mal ve rızkının artmasıdır. Kadın eve gelince bir kısım mal ile beraber gelir ki, evde ve rızklarında bereket olur. Ebu Davut’un Urve’den rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v); "Kadınlarla evleniniz; çünkü (geçinecek) mal ile beraber gelirler." buyurmuşlardır.
Bu bir hakikattir ki, her zaman gözlerimizin önünde meydana gelen sayısız örneklerini görmekteyiz.
İnsan ihtiyarlayıp, dünya işlerinden el çektiği veya hasta olup, bakıma muhtaç olduğu zaman, çoluk çoğunun hizmetleri ile, yetiştirdiği salih evlatlarının temiz kazancı ile rahat ederek hayat sürer. Yahut evlenmekle bir takım hısım akrabayı çoğaltarak kendisine dost kazanır, her hangi bir yardıma muhtaç olduğu zaman onların yardımını görür

Yalnız bir insan, daima tesellisiz, hissen ve manen hastadır. İnsanın yaradılışı onu daima kendine bir eş, bir hayat arkadaşı aramaya zorlar. Nasıl ki susuz, havasız ve gıdasız yaşanmazsa, bunsuz da yaşanamaz. Erkek ve kadın, bütün varlığını; his, kalb, şuurunu kaplayacak, daima onu görecek, hep onu sevecek, dertlerini paylaşacak, candan bir dost, iyi bir sevgili, samimi bir hayat arkadaşı ister, kişi bir sevgi ve şefkate susar, hep bu hasreti çeker. İşte bu dost, bu arkadaş bu sevgi ve şefkati insan kendi esinde bulur. Burada samimi bir hava eser, sevgi daha sıcak ve tatlı, kalpler özlediği haz ve huzuru burada bulur. Bu nimetler evlilere vergi ve lütuf, bekarlara kısmet değil…!
Allah cc razı olsun


Yanıt: Nikâhın faydaları

@hmet
Nikah hakkında faydalı bir konu açdığınız için Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Fıkıh Ilminin Amacı Ve önemi

Cevap: Nikâhın faydaları

Hoca
Kısaca nikahın faydaları (maddeler halinde)


  1. Evliliğin en başta gelen faydası, neslimizin devam etmesini sağlamasıdır.
  2. Çocuklarımızın olması (Hayırlı çocuk sevap konusunda bir hazinedir)
  3. Peygamberimizin sünnetini yaşamaya sebeptir.
  4. Nikah/evlilik yardımlaşmaya sebeptir
  5. İffet ve namusu korumanın e güzel yolu hatta tek yolu
  6. son madde: faydaları saymakla bitmez HEMEN EVLENİN 🙂
Okudunuz mu?  Hu Çekmek Hakkında

nikahın faydaları, nikahın faziletleri, peygamperimizin sünnetlerinden nikahın faydaları

Bu kategoride yer alan Cuma gecesi Yasin süresini okuyanın sevabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nikâhın faydaları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.