Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:37

Mümin Yalan Söyler mi?

Mümin Yalan Söyler mi?

Hoca
Mümin Yalan Söyler mi?

"Allah’ın Resûlü’ne soruyorlar: "Mü’min zina eder mi?". Sükût buyuruyorlar. "Mü’min içki içer mi?" Sükût buyuruyorlar. Soruyorlar: "Mü’min yalan söyler mi?". Hemen oturduğu yerden ayağa kalkarak: "Mü’min asla yalan söylemez!"

"Bu, sadıklara sıdklarının fayda sağlıyacağı gündür; onlar için altlarında ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetler vardır. Allah onlardan razı olmuş, onlar da Ondan razı olmuşlardır. İşte büyük kurtuluş ve saadet budur" (el-Maide, 5/119)

Okudunuz mu?  Öpüşme sahnesi izlemek günah mı?

imanın esası doğruluk; münafıklığın esası da yalandır.


Peygamber Efendimiz (sav.), benim ümmetim zina yapar, kumar oynar ama asla ve asla yalan söylemez

Hoca
müslüman yalan söylemez hadisi

müslüman yalan söyler mi hadis

Rivayete göre, Ebu’d-Derda ile Resulullah (a.s.m) arasında şöyle bir konuşma geçer:

Okudunuz mu?  Haram parayla hayır yapılır mı

– Ebu’d-Derda: Yâ ResulAllah! Mümin hırsızlık yapar mı?

– Resulullah (a.s.m): Evet bazen olabilir.

– Ebu’d-Derda: Peki, mümin zina edebilir mi?

– Resulullah (a.s.m): Ebu’d-Derda hoşlanmazsa de Evet! .

– Ebu’d-Derda: Peki, mümin yalan söyler mi?

– Resulullah (a.s.m): Yalanı ancak iman etmeyen kimse uydurur. (Kenzu’l-Ummal, h. No: 8994).

Bu hadis-i şerifi şöyle açıklayabiliriz:

a. Günah-ı kebâir / büyük günahlar küfre götürmez. Hadiste müminin hırsızlık ve zina yapabileceğine dair hüküm bunu göstermektedir.

Okudunuz mu?  Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) ve İtikat, Fıkıh Meselesi

b. Bazen küçük bir günah büyük bir günahtan daha riskli olabilir. Küllî manada büyük günahlar küçük günahlardan daha kötü olmakla beraber, bazen hususî manada –bazı özellikleriyle- küçük günah büyük günahtan daha büyük olabilir. Nitekim, baş bir batman ağırlığı kaldırdığı halde, göz bir kıla tahammül etmez.

Okudunuz mu?  Erdemli davranışlar nelerdir maddeler halinde

İşte hadis-i şerifte yalanın hırsızlık veya zinadan daha kötü gösterilmesi, onların genel formatlarına göre değil, hususî karakterlerine göredir. Bunun manası şudur: Gerçek manada iman büyük günâhlar ile bir arada olabilir, fakat yalan ile bir arada olmaz. İşte hadiste, yalanın -bizatihi- hırsızlıktan daha büyük olduğunun vurgulanmasından ziyade, onun küfrün temelini teşkil eden karakterine işaret edilmiştir

c. Doğruluk imanın ayrılmaz simgesi olduğu gibi, yalan da küfrün temel esasıdır. Kur’an’ın Allah’ın sözü olduğuna iman eden kimse tam doğru bir hakikati yakaladığı gibi, Kur’an’ın Allah’ın sözü olduğunu inkâr eden kimse de hakikatte yalancılığın zirvesine tırmanmış olur.

Okudunuz mu?  Nasuh tövbesi nasıl yapılır

Nitekim, saadet asrında yalan, küfrün simgesi haline gelen Müseyleme-i Kezzab’ın en büyük bir nişanesi olduğu gibi, doğruluk da Ebubekr-i Sıddîk’ın en büyük unvanı olmuştur. Bu iki simge şahsiyet, doğruluk ile yalanın arasını yer ile gök kadar birbirinden ayrı olduğunu hayatlarıyla ilan etmişlerdi. İşte söz konusu ettiğimiz hadisin manasını bir de Asr-ı saadet penceresinden bakmakta fayda vardır.

Okudunuz mu?  Yeni doğan çocuk için yapılması gerekenler nelerdir, isim koyarken nelere dikkat etmek gerekir?

d. Yalan ile zina ve hırsızlık gibi diğer büyük günahlar arasında -iman açısından büyüğü küçülten, küçüğü büyüten- şöyle bir fark vardır. Hırsızlık ve zina gibi günahları işleyenler genellikle kendi heva ve hevesine uyarak, nefsin zevkine mahkum olarak, hayvanî duygularının esiri haline gelerek, kalpteki imanın iletişim hattını geçici olarak servis dışı bırakarak bu günahları işlerler. Bu ise, doğrudan imana zıt bir tutumdan kaynaklanmıyor. Bu açıdan imanla birlikte bu günahlar işlenebilir. Sadece o anda imanın devre dışı kalması söz konusudur. Zina eden kimse zina ederken mümin değildir. İçki içen kimse içki içerken mümin değildir… (Buhari, Mezalim 30; Müslim, İman 100) manasına gelen hadis-i şerifte imanın o andaki devre dışı bırakılmış konumuna işaret edilmiştir.

Okudunuz mu?  Müellefe-i Kulûb kime denir?

Halbuki, yalan söylemekte, nefsin kuvvetli içgüdüsünü tatmin eden, ona lezzet veren, hayvanî hislerine zevk aşılayan bir şey söz konusu değildir. Bu sebeple, imanı olan bir kimsenin yalan söylemesi imanına yakışmayan bir davranıştır. Hadiste yalanın bu yakışıksız karakterine işaret edilmiştir. Unutmamak gerekir ki, insanların karakterini şekillendiren ahlakî değerlerdir, bu da doğruluk, güvenirlilik gibi soyut kavramlardır. Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim. (Müsned, 2/381) manasına gelen hadiste de bu hakikat vurgulanmıştır.

Okudunuz mu?  Tuvalete niye sol ayakla girilir ve euzu besmele çekilir. Çıkışta sağ ayakla çıkılır

mümin yalan söyler mi, müslüman yalan söyler mi hadis, müslüman yalan söyler mi

Bu kategoride yer alan Nişan ve düğün masrafları nasıl olmalı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mümin Yalan Söyler mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.