Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:29
Namaz
Abone

Şafii mezhebine göre yatsı namazının kılınışı

Şafii mezhebine göre yatsı namazının kılınışı

Kayıtsız Üye
Şafii mezhebine göre yatsı namazının kılınışına ihtiyacım var bana Şafiilerin yatsı namazını nasıl kılması gerektiği hakkında bilgi verir misiniz ?


Cevap: şafii mezhebine göre yatsı namazının kılınışı

_aSya_
Vitir namazı farz namazlara bağlı sünnetlerin en müekkedi ve en önemlisidir. Yatsı namazının farzından sonra kılınır. En azı bir; en çoğu onbir rekattır.

Fazilet bakımından en azı üç rek’attır. En faziletli kılınış şekliiki rek’atta bir selam vermek ve tek rek’atı en son ayrı bir niyetle kılmaktır.

Vitir namazı üç rek’at kılındığında Fatiha’dan sonra birinci rek’atta "Sebbihisme rabbike’l â’la" suresini, ikinci rek’atta "Kâfirun" suresini ve son rek’atta ‘İhlas, Kuleûzu bir rabbilfalak ve Kuleûzu birabbinnas ‘ surelerini okumak sünnettir. 5 rekat veya daha çok kılındığında mezkur surelerin son üç rek’atta okunması yine sünnettir.

Okudunuz mu?  Kur'anda namaz. Kuranda Ruku Secde ve Kıyam ayetleri

Vitir namazı farzlara bağlı diğer sünnetler gibi cemaatla değil, tek başına kılınır. Ancak Ramazan ayında onaltıncı gecesinden itibaren son gecesine kadar son rek’atın rükuûndan itidala kalkınca itidal halinde iken Kunut Duası’nı okumak sünnettir.

Ondan önce şunu okumak da sünnettir:

"Allahumme inna nesîaînuke ve nestağfiruke ve nesîehdike ve nü’minu bike ve netevekkeiu âleyke ve nüshi aleyke’l-hayva küllehü neşkürüke ve la nekfüruke ve nahlau ve netrüku men yefcüruke, Allahumme iyyake na’budu ve leke nusalli ve nescüdu ve ileyke nesâ ve nahfidu nercu rah-metike ve nahşa azabeke. Inne azabeke bil küffari mülhık.

Okudunuz mu?  Kimler oturarak namaz kılabilir?

Şafii mezhebinde okunan kunut duası:

"Allahümmehdina fiymen hedeyte. We â fina fimen âfeyte. We tevellena fimen tewelleyte. We bariklena fıyma â’tayte. We kına şerre ma kadayte. Feinneke takdina wela yukda âleyke. We innehu la yezillü men waleyte. Wela yeîzzü men âdeyte. Tebarekte Rabbena we teâleyte. Felekel hamdu âla ma kadayte. Nestağfirüke we netuwbu ileyke. We sallAllahu âla seyyiddina Muhammedin we âla alihi we sahbihi we sellem."
Selam ve dua ile…


Yanıt: şafii mezhebine göre yatsı namazının kılınışı

_aSya_
Şafii mezhebine göre yatsı namazının vakti ne zaman başlar?

Şafii mezhebine göre; akşam namazının vakti, güneş kursunun batı ufkunda tamamen kaybolmasından itibaren başlar, batı ufkundaki kızıllığın kaybolmasına kadar devam eder. (İmam Ebu Hanife’ye göre akşam namazının vakti, batı ufkundaki kızıllıktan sonra görülen beyazlığın kaybolmasına kadar devam eder.)

Okudunuz mu?  Namazda iken Subhaneke ve Besmele Sesli Söylenir mi

Şafii mezhebine göre; yatsı namazının vakti, batı ufkundaki kızıllığın kaybolmasından itibaren başlar, fecr-i sadıkın doğuşuna kadar devam eder. (Mehmet Keskin, Büyük Şafii İlmihali)

Akşam Namazının Vakti:
Akşam vakti icma ile güneşin batmasından itibaren başlar. Yani bütünü ile güneş yuvarlağının batması ile başlar. Hanefî, Hanbelî ve Şafiî’nin eski mezhebine göre akşam vakti şafağın kaybolma zamanına kadar uzanır. Dayandığı delil: "Akşam vakti şafak kayboluncaya kadardır." hadisidir. (1)
İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed ile Hanbelî ve Şafiîlere göre, şafak kırmızı olan şafaktır. Çünkü İbni Ömer şöyle demiştir: "Şafak, ufuktaki kırmızılıktır."(2) Hanefilerde fetva imameynin görüşüne göredir. İmam-ı Azam da iki imamın görüşüne dönmüştür. Hanefî mezhebininin görüşü de budur.
Ebu Hanife’ye göre, şafak âdette kırmızılıktan sonra ufukta devam eden beyazlıktır. Bu beyazlıktan sonra devam eden siyahlık ortaya çıkar. İki şafak arasında üç derecelik bir fark vardır. Bir derece ise dört dakikadır.
İmam Ebu Hanife’nin dayandığı delil Hz. Peygamber (a.s.)’in şu sözüdür:
"Akşam vaktinin sonu ufuk karardığı zamandır." Bu hadis Hz. Ebu Bekir, Hz. Aişe. Muaz ve İbni Abbas (r.a.)’tan rivayet edilen hadistir.
Malikilerle, Şafiî’nin azhar olmayan ve amel edilen yeni mezhebine göre: Akşam vakti, abdest alıp avret yerini örtecek elbiseyi giyinip ezan ve kamet okuyup beş rekât namaz kılıncaya kadar devam eder. Yani, akşam vakti dar bir vakit olup akşam namazını yukarıda anlatılan şekilde kılıncaya kadar devam eder. Çünkü Cebrail (a.s.), Hz. Peygamber (a.s.)’e namaz vakitlerini öğrettiği iki günde akşam namazını tek bir vakitte kıldırmıştır. Nitekim bu hususu daha önce geçen Cabir hadisinde açıklamıştık. Eğer akşam namazının başka bir vakti olsaydı Hz. Peygamber (a.s.) diğer namazları açıkladığı gibi, onu da açıklardı.

Okudunuz mu?  Mazeretsiz 3 cuma namazı kılınmadığında dini nikah düşer mi?

Bu görüş şu şekilde reddedilmiştir: Cebrail (a.s.) sadece tercih edilen vakti açıklamıştır. Buna da fazilet vakti denilmektedir. Caiz olan vakit ise, münakaşa konusudur. Hadiste bu münakaşa konusu olan vakte değinilmemiştir.
1) Bu hadisi Müslim Abdullah b. Amr’dan rivayet etmiştir. Sübülu’s-selam: 1, 106.
2) Bu hadisi Darekutnî rivayet etmiş olup ibni Huzeyme sahih demiştir, ibn-i Ümer’e mevkuf kılmışlardır. Hadisin tamamı şöyledir. "Şafak kaybolunca yatsı namazının vakti girer. İbni Huzeyme sahihinde ibni Ömer hadisini marfu olarak şöyle tahriç etmiştir. Akşam namazının vakti şafağın kırmızılığı gidinceye kadardır. Sübülü’s-Selam, 1, 114. Nevevi sahih oan bu hadisin ibni Ömer’e mevkut olduğudur" demiştir.
(Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansikolpedisi, c.1 s.394-395)
Buna göre; zaruret halinde Şafiiler akşam namazını -vakit konusunda- hanefileri taklit ederek kılabilirler.

Okudunuz mu?  Abdestte ve namazda şüphe

Soru: şafii mezhebine göre yatsı namazının kılınışı

Yetim
Şafiide Yatsı Namazı

Yatsı namazının vakti, akşamın sona ermesiyle başlar, fecr-i sadık’ın doğuşuna kadar devam eder. Fakat en muhtar görüşe göre, gecenin üçte birinden daha fazla erteîenmemelidir. Fecr-i sadıktan maksat, doğu ufkuna yayılan bir ışıktır; bu ışık güneşin aksetmesiyle meydana gelir. Sonra yavaş yavaş göğe doğru yükselip güneşin doğusuyla tamamlanır. Yatsı namazının başlama, sona erme ve muhtar olan vaktinin delili, vakitleri bildiren hadîsle birlikte bir de şu hadîstir:

Okudunuz mu?  Namaz cem-i takdim ve cem-i tehir şeklinde nasıl kılınır?

Dikkat edin! Şu muhakkak ki uyku ile namaz kaçırmakta bir tefrit yoktur. Tefrit ancak diğer bir namaz vakti girinceye kadar namazını kılmayan kimse içindir.[20]

Bu hadîs, bir namaz vaktinin diğer namaz vakti girdiğinde sona erdiğine delâlet eder. Fakat sabah namazı bundan hariçtir. Zira sabah namazının vakti, öğle namazı vaktinin girmesiyle değil, güneşin doğma-sıyla sona erer.

Okudunuz mu?  Namaza yeni başladım geçmiş namazlarımı nasıl telafi edebilirim?

İşte bunlar, beş vakit namazın vakitleridir. Fakat namazları kasden vaktin sonuna bırakıp da vaktin genişliğini mazeret olarak ileri sürmemek gerekir. Çünkü böyle yapmak, namaz vaktinin çıkmasına sebep olabilir. Hatta bu gevşeklik namazı terketmeye bile sebep olabilir. Sünnet olan, namazları vaktin başlangıcında kılmaktır.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin namazda okuduğu tahiyyat nedir?

Hz. Peygamber’e ‘Amellerin en efdali hangisidir?’ diye sorulduğunda ‘Vaktinde kılınan namaz’ diye cevap vermiştir.[21]

Namazın bir kısmı vakti içinde, bir kısmı da vakti dışında kıhnırsa, o namaz, vakti içinde kılınmış sayılır. Aksi takdirde kaza edilmiş bir namaz sayılır. Bunun delili, Hz. Peygamber’in şu hadîsleridir:

Kim güneş doğmadan sabah namazının bir rekâtına yetişirse, o, sa-bah namazına yetişmiştir. Kim güneş batmadan Önce ikindi na-mazının bir rekâtına yetişirse ikindi namazına yetişmiştir.[22]

Bir namazın bir rekâtına yetişen kimse, o namaza yetişmiştir.[23]

Okudunuz mu?  Hanbeli mezhebinde 5 vakit namaz rekat sayısı nedir

Beyza34
"Sebbihisme rabbike’l â’la bu duanın devamını yazar mısınız


Yetim
< "Sebbihisme rabbike’l â’la bu duanın devamını yazar mısınız >
Kardeşim bu dua değil süredir ve devamı alttadır.

Bismillahirrahmanirrahim

1. Sebbihısme rabbikel’a’la.

2. Elleziy haleka fesevva.

3. Velleziy kaddere feheda.

4. Velleziy ahrecelmer’a.

5. Fece’alehu ğusaen ahva.

6. Senukriüke fela tensa.

7. İlla ma şaAllahü innehu ya’lemülcehre ve ma yahfa.

8. Ve nüyessirüke lilyüsra.

9. Fezekkir in nefe’atizzikra.

10. Seyezzekkerü men yahşa.

11. Ve yetecennebühel’eşka.

12. Elleziy yaslennarelkübra.

13. Sümme la yemütü fiyha ve la yahya.

14. Kad efleha men tezekka.

15. Ve zekeresme rabbihi fesalla.

16. Bel tü’sirunelhayateddünya.

17. Vel’ahıretü hayrün ve ebka.

18. İnne haza lefissuhufel’ula.

19. Suhufi ibrahiyme ve musa.


şafilerde yatsı namazı, şafi mezhebine göre yatsı namazı, şafi mezhebi yatsı namazı

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafii mezhebine göre yatsı namazının kılınışı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.