Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:42
Sohbet
Yönetici

Soda neden midemizdeki gazı giderir?

Soda neden midemizdeki gazı giderir?

HüKüMDaR1
arkadaşlar bana acil bir ödev lazım bu yazıyı yazış tarihim : 16.10.2009
ödevin lazım olduğu tarih : 19.10.2009

ödev şu arkadaşlar midemizde gaz olduğu zaman rahatsız oluruz peki maden suyu yada soda da da gaz olduğu halde neden midemizdeki gazı giderir?

lütfen yardımcı olun saatlerce nette aradım bulamadım

Allah şimdiden razı olsun.

benim için çok mühim bir ödev lise-1 okuyorum!


Cevap: Benim bir ödevim var yardımlarınız lazım!

inziva
Maden suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte Alkali yapılarından ötürü mide asitliğini nötralize eder ve dengeler.
———————————————————————–

Günlük içilmesi gereken suyun doğal mineralli su(madensuyu) olarak alınması birçok avantajlar sağlar. Öncelikle, sağlıklı bir su metobolizmasının sağlıklı bir vücutta sürdürülmesi garantiye alınmış olur. Ayrıca, günlük alınması gereken minerallerin bir kısmı belli düzeylerde karşılanmış olur. Bununda ötesinde kişilerde var olan bazı fonksiyonel rahatsızlıklar(mide yanması, böbrek taşı oluşumuna eğilim gibi) üzerinde yararlı etki elde edilir. Daha da önemlisi bazı hastalıkların (örneğin; osteoporoz gibi) doğrudan veya dolaylı tedavisi de sağlanabilir. Bu etkiler için günde en az 1,5 litre mineralli suyun içilmesi gereklidir. Böylelikle; bir yandan günlük su gereksinimimizin bir kısmı karşılanırken, diğer yandan da yararlı etkiler elde edilebilir.
Mineralli sularda, en yoğun bulunan elementler, kalsiyum , magnezyum, sodyum ve klordur. Daha az bulunanlar, potasyum ve flor, bazende iyottur. Ayrıca, mineralli sularda sık olarak bikarbonat ve daha az da sülfat iyonları bulunur. Söz konusu minerallere olan gereksinim yaşamın bazı dönemlerinde(örneğin, gençlik, çocukluk, yaşlılık gibi) özellikle artar. Bu dönemlerde mineralli suların içilmesi daha çok önem kazanır.
Mineralli sularda bulunan minerallerden kalsiyum osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde etkindir. Güçlü kemik yapısı oluşması, kan pıhtılaşması ve sinir uyarılarının iletilmesinde rol oynar. Magnezyum kan ve sinirsel yorgunluğun önlenmesinde etkindir ve sağlıklı kalp fonksiyonu için gereklidir. Sodyum, su ve elektrolit dengesi, asit-baz dengesi ve uyarı iletiminde rol oynar. Sindirimde yardımcıdır. Potasyum, hücre metabolizmasında ve vücuttaki su dengesinde görev yapar. Florür, diş çürüklerinin önlenmesinde etkilidir ve sağlıklı kemik ve dişler için gereklidir. İyot, troid bezinin sağlıklı çalışması için gereklidir, eksikliğinde troid bezinin büyümesi(guatr) görülür. Klor, su ve elektrolit dengesi ve sindirimde sodyum ile birlikte görev üstlenir.

Okudunuz mu?  Çocuklar İçin Test -Siyer-

Madensuyu’nun(mineralli su) Avantajları
• Sağlıklı yaşam desteği ve sağlıklı koruma
• Mineral eksikliğini giderme, mineral gereksinimi karşılama
• Bazı hastalıkların doğrudan veya destekleyici tedavisi
• Bazı rahatsızlıkların giderilmesi ve önlenmesi
Doğal Mineralli Sularda Mineraller ve Sağlık Açısından Önemleri
Kalsiyum : Kemik ve diş sağlığı, kan pıhtılaşması, sinir uyarılarının iletimi
Magnezyum : Kalp sağlığı, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi
Sodyum : Su-elektrolit dengesi, sindirim, asit-baz dengesi, uyarı iletimi
Potasyum : Hücre metabolizması, su dengesi
Florür : Diş ve kemik sağlığı
İyodür : Troid bezi fonksiyonları
Klorür : Su-elektrolit dengesi, sindirim
Bikarbonat : Sindirim, asit-baz dengesi
Sülfat : Sindirim safra kesesi ve fonksiyonların uyarılması
Bikarbonat, sindirimde özellikle mide fonksiyonlarını destekler ve hem midede hem kanda asit baz dengesinde rol oynar. Sülfat ise sindirimde daha çok karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını destekler ve kalın bağırsakların uyarılmasını sağlar.
Doğal Mineralli Suların Fizyolojik ve Terapötik Etkileri
Mineralli sulardaki minerallere bağlı etkilerin dışında, mineralli sulardaki iyonların fizyolojik etkileri ve bazı hastalıklardaki terapötik yararları da söz konusudur. Bunlar sistemler özelinde kısaca özetlenirse;
Böbrek üzerine; Mineralli sular böbrek ve idrar yollarında taş oluşumunu önlerler. İdrar yolu infeksiyonların da özellikle bikarbonat, magnezyum ve kalsiyum içerikleri yüksek mineralli sular iltihabı geriletici etki gösterirler. Ürolojik birçok hastalıkta böbrek fonksiyonlarını destekleme ve geliştirme amacıyla bol su içilmesi, özelliklede mineralli su içilmesi temel önlemlerdendir.
Metabolizma üzerine; Mineralli sular özellikle sülfatlı olanlar, safra kesesi tembelliğinde yararlıdır ve pankreas fonksiyonlarını da desteklerler. Diyabet’te sodyum bikarbonatlı sular insulin’in etkisini güçlendirir ve karbonhidrat metabolizmasını iyileştirirler. Yine, hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırırlar, bu yüzden Gut Hastalığı’nda krizler arası dönemde yararlıdırlar.
çııÖÖçşıÜüMide üzerine; Kronik mide mukozası iltihabında veya mide asidi fazlalığında yüksek bikarbonat içeren(1300mg/L-1200mg/L) mineralli sular oldukça yararlıdır.
Sindirim sistemi üzerine; Günümüz insanının az su içme alışkanlığı, minerallerden yetersiz beslenme, hareket azlığı ve sedanter yaşam gibi özellikleri, sindirim sistemi rahatsızlıklarının başlıca nedenleridir. Bunların başında da habitüel kabızlık gelir. Burada sülfatlı(600mg/L-1200mg/L) mineralli sular oldukça yararlıdır.
Şifalı Su Olarak Mineralli Su
Sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle, Almanya’da şişelenmiş doğal mineralli suların bir kısmı "şifalı su” niteliğini de kazanabilmektedir. Alman Federal İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü (BfArM; Bundediustitute für Arzneimittel und Medizinprodukte) analitik, farmakolojik, toksikolojik ve klinik araştırma ve değerlendirmeler sonucunda şişelenmiş bir mineralli suyu, şifalı su olarak onaylıyabilmektedir. Ülkemizde ise, böyle bir düzenleme geçerli değildir.
Almanya’da bir mineralli suyun böylesi bir onay alabilmesi koşulları şunlardır.
• Belirli mineralleri çözünmüş olarak belirli değerlerin (mg/L) üzerinde içermesi,
• Mineral kompozisyonu ve mikrobiyolojik özelliklerinin uygunluğu ve bunun belirli aralıklarla bağımsız kurumlarca kontrol edilmesi,
• Kaynak koruma ve şişeleme tesisleri ile ilgili düzenlemelere uygun ilaç üretim kurallarına ve koşullarına göre üretilmesi(şişelenmesi)
• Sağlığa yararlı etkisinin bilimsel araştırmalarla ve bilimsel kurumlarca kanıtlanması
Mineralli Sular İle Sağlıklı Bir Yaşam İçin Pratik Öneriler
Mineralli su her yer ve koşulda hizmete hazırdır; Birçok kişi, özellikle ileri yaşlılar susama hissine göre su içer. Sonuç, günlük gereksinimden çok daha az suyun içilmesidir. Bunu önlemek ve yeterli su içilmesini kolaylaştırmak için, evde ve işte mineralli su gözle görünür ve kolay ulaşılır yerlere yerleştirilmelidir. Böylece yeterli su içmenin unutulmaması garantiye alınmış olur.
Bebek beslenmesinde mineralli su idealdir; İlk bir yaşına kadar anne sütü bebeklerin vazgeçilmez besin ve sıvı kaynağıdır. Ama ek beslenmeye geçildiğinde, mama hazırlarken kaynatılmış şehir şebeke suyu yerine karbondioksiti az mineralli su kullanılabilir. Hem mikrobiyolojik yönden temizdir. Hem de sağlığa zararlı kimyasal maddeler içermez. Mineralli suların fizyolojik etkileri bebek sağlığını da olumlu etkiler. İdeal bir mama hazırlayıcı olarak mineralli suların taşıması gereken özellikler;

Okudunuz mu?  Karakter Sahibi Bir İnsanın Özellikleri

Sodyum 20mg/L
Sülfat 240mg/L
Florür 1,5mg/L
Nitrat 10mg/L burada verilen değerler aşılmayacaktır

Sportif aktivitelerden önce ve sonra mineralli su; Bir spor aktivitesine katılmadan önce ve sonrasında görülen kilo kaybı, aslında tamamen su kaybına bağlıdır. Bunu en iyi yolu da doğal mineralli su içilmesidir. Yapılan spor tipine göre kaybedilen su miktarları;
Spor Tipi Su Kaybı
110 m koşu 0,1 litre
90 dakika tenis 2,0 litre
90 dakika futbol 3,0 litre
Maraton koşusu 4,6 litre
Maraton, triatlon 20 litre
Sıcak günlerde daha fazla mineralli su tüketilmelidir; Yazın aşırı sıcak günlerde terleme ile büyük miktarlarda su kaybı olabilmekte, bununla orantılı su gereksinimin 2- ya da 3 katına kadar çıkabilmektedir. Sokağa çıkılamayan aşırı yaz sıcaklarından evde, buzdolabımızda mutlaka yedek mineralli su stoğumuz olmalı ve bol bol içilmelidir.
Mineralli su sindirimi kolaylaştırır; Bir şişe mineralli su içerdiği karbondioksit gazıyla, tok karnına içildiğinde sindirimi uyaracaktır. Ama mineralli su aslında açlığı da bastırabiir. Yemekten önce veya yemek sırasında içilen bir bardak mineralli su hızlı bir doygunluk sağlar.
Kahve ve çay yerine mineralli su; Kahve ya da çay yerine, mineralli su tercih edilmelidir. Örneğin, sabah işe başlarken, içinden kabarcıklar çıkan bir bardak soğuk mineralli su ile de güne daha dinç ve enerjik başlanabilir.
Mineralli su ucuz bir güzellik iksiridir; İçilen mineralli su cilde gerekli olan suyu ve sonuçta gerginliği ve pürüzsüzlüğü sağlayacaktır. Mineralli su içildiği sürece cilt pörsük, yorgun ve solgun görünmeyecektir. Mineralli su yalnızca içildiğinde güzelleştirici değildir. Aynı zamanda dıştan sürüldüğünde de cilt canlandırır ve "gençleştirir”. Çünkü küçük kan damarlarını ve cilt kan dolaşımını uyarır. Bunun için, CO2’li mineralli suyu bir parça pamuğa emdirip yüz ve boyna serpiştirerek, birkaç dakika içinde cildin taze ve canlı görünüm alması sağlanabilir.
Mutfakta da doğal mineralli su çok yararlıdır; Doğal mineralli sular yalnızca olağanüstü susuzluk giderici değildir, aynı zamanda yeniliklere açık aşçıların yetenekli bir "yardımcısı” olabilirler. Örneğin, tavada krep kızartırken, hamuru karbondioksitli mineralli su ile yoğrulmuş ise, çok daha yumuşak olacaktır. Yağ üzerine mineralli su kullanılarak hafif ve az kalorili et kızartması hazırlanabilir. Ancak, tavaya konan mineralli suyun miktarı iyi ayarlanmalıdır!
Son olarak, mineralli suyun niteliklerinin kaynağında ve şişelenmesi sırasında olduğu gibi içilmesi sırasında "bardakta” da korunması gerektiğini vurgulamak gerekir. Ancak, bu şekilde mineralli suların tüm sıralanan yararları garanti altına alınmış olur.

Okudunuz mu?  Olgun insan nasıldır

benim şimdilik bulabildiklerim bir oku istersen


Yanıt: Benim bir ödevim var yardımlarınız lazım!

HüKüMDaR1
Allah Razı olsun gerçektende işime yaradı şu ilk yazılan 2 cümle işime yaradı bana yön verdi artık cevabı biliyorum gerçekten Allah Razı olsun!


Cevap: Soda neden midemizdeki gazı giderir?

Kayıtsız Üye
Maden suyu içerisinde bulunan bikarbonat ( bazik) mide asiti ile birleşince nötr ortam oluşturur o yüzden

Okudunuz mu?  Allahın ibadetleri kabul etmesinin şartları nelerdir?

Allahaşktır
güzel paylaşım için teşekkürler


maden suyu gaz giderir mi, soda gaz giderir mi, soda gaza iyi gelir mi

Bu kategoride yer alan Başarı için: Başarı Nedir? Önemli Olan Neyi Başarmaktır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Soda neden midemizdeki gazı giderir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.