Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:10
Terimler
Abone

Tevhid Akidesi

Tevhid Akidesi

cagatay_cihad
Şu ayet-i kerime İslam inkılabının özünü en güzel şekilde ifade eder:

"Ey insanlar, sizi yaratan Rabb’inize kulluk edin" (Bakara Suresi, 21)

Evet bu davanın, İslam inkılabı davasının özünü İslam anlatırken; yeryüzündeki insanlara, işçilerin, çiftçilerin, kapitalistlerin, fakirlerin dili ile ya da sınıfların, partilerin adıyla seslenmiyor. Gerçekten O, bütün "Ademoğullarına" sesleniyor ve bu sesleniş de sadece beşer cinsinin bireyleri olduklarından ötürüdür. Çünkü O, tek Allah’a kulluk etmeyi, O’na ortak koşmamayı ve ilah olarak yalnız O’nu tanımayı emrediyor. Öyle ki Allah’ın emirleri dışına çıkmamayı, O’na ibadet etmekten geri durmamayı, haksız olarak yeryüzünde büyüklenmemeyi emrediyor. Çünkü emir ve hakimiyet yalnız Allah’a özgüdür. Göklerin ve yerin anahtarları O’nun elindedir. Ne olursa olsun hiç kimse yeryüzünde büyüklük taslayıp kimsesizleri ezemez; zavallı insanları zulmü altında inleteme.z Bütün insanlığı çağırıyor İslam:

Okudunuz mu?  Brahmanizm nedir? İslamda Brahmanizm Kavramı

"Ey Kitap Ehli, sizinle aramızda ortak olan şu söze geliniz: Sırf Allah’a kulluk edelim, hiçbir şeyi O’na ortak koşmayalım ve Allah’ı bırakıp birbirimizi ilah edinmeyelim" (Âl-i İmran Suresi, 64)

Evet bizim evrensel inkılab çağrımızın anlaşılmasının güç bir yönü yoktur; çağrımız bundan ibarettir:

Okudunuz mu?  Tecelli Ortaya çıkma, görünme

"Hüküm vermek ancak Allah’a aittir;, kendisinden başkasına değil, O’na tapmamızı emretmiştir. Bu dosdoğru dindir." (Yusuf Suresi, 40)

"Bizi anmasını kendisine unutturduğumuz ve işinde aşırı giderek hevesine uyan kimseye uyma" (Kehf Suresi, 28)

"Yalan söyleyerek Allah’a iftira edenden daha zalim kim vardır? İşte bunlar Rabblerine götürülürler Ve şahitler: "Rabblerine yalan söyleyenler bunlardır" derler. Bilin ki Allah’ın laneti haksızlık yapanlaradır. Bunlar Allah’ın yolundan alıkoyarlar. Ve o yolu eğriltmeye çalışırlar; işte onlar ahireti inkar edenlerdir" (Hud Suresi, 18-19)

Okudunuz mu?  Veda Haccı Nedir? İslamda Veda Haccı Kavramı

Alemlerin yaratıcısı soruyor:

"Ayrı ayrı bir sürü uydurma Rabbler mi daha iyidir, yoksa her şeyden üstün tek Allah mı?" (Yusuf Suresi, 39)

Eğer tek ve kahhar olan Rabbe kulluk etmekten kaçınırsanız; başınıza yeryüzünde yücelik taslayan putlar mutlaka dikilecektir. Dolayısıyla putlukta ileri gidip Allah’ın yerine kendi kendilerini ilah kabul ettireceklerdir. Böylece de onların köleliğinden kurtulmanız mümkün olmayacaktır. Onlar size hükmedip, yeryüzünde fesat çıkarmaya çalışacaklardır. Çünkü tarihteki bütün diktatörler aynı şeyi yapmışlardır. İlahi hikmet kaynağı buyuruyor:

Okudunuz mu?  Timar nedir? İslamda timar kavramı

"Doğrusu hükümdarlar bir şehre girdikleri zaman orasını bozarlar, onurlu kimselerini zelil kılarlar" (Nemi Suresi, 34)

Kuşkusuz ki İslam’daki tevhid akidesi; diğer dinlerdeki gibi sözde kalan bir teori ya da ütopik bir inançtan ibaret değildir. İslam, bir sosyal inkılab hareketidir. O, her şeyden önce; insanları köleleştiren, çeşitli yalan ve dolanlarla sahte uluhiyet pozuna girmiş putları yıkmak ister.

Okudunuz mu?  Murakabe nedir? Murakebe hakkında ansiklopedik bilgi

Bu putların da elbet çeşitleri vardır. Bir kısmı kahin ve rahip rolüne bürünmüş, bir kısmı ise kral ve emir rolüne. Diğer bir kısmıysa halkı köleleştirip hiçbir sığınak bırakmamak koşuluyla gelir kaynaklarına sanki bir zebella gibi oturmuştur. İşte İslam, bunların bütünüyle kökünü kurutmak, onlara hayat hakkı tanımamak için gelmiştir. Onlar bazen halkı bir kukla gibi oynatarak esir haline getirmek için gizli, açık yollarla uluhiyet taslamak isterler. Halkı zorla, silah korkusuyla kendilerinin uydurduğu ve geliştirdiği bir grubun ortaya attığı ya da sömüren sınıfın hazırladığı sistemlere dayandırmak isterler. "Ben size kendimden başka ilah öğretmedim", "Ben sizin yüce Rabbinizim", "Ben de öldürür, diriltirim" ve "Kim bizden daha güçlüdür?" İşte bu gibi sözler uluhiyet taslayan diktatörlerin ağzından hiç düşmez. Bazen de bir kısım beyinsizlerin cehaletinden yararlanarak putlardan, timsallerden, heykellerden ilah edinirler. Ortaya koydukları emirlerle halkı bu timsaller, heykeller önünde boyun eğmeye zorlarlar. Kendileri de yaptıkları şeyin ciddiliğine inanıp boyunlarını eğerek halkın örf ve adetleriyle oynarlar. Kısacası onları kendi arzu ve isteklerinin kölesi durumuna getirirler. Çaresiz halk bunlardan hiç haberi yokmuş gibi masumca düşünür.

Okudunuz mu?  Mucize nedir? İslamda mucize kavramı

İslam’ın tevhid akidesi şirkin her çeşidini yasaklaması, putların, heykellerin önünde eğilmeyi kabul etmemesi, bütün bunlar, hareketlerinde putçuluğa göre tavır takınan, her şeyini ona göre düzenleyen idare şekilleriyle bütünüyle çatışmakta olduğu görülmektedir. Elbette ki bu idarelerden yardım ve destek görenlerle de durum aynıdır! Evet tarihin her devresinde; "Ey kavmim Allah’a ibadet edin. Sizin O’ndan başka ilahınız yoktur" diyerek toplumu doğru yola çağıran peygamberlerin karşısına, sürekli ülkelerin gelir kaynaklarını sömüren, halkı zulüm altında inleten o devrin zalim idarecileri çıkmıştır.

Okudunuz mu?  Musahare nedir? Müsahere ne demek

Evet bu zalimler karşı çıkmışlar ve ilahi davetçinin önüne çeşit çeşit engeller dikmişlerdir. Bundan dolayıdır ki bu dava (İslam), soyut bir inancın sözle anlatımı ya da ilahiyat kanunlarının açıklanmasından ibaret olmayıp evrensel bir inkılab davasıdır. O halde içlerinde nam ve nişan arzusu bulunduran, halkın alın terini sömüren, rahat koltuklarda oturan siyaset cambazlarının hoşuna gitmeyecektir…

Okudunuz mu?  Yardımlaşma nedir? İslamda yardımlaşma kavramı

Şehid Prof. Seyyid KUTUB – "Cihad" adlı eserinden…


tevhid akidesi, tevhid akidesi nedir, tevhid akidesi ne demek

Bu kategoride yer alan İhsan İyilik, güzellik, uygun ve güzel olanı en güzel ve kusursuz bir şekilde yapmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tevhid Akidesi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.