Anasayfa
28 Aralık 2021, 11:15
missa0
Abone

Peygamberlerin zelle denilen küçük hataları nelerdir?

Peygamberlerin zelle denilen küçük hataları nelerdir?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar dinimizde Peygamberlerin celle denilen küçük hataları nelerdir konu hakkında kısaca bilgiler verir misiniz ?


Cevap: peygamberlerin celle denilen küçük hataları nelerdir

DZALBAY
< peygamberlerin celle denilen küçük hataları nelerdir
>

Celle değil,zelle olacak öncelikle…

Mesela bizim peygamberimizin sav bir zellesi;ashabıyla konuşurken,bir amanınkör gelip bir soru sorması;Onun da sav o amaya önem vermeyip diğer ashabı anlatılanları daha iyi anlar düşüncesiyle,onlara hitap etmesi…Bunun üzerine vahiy geliyor Abese suresi ve Rabbimiz cc Peygamberimizi,o önem vermediğin ama seni daha iyi anlardı,neden önem vermedin mealinde ayet gönderiyor.Daha sonra peygamberimiz o amayı gördüğünde;Rabbimin cc kendisi için beni azarladığı adam diye o sahabeye iltifat ettiği rivayet olunmuştur…

Okudunuz mu?  Yasini Şerif okumanın faziletleri

Selam ve dua ile…


Cevap: Peygamberlerin zelle denilen küçük hataları nelerdir?

Fetva Meclisi
Zelle Ne Demek? kısaca
Zelle Nedir? Özet

Zelle sözlükte. Ayak sürçmesi, ayak kayması.

"Peygamberlerin hata ile veya unutarak yaptıklara kusurları, ifade eden bir terim (Aliyyü’l-Karî, Şerhu Fıkhı’l-Ekber, Mısır 1323, 51, 53).

Peygamberler aslında günah işlemezler. Onlar "İsmet" sıfatına sahiptirler. Ancak, istemeden bazı kusurlar işlemeleri de mümkündür. Şu kadar var ki böyle bir hata işleyen peygamber hatasına devam etmez. Allah onu derhal uyararak hatadan uzaklaştırır, yanlışını düzeltir.

Zelle, efdal (en üstün) olanı terkedip, fadıl (üstün) olanı yapmaktır şeklinde de izah edilir (Ebu’l-Berekât Abdullah en-Nesefî, Tefsir, IV, 365). Bu izaha göre, zelle bir kusur olmaz. Fakat peygamberlere yakışan daima en üstün olan davranışta bulunmak olduğu için, zelle işleyen Peygamber’in dikkati çekilir.

Okudunuz mu?  Müşteriyi kazıklamak günah mı

Cevap: Peygamberlerin zelle denilen küçük hataları nelerdir?

Kayıtsız Üye
Sadece Peygamber Efendimiz değil üstelik. Hazreti Musa’nın da yanlışlıkla bir adam öldürdüğü Kuran-ı Kerim de yazıyor. Aynı zamanda Hazreti Yunus’un allah-u Teala’dan izin almayarak görevlendirildiği yerden ayrılma hikayesini de Kuran’da bulabilirsiniz. Saygılar…


Kayıtsız Üye
he walla doğrıdır 😀 ZELLE peygamberlerin küçük hataları


Kayıtsız Üye
peygamber lerin yapmış olduğu minik hatalara zelle denir ne de olsa peygamberlerin hatası olmaz ancak zelleleri olur ALLAH bunu affeder.

Okudunuz mu?  Nikahı bozan şeyler nelerdir?

Nehir su
Bazı peygamberlerden ufak küçük hatalarını yazarmısınız lütfen


arifselim
Peygamberler günah işlemezler. Zelle denilen ve günah olmayan bazı çok küçük hatalar zikredilmiştir. Örneğin peygamber aleyhisselamın amayı dinlememesi, Adem aleyhisselamın yasak ağaçtan şeytana kanarak yemesi, Yunus aleyhisselamın kavmine kızarak terketmesi ve Nuh aleyhisselamın müşrik olarak ölen oğlunun durumunu sorması gibi.


Vurucu
Muhammed s.a.s zellesi yoktur o sadece ihtardır önce zelle nedir onu bir oğrenin mesela Allah c c bahanesi vardir birde zelle diye itam edilir halk dilinde ornek: isa a.s göklere cekilince dunya mali var uzerinde iğne ve ayna konusu gibi.


Kayıtsız Üye
Peygamberlerimizin hataları olmuştur ancak tövbe ederek ALLAH tarafından atfedilmistir ve buna Zelle denir yani küçük hata

Okudunuz mu?  Yemin edip alınan ürün haram mı

veysi
Peygamberler de birer insandır. Onları ilahlaştırmaya gerek yoktur. Hz. Adem(a.s), Hz. Yunus(a.s), Hz. Musa (a.s) Kur’an’ı Kerim’de nefislerine zulmettiklerini beyan etmektedirler. Bize ne oluyor ki onların söylemlerini farklı yorumlayalım. Önemli olan Şeytan gibi günahına kılıf aramayıp günahında ısrar etmemektir. Adem(a.s) gibi günahından tövbe etmektir. Peygamberlerin Resul ve Nebi olma özelliklerini karıştırmayalım. Peygamberler Allah’ın mesajını iletirken, Allah onların hata yapmalarına izin vermez(Resul sıfatları). Resul sıfatlarıyla yanlış yapmak isteseler Allah onların şah damarını koparır! İzin vermez. Nisa 105-115 ayetlerine bakıldığında görüleceği gibi Allah, Resul’ünün yanlış hüküm vermesine izin vermemiştir. Nebi sıfatıyla hata yapabilirler! Selamlar.

Okudunuz mu?  Çok hırsızlık yaptım tevbe ettim ama kul haklarını ödeme imkanım yok

Kayıtsız Üye
Hazreti Muhammed s.a.v efendimiz
Hakkında bir zelle yoktur.. cenabı Allah cc onu kusursuz yaratmıştır.kuranı Kerim’de buyurduğu gibi,
Ey habibim şüphesiz sen,yüce bir ahlak üzerinesin..ayeti bunun kanıtıdır…. Efendimizin s.a.v meclisine gelen o,a’ma hakkında inen ayeti kerime de efendimizin s.a.v in, bütün insanlara, aynı şekilde nasihat etmesi için,bir tavsiye üzerinedir…
Hatta bütün peygamberlerin zelleleri anlatılırken.efendimiz .s.av.hakında bir kayıta rastlanmamıştır…

peygamberleri ilahlaştırmayın diye,yazılar yazanlar…kimse peygamberleri ilahlaştırmıyor,,onlara tapmıyor… Allah’ın onlara verdiği değeri,,,bizimde onlara inanıp yüceltmemizi tavsiye ettiği içindir…taşların içinde,,elmas,yakut, altın nasıl ki, diğer taşlardan kıymetli ise.., insanların içinde de, Allah’ın cc
Seçtiği insanlar,, Allah’ıcc dostları kıymetlidir…

Okudunuz mu?  Kola içmek haram mıdır? veya gazlı içecekleri içmek harammıdır, içinde alkol olduğu söyeniyor.

Hal bu ki, Rasulullah s.av ancak ve ancak, Allah’ıcc den gelen Emirlerle konusur,onunla hareket ederdi…
Hazreti a’işe r.a annemize soruldu sahabe tarafından,ey a’işe Rasullahın hayatı nedir diye?.annemiz r.a siz hiç Kur’an okumuyormusunuz, diye sordu,sahabe r.a okuyoruz dediler.. bunun üzerine A’işe annemiz r.a buyurduki Rasulullahın s.av min hayatı Kuran’dı… böyle olunca nasıl Hazreti Muhammed s.av efendimizin de zellesi olur…. Bütün peygamberler İsmet sıfatıyla günahtan korunmuşken,,, Hazreti Muhammed s.a.v Efendimiz zellelerden de korunmuştur..
Selam ve dua ile


BMTAL
ZELLE; iyinin daha iyisini yapamama durumuna denir


fth123
Peygamber efendimizin yaptıkları her şey Allah tarafından yaptırılmıştır. Mesela yukarıda anlatıldığı gibi kör bir sahabeye değilde diğerlerine anlatması vakasını Allah yaşatır ve ayet gönderip aslında kör de olsa bir insan öneminden bir şey kaybetmez gerçeğini bize gösterir. Her şey birer vesiledir, peygamber efendimiz ter temizdir.

Okudunuz mu?  İkinci rekattaki sure uzun olursa namazı bozar mı

Ayrıca; Kusursuz ve noksanlıklardan uzak olan yalnızca ebediyen Baki olacak olan alemlerin Rabbi Allah’tır.


SİZENE!!!
Zelle peygamberlik en ufak hatalarıdır.


Kayıtsız Üye
Hz musa nin yanlislikla bir kıptıyı öldürmesi


Omer Faruk
Selamün Aleyküm kardeşlerim,

Allah Kur’an’da Hz. Nuh’un hatasını şöyle anlatıyor:

Allah, Ey Nûh! O, asla senin âilenden değildir. Onun yaptığı, iyi olmayan bir iştir. O hâlde, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi benden isteme. Ben, sana cahillerden olmamanı öğütlerim dedi. (Hud/46)

Okudunuz mu?  Ömer Bin Abdulaziz - Menkibeleri

Hz. Yunus’un hatası ise:

"21:87 – Zünnun’u (balık sahibi Yunus’u) da hatırla. Hani o, öfkelenerek gitmişti de, bizim kendisini hiçbir zaman sıkıştırmayacağımızı sanmıştı. Fakat sonunda karanlıklar içinde: "Senden başka ilâh yoktur, sen münezzehsin, Şüphesiz ben haksızlık edenlerden oldum" diye seslenmişti."

68:48 – Rabbinin hükmüne sabret, balık sahibi (Hz. Yunus) gibi olma. Hani o öfkeye boğulmuş da nida etmişti.

Bu ayetler açıkça Hz. Yunus ve Hz. Nuh’un hatasına işaret ediyor. Bu konuda sünni ve şiiler farklı sebeplerle aynı düşünüyorlar. Sünniler, Şeyhlerinin de hata yapmadıklarına bir yol bulmak için, şiiler de imamet meselesinde 12 imam’ın hatasız olduğuna yol bulmak için, ayet olmasına rağmen PEYGAMBERLERİN asla HATA yapmayacağını iddia ediyorlar.

Okudunuz mu?  Supaneke duası ve diğer buna benzer dualar

Ayetler açık;

1- Allah peygamberlerini bir robot olarak kullanmamış tam tersine onların iradesi olduğunu ve hatası olabileceğini ama Allah tarafından bizatihi terbiye edildiklerini göstermiştir.
2- Hatasız insan olamayacağını göstermiştir. Yani hata yapmayan bir tek Allah’tır
3- Hayatınızda Peygamber bile hata yapabiliyorsa "SAKIN HATA YAPMAYAN BİRİLERİ" uydurmayın, demek istemiştir.
4- Dini yalnızca ALLAH KOYAR onun koyduğu dışında kimse HÜKÜM KOYAMAZ, demek istemiştir.
5- Peygamber hata yapıyorsa ve sorgulanması gerekiyorsa başınızdaki LİDERLERİNİZİ HOCALARINIZI; ŞEYHLERİNİZİ sorgulamayı unutmayın yoksa bir hatanın peşine düşer cehenneme gidersiniz. Tıpkı afedersiniz karı oynatan Adnanın ya da ABD ajanı Fetullah gibi…

Okudunuz mu?  Eşimin ailesinden nasıl kurtulabilirim

Allah pek çok ayetinde aynı şekilde Hristiyan ve Yahudilerin sapmasının sebebini papaz ve hahamlarını RAB edindiklerini söyleyerek açıklamıştır.

allah-u A’lem bir muradihi…

Allah ilim edinmeyi, ilmimizle amel ederek cennete gitmeyi nasip etsin…


peygamberlerin zelleleri, peygamberlerin küçük hatalarına ne denir, zelle nedir

Bu kategoride yer alan Öğretmen nasıl öğrencileri sever? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberlerin zelle denilen küçük hataları nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.